Dit is echt too little, too late! Overheid scheldt schulden gedupeerden toeslagenaffaire kwijt

Staatssecretaris Van Huffelen gaat eindelijk een stap verder en maakte zojuist bekend dat de schulden die de gedupeerden hebben bij overheidsinstanties, worden kwijtgescholden.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) sprak zich eerder vandaag uit tegen de Belastingdienst: zij willen dat de fiscus afziet van alle vorderingen op gedupeerden van de kindertoeslagaffaire. En ze hebben gelijk gekregen! Want overheidsorganisaties moeten nu een dikke streep zetten door de schuld die de slachtoffers hebben bij overheidsafdelingen zoals de Belastingdienst, het UWV en DUO.

De VNG voerde de druk op voor het kabinet om vaart te maken met het compenseren van deze slachtoffers. Tegelijkertijd proberen zij, door de Belastingdienst af te laten zien van verdere vorderingen, ervoor te zorgen dat die eerste 30.000 euro die de slachtoffers nog moeten krijgen ook daadwerkelijk op hun rekening komt te staan. Tot vandaag liepen ze namelijk het risico om een groot deel van dat bedrag te zien worden weggestreept tegen de nog openstaande schulden. Compleet absurd natuurlijk, maar regels en procedures staan in dit land in de hoofden van ambtenaren nu eenmaal gelijk aan moreel handelen. Gelukkig overwint nu toch het daadwérkelijke geweten.

De verzamelde gemeenten gingen echter nog een stap verder en adviseerden ook om alle (semi-)overheidsvorderingen op de gedupeerde ouders gewoon op te heffen. Dat is een heel degelijk advies en we mogen verheugd zijn dat het kabinet dit nu heeft opgevolgd, zij het aan de rijkelijk late kant.

De overheid zal zelfs nóg een stap verder moeten gaan en de andere schuldeisers ook maar direct af moet kopen. Het is namelijk volledig de schuld van de overheid dat deze situatie is ontstaan. Dus tast ook maar flink in de buidel om het recht te gaan zetten. En als die mensen hun leven weer een béétje op de rit hebben dan kan er daarna gekeken worden naar hoe dit in de toekomst kan worden voorkomen. Nadat ze eerst de rest van de (flinke) compensatie hebben ontvangen natuurlijk. Dat mag ook geen jaren meer duren.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

34 reacties

 1. agenda2030

  uiteraard speelt men sinterklaas met belastinggelden om het eigen falen weg te werken !
  Waarom betalen ministers en ambtenarren die verantwoordelik zijn voor deze janboel de schade niet ?

  regenten clubjes
  stem sociaal, stem PVV , slechter dan dit partijkartel kann nooit

  1. Jack Flash

   Deze ambtenarren hebben dit geld allang geïnd voordat ze het terughalen, van belastinggeld.
   2× winst.

 2. halo1

  Ik hoop maar dat er geen nieuw onrecht ontstaat doordat ook frauderende mensen nu opeens de schulden kwijtgescholden krijgen. ..want de overheid blijft een (sociale) slokop.. en het geld moet toch ergens vandaan komen: nog wat meer van ons, de eerlijke mensen?!

  1. Linksbuster

   In bepaalde gevallen wordt fraude nu beloond met 30.000 euri halo1….

 3. Linksbuster

  Jammer dat de belastingbetaler..wij dus..deze 30.000 mogen ophoesten.
  Ik vind dat de verantwoordelijke politici en ambtenaren dit uit hùn eigen zak moeten voldoen…zo hebben ze er zelf geen pijn van.
  Cool als anderen voor je fouten en politieke hobby’s financieel mogen opdraaien.

  1. Jack Flash

   Het Rutte denken. Mensen geld “teruggeven” terwijl ze al bestolen zijn.
   Helaas doet die minkukel dit tegenwoordig ook met onze rechtsstatelijke vrijheden.
   Omdat het kan.
   Verder reikt zijn denkraam niet.

   Helaas.

 4. jennifer

  Ja is makkelijk voor de falende overheid toch, dit op deze manier op te lossen. De belastingbetaler betaald wel ongevraagd. Er zijn er genoeg bij die niet eens meer hun ziektekosten betaalde ,dus dat mag de belastingbetaler dan ook doen schijnbaar. Deze oplossing is walgelijk. Hier dient men tenminste te kijken of het kwijtschelden van hun gemaakte schulden wel correct is, en al duurt het langer, er zijn er genoeg bij die wel degelijk fraude gepleegd hebben. Waarom nu ineens zo n haast maken met betalen,zo ziet het er inderdaad uit alsof fraude zich loont in dit land.

  1. Mireille

   Klinkt als 2030 @Jenny. Die paar die u noemt is verwaarloosbaar. Nog verder uitzoeken kost meer tijd en wij moeten voorwaarts terug naar een eerlijk systeem van toekenning.

   1. agenda2030

    quote en wij moeten voorwaarts terug naar een eerlijk systeem van toekenning. end

    wat een gewauwel

   2. Jack Flash

    Het nieuwe normaal.
    Als het maar lucratief is.
    Overheid geeft al jaren het ‘goede’ voorbeeld.
    Ik zou het verloedering noemen.
    Misdaad is lonend, vooral hoe hoger men zich op den ladder begeeft.

  2. ikweetwatikwil

   Mee eens Jennifer. Maar ik verwachte dit al. Schulden weg poetsen en nog geld toe.
   Het allemaal uitzoeken is te veel werk en je komt natuurlijk veel gelukzoekers tegen.
   Het spijt me voor de mensen die werkelijk te kort gedaan zijn. De belasting dienst heeft fouten gemaakt, maar die zagen door de bomen het bos niet meer.

 5. Emma Louise

  Eindelijk een goede actie van Van Huffelen. Het mag niet verbazen dat Rutte achter de coulissen druk op haar heeft uitgeoefend om het goede te doen. Dank je wel, Mark.

  1. agenda2030

   uiteraard , linkse adepten haten enkel zwarte piet maar aanbidden sinterklaas

   1. jennifer

    ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  2. werikke

   zeker niet jou geld wat daar heen gaat .

 6. Adriaen van Bergen

  Liever deze mensen 30.000 p.p. dan 100 miljard naar Italië.
  Dat heeft Rutte ook op zijn geweten.

  1. Linksbuster

   Het is geen of maar en!

  2. Cootje

   Sorry ik vind 85 miljard euro in een Europees herstelfonds gratis geleverd door onze BV al genoeg waarvan de opvreter Italië 5,6% krijgt is ruim 5 miljard euro . Als wij Italië alleen 100 miljard geven vraag ik om een opstand in Nederland en dat is dan. Een terechte opruiing

 7. Piet Klein

  Het is goed dat de gedupeerden worden geholpen. Maar wat opvalt is dat ondanks dat dit dossier en ook de rapportage al enige tijd geleden is uitgebracht de minister niet in staat is een goed inzicht te geven en dan maar dit soort botte maatregelen moet toepassen om gedupeerden te helpen. Vaak lijden de goeden onder de kwaden. Hier profiteren de kwaden onder de goeden dankzij een overheid, een minister die zaken maar niet op orde krijgt ondanks het feit dat dit dossier top in de aandacht staat. Er is natuurlijk nog een ander belang namelijk dat advocaten klaar staan of misschien nu stonden om de politieke hoofrolspelers straf rechterlijk te gaan vervolgen. Met een overmatig ruime vergoeding is de motivatie zakelijk minder aanwezig. Dergelijke straf rechterlijke zaken komen bijzonder slecht uit voor Rutte en Hoekstra tijdens verkiezingstijd. Fijn dat de gedupeerden worden geholpen, dat dit dan misschien overmatig is en dat daarmee de fraudeurs profiteren onder de goeden vanwege een minister die het maar niet lukt om zijn zaken op orde te krijgen en omdat we misschien in verkiezingstijd leven het geeft te denken. Het is diep triest maar de goeden is het gegund.

  1. agenda2030

   spijer – kop Piet

  2. halo1

   U vindt het wel goed dat de “fraudeurs meeprofiteren”…maar de vraag blijft onduidelijk hoeveel % fraudeurs er nu echt waren: je hoort soms 6 dan weer 25 %..zelf vermoed ik dat het er veel meer zijn. maar hier wordt men opeens heel wat minder kritisch omdat de allochtonen weer zonodig uit de wind gehouden moeten worden. En dit alles berust dan op naieve wetgeving, uitgaande van het “goede in de mens”, om de onderkant van de samenleving te pleasen met een toeslag voor dit en dat, geentameerd door (het gedram van) links.. en nu zitten we dan op de blaren..

 8. M. Brandenburg

  Hedt lijkt mij dat zij die echt fraudeerden gewoon alsnog moeten betalen, maar dat ben ik of laten we de kwade weer profiteren onder de goede?

 9. ropart

  en toch is het een soort sigaar uit eigen doos, de belasting heeft eigenlijk alleen administratiekosten gemaakt en geen geld misgelopen, omdat het onterecht was, en nou doen ze het net lijken of het een barmhartig gebaar is, dat kwijtschelden.

  1. agenda2030

   het CJiB maakt nooit kosten maat toch betaal je 9 euro administratiekosten bovenop hun vordering

   het bewijs dat we knettergek zijn

   1. ropart

    diefstal heet dat met goedkeuring van de overheid vijand des volks.

 10. Rieks

  Ik ga mij alsnog aanmelden als gedupeerde, wedden dat het lukt? En zo niet dan schakel ik de media in want die is het ook gelukt om deze knieval het kabinet, ten koste van de eerlijke burger, voor elkaar te krijgen. Schulden maken, kwijtgescholden en nog een bonus toe van 30 mille. Niet te geloven. En we worden ook nog wijsgemaakt dat hier rechtvaardigheid geschiedt. Welke politicus durft het aan om bezwaar te maken tegen deze gotspe? Ik weet zeker niemand, bang voor pek en veren van de media. Mediacratie zonder grenzen.

 11. Nostradamus

  Als de verantwoordelijken dat geld maar wel uit eigen zak mogen betalen. Daarom, berechten!
  Er valt best wel wat te halen bij de politiek verantwoordelijken én de top van de betrokken (R)overheidsorganisaties.

  1. sonny

   Het moet inmiddells voor iedereen duidelijk zijn dat de primaire posten bij de overheid en ambtenarij bezet zijn door mensen hiertoe niet de tools, kennis en ervaring hebben!
   De befaamde baantjescarrousel draait maar door !
   Dit jaar is er weer een kans om iets te doen!!!
   Stem “rechts”!!

 12. gustav

  Nu gaat het frauderen pas echt beginnen!
  Ze kunnen bij de volgende niet bewijsbare, doordachte fraude, bogen op de ondeskundigheid/domheid van de ‘linkse’ mafklappers!

 13. sonny

  De meesten reaguurders op DDS weten helemaal niet wat echte waarheid is mbt deze toeslagenaffaire!
  De belastingdienst heeft/had gegronde redenen en vermoedens, om de terugvordering van enorme bedragen te eisen.
  Het merendeel van de toegekende toeslagen waren toegekend omdat men (de fraudeurs) hadden opgegeven alleenstaande ouder te
  zijn, maar feitelijk wel degelijk een partner hadden!!
  Dit is/was enkel moeilijk te bewijzen, omdat het recht op privacy, een degelijk en adequaat
  onderzoek belet!
  Dus omdat er geen bewijslast viel te ontdekken, gaan deze oplichters vrijhuit, en moet de overheid diep door het stof!
  Oplossing?
  Een simpele wetswijziging, goedgekeurd door beide Kamers: bij ernstig verdacht op fraude mag de wet op privacy, buitenspel
  gezet worden!!!!!!!

  1. Telex

   Eens!

 14. werikke

  Wel fijn voor de mensen die wel fraude hebben gepleegd. van mijn geld ging 51% naar de belasting en dat na 40 jaar werken. dus ook fraudeurs krijgen geld doen zielig en schulden kwijtgescholden.

 15. RS

  Ik vind dit niet kunnen. Schrap dan alle schulden van ALLE Nederlanders WEG . als ze toch aan het uitdelen zijn.Er zijn er meer die in de schulden zitten. Maar dat zal wel niet gebeuren toch?

 16. Telex

  Nou die schulden zullen aardig oplopen, missertje zullen we maar zeggen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.