Museumplein-demo tegen coronabeleid doet denken aan China: gewurgd en in een genadeloze houdgreep

Het waren beelden die we eigenlijk alleen uit het buitenland kennen: een woedende menigte die zich op de wetshandhaving stort, die vervolgens antwoordt met waterkanonnen en politiehonden. Misschien niet de eerste associatie van iedereen, maar auteur Frits Bosch ziet er vooral de schimmige opkomst van China in: “China is fascistoïde, en zwakke landen worden genadeloos in de houdgreep genomen.”

We leven binnenkort onder een avondklok, of we het nu een dictatoriale actie vinden of niet. Een protest van afgelopen weekend ten spijt, toen was er een protest van duizenden boze mensen op het Museumplein. De boodschap van de demonstranten is helder: we willen niet langer gedisciplineerd of van onze vrijheid beroofd worden.

Het doet me denken aan het boek ‘Litter’ (afval), van de Brit Theodore Dalrymple. Dalrymple is gevangenis psychiater en filosoof. Hij heeft zo’n dertig cultuurkritische boeken geschreven, allen van uitzonderlijk niveau. Hij is zeer pessimistisch over de Westerse cultuur en samenleving, maar dat zijn er wel meer. In Litter houdt hij de Britten een spiegel voor. In zijn land worden steden en dorpen bezaaid met afval ‒ achteloos weggegooid en niet opgeruimd door lokale autoriteiten. Hij hekelt de gewoonte van Britse jongeren om zich helemaal te buiten gaan aan drank, en zo groepsgewijs steden terroriseren. Iets ervan zeggen durft men niet uit angst voor represailles van deze horde. Jongeren wensen niet in hun vermeende vrijheid van handelen beknot te worden. Ze hebben lak aan regelgeving en lak aan de schade die ze anderen aandoen.

Wat is hier aan de hand? Dalrymple wijst erop dat er in Engeland een diepgaande cultuurverandering heeft plaatsgevonden. In de Victoriaanse tijd was de cultuur één en al ingehoudenheid, stijl, traditie en emoties niet tonen. Die cultuur verdween en later zo ook religie. Engeland is na de Tweede Wereldoorlog een atheïstisch land geworden. Alle eertijdse remmingen verdwenen. Het Britse gezinsleven veranderde. Het wordt nu vooral gekenmerkt door afwezigheid van een vader. Vader komt langswaaien wanneer hij wil en vooral onverwacht om moeder in onzekerheid te laten wanneer hij komt aanschuiven en mogelijk ruzie zal maken met de nieuwe vader in huis. Standaard is dat er nooit samen de maaltijd wordt genoten. Ieder schept op wanneer men honger heeft en eet op z’n kamer.

De Engelse bevolking is ver bovengemiddeld obees en dat is nu te merken in de Britse ziekenhuizen tijdens Covid-19. Men eet ongezond en drinkt ongezond. Er wordt veel curry van buiten gehaald en op straat opgegeten. Het papier en blikjes worden achteloos op het asfalt gedumpt of gaan over de reling. Er is geen respect voor de publieke sfeer. Ieder is gepreoccupeerd bezig in de eigen cocon; mobiele telefoon, gamen, ieder heeft een eigen tv op de kamer. Moeder klaagt over onhandelbaar haar kind is: “hoe komt dat toch, ik geef hem alles wat hij vraagt?” Ja, ja… er is geen discipline. Iedere regelgeving ter disciplinering wordt daardoor verworpen. Men heeft immers nog nooit “nee” gehoord.

Dit verschijnsel blijft niet beperkt tot de onderklasse. Het doet zich over de volle breedte in Engeland voor. Dalrymple signaleert dezelfde mentaliteit ook bij zijn studenten. Het startpunt voor dit verval is het gezin. Moeder werkt, heeft onvoldoende zicht op kinderen, geeft ze snel hun zin om ze zoet te houden en als klap op de vuurpijl is ze gescheiden met ruzie in huis.

Achter het simpele Litter gaat een groot sociaal probleem schuil: niet alleen een tribalisatie, maar een microlisatie van onze samenleving: ieder voor zich en niemand voor ons allen. De ‘purpose’ van het bestaan ontbreekt en die ‘purpose’ is allerminst groei en bloei van de samenleving of het land. Dit is een weinig opwekkende constatering: het land is namelijk in de kern rot.

Houdt Litter ook ons een spiegel voor? Vul het zelf maar in. Ik denk dat Nederland een andere historie heeft dan Engeland, maar we zien toch wel een aantal parallellen. Ook bij ons doet zich een onvoorstelbare hoeveelheid achteloos weggegooid zwerfvuil voor. Ook wij vertonen een zekere minachting voor de publieke omgeving. Zie datacentra in weilanden, boskap, distributiecentra en affreuse woningbouw. Ook wij hebben er de grootste moeite mee gedisciplineerd te worden, ook al is het voor onze bestwil. Ook wij richten ons op individualiteit en veel minder op president J.F. Kennedys “ask what you can do for your country”, benauwd als we zijn voor het vermaledijde nationalisme.

De wereld van de Chinezen” van Ruben Terlou laat een heel ander beeld zien. De Chinese draak spreidt haar klauwen over de hele wereld uit. De burgers en het land zijn een en al ‘purpose’, doelgerichtheid: alles voor China. China first. We zien in Terlous boeiende rapportages hoe China landen als Kenia en Cambodja op een ongelooflijk brutale manier in de greep krijgt, en idem met zoveel meer landen. China gaat voor wereldheerschappij, dat is inmiddels glashelder. De bevolking is volkomen gedisciplineerd met dat ene doel: ‘China first’. Het individu speelt geen enkele rol. Er is geen enkele compassie voor het individu. China is fascistoïde en zwakke landen worden genadeloos in de houdgreep genomen. Ze worden gewurgd. Wat het Westen veel te weinig heeft, ‘purpose’, heeft China veel te veel.

Komen “wij”, het Westen ook aan de beurt voor de Chinese gehaktmolen? Het heeft er alle schijn van. Sterker nog: het gebeurt al met de zwakkere Europese broeders. Infiltreren maar! Doe maar of je de goedertierenheid zelve bent! Corrumpeer ze! China gaat er nu vol voor. We zien de Chinese munt, de renminbi, opstomen. Dààààg dollar! Drijf een wig tussen Europa en de VS. Wringen en wroeten! Laat het geld rollen en we doen onze stinkende best! China first!

Iedere ‘purpose’ is ons westerlingen vreemd, of is contrair gericht aan het landsbelang, zie de ‘social justice warriors’, cancel culture, identity politics, tribalisatie en microlisatie. We kunnen veel bezwaar hebben tegen Trump, maar hij heeft helder gemaakt wat al vijf decennia volop gaande is: de VS is in zwaar verval. Traditiegetrouw volgen wij dit land. En ook hier zijn de tekenen helder. Tenminste, als je het wilt zien. Het is de hoogste tijd dat we onze ‘act’ bijeen brengen. Zo niet, dan komt de Chinese draak graag eens kennismaken!

Frits Bosch, auteur van “Risico als obsessie, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Onbehagen bij de elite, “Schaft ook Nederland zich af?” en “Feminisme op de werkvloer.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

31 reacties

 1. lucinde

  Frits bewijst wederom dat ie helemaal
  is losgezongen van god.

  wordt ie soms betaalt voor iedere letter aan onzin?

  wellicht is het te verklaren dat hij onder homeopatische behandeling is van die Limburgse kwakzalver die tijdens deze walgelijke demonstratie dat de IC-bedden leeg zijn en de artsen 20.000 euro krijgen per nep-opname.

  1. Albion

   Ah, een vader die zijn kinderen sust met een Ipad en hen een ‘uitje’ geeft door met het hele gezin te eten bij de Mac en dat onder de noemer ‘lekker’ schaalt.

 2. Henry Higgins

  “Misschien niet de eerste associatie van iedereen, maar auteur Frits Bosch ziet er vooral de schimmige opkomst van China in”

  Dat is zijn goed recht maar een normaal mens zal daar niet gauw in meegaan.

  1. Seneca

   @henry
   u beschouwt zich dus als een ‘normaal’ mens? dan zou ik maar snel mijn eerdere reacties lezen, dan blijft er van dat ‘normale’ niet veel over. pardon, ik vergis mij, u bent we ‘normaal’ maar slechts volgens uw eigen maatstaven. u eet dus ‘afhaalvoedsel’, smijt alles op straat ondanks dat er 3 meter verder een afvalemmer/prullenbak staat, u heeft sch*t aan uw omgeving en leeft uw eigen leventje. ja gezien in dat licht bent u normaal en bijvoorbeeld de heer Bosch niet.

   1. lucinde

    Leuk om de vrouw van Frits te ontmoeten, Seneca Bosch.

    De zelfde onbegrijpelijke muffe, belegen spruitjeslucht

 3. halo1

  China heeft natuurlijk niet de decadente jaren-60-gekte meegemaakt van make love, peace, kraken, anti-autoritair enz. .. waarvan wij en de Engelsen nu de wrange vruchten plukken: corpulent, ongedisciplineerd, naief..zij zaten toen nog in de 1-kom-rijst-per-dag-fase en vandaar uit zijn ze als een raket omhooggeschoten met de grootste uprising ever..we gaan het steeds meer merken.

 4. agenda2030

  Wat op het museum plein is gebeurd is een schande. Een vreedzame groep mensen wordt uiteen gedreven door ruiters en waterkanonnen.

  Op de Dam staat het vol met BLM idioten en de burgemeester sluit zich aan bij de demonstratie.

  De twee maten behoeven verder geen uitleg. Halalsema is een waardeloos serpent.

  1. Cor Grijpstra

   De organisator van demo was het neit eens met de plek waar hij mocht demonstreren.
   Daarom blies hij de demo af, zo was hij niet meer verantwoordelijk voor wat er eventueel zou volgen.

   Het tuig trok toch naar het Museumplein en na tig malen waarschuwingen om te vertrekken trad de ME terecht keihard op.

   Vreedzaam zegt @2030-L#gar

   1. agenda2030

    Er was geen organisatie ontzettende domme lúl

    1. Cor Grijpstra

     Maar de organisatie was het niet eens met dat besluit. Een van de drijvende krachten achter het protest, Michel Reijinga uit Amstelveen, spande een kort geding aan, zonder succes. Daarop annuleerde hij de demonstratie.

     1. agenda2030

      dus ???????????????????????????????????????

      Er was geen organisatie zoals je zelf vast stelt ouwehóer

    2. ropart

     het was een demo tegen de rutte latrine, niks mis mee ik vindt het zelfs aannemelijk dat als je tegen de rutte latrine demonstreert dat als de demo te vreedzaam verloopt, de politie in staat is om als vermomde demonstrant het vuurtje aan te wakkeren en zelf de rellen beginnen,

     1. Thant dolph

      Boelshit, ongeveer van hetzelfde niveau als lange Frits die beweert dat de elite babybloed aan het zuipen is.

   2. Adriaen van Bergen

    Op twitter zie je allemaal filmjes van romeo’s, die onrust stoken.
    Het geweld kwam van de kant van de politie en werd toen misbruikt om op de meute in te hakken.
    Dit kabinet heeft inderdaad bij China in de leer gezeten.

    1. Adriaen van Bergen

     filmjes = filmpjes , sorry.
     Ik ben er flink boos over.

    2. Gerda2

     Telex, gelijk heb je.
     Voor deze demonstranten is de overheid het meest bevreesd.
     Heel veel geweld is door de Romeo’s uitgelokt, zoals ook bij eerdere demonstraties.

     1. agenda2030

      ach zie de beelden rond 14:00 hr , heel veel mensen in rust bij elkaar en helemaal NIETS aan de hand.

      Vervolgens zet je op de vertrouwde chinese manier een waterwerper in en ga je met paarden in galop inrijden op mensen die gewoon staan !!

      Een democratie onwaardig maar zeer herkenbaar voor haar bestuurders

   3. NationalSniper

    Aan de linkse Cor

    10.000 mensen hadden zich aangemeld. Dus gemeente geeft een klein pleintje met maximum 500 mensen. Dus 9500 mensen kregen een verbod om een grondrecht uit te voeren. Een onacceptabel voorstel dus. Net zoiets als dat je zegt: ja je mag naar de supermarkt maar je mag er alleen maar een zak wortels kopen en niets anders.
    Dat hoorde ik dus later, wist er niets van een alternatieve plan of afblazen. Vond het al gek dat er geen podium of andere organisatie was.

    We werden ook totaal niet gehinderd toen we het veld op kwamen.

    Ik zag op een groep hooligans na allemaal vreedzame en normale mensen, verspreid over het hele veld (dus hielden afstand, niet dat dit uitmaakt: buiten wordt je niet besmet). Maar zelfs die hooligans hielden het bij wat schreeuwen en fluiten. Toch voor de zekerheid uit de buurt gebleven van die groep.

    Het was de knokploeg van het regime die met geweld begon en daarbij geen enkel onderscheid maakte. Daar gingen de hooligans op in (dom want de linkse media gaat dat natuurlijk framen).
    Ik was op dat moment al niet meer op het veld maar er vanaf gegaan toen ik een oproep hoorde dat de demo beëindigd was en iedereen het veld af moest. Misschien wat laf geweest maar had geen zin in klappen van de SA van Rutte.

    De meeste oproepen van de politie waren overigens nauwelijks verstaanbaar tenzij je vlak bij zo’n voertuig stond, ik hoorde het toevallig toen ik langs zo’n voertuig liep en ben het veld toen afgegaan en vanaf de zijkant staan kijken. De meeste MEers aan de kant waren overigens wel vriendelijk (in Den Haag zijn die erg agressief, ook tegen voorbijgangers of mensen die iets vragen).

    Maar wat betreft het optreden op het veld waande ik me in China of Rusland. Oppositie knuppelen en wegspuiten. Vind links helemaal geweldig, blijkt ook uit de reacties van linkse coronagekkies die de dictator Rutte aanhangen hier en op social media.

  2. Telex

   Het lijkt het plein van de hemelse vrede wel, maar dan andersom

  3. lucinde

   Jammer dat er maar rubber kogel gebruikt werd, recht op de knar van lugar2030.

 5. Albion

  Deze uitzetting van de heer Bosch is zo scherp, en zo waar. Het is precies zoals ik ook denk. Het westen, en vooral het moraal van het westen, is dusdanig zwak, dat alle problemen die we hebben, allemaal aan onszelf zijn te danken. Of het nu Corona (laat China onze zooi maken zodat wij hier aan ‘zelfontplooing’ kunnen doen) tot aan hoe we windmolens plaatsten (en uit laten besteden aan buitenlandse bedrijven) om klimaatdoelstellingen te halen.

  Frits, jij snapt het.
  Bravo!

 6. NationalSniper

  Het leek inderdaad wel China (of Rusland). Demonstranten waren vreedzaam, en niemand had er last van, maar toch de spuit en lange lat er over (befehl ist befehl). Een demo die de overheid wel uitkomt mag wel (zoals extreem linkse terreurgroep BLM).

  Een demonstratie die tegen overheidsbeleid is of dit niet uitkomt wordt verböten. Direct verbieden hoeft niet eens, je doet een tegenvoorstel waarvan je weet dat het onacceptabel is. Een plek waar ze dan maar met 500 van de 10.000 aanmeldingen mogen demonstreren. Waarbij je dus 9.500 mensen verbiedt om een grondrecht uit te voeren.
  En als radicaal linkse coronagekkies gaan demonstreren om meer dictatoriale maatregelen reken maar dat ze geen enkele beperking krijgen.

  Op het grote veld stonden de meesten uit elkaar (niet dat het uitmaakt want buiten wordt je niet besmet). De enige groep dicht op elkaar die ik zag was een groep hooligans. Maar ook die hielden het bij gefluit en geschreeuw. Al sluit ik niet uit dat die er waren om te matten.

  Het geweld kwam vanuit het regime die hun knokploeg op de demonstranten afstuurde.
  Disproportioneel. Er was geen probleem. Geen vernieling, geen geweld. Niemand had er last van.
  Toen de ME in actie kwam werd er vanuit de hooligans met vuurwerk terug gegooid.
  Toen ze bij stenen waren gingen ze stenen uit de grond trekken om terug te gooien naar ME. Malloten die niet door hebben dat alles geframed gaat worden door de extreem linkse media en dat de extreemlinkse coronagekkies dan zeggen “Zie je wel ze gooien met stenen, kapot slaan!”.
  Hooligans slaan heb ik geen problemen mee maar ME maakte geen verschil tussen hen en mensen van wie je duidelijk kon zien dat ze niet tot die groep behoorden.
  Lekker onschuldige oude mensjes slaan, wat voor psychopaat ben je dan?

  China toestanden dus. Langzaam steeds meer dictatuur. Als je nadenkt over alle maatregelen dan zijn deze ook allemaal on-westers, on-Nederlands en tegen alles waar de vrije democratische rechtstaat voor staat.
  Het zijn Chinese maatregelen, begonnen in Italië op basis van Chinese adviseurs.

  Zelfs tijdens de Spaanse Griep (dat wel een dodeljke ziekte was: IFR 10%) en TBC hebben we dit soort dictatoriale maatregelen niet gezien.
  En dat ventilatie goed werkte was toen ook al bekend.

  Laten alle lockdownies/coronagekkies lekker samen op een eilandje in lockdown gaan. Dan kunnen de normale mensen gewoon normaal doen.

  1. Thant dolph

   Demonstranten waren vreedzaam ???
   Zeker die 250 man beroepsrelschoppers gemist? Zaten alleen maar het vuurtje aan te wakkeren.

   1. Ad Fundum

    En leefden zich uit op de vreedzame politiepaarden.

    1. agenda2030

     die volgas de menigte in gestuurd werden

   2. agenda2030

    Als het domme adept even de beelden terugkijkt zou hij niet zoveel onzin uitkramen

    maar het adepje houdt niet van feiten spuit liever zijn onderbuik leeg

   3. usb3.0

    transdolfje verdedigd achterlijkheid..

    1. agenda2030

     trans dolfje is synoniem voor achterlijkheid

     1. usb3.0

      Dat is een understatement

   4. agenda2030

    voor de tróllen brigade met hun aperte onzin en leugens

    h**ps://www.youtube.com/watch?v=4XH0dHCzwNY

 7. de ziender

  Kenmerken van een fascistisch of totalitair regime…
  1: Roven van burgerlijke vrijheden
  2: Censuur (thans op internet)
  3: Genocide (op inwoners van verpleeghuizen)
  4: Verklikcultuur, aangemoedigd door de overheid
  5: Inzetten van (KG)Boa’s (zoals de voormalige bruinhemden)
  6: Uitstellen en vervolgens ontmantelen van de verkiezingen
  7: demonstratieverbod
  8: Invoering van Ermächtigungsgesetz (zoals in 1933 door een nare snorremans)
  9: Herdefiniëring en vernedering van de vrije mens tot wandelende ziektekiem; ergo: ontmensing zoals ooit de Joden overkwam.
  10: Inzetten van leger tegen eigen burgers
  11 Avondklok…
  12: Het volk holt achter de leider aan, of die nu Adolf, Mao of Mark heet….

  Straks 13: Concentratiekampen…..

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.