Nederlandse zonneparken worden massaal opgekocht door buitenlandse bedrijven: ‘Slimme jongens gaan er met de buit vandoor!’

De verduurzaming van Nederland gaat gepaard met veel haken en ogen, ditmaal blijkt dat er te veel buitenlandse bedrijven Nederlandse zonneparken opkopen. Ook maken zij gretig gebruik van Nederlandse subsidies. Van ons belastinggeld bouwt men dus een zonnepark waar wij uiteindelijk niet van profiteren. 

Kamerleden zijn van mening dat het kabinet strengere eisen moet stellen aan de bouw van zonneparken. Dit om in de toekomst te voorkomen dat nog meer buitenlandse bedrijven gebruik maken van onze subsidies. Subsidies verdwijnen nu veelal naar het buitenland en ons eigen land profiteert te weinig van de verduurzaming.

Bijna 80% van de grootste zonneparken in Nederland zijn in handen van buitenlandse bedrijven. Bijna 900 miljoen euro aan subsidie gaat hierdoor naar het buitenland. De lokale economie profiteert dus helemaal niet van deze geldinjecties maar grote corporaties uit bijvoorbeeld Duitsland en China wel. Wat natuurlijk een grof schandaal is. VVD-Kamerlid Mark Harbers is geschokt – terwijl zijn eigen partij medeverantwoordelijk is voor dit beleid.

,,Het draagvlak staat onder druk, de ruimtelijke inpassing ook en het streven naar 50 procent lokale financiële participatie wordt niet gehaald”

Het streefdoel van 50% wordt nog niet eens gehaald, en laten we eerlijk zijn: 50% is nog steeds aan de lage kant aangezien we praten over Nederlands belastinggeld.

In totaal zijn de cijfers nog negatiever: slechts 4% van de productie door zonneparken is lokaal eigendom. Verreweg het meeste van wat we duurzaam opwekken gaat dus niet naar lokale projecten of woningen.

,,Dat streven naar lokaal eigendom is nu veel te vrijblijvend. Het moet wettelijk geregeld worden zodat het juridisch valt af te dwingen. Anders gaan de slimme jongens met dollartekens in de ogen er steeds weer met de buit vandoor.”

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

14 reacties

 1. agenda2030

  uiteraard , gelijk de nutsbedrijven.

  gebouwd met gemeenschapsgeld en verkocht in de zakken van slimme jongens !

  1. jennifer

   Het enige wat je nog kan doen is aandelen kopen bij hun, dan haal tenminste nog wat belastinggeld terug.

 2. HD

  En dan heb je het nog niet over honderden miljoenen belastinggeld die betaald zijn om de grond te betalen om die panelen te plaatsen.
  In Noord-Holland heeft een gemeente € 40.000.000,- betaald.

  1. hans-e-pans

   Voor het/de zonnepark(en) dat wordt/is geplaatst t.b.v. datacetrum van Google(?) in de Wieringermeer?

 3. usb3.0

  Er is nagenoeg GEEN draagvlak, sterker nog, er is een maas in de wet die maakt dat er om het draagvlak heen gewerkt kan worden door de minister, Rutgher van POW heeft daar een item over gemaakt.

  h*tps://twitter.com/dehofbar/status/1303400208093425665
  h*tps://www.youtube.com/watch?v=j0rUyXu_2wU
  h*tps://twitter.com/DeHofbar/status/1313574247453913089

 4. Spaanse_K0K

  Had RPML nog geleefd, had hij een gat in de lucht gesprongen.
  Onrendabel oud roest verkopen aan het buitenland, de echte VOC mentaliteit.

 5. jennifer

  Net als Vattenval, die energie firma komt ook met hun leugens hoe ze werkelijk werken in de praktijk aan geld wat hun niet toekomt.

  1. jennifer

   bedoel Vattenfall

   1. plakband

    Ik dacht dat je Rattenval bedoelde.
    En de Nederlandse belastingbetaler zit er in.

 6. gustav

  De geschiedenis van ultieme domheid herhaalt zich, het ‘slochteren’ aardgas werd jaren geleden middels spotgoedkope, voor onbepaalde tijd lopende contracten voor ongeveer nop geexporteerd!
  Daar komt ook nog zo’n voorbarig besluit bij, namelijk om de delving van het ‘zwarte goud’,uit Z.Limburg vroegtijdig te stoppen.
  Het ministerie van economische zaken is in ons land nooit bijster op hun taken berekend geweest!

  1. Jack Flash

   Italie kreeg goedkoop gas van NL vanaf 60’er jaren,in ruil om bij de toemalige NAVO toe te treden. De tijd van Joseph Luns.
   Was toen nog een kind, maar het is mij altijd bijgebleven, omdat mijn wijlen vader er zo kwaad om was.

 7. Crassus

  Bij TrendInvest is belegging in zonneparken absoluut top. Een rendement van 260 % ! Windenenergie scoort ook hoog. In noord Afrika worden gigantische zonneparken aangelegd.
  Engeland realiseert het grootste windmolenpark in Europa.

 8. staleo

  In Nederland kan werkelijk geen enkel project goed gaan, steeds worden we belazerd.
  Ditzelfde gebeurt ook met veel electrische auto,s van enkele jaren oud, die gaan ook bijna allemaal naar het buitenland.

 9. liefdevol rechts

  Ach, het zou spijtig zijn moest er plots iets gebeuren met zulke mooie zonnepanelen nadat deze opgekocht zijn door grote buitenlandse bedrijven 🤨

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.