Petitie gestart voor repareren “dramatische staat van defensie”: ‘Veiligheid staat op het spel!’

Oud-militairen en bezorgde burgers zijn een petitie gestart. In een manifest vragen ze aandacht voor de staat van Defensie in ons land. Er gaat te weinig aandacht uit naar ons leger, vinden ze. Ook in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen worden onze soldaten veelal vergeten. 

De staat van Defensie is om te huilen, aldus de initiatiefnemers van een manifest dat poogt meer aandacht voor Nederlandse militairen en hun materieel te genereren.. Ook vanuit de politiek komt er te weinig aandacht voor het leger, vinden zij. Hier en daar heb je natuurlijk wel partijen die roepen dat Nederland moet voldoen aan de 2%-norm van de NAVO maar actie wordt er nauwelijks ondernomen. Vandaar dat de initiatiefnemers een petitie zijn gestart:

“In de verkiezingsprogramma’s is relatief weinig aandacht voor defensie, en maar weinig partijen willen er 2 procent van het bbp aan uitgeven. Terwijl dat toch echt de afspraak is met de NAVO”

Defensie kan op dit moment nog maar weinig klaarspelen, dankzij de jarenlange bezuinigen. Het leger had makkelijk kunnen helpen bij de crisisbestrijding tegen corona, maar op medisch vlak heeft Defensie gewoon niet genoeg hooggeschoold personeel meer.

“Op geneeskundig gebied mist defensie heel veel specialisten. Er staan talloze vacatures open. Er is daar heel veel bezuinigd. Terwijl defensie als belangrijke taak heeft het absolute vangnet van Nederland te zijn als dingen misgaan. Nu met de crisis rond covid-19 zie je dat dat nauwelijks nog gaat.”

De waarheid is hard: al jaren loopt de Nederlandse defensie achter de feiten aan. Enkele jaren geleden werd Nederland zelfs nog wereldnieuws omdat ons leger niet eens genoeg geld had om soldaten te laten schieten met echte kogels. Soldaten moesten tijdens trainingen maar zelf ‘pang-pang’ roepen.

Sindsdien is er maar weinig verbetering gekomen. De eurofiele partijen in Nederland zijn op dit moment geobsedeerd door het idee van een Europees leger, maar simpelweg voldoen aan de NAVO-norm blijkt kennelijk nog steeds niet haalbaar. Als al deze politieke partijen van de SP tot en met de VVD nu eerst eens hun prioriteiten op orde krijgen, dan kan ons leger tenminste voldoen aan bepaalde eisen. Het is pas logisch om na te denken over een Europees leger als we op z’n minst kunnen voldoen aan de huidige internationale defensie-afspraken. Toch?

En daarnaast hadden we nu goed de hulp van het leger goed kunnen gebruiken bij het vaccineren, zoals in sommige andere landen nu wel gebeurt.

Helaas hadden Haagse politici echter andere stokpaardjes in gedachten om hun geld aan uit te geven, en daardoor zitten we nu met de gebakken peren. En het enige wat Defensie nu nog kan doen? Om geld smeken middels een internetpetitie. Het zou grappig zijn als het niet zo enorm triest was.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

32 reacties

 1. Eppo123

  Terug naar de jaren dertig en veertig, de tijd van het gebrokken geweer. Bij aanvang van WO2 had NL maar liefst 1 tank! Tegenwoordig helemaal niets meer, we moeten ze van Duitsland lenen.

 2. Nostradamus

  Het land is voorbereid om overgenomen te worden. Ook daar heeft Rutte flink aan meegewerkt.

  1. Henry Higgins

   Wie gaat Nederland in de vrees van Nostradamus overnemen?

   1. Nostradamus

    Gremlins Hahahaha

 3. Henry Higgins

  Alleen in de vorm van een EU-leger kunnen we een zinnige en betaalbare defensie organiseren.

  1. Nostradamus

   Onzin. NATO werkt prima zolang ieder land zich aan de regels houdt. Alleen hoort Turkije daar niet meer in thuis. Turkije is veel te vijandig.

   1. Cycle25

    Die 2% defensie uitgaven ? Welnee, Engeland voldoet wel aan deze voorwaarden, de rest leunt op Amerikaanse/Engelse spierballen.

  2. AS210854

   Het enige waar de eu goed in is ,en ook een groot deel van de eu landen is dat ze hun begroting nooit maar dan ook nooit op orde hebben. Hoe willen ze dan een zinnige en betaalbare defensie voor elkaar krijgen.

  3. driewerf

   Het eurofiele stinkertje kan het niet laten .hahaha Knul Europa is zo goed als dood als je dat nu gewoon accepteert , leeft een stuk makkelijker .

   1. Cootje

    Ik denk dat die Fransen KLM als dank nog een oortje aan naaien

    1. driewerf

     Daar kun jij nog wel eens 100% gelijk krijgen .

  4. Cootje

   Een Europees leger ?? wie gaat dat betalen !

   1. Cycle25

    Nederland…zonder vrome brave belasting slaafs volk pleurt de Euro om.

   2. Marija

    EU-leger is al lang in de maak.

  5. Cootje

   POETIN heeft toch wel een mooie brug gebouwd van het vasteland naar de Krim . Gesponsord door de verkoop Russisch aardgas naar Europa .

 4. Eppo123

  Ons land moet eens stoppen met die onzin in Mali en Afghanistan, dat scheelt ook geld.

 5. FreeThinker

  Als je het leger moet inzetten tegen je eigen bevolking heb je als minister president gefaald.

  1. Nostradamus

   In de ‘eigen’ bevolking bevinden zich momenteel ook veel vijandig gezinden. Daar mag je best het leger tegen inzetten. Tenslotte zijn sommigen bewapend met Kalashnikovs.

   1. Jack Flash

    Der Welt in Duitsland wordt beweerd dat de plunderaars neonazies zijn.
    Waanzin.

    1. Emma Louise

     news Flash,

     Het gespuis is een mengsel van hooligUns, neo-nazi’s, GGZ-patiënten, maatschappelijk mislukten en gepukkelde meelopers.

     1. Cootje

      En dat is onder Rutte zijn beleid een afspiegeling van zijn bevolking

     2. AS210854

      Je vergeet ( bewust ) de relnichten moslims.

     3. Nostradamus

      Je vergeet Antifa, BLM en Islamieten.

     4. Nostradamus

      Om een juist beeld te schetsen. De rellen, plunderingen en brandstichtingen doen mij nog het meest denken aan de BLM demonstraties in de VS, aangespoord door Antifa-fascisten.

  2. Cootje

   Die heeft toch wel gefaald , heeft Nederland gratis weggeven aan Europa .

 6. Cootje

  Nederland wil graag voor een dubbeltje op de eerste rij zitten , en niet alleen het leger de totale rechtsstaat is uitgekleed , wij geven liever 85 miljard gratis in een Europese opvreet pot , gelukkig geef Corona duidelijk de verschillen bloot , en van een langzame dood gaan we naar een snelle dood , 2021 wordt een gigantischs jaar met ongekende werkeloosheid en faillissementen . Heel Europa bungelt aan een touwtje de nieuwe varianten geven duidelijk aan dat de solidariteit dood en begraven is . Het geld is op ook voor het leger

  1. driewerf

   We huren nog wel een paar roestige tanks van Duitsland .hahaha

 7. Cootje

  Over 50 jaar staat er in de Chinese geschiedenis boekjes Nederland was een rijke provincie van europa

 8. Cootje

  Heeft Nederland na Srebrenica nog wapens nodig ???

  1. Cycle25

   Och, met de uitleg van : oorlog is te vergelijken met een schilderij, ben je als Nederlandse militair helemaal van het padje los.

 9. Cycle25

  Niet te hopen dat Pang, Pang Pechtold de organisatie uitvoert.

 10. Cycle25

  ht*ps://www.wijzijncodeoranje.nl/wp-content/uploads/2021/01/FINALE-Investeren-in-Defensie-want-alles-begint-met-veiligheid.pdf

  Toch wel een punt..

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.