Richard de Mos wil lik op stuk beleid na vele autobranden: ‘Hard aanpakken. Was je erbij, ben je erbij!’

Richard de Mos, lijsttrekker van Code Oranje en fractievoorzitter van Hart voor Den Haag pleit voor lik op stuk beleid bij het neerleggen van de rekening van autobranden bij daders en ouders van minderjarigen. Afgelopen nacht gingen door het hele land heen veel auto’s in vlammen op. 

Richard de Mos pleit voor een keiharde aanpak:

“Laat er geen misverstand bestaan over waar de rekening van de autobranden rondom de jaarwisseling moet worden gelegd: bij de daders en – in geval die daders minderjarig zijn – bij hun ouders.”

Was je erbij, ben je erbij 

“Laten opdraaien voor de daadwerkelijke schade is niets nieuws, dat kan juridisch al lang. Het probleem zit in de uitvoering. Bij dit soort figuren werkt alleen lik op stuk. Ook zinvol is het uitbreiden van groepsaansprakelijkheid uitbreiden naar iedereen die er bij aanwezig is, los van individueel handelen. Maak wetgeving waardoor bij de volgende jaarwisseling aanwezig zijn bij door vuurwerkhooligans veroorzaakte rellen en autobranden strafbaar wordt. Iedereen die er bij staat kan worden opgepakt, lik op stuk en de rekening ontvangen. Was je erbij, ben je erbij!”, aldus Richard de Mos.

Op een vlieg schieten met een kanon

De Mos krijgt over het algemeen veel steun van zijn achterban en ik begin hem zelf ook wel te waarderen, maar ik denk dat hij met dit idee z’n doel voorbijschiet. Als er bij de volgende jaarwisseling weer auto’s in de fik vliegen, en die kans zit er dik in, dan trekt dat altijd publiek. Daarmee loop je met dit plan dan een enorm risico dat je de verkeerden pakt.

Als ik namelijk zo’n rotjochie zou zijn die auto’s in de hens zet en ik weet dat de politie jacht op mij zou maken, dan ren ik toch zo snel mogelijk naar de volgende straat? De kans dat de eigenaar van de auto naar buiten komt en de aandacht trekt omdat zijn auto in de fik staat, betekent alleen maar dat iedereen die er dan op afkomt het risico loopt te zullen worden opgepakt. Dan zou ik me helemaal een breuk lachen.

Volgens mij kan De Mos beter gaan pleiten voor het toestaan van camera’s die bewijsmateriaal kunnen leveren voor de politie over de aanstichters van de brand. Daarmee loop je veel minder risico dat je de verkeerden oppakt én de politie kan direct aan de slag met die informatie. Dat is ook nog eens een stuk goedkoper (en efficiënter) dan het andere alternatief: meer blauw op straat.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

43 reacties

 1. Linksbuster

  Overal camera’s maken het noord-korea aan de noordzee echt helemaal af.
  Het signalement van de dader…zwarte hoodie, petje,donkere jas, donkere broek en sportschoenen…ja camera’s, vooral in ’t donker zijn een uitkomst.

 2. ropart

  cameratoezicht met die mondkapjes tegenwoordig?.

 3. usb3.0

  “Laat er geen misverstand bestaan over waar de rekening van de autobranden rondom de jaarwisseling moet worden gelegd: bij de daders en – in geval die daders minderjarig zijn – bij hun ouders.”

  Daar ben ik het natuurlijk volledig mee eens, aanpakken.

  Maar laten we ook even extra benoemen hoe goed het is gegaan in 99% van Nederland want inmiddels worden we weer doodgegooid met alleen maar beelden van opstootjes door de linkse propagandistische staats tv terwijl in de rest van Nederland nagenoeg niets gebeurd (uitlokking door aanwezigheid van grote hoeveelheden politie en ME niet meegerekend)

  1. Linksbuster

   Tja..usb..1% verkloot het voor de rest en geeft munitie aan de pro afschaffers…niet dat die 1% door het afschaffen van vuurwerk braaf thuisblijft…dat is ook nu wel gebleken.

   1. usb3.0

    Als de linkse propagandistische staats tv nou eens die 99% (en overigens is die 99% aan de lage kant want nog minder dan die ene % zorgt ervoor dat de de linkse propagandistische staats tv voer heeft.) laat horen..

    1. 2030

     We hebben nog een zetje nodig richting absoluut bestuur.

  2. ropart

   helemaal niets gezien op het nieuws van de heeele avond vuurwerk afsteken in osdorp amsterdam.

   1. 2030

    Het vuurwerk verbod en de ophokplicht heeft bewezen dat een vuurwerkverbod een gospe is die onmogelijk gehandhaafd kan worden en dat door alle beperkingen de lontjes korter worden en de ongereldheden groter

    De WHO heeft niet voor niets opgeroepen om te stoppen met de lock downs

    1. Nico Sibelijn

     Een algemeen vuurwerkverbod is prima te handhaven. Enerzijds door de verkoop van vuurwerk aan banden te leggen en voorts door het bezit en toepassen van vuurwerk strafbaar te stellen.

     1. RvdBe

      Gokje, jij hebt nooit geen kinderen opgevoed.

     2. 2030

      domme arrogante stróntvlé®k

      Er was EEN TOTAAL VERBOD OP VUURWERK VERKOOP, BEZIT EN AFSTEKEN

      geen hond heeft zich eraan gehouden. Zeer zwaar vuurwerk uit de buurlanden was het gevolg.

      enne strónt vlé®k , ze knallen vanaf oktober dat is dus allemaal illegaal en strafbaar hufter .

      strónt vlé®k predikt weer aperte nonsens zoals gewoonlijk

      i rest my case 😂🤣😂🤣

     3. 2030

      een strónt vlé®k en kinderen opvoeden , moge allah ons behoeden

      😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

     4. Nico Sibelijn

      Ja, 2030, er was een totaalverbod maar er was ook nog veel vuurwerk onder de mensen. Bij een volgend totaalverbod zal dat ook niet meer legaal aangeschaft kunnen worden.

     5. usb3.0

      Vuurwerk verbod is onzin en hoeft dus niet prima te handhaven, vuurwerkverbod is namelijk een stap te ver, veel denken niet in een verwerkverbod.
      nicootje is nogal van de verboden, die wil dat Nederland verboden wordt

     6. 2030

      domme leugenachtige strónt vlé®k !!!!!!!!!!

      Wanneer zijn de verkoopdagen van vuurwerk in Nederland vreselijk dom adept ? Er kon nog geen vuurwerk onder de mensen domme leugenaar.

     7. usb3.0

      en nicootje is uitgel*lt

     8. 2030

      zo opzichtig onzin verkondigen lijkt mij een ziekte ! Een pathologisch leugenaar en daarom hemelt ie rutte zo op. Soort zoekt soort

 4. Rene van der Grijp

  De morele grens van dit reltuig is in de loop der jaren steeds verder opgerekt. Vroeger staken ze pallets in de fik, nu auto’s. What’s next?

  Het is hoog tijd dat ruiterlijk erkend wordt waaraan dit morele verval in de kern te wijten is:

  “Onder het mom van politieke correctheid, tolerantie en ruimdenkendheid, keken we liever de andere kant op. ‘Moet kunnen’ werd een gevleugelde uitspraak in het Nederland van de jaren tachtig. Hand in hand daarmee rukten egalitarisme en relativisme op vanuit de links progressieve wetenschap. Criminelen en asocialen werden in toenemende mate gezien als slachtoffers; hetzij van een oneerlijke maatschappij, hetzij van een psychologische afwijking. Daarmee verdween het morele oordeel over het gedrag van de ander, iets wat in de jaren vijftig nog aan de orde van de dag was, vrijwel geheel uit de samenleving.

  De Britse psychiater Theodore Dalrymple, die tien jaar in een ziekenhuis in een van de ergste achterstandswijken van zijn land werkte, betoogt in zijn boek Leven aan de onderkant dat deze progressieve uitbanning van de moraal precies het tegenovergestelde bewerkstelligde van wat zij beoogde. Doordat progressieve sociale wetenschappers asocialen en criminelen systematisch als slachtoffer opvoeren, is deze klasse dat zelf ook gaan geloven, meent Dalrymple.”

  ht*ps://psychologie.startpagina.nl/forum/topic/1291870/culturele-oorzaken-van-hufterig-gedrag/

  Het is altijd hetzelfde liedje: de naïeve linkse ideologie en het daaruit voortvloeiende gepamper van asociale elementen werkt averechts en het gaat daarom van kwaad naar erger. Iedereen kan dit zien, maar links weigert te erkennen dat ze zelf schuldig zijn aan dit soort betonrot in de samenleving. Want als ze dat zouden doen dan zouden ze moeten erkennen dat hun ideologie niet deugt. En dat…is voor hen een brug te ver. Ze bijten nog liever hun tong af.

  1. Cor Grijpstra

   @R

   De oudere zeurkous begint altijd met -het is begonnen in de jaren ’60 met de provo en hippie.

   Ondertussen zijn we een stuk verder, een verharde maatschappij, corona enz.
   maar dat linkse is de boosdoener.

   Volgens mij zie jij een rechtse dictatuur wel zitten.

   Laat de kiezer toch zijn werk doen…

   1. Rene van der Grijp

    Jij behoort tot degenen die liever hun tong afbijten, Sarko.

    Je bent niet meer te redden.

  2. Nico Sibelijn

   Ach, de schuld voor de nieuwjaarsongeregeldheden ligt bij links.

   Eerder legde René uit dat de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust ook de schuld van links is.

   Binnenkort zal hij onthullen dat de klimaatverandering en Corona ook de schuld van links is.

   Links is het grote kwaad.

   1. 2030

    QUOTE Ach, de schuld voor de nieuwjaarsongeregeldheden ligt bij links. END

    correct , de rest is aantoonbaar bull shit strónt vlé®k

    Overigens over de klimaatverandering moeten we het nog eens hebben om de invloed van bio massa en windmolens te bespreken strónt vlé®k .

    blij dat je erkent dat we links beleid voeren strónt vlé®k

    1. Rene van der Grijp

     Ook Nico maakt deel uit van het linkse legioen dat liever z’n tong afbijt dan in eigen boezem te kijken.

     Argumenten heeft hij allang niet meer. Hij moet het hebben van het aanvallen van de boodschappers en tot mislukken gedoemde ridiculiseringspogingen.

   2. Meriadoc Brandebok

    De stelling dat links verantwoordelijk was voor de Holocaust is een omkering van iets dat in de jaren ’50 gebeurde. Toen waren er enkele marxisten die beweerden dat de Nazi’s in werkelijkheid marionetten van het grootkapitaal waren. Dat was historische flauwe kul en werd doorgeprikt door verschillende mainstream historici. Nu gaat er in demagogisch rechtse kringen het verhaal de ronde dat de Nazi’s in werkelijkheid links waren. Ook dat is flauwe kul en is ook doorgeprikt door verschillende mainstream historici.

    Men heeft de geschiedenis helaas ernstig in het politieke kader getrokken. De feiten halen niet meer uit. De ideologie van de Nazi-partij kent een uiterst complexe achtergrond. Het laat zich niet in een comment of tweetje samemvatten. Ik moet in het nieuwe jaar daarover eens een gastartikel schrijven en kijken of DDS het publiceert.

    1. Rene van der Grijp

     “De stelling dat links verantwoordelijk was voor de Holocaust is een omkering van iets dat in de jaren ’50 gebeurde.”

     Ik heb iets dergelijks nooit beweerd. Dat Sibelein dat mij dat in de mond probeert te leggen is kenmerkend voor zijn leugenachtige werkwijze.

     Overigens kijk ik uit naar je gastartikel. Ik hoop dat ze je de kans geven.

     1. Meriadoc Brandebok

      Okay, dat wist ik niet. Men uit deze bewering op rechts soms wel, bijvoorbeeld Frits Bosch heeft dat weleens geschreven.

     2. Nico Sibelijn

      “Ik heb iets dergelijks nooit beweerd. Dat Sibelein dat mij dat in de mond probeert te leggen is kenmerkend voor zijn leugenachtige werkwijze.”

      Je beweerde hier een en andermaal dat Hïtler links was. Je zult niet ontkennen dat deze man de Holocaust veroorzaakte.

     3. Rene van der Grijp

      “Je beweerde hier een en andermaal dat Hïtler links was. Je zult niet ontkennen dat deze man de Holocaust veroorzaakte.”

      Hïtler was inderdaad verantwoordelijk voor de Holocaust. Hij persoonlijk dus. Dat is heel wat anders dan dat heel links er verantwoordelijk voor zou zijn. Je redeneert niet zuiver en ik verdenk je ervan dat je dat bewust doet.

     4. Nico Sibelijn

      Je begint hier een beetje wonderlijk te draaien, beste René, ik begrijp nu dat dat je meent Hítler wel links was maar dat de Holocaust niets met zijn linkse ideologische overtuigingen te maken had. Dat is opmerkelijk, temeer omdat je hier een en andermaal hebt verklaard dat ‘links’ zo antisemitisch zou zijn.

      Je begint je weer een beetje vast te draaien, is het niet?

     5. 2030

      strónt vléé®kje heeft er wat moeite mee dat de NSDAP zo links was als de meest linkse communistische kliek denkbaar.

      Feiten zijn ook niet besteed aan de strónt vlé®k
      h**ps://www.tracesofwar.nl/articles/1652/Partijprogramma-van-de-NSDAP-24-02-1920.htm

     6. Nico Sibelijn

      “strónt vléé®kje heeft er wat moeite mee dat de NSDAP zo links was als de meest linkse communistische kliek denkbaar.”

      Dat de NSDAP links was is inderdaad onnozele onzin maar als je dat vindt moet je toch ook vinden dat links verantwoordelijk was voor de Holocaust?

      Als je onzin spreekt kun je tenminste proberen daarin een beetje consequent te zijn. Dat probeerde ik je kameraad René duidelijk te maken.

     7. 2030

      strónt vlé®k heeft wederom de link niet gelezen maar houdt vast aan een sprietje eigen dunk zoals een goed narcist beoogd.

      het partijprogramma van destijds is heel duidelijk strónt vlé®k

     8. Nico Sibelijn

      beoogt

     9. Rene van der Grijp

      “Je begint hier een beetje wonderlijk te draaien, beste René, ik begrijp nu dat dat je meent Hítler wel links was maar dat de Holocaust niets met zijn linkse ideologische overtuigingen te maken had.”

      Ik draai helemaal niet. Hïtler was overwegend links (hoewel er ook rechtse tendensen in zijn denken zaten) maar dat staat volkomen los van de Holocaust. Het zou nooit in mij opkomen om “links” de Holocaust in de schoenen te schuiven.

      Dat jij nu probeert om mij dergelijke woorden in de mond te leggen ben ik wel van je gewend. Je bent een kwaadaardig mannetje en alle hoon die jij hier over je heen krijgt verdien je ten volle.

  3. Logica

   @ Duckday en René van der Grijp, heel goed verwoord!!

 5. Duckday

  Jaren heeft men er niets aangedaan.Ineens kwam het bericht de jeugd verveelt zich .De geleerden kwamen met allerlei smoesjes . Clubhuizen vrij sporten Laptops gratis reizen Een miljoenen zaak alles mislukt. Lees de krant eens goed luister naar het nieuws . Alles rustig later kwam er weer een bericht me opgetrommeld Het is gewoon hoe de media het neer zet. Als ze nu worden opgepakt dan is het discriminatie dienen gelijk een klacht in .De menheid is ziek rechters weten de weg niet meer Een politieke leider vervolgen ze jaren lang voor minder.Een jeugd messen trekker zielig is nog zo jong vrijspraak. Ga zo maar door Grote boos doener is de MEDIA doe ook de boel nog wat op hits

 6. 2030

  Was je erbij , ben je erbij !

  Mooie aanpak van reltuig dat homofielen het leven onmogelijk maakt of die kettingen trekken , horloges jatten , pinautomaten opblazen , straatroven , woning inbraken , woning overvallen , straatroven enz enz

  Voor de rest is het een beetje slap gelúl voor de buhne. De rechter stuurt ze allen weer naar huis en terecht !

  1. Irma Genau

   Protesteren tegen kabinetsbeleid is toegestaan.

   1. 2030

    rot op strónt vlé®k

 7. 203O

  Voor ik het vergeet; alle lezers en gebruikers van DDS een gezond en rijk nieuwjaar. Moge wijsheid uw metgezel zijn.

 8. Happytissue

  Overal camera’s ophangen… Over met een kanon op een vlieg schieten gesproken…

 9. Logica

  Wat de oplossing ook is, hier moet iets aan gebeuren. Als je dit blijft tolereren dan is het eind zoek. Toch te gek voor woorden dat dit jaar in, jaar uit maar kan gebeuren. We zien dit ook allemaal terug in onze verzekeringspremie. Ook autodiefstal, veelal door buitenlandse criminelen, moet keihard worden bestreden.

  Volgens sommigen verdienen we goud geld aan die open EU markt, dus vanuit daar geredeneerd mag geld geen probleem zijn.

  1. Monty

   ”Wat de oplossing ook is, hier moet iets aan gebeuren.”

   Maar dat gaat ook gebeuren. Na maart kunnen de oppositie partijen een nieuw kabinet gaan vormen na een daverend overwinning op het huidige kabinet .

   Al hun plannen uit hun verkiezingsprogramma’s zullen dan uitgevoerde worden.

   De NEXIT wordt een feit de gulden komt weer terug enz….

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.