Schandalig! Datalek GGD was al maanden bekend: ‘We konden overal bij!’

Al maanden lang wist men van de privacyproblemen af bij de GGD. GGD-medewerkers hebben dit ook vaak genoeg gemeld, maar de kritiek werd weggewuifd. Hoe dit kon gebeuren? Een medewerker van het samen: “Het boeit ze gewoon niet”. De problemen stapelen zich op voor minister Hugo de Jonge.

RTL heeft zich, nadat ze ook puik werk deden bij de toeslagenaffaire, vastgebeten op het privacyvraagstuk bij de GGD. Want wat blijkt: onze gegevens zijn totaal niet beschermd. Ondanks de vele waarschuwingen van medewerkers dat het systeem niet in orde was werd het hele zaakje gewoon in de doofpot gestopt.

GGD-medewerkers hadden vrij toegang tot de gegevens van miljoenen Nederlanders. Tot overmaat van ramp is er dus gehandeld met al deze gegevens. Er is gehandeld met miljoenen adresgegevens, telefoon- en Burgerservicenummers.

Een werknemer vertelt er het volgende over:

“Ik heb toegang tot de gegevens uit de coronasystemen van allerlei andere GGD-regio’s waar ik helemaal geen toegang tot zou moeten hebben. Iedereen zoekt vrienden, familie of bekende mensen op en met de exportknop kon je er tot voor kort alle gegevens uit halen. Het verbaast me niets dat er wordt gehandeld in die privégegevens.”

De GGD stelt in een reactie niks van de gemelde signalen af te weten waarmee het lijkt alsof de directie haar straatje probeert schoon te vegen. Zo zien we maar hoe belangrijk het is dat er nog betere wetgeving komt die onze privacy- en gegevensbescherming garandeert. Er wordt te vaak niet gedacht aan de grootschalige consequenties van een datalek.

Ook voor werknemers die al jarenlang werken bij de GGD is het een klap in het gezicht. Ook brengt dit een ander probleem mee zich mee: een vertrouwensprobleem. Het wantrouwen jegens de GGD zal alleen maar toenemen. Hier vreest een medewerker dan ook voor:

“Het mag toch niet zo zijn dat men straks zo bang is dat hun persoonsgegevens worden gestolen dat ze zich niet meer laten testen? Dit is onacceptabel en er moet heel snel iets veranderen, anders hebben we straks misschien niet eens door dat we in een derde golf zitten.”

Er zal snel moeten worden gehandeld om dit probleem definitief te verhelpen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

12 reacties

 1. gjverweg

  Hier zijn geen woorden meer voor. Het wordt ieder voor zich en god voor ons allen.

  1. Brenda Welsh

   Een handige jongen kan overal bij, jouw instagram account, feesboek and so on.

   1. Linksbuster

    Gelukkig ben jij een domme doos..

   2. Cycle25

    En als je die niet hebt, dan de test-straat.

   3. usb3.0

    Waarom vind brenda dat normaa, is het niet zo dat een handige jongen ook de morele plicht heeft de privacy van een ander hoog in het vaandel te houden of vind brenda dat privacy opgeheven moet worden…

 2. Aborifa

  Tijd dat de kop van Rouvoet van de CU gaat rollen.
  Ik geef mijn gegevens niet af aan de GGD.

  1. Pauline Kummer

   Via de Burgerlijke Stand bent u al bekend. Dat volstaat voor een uitnodiging.

   1. usb3.0

    Als je hebt aangegeven dat gegevens niet mogen worden gedeeld, het is de omgekeerde wereld dat men dit aan moet geven, de burgerlijk stand dient die gegevens voor zichzelf te houden.
    Maar paulientje is he-le-maal niet van dé privacy

  2. usb3.0

   “Ik geef mijn gegevens niet af aan de GGD.”

   Je niet laten testen met een onbetrouwbare pçr test is dé oplossing..

 3. Aborifa

  Moet er niet eens een kop rollen? Die van Rouvoet van de CU.

 4. HD

  Rouvoet, wat heeft deze man voor de samenleving gedaan, hij is leider geweest van de linkse CU.
  Waarschijnlijk weet hij iets van Rutte anders zou deze figuur nooit een baan bij de GGD gekregen hebben.
  Voorlopig heeft hij de zaak mooi verkloot, dat heeft hij dan zeker van Rutte.

 5. Niet L niet R

  Hoelang nog blijven wij opgescheept,met een falende minister van gezondheid?
  De maat is vol!!!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.