Wybren van Haga bekritiseert de waardeloze avondklok: ‘Stop met al die bangmakerij en laat Nederland weer vrij!’

Voorzitter, in 1980 las ik voor het eerst boeken over dystopische en absurdistische samenlevingen. ‘Brave New World’ van Aldous Huxley en natuurlijk ‘1984’ van George Orwell. In die tijd was ik in de veronderstelling dat het onmogelijk zou zijn dat er ook maar iets van zou uitkomen. Het jaar 1984 passeerde en we leefden nog in vrijheid, zonder een megalomane, allesbepalende overheid.

Onlangs heb ik ‘1984’ nog eens nagelezen en tot mijn schrik moet ik constateren dat we niet ver verwijderd zijn van het horrorscenario dat hierin geschetst wordt. Newspeak is normaal geworden. Het Ministerie van Waarheid draait op volle toeren en de staatspropaganda wordt niet meer tegengesproken. Demonstreren mag nog steeds, maar alleen als het een onderwerp betreft dat de bekoring heeft van de overheid. En de almachtige overheid zorgt voor ons.

Maar wel zodanig dat we steeds minder vrij zijn. In een klein jaar zijn we van een gezellig en vrijzinnig volk veranderd in een angstige groep mensen die geen handen meer schudt, elkaar niet meer knuffelt en met volstrekt zinloze mondkapjes rondloopt. We hebben gewillig geaccepteerd dat de overheid ons een lockdown heeft opgelegd, waardoor middenstanders en ZZP’ers failliet gaan. Niemand kwam in opstand…

En dat alles voor een virus dat vergelijkbaar is met een stevige griep.

En vanwege een kabinet dat niet in staat is om het aantal IC-bedden op te schalen.

Nu legt dit demissionaire kabinet ons een avondklok op. En nog steeds komen we niet in opstand. En steeds meer raken we onze vrijheid kwijt.

Ik begrijp dat linkse partijen dit allemaal best vinden. Ik heb met eigen ogen gezien hoe het ging in Oost-Duitsland, in Rusland, in China en in Cuba. En ik kan u vertellen dat het een hel is. De socialistische heilstaat leidt niet tot collectief geluk. Integendeel. Maar wat mij misschien nog wel het meest verbaast is er liberale partijen vóór een avondklok zijn. Hoe bestaat het dat een liberale partij kan instemmen met zo’n desastreuze maatregel?

Voorzitter, een avondklok is een inperking van onze vrijheid die voor Forum voor Democratie veel te ver gaat. Deze maatregel is disproportioneel, niet effectief en de nevenschade is opnieuw zeer groot.

Ten eerste is er geen enkele onderbouwing die een avondklok rechtvaardigt. Of kan de minister alsnog een onderbouwing geven? Ten tweede leidt het verder opsluiten van de mensen tot ziekte, depressie, obesitas, kindermishandeling, faillissementen en soms zelfs tot zelfmoord. De overheid traumatiseert hiermee een hele generatie.

En hoe ziet de minister deze dictatoriale maatregel voor zich in de praktijk? De meeste mensen komen thuis van hun werk, gaan daarna eten met hun gezin, en hebben daarna nog allerlei verplichtingen. Dat varieert van onofficiële mantelzorg, de hond uitlaten, nog even wat doen op het bedrijf of het verzorgen van bijvoorbeeld een paard.

Hoe gaat de minister hiermee om? En begrijpt de minister dat slimme jongeren gewoon om half negen afspreken en dan gewoon bij elkaar blijven slapen?

Ten derde blijft het vreemd dat de overheid haar ogen sluit voor oplossingen. Medicijnen zoals Hydroxychloroquine en Ivermectine worden genegeerd, evenals zaken zoals preventie, meer sporten en betere ventilatie.

En dat alles vanwege de zogenaamde ‘Engelse mutatie’, die wel besmettelijker lijkt, maar niet virulenter is.

 1. Maar de piek in de Londense ziekenhuizen correleert precies met Kerstmis.
 2. En de bezetting van de IC’s in Londen is nu lager dan in januari vorig jaar.
 3. Het probleem daar lijkt te komen, doordat Engelse verpleegkundigen minder inzetbaar zijn, doordat ze bij een positieve PCR-test verplicht thuis moeten blijven, waardoor de arbeidsproductiviteit daalt.
 4. En het aantal positieve PCR-tests in Engeland daalt overigens alweer in hoog tempo.

Mijn vraag aan de minister is de volgende: heeft u deze zaken meegenomen bij het besluit om een avondklok op te leggen? En heeft u nu wél de nevenschade in kaart gebracht en afgewogen tegen de eventuele voordelen?

Voorzitter, laten we zo snel mogelijk weer terug gaan naar het normale leven. Een avondklok is voor Forum voor Democratie volstrekt onacceptabel, evenals al die andere bizarre coronamaatregelen overigens. Laten we beleid maken dat gestoeld is op oplossingen die wél werken, die minder schadelijk zijn en laten we accepteren dat de dood bij het leven hoort.

Dus stop met al die bangmakerij en laat Nederland weer vrij!

Dank u wel.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegraam-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

29 reacties

 1. NO8DO

  Waarom is die oplichter en witte boorden crimineel van een Haga meer aan het woord in de 2e kamer en de media dan de acteur Baudet.
  Lijkt wel een Lugar, niet weg te krijgen bij een beeeldscherm.

  1. usb3.0

   Gezien de reacties heeft Haga ab-so-luut een punt

 2. Monty

  Ben benieuwd hoeveel dapper verzetshelden van DDS er vannacht in verzet zijn gekomen tegen Herr Rutte.

  1. Loelap

   Jij misschien, als held op sokken?

   1. Edjan

    Nee, joh, Monty kijkt naar de praatprogramma’s op de Nederlandse Propaganda Omroep. Dan weet hij wat hij denken moet en kan hij dat neerbuigende toontje steeds beter nadoen.

  2. usb3.0

   Hoezo dappere verzetshelden? ik heb gisteren gewoon mijn hond uitgelaten om 11.00uur en niemand die mij gaat vertellen dat dit aangelijnd moet..
   Deze achterlijke regelgeving is te dom voor woorden natuurlijk, het is lekker fris buiten en dan moet men binnen gaan zitten, zo bouwt men geen weerstand op hoor integnedeel zelfs….

   1. Monty

    ”ik heb gisteren gewoon mijn hond uitgelaten om 11.00uur ”’

    Je hond uitlaten, nou nou dat is mij een verhaal.

    Maar dat is toch gewoon toegestaan.

    1. usb3.0

     Precies monty en ik ben tegen de avondklok

     1. usb3.0

      Maar ik begrijp dat monty van het “ik zie 2 mensen op straat lopen die er niet mogen lopen” type is..

     2. Monty

      Die avondklok hoeft voor mij ook niet.

      Maar je hondje om 11 uur uitlaten is niet echt een daad van verzet.

      Het is gewoon toegestaan.
      En als ik al twee mensen buiten zie lopen ga ik daar geen vragen bij stellen ze zullen wel een reden hebben.

 3. NO8DO

  En dat alles voor een virus dat vergelijkbaar is met een stevige griep.
  Haga liegt
  En vanwege een kabinet dat niet in staat is om het aantal IC-bedden op te schalen.
  Haga liegt
  leidt het verder opsluiten van de mensen tot ziekte, obesitas, kindermishandeling, faillissementen en soms zelfs tot zelfmoord.
  Haga liegt
  Maar de piek in de Londense ziekenhuizen correleert precies met Kerstmis.
  Haga liegt
  En de bezetting van de IC’s in Londen is nu lager dan in januari vorig jaar.
  Haga liegt
  Het probleem daar lijkt te komen, doordat Engelse verpleegkundigen minder inzetbaar zijn, doordat ze bij een positieve PCR-test verplicht thuis moeten blijven, waardoor de arbeidsproductiviteit daalt.
  Haga liegt

 4. Spaanse_K0K

  Heeft Lange Frans van Haga weekendverlof?
  Schijnbaar heeft DDS een ander publicatiebeleid dan Facebook.

 5. Spaanse_K0K

  Te oordelen naar het aantal reacties is Wybren niet het weekend schrijf talent waar DDS naar opzoek is.

 6. Antihedo

  Crimineel van Haga weet niet eens hoe een exponentiële functie er uit ziet. Dan moet je je niet met deze materie bemoeien.

 7. jennifer

  Men zou het kunnen accepteren als er iets tegenover stond, maar dit is niet het geval. Landen waar een avondklok is zijn wel overdag normaal open, zoals winkels, Cafe s en restaurant. Maar Nederland is in n jaar tijd veranderd van zogenaamde Democratie tot een dictatuur.

  1. Edjan

   Klopt, Jennifer. Nu nog even de verkiezingen “uitstellen” dan begint de dictatuur toch echt wel gestalte te krijgen.

  2. Monty

   ”Landen waar een avondklok is zijn wel overdag normaal open, zoals winkels, Cafe s en restaurant.”

   Oooh en dan is een avondklok geen vrijheid beroving meer en zal een meerderheid wel voor zijn.

   1. jennifer

    Door dat het normale leven weer op gang is gekomen hebben de burgers in die landen minder moeite met de avondklok schijnbaar, ze hebben voor een groot deel hun leven weer terug, en dat is in Nederland niet het geval.

    1. Monty

     ”in die landen minder moeite met de avondklok schijnbaar”

     Of in die landen zijn ze gehoorzamer of zijn ze het gewend.
     Vorig jaar zaten die landen helemaal op slot en mochten de mensen daar overdag ook nergens heen. Hadden ze een keiharde lockdown.

     Iets wat wij nog niet gehad hebben.

     1. jennifer

      Nee hoor mijn dochter woont in Spanje en die hebben echt wel n keiharde lockdown gehad, maar nu niet meer, en die vertelde mij dat men gewoon gezellig op het terras kan zitten weer, en de winkels zijn normaal open. Ze hebben ook n avondklok gehad. Maar nu wordt het meer regionaal bekeken daar. Regio s waar de situatie ernstig is, zitten in lockdown, Regio s waar weinig of niets aan de hand is niet, daar komt het leven weer gewoon op gang.

 8. JochemX

  Uitstekende speech van Wybren. De man is een verademing tussen al die virus-angsthazen.

  1. Antihedo

   De man is een crimineel en heeft zich niet in de materie verdiept. Wat een kneus!

   1. usb3.0

    anti gaat nooit in op de inhoudt natuurlijk want die klopt als een bus

    1. Antihedo

     Deze site is toch voor inhoudsloos plat vermaak. Ik kom hier niet voor de intellectuele discussie.

     1. jennifer

      Ja maar waarom is hij een crimineel? heeft hij ergere dinge gedaan dan als de voormalige criminele regering?

     2. usb3.0

      “Ik kom hier niet voor de intellectuele discussie.”

      Klopt je intellect laat zeer veel te wensen over maar je neemt wel iemand de maat..

     3. Antihedo

      Ik vind het bewust opruien van de bevolking met leugens een criminele daad. Terecht dat hem de vraag gesteld werd waarom hij dat doet. Het is nog wel wachten op het antwoord. Hij vertelt leugens over het aantal ic-bedden, de stelling van de WHO over de lockdown en is te dom om een exponentiële functie te begrijpen.

 9. usb3.0

  Heeft Haga het wéér bij het rechte eind

 10. usb3.0

  Het valt mij op dat de tegenstanders niets over de inhoud zeggen maar puur op de man speelt

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.