‘De nieuwe miljonairsbelasting van de PvdA? Levert vrijwel niets op, zorgt wél voor belastingontwijking!’

De PvdA komt voor de Kamerverkiezingen volgende maand alvast op de proppen met een nieuwe belasting: die voor miljonairs. Dat is een onverstandig vehikel, rekent econoom Frits Bosch voor. Het zal slechts “peanuts” opleveren, maar wel de belastingontwijking flink aanjagen. Wat een schrijnend gebrek aan visie van de sociaal-democraten, meent Frits.

“Haal het geld waar het geld zit” is het nieuwe motto van de PvdA. De partij wil de inkomens en vermogensongelijkheid in Nederland verminderen. De PvdA wil de vennootschapsbelasting verhogen naar 30% voor winsten boven twee ton. Het mkb wordt ontzien, maar de progressieve vermogensbelasting moet omhoog voor bezitters van €1 miljoen en meer in box 3. Zij worden voor 3% aangeslagen. Boven 5 miljoen zou dat 5% moeten worden. Ook GroenLinks en de SP willen een miljonairstax, maar minder zwaar. Het zou €3 miljard extra opleveren voor de schatkist.

Hoe moeten we hier tegenaan kijken? De eerste opmerking is dat op wereldwijde schaal de inkomens en vermogensongelijkheid in ons land laag is, zie de bekende Gini-coëfficiënt. Dat komt doordat de belastingdruk in Nederland al zeer hoog is: het is niet voor niets dat velen in ons land zo krom lopen.
De tweede opmerking is dat een extra opbrengst van €3 miljard “peanuts” is. Een voorbeeld: Mark Rutte en Wopke Hoekstra hebben een gat in hun hand. Ze hebben vele miljarden gestopt in de bodemloze put KLM. Er zijn (te?) vele miljarden gegaan in de corona-gerelateerde NOW-regeling. Er zijn vele tientallen miljarden gestoken in het EU Herstelfonds ten behoeve van de bodemloze put Zuid Europa. Grazie mille a tutti!

Een miljonairsbelasting levert vrijwel niets op maar geeft wel wroeging, demotivatie en belastingontwijking. Miljonairsbelasting is een goedkope en veel te simpele ‘oplossing’. Ik zie liever morbide vermogens aangepakt: de miljardairs. Zet daar eens een flinke schep in.

De PvdA verwijt de VVD gebrek aan visie. Dat is correct en tevens juist. Maar PvdA komt niet veel verder. Ik ken nog de tijd dat deze partij er was voor de gewone man en vrouw. PvdA is al decennia verworden tot een hoogopgeleide regentenclub, zonder enige voeling met de oorspronkelijke achterban. Ik zie helemaal niets in deze club.

Frits Bosch, auteur van “Risico als obsessie, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Onbehagen bij de elite, “Schaft ook Nederland zich af?” en “Feminisme op de werkvloer.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

11 reacties

 1. andergeluid

  De ontwijking of ontduiking kan wel aangepakt worden maar dat mag niet van de EU
  omdat ze het zelf ook doen
  Hier voor zou zo,n Spoed wet uitkomst bieden maar ja dan zijn ze natuurlijk niet thuis
  want dan raken ze hun vriendjes en dat mag niet
  Wel de gewone burgers hun portemonnee plunderen dat mag wel

 2. Edjan

  Ik denk dat het ook mevrouw Ploumen is opgevallen dat de PvdA op zijn retour is.
  Ooit een arbeiderspartij maar rond 1965 (toen het goed ging met de arbeider) een nieuwe doelgroep gezocht om te verheffen: de onderdrukte negers, mohammedanen en vrouwen.
  En zo verwerd de PvdA tot die hoogopgeleide regentenclub, zonder enige voeling met de oorspronkelijke achterban, maar wél met een zeer hoogstaande moraal.
  Ik denk dat mevrouw Ploumen de PvdA weer wil laten lijken op de partij die het vroeger was: vóór de arrebeider en tegen de rijken. De rijken moeten betalen en de arrebeider krijgt dat afgepakte geld. Nou ja, niet echt natuurlijk maar in de vorm van windmolens en groene energie. En herstelbetalingen aan de afstammelingen van neger-slaven.
  Ik ben bang, mevrouw, dat het de arrebeider niets kan schelen. En de rijken zullen boos op u worden.

 3. halo1

  Hoeveel miljonairs/miljardairs hebben we.. en hoeveel zou het opleveren? S.v.p. cijfers. Het heeft wellicht psychologisch effect..

 4. Tedje Kruis

  “ PvdA is al decennia verworden tot een hoogopgeleide Club”

  En dat verklaart perfect waarom Frits Bosch er niets ze zoeken heeft

  1. Loelap

   Je pilletjes zijn weer eens op zo te zien.

   1. Edjan

    Daar zijn geen pilletjes voor.

 5. Loelap

  In Frankrijk voerde men een decennia geleden ook een miljonairs tax ingevoerd in die zachtjes gezegd behoorlijk fors was. Het gevolg was dat er nogal wat veel miljonairs uit Frankrijk vertrokken. De regering heeft deze miljonairs tax toen maar snel afgeschaft.

 6. yellow thread street

  Mevr. Ploumen zal wel denken, ik haal het geld bij degenen die het zelf verdiend hebben en al veel belasting afgedragen hebben.
  Waarom hoor ik haar niet over al die brievenbusfirma’s die al hun miljarden op papier bij ons gestald hebben.
  Deze betalen nagenoeg geen belasting.
  Maar daar is ze blijkbaar niet toe in staat, of ze durft het niet.
  Al met al is het een dom plan, zowel bedrijven als vermogende mensen zullen ons land verlaten en zich elders vestigen.

 7. Adrianzoon

  elke belastingverzwaring veroorzaakt gedrag , kennelijk nog niet genoeg welgestelde Nederlanders naar ?Belgie en Duitsland

  pvda , penny wise pound foolish regenten clubje

  stem sociaal , stem PVV, Zie het partijprogramma

 8. Pieter48

  Pim fortuin zou tegen deze mevrouw een zeer passende opmerking gemaakt hebben. Ach mevrouw gaat u toch koken. Als de kogel niet van links gekomen was zou Pim de gene geweest die dit land niet verder in het linkse moeras had laten zakken.Zie hoe het verder ging met zijn grootste vijanden. Allemaal mooie baantjes met nog betere vergoedingen. Zoals Melkert en Rosenmöller weinig waarde voor ons land maar toch verder gegaan met hun linkse inbreng.Links is niet bezig met de belangen van de Nederlanders maar meer met het klimaat en de instroom van gelukzoekers van deze planeet.

 9. Franz Biberkopf

  Het is een stukje van Frits Bosch dus de logica is weer ver te zoeken. Ik begrijp dat hij wel miljardairs hoger wil belasten maar miljonairs niet. De redenering lijkt te zijn dat miljonairs daar enorm zenuwachtig van worden en bovendien gedemotiveerd. Ze lopen dan ook weg dus de Staat krijgt zijn centen toch niet. Tegelijkertijd lijkt (het is natuurlijk Frits Bosch dus je weet het niet) hij te vinden dat miljonairs helemaal niet meer belasting moeten betalen want de inkomensverschillen in ons land zijn al heel klein en miljonairs verdienen gewoon geen zware lastendruk.
  Voor miljardairs gelden die argumenten volgens Frits niet. Die vluchten niet weg en worden ook niet zenuwachtig en laten zich kalm scheren door de Overheid en dat lijkt Frits ineens ook wel weer een prima idee te vinden.

  Ik nam weer eens de moeite een stukje van Frits te lezen. De komende tien sla ik maar over.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.