‘Het Europese financiële systeem is verrot: als de coronasteunmaatregelen eindigen, stort de economie van een klif!’

Econoom Frits Bosch voorziet nog zwaar economisch weer in ons vooruitzicht. De angsten bij de instituten zit er goed in: de kans is groot dat de economie op heel het Europese continent van een klif stort als de coronasteunmaatregelen stoppen. Frits ziet niet zo snel een manier om het tij te keren: “Wat is wijsheid? Die is er niet meer.”

We vernemen van het Internationaal Monetaire Fonds (IMF), te Washington, dat de beurs fors overgewaardeerd is en dat het fonds een ‘correctie’ niet uitgesloten acht. Het is buitengewoon ongebruikelijk dat het IMF met een dergelijk bericht komt. Het immers niet aan het IMF om hiervoor te waarschuwen. Dat dit instituut dit nu wel doet kan niet anders uitgelegd worden dat men bar slecht weer verwacht. Wellicht zelfs een beurskrach?

Is dit bericht onlogisch? Absoluut niet. Sinds de IT-beurskrach van ’08 en ’09 heeft de beurs zich ‒ los van een paar haperingen ‒ opwaarts gespoed. Prima rendementen werden behaald, waar overigens onze pensioenfondsdeelnemers niets van terugzien. Dus alleen al op basis van traditionele cyclus ligt een correctie voor de hand. Een slecht teken aan de wand is dat we nu ook zien dat hedgefunds een robbertje vechten met shortsellers. De beurs is nooit een toonbeeld van moraliteit, maar het is nu verworden tot snel graaien wat er te graaien is.

Mede ten gevolge van de pandemie is de schuldenberg mondiaal tot absurde hoogten gestegen. Die schulden spoedig aflossen is een naïeve gedachte in een tijd van faillissementen, die fors gaan toenemen. De schulden kunnen worden teruggeschroefd door hyperinflatie. Kan die er komen? Geen econoom die het weet. Uitgesloten is het beslist niet bij de gegeven overdadige monetaire financiering. Topeconoom Mathijs Bouman heeft in het FD laten weten te voorzien dat de inflatie toeneemt. We lezen dat onze brave burgers enorm gespaard hebben: 42 miljard euro, tegen een negatieve rente! Prachtig, ze wantrouwen (terecht) de fors overgewaardeerde effectenbeurs waar de koers-winstverhouding gigantisch is gestegen. Maar, beste spaarders, bij hyperinflatie smelt uw geld als sneeuw voor de zon.

Nu dringt de ECB er bij Europese banken op aan strenger te zijn bij de kredietverschaffing. Ze lopen nu te veel risico terwijl de buffers te laag zijn om klappen op te vangen. De stroppenpotten zijn te klein voor komende faillissementen. De ECB kijkt met “angst naar het moment dat de steunmaatregelen van de overheden beëindigd worden. Als ze tegelijkertijd uitgefaseerd raken is er een kans op een schadelijk ‘klif-effect,’ procycliciteit en een neerwaartse spiraal.” We moeten bedenken dat wij heel stilletjes een EU-bankenunie ingerommeld worden waarbij onze banken (c.q. spaarders) blootgesteld worden aan de enorme risico’s van Zuid-Europese banken. Het systeem barst van koppelingen en afwentelingen, gestut door het nu nog bestaande vertrouwen en op hoop van zegen.

Mijn conclusie kan niet anders zijn dat het Europese financiële systeem door en door verrot is.

Wat is wijsheid? Die is er niet meer. Er zijn overal doodlopende wegen voor laagrisicozoekenden. Het financiële systeem is compleet verdorven door kunstmatige, morbide marktingrepen van centrale banken. Als toevluchthaven: goud? Put opties? Een bekende beleggerswijsheid is: ‘de mooiste momenten om te beleggen is als het bloed door de straten stroomt.’ Prettige dag verder!

Frits Bosch, auteur van “Risico als obsessie, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Onbehagen bij de elite, “Schaft ook Nederland zich af?” en “Feminisme op de werkvloer.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

24 reacties

 1. Franz Biberkopf

  Toen ik de kop las wist ik al dat het weer zo’n betoogje van malle Frits was.

  1. ManX

   Dit is het bekende gedrag van Ernest Dopper: zodra hij iemand tegenkomt die qua kennis, intellect en bagage ver boven hem staat, zal hij zich uitsluitend nog neerbuigend en denigrerend uiten naar en over die ander.

   Zo eendimensionaal zit een megalomane, narcistische psychopaat in elkaar.

   Het wordt trouwens tijd voor je 276e ban Franz. Je bent alweer vervelend genoeg geweest.

 2. LifeBuddy

  ”‘de mooiste momenten om te beleggen is als het bloed door de straten stroomt.’”. Wow, das wel een Uppercut tegen de Eurofiele sLinkse kop van jut.

 3. Cootje

  Heb je alleen lagere school voor nodig , het mooiste is wel dat zuid Europa het ergste er van af komt , die hebben pas boven hun stand geleefd. Mij voorspelling komt vlekkeloos uit .en dan valt het Brusselse zooitje ook daar zitten de ratten

  1. Crassus

   Het is nog heel goed mogelijk om goed rendement te behalen. Trendinvest, Bots. Kletskoek van jou.

 4. Edjan

  Laatst ergens gelezen: tijdens de laatste (banken)crisis is er idioot veel geld in de economie gepompt. Nu is dat al 10x zoveel en het gaat nog steeds door. Totdat …

  1. ManX

   Ik luisterde gisteren naar Willem Middelkoop die vertelde dat van alle dollars die vanaf het allereerste begin zijn uitgegeven (vanaf 1768 dus), 28% vorig jaar in de markt is gepompt.

   Weimar komt akelig dichtbij.

   1. Edjan

    Hyperinflatie. 1 miljard voor een brood en de dag erna 2 miljard. Totdat de staatsschuld een paar broden groot is. Iedereen is alles kwijt, we beginnen opnieuw, samen met elkaar de schouders eronder, de broekriem aangehaald en na het zuur komt het zoet.

    1. WayneGretzky99

     De tyfus voor iedereen. Zet dan nergens meer de schouders er onder.

     1. Edjan

      Denk dat je gelijk hebt. Deze opmerking: “Iedereen is alles kwijt, we beginnen opnieuw, samen met elkaar de schouders eronder, de broekriem aangehaald en na het zuur komt het zoet” was dan ook sarcastisch bedoeld: glad babbelende politici zullen dat het plebs wijsmaken. De elite zal wel voor zichzelf zorgen en niets te kort komen.

    2. Xyz1234

     Edjan, grote kans dat het zo zal gaan. World economic forum stuurt hier ook bewust op aan, dus het is niet zo dat men dit scenario wil voorkomen. Integendeel.

     1. Edjan

      Xyz1234 Het is in elk geval een manier om van die torenhoge schulden af te komen …

  2. Cootje

   Ik zal eerder de oplopende begrotingen van zuid Europa proberen te lezen , en wat feitelijk verboden is die schuld van die landen staat voor 75- bij hun banken en een pletter bij de ECB , terwijl de euro werd ingevoerd mochten ze maar 5/30% in hun portefeuille hebben , en daar zie je al de ondemocratische invloeden van de ECB en de grote landen

 5. Cootje

  Ik heb hier menigmaal geschreven dat het wachten is tot de financiële markten zenuwachtig worden en met ze alle naar de nooduitgang vluchten . Zal toch wel verdient wezen dat zuid Europa op zijn bek gaat , schuldhulpverlening van het IMF wordt met een zoethoutje onder een palmboom in de zon voor zuid Europa

 6. Fax uit Darmstad

  Die covid horde heeft dat zeker van de banken geleerd:
  Oppompen tot de lucht eruit loopt.

 7. Xel

  Hoe langer het duurt hoe meer bedrijven er failliet zullen gaan hoe verder ons land afglijd naar de afgrond.

  Is dit toeval? Komt dit door die Zware Griep “Cojona” Nee

  Hier zit gewoon een plan achter ook wel “BIG RESET” genoemd. Gerelateerd is Plan 2030 en allemaal opgezet door de New World Order.

  Klei groepje van de rijkste mensen op aarde die gaan straks bepalen hoe wij moeten gaan leven.

  Tot 3 november was er nog hoop dat Trump “Amerika” niet mee zal gaan doen. Amerika is door getroffen door een coup een smerig voorop gezet smerig spelletje door de Democraten. “stemfraude” Biden zal gewoon het spelletje mee gaan spelen.

  En Rutte die heeft ook al gewoon bij het kruisje getekend doet mee met NWO en had het laatst nog over Buikd Better Back de slogan van de Democraten.

  Hier in nederland kunnen wij dit 17 maart nog voorkomen om drastisch anders te gaan stemmen op de enige 2 partijen die wel opkomen voor Nederland en de Nederlanders.

  Stem 17 maart op de PVV of FVD. Anders gaat dit land naar de kloten.

  1. WayneGretzky99

   Vergeet het maar. Die happy wealthy few worden gewoon gesloopt want we gaan gewoon dan de rijkdom bij dat gajes ophalen.

   1. Xel

    Kijk hier maat eens na Baudet legt even haarfijn uit.

    ht*ps://www.youtube.com/watch?v=6XhUcaX4LkI

    1. WayneGretzky99

     Als je van baudet afhankelijk bent kun je je beter gelijk failliet laten verklaren.

     1. Xel

      Verklaar nader ik ben nieuwsgierig.

  2. Franz Biberkopf

   “Gerelateerd is Plan 2030 en allemaal opgezet door de New World Order.”

   Ach, een heuse complotwappie op DDS.

   1. Xel

    Blijf jij maar lekker onder je steen zitten.

 8. Bes Tolen

  Het Europese financieel systeem is een kind van het Amerikaanse en dus normgebonden. Wat het Amerikaanse voorschrijft, is hier in Europa moeilijk te ontwijken. Evenwel zijn de bazen op financieel gebied in Amerika en Europa vrijwel dezelfde en geven dezen niets prijs van hun oppermacht, die ook de publiciteit het sterkst kan beïnvloeden. Dat gebeurt dus en de strijd daartegen lijkt hopeloos. Er is een grote kans dat het huidige beleid dat het systeem beïnvloedt, nog eens geheel of belangrijk gedeeltelijk zal doen instorten. Het huidige beleid werkt op veel punten, bijvoorbeeld de vastgestelde lage rente geeft omvangrijke scheefgroei, averechts.
  De politiek vindt het allemaal goed en dat zegt voldoende over de tegenwoordige politiek, die maar niet wil deugen.
  Het zijn niet de multinationals zoals links beweert maar een beperkt aantal grootbanken, die de FED vormen, die de spelregels bepalen. Een particuliere organisatie.

 9. Lucky Luke

  Economie is natte vingerwerk, ieder wetenschapper weet dat, behalve economen. Als ze dat zouden toegeven, zouden ze direct werkloos zijn. Het zijn vaak de ongeschoolde mensen met Fingerspitzen gefül die door hebben hoe het werkt en goed lopende bedrijven opbouwen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.