shutterstock 1874082670

Horeca is er klaar mee en sleept de Staat voor de rechter: 'Keer op keer blijft perspectief uit!'

Geen categoriefeb 22 2021, 18:00
Koninklijke Horeca Nederland (KHN) pikt het niet langer. De brancheorganisatie stapt naar de rechter om een snelle heropening en een beter steunpakket af te dwingen, en zegt: "De verplichte horecasluiting drukt disproportioneel op de branche. Keer op keer blijft perspectief uit met als gevolg dat veel horecaondernemers tegen enorme (financiële) problemen aanlopen."
De horeca wordt langzaam gewurgd door de strenge lockdown, en KHN-voorzitter Robèr Willemsen vindt het dan ook onacceptabel dat er vanaf 2 maart geen enkele versoepeling voor de sector komt. Hij licht toe: "De verplichte horecasluiting plus het feit dat de steun vanuit de overheid niet 100 procent van de lasten dekt, betekent dat veel ondernemers het faillissement in de ogen zien, met alle gevolgen ‒ zowel zakelijk als privé ‒ van dien." Dat meldt het AD.
De KHN vraagt al sinds vorig jaar om een wetenschappelijke onderbouwing voor de strenge maatregelen voor de horeca, maar het kabinet laat de belangenbehartiger gewoon links liggen. Met die lakse, onbeschofte houding is de horecabranche nu klaar: met de gestarte bodemprocedure hoopt de KHN inzicht te krijgen in het besluitvormingsproces van de overheid. Rutte en De Jonge moet het vuur juridisch flink heet aan de schenen worden gelegd, zo is het doel.
Het kabinet blijft wat dat betreft ook maar een beetje onsamenhangend aanklooien. Evenementen en sportwedstrijden mogen binnenkort wel weer publiek ontvangen, maar winkels, restaurants en cafés hebben kennelijk maar 'gewoon' pech. Het is dus ook volkomen logisch (en terecht!) dat de KHN nu met grof geschut komt aan zetten.
Gaat het effect sorteren? Wie weet. Je zal zien dat vlak voor de verkiezingen ineens van alles weer mogelijk is. De volgende persconferentie is namelijk op 9 maart. Dat is ook meteen de laatste voor dit demissionaire kabinet, want iets meer dan een week later zijn de verkiezingen al. Kunnen we de val van de Rutte III-coalitiepartijen vieren met een drankje? Wie weet!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten