Horeca is er klaar mee en sleept de Staat voor de rechter: ‘Keer op keer blijft perspectief uit!’

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) pikt het niet langer. De brancheorganisatie stapt naar de rechter om een snelle heropening en een beter steunpakket af te dwingen, en zegt: “De verplichte horecasluiting drukt disproportioneel op de branche. Keer op keer blijft perspectief uit met als gevolg dat veel horecaondernemers tegen enorme (financiële) problemen aanlopen.”

De horeca wordt langzaam gewurgd door de strenge lockdown, en KHN-voorzitter Robèr Willemsen vindt het dan ook onacceptabel dat er vanaf 2 maart geen enkele versoepeling voor de sector komt. Hij licht toe: “De verplichte horecasluiting plus het feit dat de steun vanuit de overheid niet 100 procent van de lasten dekt, betekent dat veel ondernemers het faillissement in de ogen zien, met alle gevolgen ‒ zowel zakelijk als privé ‒ van dien.” Dat meldt het AD.

De KHN vraagt al sinds vorig jaar om een wetenschappelijke onderbouwing voor de strenge maatregelen voor de horeca, maar het kabinet laat de belangenbehartiger gewoon links liggen. Met die lakse, onbeschofte houding is de horecabranche nu klaar: met de gestarte bodemprocedure hoopt de KHN inzicht te krijgen in het besluitvormingsproces van de overheid. Rutte en De Jonge moet het vuur juridisch flink heet aan de schenen worden gelegd, zo is het doel.

Het kabinet blijft wat dat betreft ook maar een beetje onsamenhangend aanklooien. Evenementen en sportwedstrijden mogen binnenkort wel weer publiek ontvangen, maar winkels, restaurants en cafés hebben kennelijk maar ‘gewoon’ pech. Het is dus ook volkomen logisch (en terecht!) dat de KHN nu met grof geschut komt aan zetten.

Gaat het effect sorteren? Wie weet. Je zal zien dat vlak voor de verkiezingen ineens van alles weer mogelijk is. De volgende persconferentie is namelijk op 9 maart. Dat is ook meteen de laatste voor dit demissionaire kabinet, want iets meer dan een week later zijn de verkiezingen al. Kunnen we de val van de Rutte III-coalitiepartijen vieren met een drankje? Wie weet!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

17 reacties

 1. AidemediA

  Horeca Nederland. U bent zeker de invoering van de euro vergeten. Toen heeft een heel groot deel van de horeca, de Nederlanders een poot uitgedraaid. De laatste dag van de gulden koste een pondje paling in bijvoorbeeld Harderwijk fl 17.50. en een biertje op een terras fl 2.75 Op de dag van de invoering was het fl teken vervangen door het € teken. En Koste het pondje paling ineens € 17.50 en een biertje € 2.75. En die veel te hoge prijzen werken tot nu toe, nog steeds door.

  1. Cycle25

   Jouw kostprijs is afhankelijk van de markt achter je netto bierglas, vergeet de verhuurders, verpachters en de brouwers niet. En dan heb ik niet eens over franchise, daar lopen de kosten helemaal uit de klauwen.

  2. Fax uit Darmstad

   Media
   U bent zeker uw vrienden van de overheid vergeten.

  3. FreeThinker

   Volgens mij heeft iemand hier wat lessen economie gemist. Van alle branches vinden procentueel ieder jaar de meeste faillissementen plaats in de horeca, dat komt o.a omdat deze sector seizoensgebonden is en een groot deel van hun inkomen in een paar maanden moet verdienen. Daarnaast is er nog een reden waarom een biertje in een restaurant duurder is dan in de winkel. Een restaurant moet personeel en huur betalen, die kosten komen bij jouw biertje op (natuurlijk moeten supermarkten dat ook maar die verkopen het hele jaar wel). En wellicht heeft AidemediA niet meegekregen dat palingvissen tegenwoordig verboden is wat gevolgen heeft voor de prijs.

   1. Jehannes

    En wat heeft dit uberhaubt met de prijs van een gulden te maken? Ik wil gewoon normale prijzen gelijk met inflatie. Weet je nog wat er in Duitsland gebeurd is? Rekenwonder.

  4. Piet151

   @AideMedia
   Dat geloof je toch zelf niet? Misschien had je net voor de invoering van de euro iets teveel van die spotgoedkope biertjes op? O.k., een geldig excuus. Maar een prijsverhoging van 120%, van de ene op de andere dag, dat zou echt niemand gepikt hebben. Bovendien moesten die eerste periode de prijzen zowel in guldens als in euro’s vermeld worden. Dus iedereen kon met eigen ogen die omrekening volgen. Het is echt onzin. Een enkele ondernemer zou het geprobeerd kunnen hebben. Maar dan wel een heel naïeve ondernemer bij heel bepaalde naïeve en niet zo slimme mensen. Maar dat zal nooit lang geduurd hebben. Na verloop van een aantal jaren bleken de prijzen natuurlijk wel gestegen te zijn, en zeker van glaasjes bier. Maar beslist niet van de ene op de andere dag.

   1. Fax uit Darmstad

    Piet over de honderd

    Goed beschreven.

   2. usb3.0

    Uiteindelijk heeft aidemedia wel gewoon gelijk alleen niet van de 1 op de andere dag, het heeft even geduurd maar uiteindelijk is dat wel gebeurd.
    De euro is in verhouding tot de gulden een extreem voorbeeld dat we terug moeten naar de gulden..

 2. Henk42

  De overheid geeft ons letterlijk brood en spelen met dit beleid.
  Wel evenementen en naar voetbal, de bakker slager en supermarkt mag nog, maar de rest niet, helaas trapt een groot deel van het volk hier blind in, na goede decennialange indoctrinatie van de NPO.
  We praten hier wel over een griep met sterftecijfer gelijk aan een griep, niet Ebola.

 3. usb3.0

  Veruit de meerderheid van de Nederlandse gezond weldenkende bevolking is het zat om voorgelogen te worden

 4. Heras

  EINDELIJK. Moet de detailhandel ook doen.
  Gewoon aangeven die hap.

 5. vvw

  Gewoon datum kiezen en allemaal open. hugo goebbels heft dan weinig mogelijkheden de burgelijke ongehoorzaamheid te negeren

 6. Augustus

  De staat heeft vorige week al laten zien dat zij boven de rechter staan, veel succes.

 7. EvertB

  Horeca doet ultieme verzoeningspoging en sleept de Staat voor het gerecht.

  1. Linksbuster

   Verzoeningspoging…waar staat dat?

 8. Cootje

  Gerechtelijke macht laat de horeca en de ondernemers nog zeker 3 / 4 weken in het ongewis . Volgens de politieke peilingen zijn ze uitermate tevreden met het huidige beleid . Huilie huilie doen bij de publieke omroepen dat het water aan de lippen staat en toch fijn je stem geven op het oude politieke zooitje . Ik heb al 7/8 maanden geleden geschreven dat Wilders geen campagne moet voeren , de aangeslagen en gewonde in hun kruis geraakte MKB ondernemers melde zich vanzelf . Volgens de peilingen nog niet hard genoeg geraakt door Rutte . Dus laat de tijgerzalf nog maar even zitten bij het tevreden electoraat

 9. king

  er is maar een manier alles open gooien van café tot winkel
  laat ze daar maar eens wat aan doen kijk naar talie daar hebben ze te miste ballen
  maar dan ook iedereen mee doen,,,, hé

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.