Immigratie, klimaat en cultuur… Geest en lichaam van het Westen zijn ziek, hoog tijd voor dokter en psychiater!

Frits Bosch ziet dat het niet goed gaat met Europa en de Verenigde Staten. Veel mensen slaakten een zucht van verlichting toen Trump het Witte Huis verliet, maar Frits is er niet gerust op dat alle sores nu achter ons liggen. Hij vraagt retorisch hardop: “Was Trump eigenlijk het probleem?” De echte knelpunten liggen dieper, denkt hij: “Ik heb populisme ooit omschreven als een puist op een ziek lichaam, met een zieke geest.”

We zijn eindelijk (tijdelijk?) van Trump verlost. Maar was Trump eigenlijk het probleem? Nee, Trump was het symbool van de problemen waar vele geavanceerde westerse democratieen mee worstelen. Want net als in de VS zien we in het VK, Duitsland, Italië, Oostenrijk , Frankrijk en Nederland populisme opkomen. Populisme komt niet uit de lucht vallen. Het is te beschouwen als een reactie op de gang van zaken in een land waar mensen ontevreden over zijn. Waarop berust die ontevredenheid? Ik zie vijf hoofdfactoren.

De eerste is de erosie van de werkende klassen. Middengroepen en lagere groepen blijven achter qua inkomens en vermogensontwikkeling. Dat valt in Nederland nog wel mee gelet op de Gini-coëfficiënt, maar in de VS en andere westerse landen is de inkomensongelijkheid enorm toegenomen ten gunste van het establishment. Bovendien lijkt het establishment op ‘ons’ neer te kijken: ‘deplorables.’ Het gevolg is: “laten we contra het establishment stemmen.”

De tweede factor is immigratie. Burgers constateren dat de demografie van het land in luttele decennia ingrijpend is gewijzigd. Men vraagt zich af: “gaat dat ten koste van onze banen, zorgt het voor meer criminaliteit, wat kosten al die mensen die opgevangen worden? Waarom krijgen ze qua huisvesting prioriteit boven ‘ons’? Waarom moeten vooral ‘wij’ de dupe zijn van overlast, en niet het establishment? Wat moeten we met zoveel islam in onze wijk?

Zijn dit onredelijke overwegingen? Blijkbaar niet, gezien het toenemend aantal burgers dat zich tot populisten mag rekenen. En het wordt erger omdat burgers het gevoel krijgen dat het establishment deze kwestie lijkt te negeren. In Nederland speelt het immigratie issue (alweer) een ondergeschikte rol tijdens verkiezingen.  Linkse partijen ‒ nota bene in oorsprong bedoeld voor het opkomen van de belangen van ‘het volk’ ‒ willen immigratie geen halt toe roepen. Geen wonder dat radicaal-linkse partijen slecht scoren. Opvallend is overigens is dat in Denemarken de linkse regering immigratie op nul komma nul heeft gezet. Niet verwonderlijk: met massa-immigratie zoals we tijdens drie kabinetten-Rutte hebben gezien hangen megaveel problemen samen in onderwijs, zorg, politie, huisvesting, infrastructuur, sociale cohesie. Kortom: de gehele verzorgingsstaat komt onder druk te staan door massa-immigratie in een volgepakt land.

Het derde probleem is big tech en media. Media en big tech drijven ons uiteen, omdat groepen enkel kennis willen nemen wat zij als ‘waar’ ervaren. Ieder zit in z’n eigen bubbel en er is geen gezamenlijkheid meer. Bovendien lijken de media in overgrote mate van overtuigd te zijn van ‘white privilege’ en voorrang voor minderheden, wat zeker door de gewone man/vrouw niet meegevoeld wordt.

Als vierde punt noem ik het gevoel dat burgers krijgen dat zaken die van groot belang zijn vóór hen, besloten worden zónder hen. Dit is de kartelcultuur. Legio voorbeelden, waarvan de komst van de euro een belangrijke is. Ook werd er honderd miljard euro in een EU-coronafonds gestort, kwamen er 750.000 immigranten in nog geen tien jaar bij. Er zijn daarnaast nog tal van andere voorbeelden.

De kloof tussen burger en regering wordt steeds groter. In het parlement en regeringen zitten enkel hoogopgeleiden. Er lijkt weinig tot geen gevoel te zijn voor de belangen van de gewone man of vrouw. “We beslissen over u, maar zonder u.”  Democratie staat onder druk.

Als vijfde factor is er ook nog de klimaathysterie. We moeten werken aan minder CO2-uitstoot, maar zonder dat het verwordt tot een ultra-kostbare gekte, die voor burgers moeilijk op te hoesten is.

Het zijn deze vijf factoren die westerse landen in sociaal opzicht niet te ontkennen omlaag duwen. Het is een structurele ontwikkeling waarmee het Westen worstelt en al decennia negeert. Zolang westerse economieën goed draaien breekt het lijntje niet. Nu met Covid-19 wordt de structuur vooral qua economie op de proef gesteld. De gedachte van een ‘maakbare samenleving’ (de linkse hobby) kan de prullenmand in. We zijn uiterst kwetsbaar; Covid toont dit maar weer eens aan. Er is geen econoom die kan voorspellen wat het eindresultaat van Covid-19 zal zijn. Hoe lang gaat de kruik te water tot-ie barst?

Zijn er ontwikkelde democratieën die deze problematiek niet kennen? Slechts eentje: Japan. De Japanse economie groeit niet snel, maar de bevolking slinkt, zodat ze per capita het niet slecht doen. Japan heeft immigratie altijd geweerd. Nu de bevolking slinkt laten ze immigranten slechts bij uitzondering onder strenge voorwaarden toe. Geen moslims. Robotica vangt ontbrekende taken in de zorg op, maar waar dit echt nodig is worden immigranten mondjesmaat ingezet. De sociale cohesie vindt men van cruciaal belang. Het basisgevoel van Japanners is dat een multiculturele samenleving minder gelukkig is dan een monoculturele samenleving. En tenslotte: Japanners worden niet verdeeld door media en big tech. Japanners hebben weinig interesse voor social media.

Trump was dus niet het probleem, maar een symptoom. Ik heb populisme ooit omschreven als een puist op een ziek lichaam, met een zieke geest. Het is de hoogste tijd voor de patiënt om naar de dokter en psychiater te gaan.

Frits Bosch, auteur van “Risico als obsessie, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Onbehagen bij de elite, “Schaft ook Nederland zich af?” en “Feminisme op de werkvloer.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

29 reacties

 1. Brenda Welsh

  De positie van de vluchteling is niet gemakkelijk, moeilijke huisvesting, geen werk. Teveel mensen op een kamer.

  1. ManX

   De positie van de vluchteling zou nog veel moeilijker gemaakt moeten worden. Zo moeilijk, dat ze het wel uit hun hoofd laten naar Nederland te komen.

   1. Monty

    Maar als het gras bij de buren groener is blijft dat toch aan trekken.

    Daar weet jij natuurlijk alles van.

    1. ManX

     Ik ben geen vluchteling, Monty Python. Wist je dat niet? Ik ben een Nederlander die zich vrij binnen de EU-grenzen mag bewegen en vestigen.

     Domme jongen toch.

     1. Monty

      Maar het gras bij de buren is toch groener dan bij ons.

      Daar ben je toch vertrokken.
      Waarom komen vluchtelingen en gelukzoeker naar Nederland?

      Hier is het gras groener dan thuis.

     2. Franz Biberkopf

      ManX is natuurlijk wel degelijk een vluchteling. Hij vond naar eigen zeggen Nederland een afschuwelijk land en hij voelt zich meer thuis tussen de Duitsers.
      Ontroerend is wel dat hij geestelijk nog steeds volledig op ons land gericht is en de spijt over zijn emigratie verbergt door hartstochtelijk ons land onder te schijten.

    2. driewerf

     vertel vent waar weet hij alles van dan ???

     1. Monty

      Het gras is voor ManX in Duitsland groener dan bij ons en daarom vertrokken uit ons land.

     2. ManX

      Daar heb je helemaal gelijk in Monty Python. Het gras is in de Eifel een stuk groener dan in het overbevolkte Nederland. Ik ben dan ook dankbaar dat ik op deze prachtige plek, omringd door schitterende natuur, mag wonen.

  2. driewerf

   hee steunbeer en aan wie ligt, dat leg het maar uit ..

  3. yellow thread street

   Je zegt het zelf en de oplossing is makkelijk.
   Als ze zich in africa wat minder rap voort zouden planten, dan heb je daar geen overbevolking, en hoeven ze ook niet naar ons toe te komen.
   Het is toch absurd dat gezinnen daar nog steeds 10 kinderen krijgen.
   En wat zijn ze zielig volgens de venters die bij je aan de deur om geld komen leuren.
   Laat ze toch opflikkeren.

  4. Nikita

   Te veel mensen uberhaupt op de aarde .

  5. Loelap

   Je haalt vluchtelingen en migranten door elkaar. De migranten wonen met veel mensen op een kamer. De vluchtelingen wordt in de watten gelegd en krijgen met voorrang alles gratis.

 2. halo1

  Uitstekende analyse.. Japan lijkt me een lichtend voorbeeld.. (bijna) geen immigratie.. stabiliteit..zich niet gek laten maken door big media.. lekker onder elkaar blijven.. waar blijft de eerste pro-Japan-partij?!!

 3. Monty

  ”Ik heb populisme ooit omschreven als een puist op een ziek lichaam, met een zieke geest. Het is de hoogste tijd voor de patiënt om naar de dokter en psychiater te gaan.”

  Vreemde vergelijking, beiden staan los van elkaar.
  Wat is populisme nu dan een puist of een zieke geest.

  Het enige wat ik hier uit kan concluderen is is dat populisme ongewenst is.

  Wie zijn die populisten dan?

  1. driewerf

   Je lijkt Kaag wel hahahaahah alleen jij zeurt nog harder lol lol

  2. Nostradamus

   Waarom de valse frame dat populisme iets slechts is?

   Populisme gaat over het volk. De 2e kamer is de volksvertegenwoordiging. Deze hoort vol te zitten met populisten, links én rechts. Wij laten ons al decennia regeren door de elites. De elites zitten daar alleen voor het vullen van de zakken van de elites. Rutte is daar het grootste voorbeeld van: h**ps://tp*.nl/2021/02/17/rutte-iii-blijkt-schaamteloze-loopjongen-voor-fossiele-industrie/
   Naast het feit dat hij ook schaamteloos de elitaire top van de belastingdienst verdedigde. Hij hoort door het populus, het volk, berecht te worden!

   1. Monty

    ”Waarom de valse frame dat populisme iets slechts is?”

    Vraag dat aan Frits Bosch hij vergelijkt populisme met ”een puist op een ziek lichaam”.

 4. Edjan

  Goed stuk. Alleen zien onze “ontwikkelde democratieën” misschien een andere uitweg?
  Een andere richting om in te slaan?
  Een steeds kleinere, rijkere en machtigere elite en een groot reservoir arm plebs dat nauwelijks nog inspraak heeft, net genoeg te vreten en een hoop plat amusement op de TV.
  De elite en haar rechters en politieagenten kan elke “wet” afkondigen en handhaven om het plebs te laten doen wat de elite wil.

 5. driewerf

  Bestorm de Bastille Dat is al eerder gedaan en kan wel weer een keertje, de rijken op het schavot . Dan verdeel je de miljarden opnieuw.

 6. Eppo123

  Slim die Japanners, als zij geen Moslim migranten toelaten. Die cultuur staan gewoon te ver van de onze af. Op school leer je al dat fusies tussen bedrijven vaak mislukken op basis van verschillende bedrijfsculturen. En wat willen de linkse mensen dergelijke fusies op macro niveau invoeren. Gedoemd tot mislukking.

  1. Loelap

   Europa doet precies het omgekeerde. Zij laat mensen binnen waarvan bekend is dat ze niet/nauwelijks integreren en overal ter wereld voor ernstige problemen zorgen.
   Het probleem is dat de mensen die hier over beslissen in blanke villawijken wonen en leven in een blanke bubbel. Zij hebben nergens last van want reken maar dat als zij er wel last van gaan krijgen, zij de grenzen snel zullen sluiten.

 7. Drollevanger

  Ik snap niet wat een asielzoeker hier buiten onze uitkeringen en subsidie,s te zoeken heeft.
  Onze zorg ligt op zijn gat, we hebben een enorme woningnood en wonen boven op elkaar. Onze natuur bestaat hoodzakelijk uit klinkers.
  Onderwijs is via het damesgilde naar ongekende diepten verzonken.
  Zag gisteren iemand die er verstand van heeft die op bewijzen gestoeld, verklaarde dat 24%=een kwart van de leerlingen die onze basisscholen verlaten funtioneel analfabeet is.(wat dat ook betekent)

 8. Drollevanger

  Ik lees hieronder over een hoop plat amusement op TV.
  Dit brengt me op de amusement industrie.
  Is er geen mogelijkheid om evenementen te beperken tot 500 personen of minder. Dit zal ook het doorgeven van virussen beperken.

 9. liefdevol rechts

  Iedereen die het immigratie probleem niet erg vindt zouden op z’n minst voor een jaar een immigrant in huis moeten nemen en zeker de politiekers die voor de overbevolking hier in Europa zorgen.

 10. Drollevanger

  Op de 1 of andere manier zijn we in een Neergaande lijn beland vooral via onze kabinetten en kamer. Alleen hoogopgeleiden(dat is wat anders dan wijzen) maken wettenen leuzen vanuit hun eigen beperkte wereldbeeld. Een flink deel van de kiezers wordt gestuurd door hoogopgeleide reclamemakers.
  Het volgende las ik hierboven.—- De kloof tussen burger en regering wordt steeds groter. In het parlement en regeringen zitten enkel hoogopgeleiden. Er lijkt weinig tot geen gevoel te zijn voor de belangen van de gewone man of vrouw. “We beslissen over u, maar zonder u.” Democratie staat onder druk.
  — Volgens mij is hier de democratie al begraven.
  Via de Zweedse TV is gevraagd om de eerste tijd niet te stofzuigen, wegens gebrek aan wind kunnen de windmolens de vraag niet meer aan. Is dit onze linkse toekomst?
  —Wakker worden!!

 11. Paardenmiddel

  Trump had overduidelijk gewonnen. Hij heeft veel goede dingen gedaan, w.o. Amerika first. Dat gaf de amerikanen hun zelfvertrouwen terug. Die waren ze kwijtgeraakt door de globalisten die steeds verkondigden dat blanken slecht waren, en het werd toch niets…bovenal wordt niet de misdaad bestreden, want ..zielig. hier gebeurt precies hetzelfde. Als Baudet of Wilders wint, zal dat ook leiden tot fraude.
  Want de VN heeft al beslist dat Kaag🤮🤮🤮Mp moet worden. Vandaar haar vele optredens.

 12. Drollevanger

  Als uitkeringen worden verstrekt na gedane en verplichte arbeid, voor zover dat mogelijk is, dan is er niks aan de hand.
  Een uitkering moet gestoeld zijn op hulp aan behoeftigen, maar er moeten geen extra voordelen aan worden verbonden.
  Dus men geeft geen recht op een uitkering voor personen die hun huis willen afbouwen, of een vijver graven.
  Ook een uitkeringtrekker moet om 7 uur uit zijn bed.

 13. gargamel

  Japan is niet alleen een rolmodel, je hebt bijvoorbeeld ook Saoedi-Arabië waar buitenlanders alleen kunnen komen werken, maar staatsburgerschap is uitgesloten. En ze kunnen zo lang in het land blijven als nodig is, geen werk , ze moeten het land verlaten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.