Lijsttrekkersdebat: linkse partijen beloven gouden bergen, overal is geld voor en het kan allemaal!

In het noorden van het land was vandaag het lijsttrekkersdebat (terug te kijken via het Dagblad van het Noorden). Opvallend was dat met name de linkse partijen gouden bergen beloven. Zo willen ze een Lelylijn, behoud van de natuur, meer woningbouw, duurzame woningen én minder stikstofuitstoot. Kan allemaal, joh! Hartstikke fijn.

De partijleiders van de linkse partijen kramen aan één stuk door holle retoriek uit. Als de boeren nou gewoon hun boerderijen opdoeken en hun land afstaan, dan kunnen al hun plannen makkelijk worden gerealiseerd. Potverdorie wat een feest, daar zitten ze in het noorden van het land vast op te wachten!

PvdA-leider Lilianne Ploumen lijkt echt totaal geen idee te hebben waar ze over praat. Dat bewijst deze parel van een opmerking wel: “Er zijn heel grote boeren die groot deel van de stikstofuitstoot voor hunr rekening nemen, vlakbij natuurgebieden. Een we hebben regelmatig stalbranden. Dit kan zo niet langer voor dierenwelzijn en gezondheid voor mensen”

En dus wil de sociaal-democrate megastallen aanpakken, zogenaamd allemaal voor de natuur (lees: woningbouw en de aanleg van een Lelylijn): “Ook het Noorden verdient het dat de natuur in stand blijft, aan alle megastallen moet een einde komen.”

D66’er Rob Jetten (Sigrid Kaag was niet beschikbaar vanwege minister verplichtingen) gooit er ook nog een ‘mooie’ nonsens-soundbite in over de kloof tussen burgers en de politiek: “Ik pleit voor een overheid die naast de mensen staat.”

Bij PVV-leider Geert Wilders horen we daarentegen een mooi contrast met dit soort holle retoriek en heeft duidelijk weinig op met het rooskleurige beeld dat de linkse partijen proberen te schetsen: “We moeten politici veel meer afrekenen op wat ze hebben gedaan. Voer een correctief referendum in, en een gekozen burgemeester. Zodat je als burger de overheid altijd kunt corrigeren en niet eens in de vier jaar.”

Ook SP-leider Lilian Marijnissen liet steken vallen. Zij had in het debat welgeteld één scherpe observatie die de houding van de overige linkse partijen tijdens het debat wel aardig typeert: “Je zou bijna denken dat iedereen het met elkaar eens is. Al onze voorstellen zijn weggestemd. Groningen moet een crisisaanpak krijgen. Een loket voor alles. Daar wordt het afgehandeld. In 2021 moet het opgelost zijn. Tijd voor daden.”

De enige lijsttrekkers (of vervangende afgevaardigden) die nog een beetje inhoud hadden waren Klaver, Omtzigt en Wilders. Klaver maakte een terecht punt over het probleem waar veel boeren met hun producten tegenaan lopen. Omtzigt wist de toeslagenaffaire meer dan eens aan te snijden en Wilders was ‘gewoon’ in topvorm.

Al met al een aardig debat om terug te kijken, maar hoe meer je naar links Nederland luistert hoe meer je je af begint te vragen wie er mag gaan betalen voor al die wilde plannen. Als het eerste lijsttrekkersdebat van deze cyclus ons één ding heeft duidelijk gemaakt, dan was het dat wel. Ze hunkeren duidelijk naar meer zetels en voelen de pijn van de peilingen op dit moment. Ploumen, Jetten, Marijnissen, zelfs Klaver… allemaal!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

32 reacties

 1. Franz Biberkopf

  Rechtse partijen beloven daarentegen helemaal niets.

  1. Barbera

   Da’s logisch, ze weten dat ze aan de zijlijn staan.

   Alleen, stem het kartel weg, hoe dom wil je het hebben.
   Met die vol idioot van een Baudet voor op.

   2 zetels en maar janken dat ie niet met het debat mee mocht doen, we zij toch de grootste leden partij.

   Op twitter noemde Michael, Baudet is mijn buddy.🤮🤮🤮🤮

   1. M.Dikker

    Jij weet zoveel; wie gaan al dit gratis geld betalen?

    1. WayneGretzky99

     Linksch in ieder geval niet. Die hangen allemaal levenslang aan de staatsruif. Allemaal te dom om te schijten.

  2. ManX

   Test

  3. ManX

   Jawel hoor Franzke, rechtse partijen beloven heel veel realistische dingen die ‘onbetaalbaar’ zijn en tegelijk het welzijn enorm verhogen: o.a. een volledige immigratiestop, uittrede uit de EU, gecontro*leerde grenzen, meer geld naar de zorg om deze op het oude peil te brengen en de pensioenleeftijd terug naar 65.

   Lees de rechtse partijprogramma’s maar eens door, Biberkopf. Zelfs een nihilist en megalomane narcistische psychopaat als jij vindt daar tal van zinvolle aanknopingspunten voor het land en voor je zelf in.

   1. Edjan

    ManX, +

   2. Meriadoc Brandebok

    Meer geld naar de zorg en het op peil brengen van de pensioenleeftijd zijn in wezen linkse standpunten.

    1. Seneca

     @brandebok
     neen, lummel! dat zijn humane standpunten, heeft niets met links of rechts te maken.

     1. Nostradamus

      +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  4. Cootje

   Wat wou je beloven ? Wat het oude zooitje in 75 heeft afgebroken , gewoon met 40/45 zetels lekker een luis in de pels wezen , en afserveren dat ze in onze bananen republiek de eerste plaats hebben bereikt grootste narcotica exporteur Europa , de gehele zorg hebben gesloopt en de gemeentes met minder financiële middelen hebben gezegd doen jullie het maar , handhaving en de gerechtelijk macht hebben gebracht tot een padvinders clubje waar ze tegen de douane in Rotterdam hebben gezegt de afgelopen 10 jaar 33% minder mensen maar wel meer camera’s , het gehele gerechtelijk systeem tot gevangenissen toe hebben gehalveerd . En als klap op de vuurpijl de immigratie van bootjes toeristen en gelukzoekers een levenslange garantie van voorrang wonen inrichtingen daarvan gratis zorg en een uitkering , en 85 miljard € gratis geld weggeeft aan een herstelfonds , laat Rutte met zijn linkse team genoten die pestzooi maar opruimen , Corona maakt duidelijk de verschillen en Wilders en Baudet gewoon zout strooien in de wonden , en dat nog 5 weken moeten volhouden

  5. halo1

   Rechtse partijen beloven eerlijkheid en gerechtigheid.. :geen geld voor slampampers, criminelen en profiteurs…en hard aanpakken die handel… eigenlijk is dat pas echt sociaal…

  6. Linksbuster

   Hou toch je Kopf Franz..als je niets beters weet dan dit gezuig.

  7. Loelap

   Veel beloven weinig geven, doen een gek in vreugde leven!

  8. Telex

   Kan het ook niet tegenvallen.

 2. Cootje

  Ik heb dat debat gevolgd van het dagblad van het noorden , de enige die echt overeind bleef was Wilders de rest was elkaar vliegen aan het af vangen met juffrouw Ploumen met het zelfde jurkje aan , gezocht een kleding sponsor. De linkse bende theedrinkers hebben buiten de Melkert banen weer onbetaalbare illusies . Gelukkig zijn die uitgestorven in Europa en hier ,

 3. Monty

  ”Wilders: ,,We moeten politici veel meer afrekenen op wat ze hebben gedaan”

  Dat is bij Wilders heel makkelijk.
  Al ruim 20 jaar aan de zijlijn.

  1. Linksbuster

   Hou toch je monty sukkel!

   1. halo1

    Voortaan wel even inhoudelijk reageren Linksbuster..ik heb het maar even voor je gedaan!

  2. halo1

   Toch logisch dat hij/iedereen aan de zijlijn staat bij een verhouding van 80 tegen 20. Moet hij/iederen daarom soms zijn mond houden?

  3. usb3.0

   Wilders staat helemaal niet aan de zijlijn die staat in de frontlinie weliswaar 24/7 bewaking maar toch, hè

 4. Piet Klein

  Sommigen denken dat corona het top item wordt bij de verkiezingen. Misschien verbeteren cijfers wel rond begin maart, worden vervolgens maatregelen versoepeld. Rutte zal worden geprezen omdat dankzij een strak beleid, het niet uit de weg gaan van moeilijke maatregelen we er ‘samen’ in geslaagd zijn de weg naar boven te vinden. Als er tenminste geen mutant van het virus dwars gaat liggen. Dankzij onze held Rutte gaat het goed komen met NL. Misschien waren de maatregelen zoals een avondklok wat zwaar aangezet, maar het resultaat mag er zijn en ook zonder veel verbetering maak je geen grote fouten als je overmatige maatregelen terug draait.

  De andere kan van Rutte is dat hij ook verantwoordelijk is voor de vele problemen die we nu hebben en de fouten die er gemaakt zijn. Zo ontvingen zorgmanagers vele miljoenen als winstuitkering, hoge bedragen waar grote vraagtekens bij staan. Zorgverzekeraars mogen winst uitkeren aan hun aandeelhouders. Winst van belastinggeld en zorgverzekering premies, waarbij ieder jaar de zorgkosten voor de burger stijgen. De PVV legt uit dat er ziekenhuizen zijn gesloten door Rutte, ICs zijn gekrompen tijdens Rutte en de winstuitkeringen voor zorgmanagers en winstuitkeringen door zorgverzekeraars. Door deze sluitingen was de capaciteit in ziekenhuizen onvoldoende. Andere patienten moeten wachten omdat ziekenhuizen overvol liggen met corona patiënten. Dit leidt tot meer dan nodige doden. Bij de start van de corona crisis was NL niet voorbereid, waren beschermingsmiddelen weggegeven, moesten thuiszorg medewerkers onbeschermd naar ouderen, waren er onvoldoende testmiddelen. Gevolg vele onnodige doden. Het coronabeleid van Rutte startte slecht en zorgt tot op de dag van vandaag tot onbegrip en verdeeldheid. We bungelen onderaan in de internationale ranking over de aanpak van corona en de buitenlandse pers is zeer negatief over de aanpak. Voldoende reden om Rutte per direct van het dossier af te halen.

  En was dit maar het enige onderwerp maar er zijn vele onderwerpen waren Rutte niet een beetje maar stevig faalt. Het weggeven van geld aan Italianen die door de EU gekocht moesten worden onder het mom van coronasteun, maar dat argument is aan diggelen omdat we het zelf zo slecht doen. De EU is bang voor een omslag in Italie in het sentiment naar de EU en daarom moeten er bakken geld naar Italië. U eigenlijk uw kind en of kleinkind mag opdraaien voor geld dat naar Italie gaat terwijl de Italiaanse burgers gemiddeld rijker zijn dan de Nederlandse burgers. Voldoende om Rutte per direct naar huis te sturen.

  De toeslagen affaire, fouten, liegen, wegdraaien, vervolgens bakken geld er naar toe smijten voldoende om Rutte per direct weg te sturen.

  Drama’s in de woningmarkt, maar toch migranten maar naar binnen halen. Migranten zijn natuurlijk net als u gewoon aardige mensen op zoek naar persoonlijk geluk, maar het kwartje valt bij Rutte niet dat veel starters kansloos zijn op de woningmarkt, dat bouwambities onvoldoende zij en niet gehaald worden. Maar bij Rutte valt het kwartje niet. Voldoende om hem per direct te laten stoppen.

  De pensioenen barsten van het geld en zouden met gemak de pensioenen kunnen uitkeren waar mensen recht op hebben. Maar een kromme manier om met de rekenrente is het argument om naar een ander pensioenstelsel te gaan. Volslagen overbodig als je reëel met de rekenrente om gaat dat wil zeggen een reeel gemiddeld rendement hanteert wat de pensioen maken. Maar slechte en verkeerde plannen leiden tot slechter pensioenstelsel wat nog eens extra geld gaat kosten vanwege de transitie die men bedacht had. Volslagen sullig. Maar Rutte blijft zitten.

  Een klimaatplan dat niet deugt en contraproductief is. NL burgers mogen betalen voor de subsidie aan grote bedrijven, komen voor aanzienlijke kosten ten staan en we verstoken bomen als een gek waarmee er nog steeds veel CO2 de lucht in gaat en capaciteit om de CO2 uit de lucht te halen verloren gaat. Voldoende om Rutte af te serveren.

  Maar het scenario gaat op corona. Begin maart gaat het allemaal beter, zeker met de cijfers en onnodige en misschien sommige nodige maatregelen kunnen versoepeld worden. Maarten Toonder had het scenario al eens verzonnen. Neem mensen eerst alles af en geef ze daarna een beetje terug dan worden ze gelukkig.

  Baudet vraagt zich af of de peilingen wel kloppen en of het wel klopt dat Rutte zo hoog aantal zetels blijft scoren. Dat is een boeiende vraag. Want of de peilingen kloppen maar NL ziet het falen van Rutte niet (met grote hulp van de mainstream media) of er iets structureel mis met de opinie peilers.

  Linkse partijen gaan niet serieus in op de onderwerpen die er toe doen zoals de onderwerpen van hierboven. Maar er zijn er meer. Ze spelen Sinterklaas met cadeautjes omdat de begrotingsregel wat minder strak zijn vanwege corona. Er mag geleend worden.

  Groot probleem voor NL is dat de onderwerpen die er toe doen en serieuze plannen en als gevolg daarvan serieuze debatten vragen kennelijk bij veel partijen niet op de verkiezingsagenda staan. Het lijkt er op dat de enige kansen zijn dat de kiezer deze onderwerpen wel serieus nemen of dat andere partijen van Rutte af willen omdat zij vaak de prijs betalen voor de fouten van Rutte.

  1. halo1

   De enige reele manier om van Rutte af te komen.. lijkt me een pact tussen links en rechts. Links-3: economisch: milieu en minumumloon, rechts: cultureel (PVV+FVD) migratie. Europa “delen” Het zou een sensatie zijn.. anders gewoon 4 jaar hetzelfde met plussen en minnen.

   1. WayneGretzky99

    Haalt geen reet uit. Linksch en rechts bevoelen altijd elkaars poepertje om maar vooral op het pluche te kunnen blijven en daar past geen lastige luis in de pels bij zoals de PVV of FvD.

  2. Monty

   Vreemd een heel pleidooien beschreven met wat er mis is in ons land, maar met geen woord gerept over het echte probleem van ons land waar Wilders al ruim 15 tegen strijd.

   Misschien vergeten?

   1. WayneGretzky99

    Hij wil niet voor nazi of racist uitgemaakt worden en stenen door zijn ruit of de linksche kogel krijgen.

  3. Telex

   Helemaal met u eens,

 5. liefdevol rechts

  “linkse partijen beloven gouden bergen, overal is geld voor en het kan allemaal!”
  Ik zou eens graag iemand willen zien die hier nog intrapt, liefst iemand die reeds afgestudeerd en die niet meer onderhevig is aan de indoctrinatie van de school want deze mensen hebben niets met de werkelijke wereld te maken.

  1. Loelap

   Er zijn helaas nog hele volksstammen die hier intrappen.

 6. usb3.0

  Links is goed in het weggooien van andermans geld

 7. Aborifa

  De hardwerkende spaarzame Nederlander gaat dokken

 8. thijshil

  Ik zie dat politiek rechts elkaar in de haren vliegt. Zo krijgen we de rutte doctrine
  NOOIT weg.
  Ik ben ook geen fan van Baudet, maar hij is verbaal heel goed. Ook bij Twan Huys deed
  Baudet het goed. Ik hoorde een verhaal van een journalist, ben zijn even kwijt sorry, dat die er de nacht voor het gesprek met Baudet niet kan slapen.

  Dus mensen, stem rechts of het nu PVV of FVD of SGP of JA 21 IS.
  Zo krijgen we de KLIEK ( zoals Pieter Omtzigt het zo mooi vertolkte) weg

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.