jettenmarijni

Lijsttrekkersdebat: linkse partijen beloven gouden bergen, overal is geld voor en het kan allemaal!

Geen categoriefeb 08 2021, 18:00
In het noorden van het land was vandaag het lijsttrekkersdebat (terug te kijken via het Dagblad van het Noorden). Opvallend was dat met name de linkse partijen gouden bergen beloven. Zo willen ze een Lelylijn, behoud van de natuur, meer woningbouw, duurzame woningen én minder stikstofuitstoot. Kan allemaal, joh! Hartstikke fijn.
De partijleiders van de linkse partijen kramen aan één stuk door holle retoriek uit. Als de boeren nou gewoon hun boerderijen opdoeken en hun land afstaan, dan kunnen al hun plannen makkelijk worden gerealiseerd. Potverdorie wat een feest, daar zitten ze in het noorden van het land vast op te wachten!
PvdA-leider Lilianne Ploumen lijkt echt totaal geen idee te hebben waar ze over praat. Dat bewijst deze parel van een opmerking wel: "Er zijn heel grote boeren die groot deel van de stikstofuitstoot voor hunr rekening nemen, vlakbij natuurgebieden. Een we hebben regelmatig stalbranden. Dit kan zo niet langer voor dierenwelzijn en gezondheid voor mensen"
En dus wil de sociaal-democrate megastallen aanpakken, zogenaamd allemaal voor de natuur (lees: woningbouw en de aanleg van een Lelylijn): "Ook het Noorden verdient het dat de natuur in stand blijft, aan alle megastallen moet een einde komen."
D66'er Rob Jetten (Sigrid Kaag was niet beschikbaar vanwege minister verplichtingen) gooit er ook nog een 'mooie' nonsens-soundbite in over de kloof tussen burgers en de politiek: "Ik pleit voor een overheid die naast de mensen staat."
Bij PVV-leider Geert Wilders horen we daarentegen een mooi contrast met dit soort holle retoriek en heeft duidelijk weinig op met het rooskleurige beeld dat de linkse partijen proberen te schetsen: "We moeten politici veel meer afrekenen op wat ze hebben gedaan. Voer een correctief referendum in, en een gekozen burgemeester. Zodat je als burger de overheid altijd kunt corrigeren en niet eens in de vier jaar."
Ook SP-leider Lilian Marijnissen liet steken vallen. Zij had in het debat welgeteld één scherpe observatie die de houding van de overige linkse partijen tijdens het debat wel aardig typeert: "Je zou bijna denken dat iedereen het met elkaar eens is. Al onze voorstellen zijn weggestemd. Groningen moet een crisisaanpak krijgen. Een loket voor alles. Daar wordt het afgehandeld. In 2021 moet het opgelost zijn. Tijd voor daden."
De enige lijsttrekkers (of vervangende afgevaardigden) die nog een beetje inhoud hadden waren Klaver, Omtzigt en Wilders. Klaver maakte een terecht punt over het probleem waar veel boeren met hun producten tegenaan lopen. Omtzigt wist de toeslagenaffaire meer dan eens aan te snijden en Wilders was 'gewoon' in topvorm.
Al met al een aardig debat om terug te kijken, maar hoe meer je naar links Nederland luistert hoe meer je je af begint te vragen wie er mag gaan betalen voor al die wilde plannen. Als het eerste lijsttrekkersdebat van deze cyclus ons één ding heeft duidelijk gemaakt, dan was het dat wel. Ze hunkeren duidelijk naar meer zetels en voelen de pijn van de peilingen op dit moment. Ploumen, Jetten, Marijnissen, zelfs Klaver... allemaal!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten