Pieter Omtzigt veegt slappe VVD-beloftes van tafel: ‘Neem nu gewoon afstand van Rutte-doctrine!’

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt wordt moedeloos van de mooie VVD beloftes, sinds de toeslagenaffaire maakt de partij de ene na de andere mooie belofte. Maar volgens Omtzigt betekent dit niks zolang ze geen afstand nemen van de Rutte-doctrine. Daar zit namelijk de kwaal die onze rechtsstaat en democratie ondermijnd. Bij WNL pakt Omtzigt de VVD genadeloos hard aan. 

Het enige weerwoord wat VVD’er Tamara van Ark hierop had was het bestaan van de Rutte-doctrine te ontkennen. Nogal een zwak argument.

“Maar wat ik niet aan zwarte papieren en aan wit gelakte papieren met mevrouw Leijten gekregen heb. En werkelijk waar nooit ministers van gehad heb die ook openlijk durfde te zeggen: dit kan niet! En dan gewoon nu: dat willen we allemaal verbeteren. Dat betekent dat u nu afstand neemt van de Rutte-doctrine. En nu zegt dat stukken naar de Kamer gestuurd moeten worden. Want als die stukken gewoon in 2017-2018 naar de Kamer gestuurd waren, dan waren we in 2019 met een oplossing begonnen. Het is niet een abstract probleem. Het probleem was zo erg dat het kabinet zelf niet begreep hoe diep het probleem was omdat ze de stukken zelf niet wilde zien en ons al helemaal niet wilde geven. Dus mag ik van de VVD weten of ze nu echt afstand nemen van de Rutte-doctrine? Of dat dit een mooi verhaal is?”

Omtzigt kaart terecht de hypocrisie van de VVD aan: wel met mooie verhaaltjes komen maar ondertussen waren er genoeg kansen in het recente verleden om dit al op te lossen. Volgens de CDA’er is er maar één oplossing: afstand nemen van de Rutte-doctrine. Dat ze op dit moment een van de weinige oplossingen zijn zodat burgers weer vertrouwen krijgen in de overheid.

Na een decennia Rutte aan de macht is het vertrouwen in de overheid grotendeels weg. En dat is niet verwonderlijk, iedereen in Nederland heeft gezien hoe ernstig de toeslagenaffaire was. En velen weten ook wat de oorzaak ervan was. De Rutte-doctrine moet worden gestopt.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

7 reacties

 1. halo1

  Omtzigt moet toch oppassen niet al te veel de held van de allochtonen te worden want die betrof het toch voornamelijk…logisch dat de VVD kritisch was.

 2. Dirty-Harry44

  Het vertrouwen in de roverheid is al 40+ jaar weg. Heeft niks met ratte te maken.

  1. Linksbuster

   Nou..Harry..ratte deed/ doet er nog een schepje bovenop.

 3. Arbeider65

  Wat was die van Ark slecht zeg. Jee. Fleur Agema en Renske Leyten veegden af en toe de straat aan met die van Ark. Omzigt soms goed, soms matig. Maar van Ark……

 4. Nostradamus

  Al is de leugen van de sokp0p van Pinokkio nog zo snel, Pieter achterhaald ‘m wel. Go Pieter!
  En ook, go Renske!

 5. liefdevol rechts

  Nee hoor, er is geen Rutte-doctrine , gewoon blijven volhouden zo, en kijken hoever je er mee komt.
  Zalig zijn de zwakzinnige die dit blijven volhouden.

 6. Niet L niet R

  Rutte verandert nooit, dat blijft een probleem voor de politiek, zolang hij blijft zitten!
  Gisteren was er een mevrouw, een slachtoffer van de Rutte doctrine, deze mevrouw vroeg hem als een vertegenwoordiger van alle ellende, net als andere ministers op te stappen, reactie Rutte ” ik heb ook goede dingen gedaan ” een hypocriet om dat als excuus naar voren te brengen, voor alle ellende die hij door de Rutte doctrine de mensen , tot zelfs nu nog wordt aangedaan!
  Eens krijgt hij de rekening!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.