Richard de Mos (Code Oranje) over kwakzalvende VVD: “Rutte doet in veel grotere omvang precies wat mij verweten wordt”

De VVD heeft giften in de vorm van dure etentjes de afgelopen jaren meermaals niet opgegeven in het geschenkenregister van de Tweede Kamer, terwijl dit wel verplicht is. Het ging om bedragen van minimaal 12.772 euro per jaar, meldt onderzoeksplatform Follow the Money (FTM) zaterdag. Code Oranje lijsttrekker Richard de Mos wil dat het OM zijn zaak seponeert.

“De VVD haalt bakken geld binnen via donaties. Ook grote bedrijven doen een flinke duit in het zakje. De partij geeft deze giften niet op, terwijl dat wel van de wet moet. En ik werd van mijn bed gelicht vanwege een middag op een boot en een uitsmijter. Politieke karaktermoord die de VVD erg goed uitkwam.”

In strijd met de wet
Volgens Kars Veling, oud-Kamerlid voor de ChristenUnie en voorzitter van de commissie die de Wfpp in 2018 evalueerde, is dat in strijd met de wet: “De verplichting om giften aan politieke partijen openbaar te maken geldt ook voor giften in natura”, aldus Veling op FTM. Het Koetshuis ter beschikking stellen en gratis catering leveren, lijkt hem ‘daar zeker onder te vallen’. André Krouwel, universitair docent politicologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam, is al even stellig: “Alles van waarde dat je krijgt, of het nu een goed is of een dienst, is een gift.” Organisator van de diners is de Stichting Ondersteuning VVD Tweede Kamerverkiezingen (SOV), een neveninstelling van de partij. In 2017 spekte de SOV de verkiezingskas met liefst 1,16 miljoen euro.

Seponeren zaak De Mos
Lijsttrekker Richard de Mos van Code Oranje wil dat het Openbaar Ministerie zijn zaak als de wiedeweerga seponeert. “Wat de VVD doet met het ophalen van donaties is precies wat het OM mij verwijt met het grote verschil dat bij de VVD de bedragen vele malen groter zijn en de donaties een structureel karakter hebben”, zegt De Mos. “Onze lokale partij nam volstrekt legaal donaties aan van de bakker, de slager op de hoek en een zalencentrum, de landelijke VVD doet het van de grootste vastgoedondernemer van Nederland en een bataljon aan rijke lui. Verschil moet er wezen maar leg mij maar uit waarom ik de Rijksrecherche op de koffie gekregen heb. Benieuwd welke VVD’ers worden afgeluisterd en binnenkort van hun bed worden gelicht,” zegt De Mos, die er ook op wijst dat landelijke partijen verplicht zijn om donaties op te geven en lokale partijen niet.

Reactie advocaat en DDS-columnist Plasman
“Wanneer het Openbaar Ministerie van mening is dat de anonieme fondsenwerving bij de VVD geen reden is voor een strafrechtelijk onderzoek door de Rijksrecherche, dan dienen de zaken tegen De Mos, Guernaoui en anderen per direct geseponeerd te worden”, vult advocaat Peter Plasman aan. “Of meent het Openbaar Ministerie dat gelijke monniken, gelijke kappen hier niet opgaat omdat de donaties richting VVD vele malen groter zijn dan die richting Groep De Mos?”, aldus Plasman. “De VVD-top zit bijna elk jaar in Zuid Frankrijk in de villa van top zakenman Ben Verwaayen. Maar een paar uur varen op het IJsselmeer door De Mos is corruptie.

In het boek Mijn Verhaal heeft De Mos al zijn kaarten op tafel gelegd.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

14 reacties

 1. Linksbuster

  Rutte is van de vvd..dat is traditie bij die club.

 2. 56RdK

  Integriteit, betrouwbaarheid, iets wat de VVD totaal vreemd is, getuige alléén al hun leider die het volk met vele leugens en andere ellende heeft opgezadeld!

 3. 56RdK

  En hoe zuiver is het OM nog? Vraagtekens, vraagtekens en nog eens vraagtekens!

 4. Cootje

  Wel altijd wijzen naar de echte Democraat orban. De heerlijke luis in de pels van het Europese gedrocht

  1. Fortiori

   Beetje aan het dollen Cootje?

 5. halo1

  De Mos kan het wellicht goed bedoelen.. maar zijn Code Oranje is me veel te vaag.. vol nietzszeggende frases als burgerparticipatie enz… ik wil duidelijkheid : immigratie is de moeder van bijna alle problemen. Verder heeft hij helaas de zwier van een 2ehands-auto-verkoper…

  1. ManX

   Halo1: “immigratie is de moeder van bijna alle problemen”.

   Daarin ga ik mee. Nederland is overvol, gaat gebukt onder ernstige woningnood en telt veel te veel legale en illegale immigranten die bergen geld kosten. Immigratie terug naar nul is een heldere oplossing die soelaas biedt.

   1. Niet L niet R

    Perfect verwoord, vraag mij af, hoelang wij nog deze rechtmatige vraag nog mogen stellen?

 6. usb3.0

  Bij leugenclown rutte is het waar

 7. Bas van Loon

  Als je het moet hebben van de ellende van een ander ben ik er gauw klaar mee. Wat een niveau zeg.

 8. Niet L niet R

  Moet ik mij nu gaan afvragen, hoeveel leden van OM zijn lid van de VVD ?
  Deze zaak zal wel weer onder het kleed worden geschoven !

 9. Monty

  ”Onze lokale partij nam volstrekt legaal donaties aan van de bakker, de slager op de hoek en een zalencentrum, ”

  Blijft lastig donaties. Wil de donateur er iets voor terug zien.
  Als het om een klein bedrag gaat denk ik het niet.
  Maar gaat het om tienduizenden euro’s of tonnen of een penthouse, kan je er vraagtekens bij zetten.

  Zeker in de politiek is niet iedereen integer of loyaal.

 10. werikke

  Het partijkartel zal ook code oranje demoniseren net als ze bij PVV en FVD doen de media zal helpen en er zal niets veranderen. enige wat helpt is dat de PVV grootste wordt zodat niemand om Wilders heen kan en er eindelijk iets gebeurt in het zorgwezen en stoppen van nep vluchtelingen en misschien zelfs het uit Nederland gooien van criminele buitenlanders. Stem PVV dan veranderd er iets anders weer 4 jaar klagen wat niet helpt.

 11. thijshil

  Het OM is niet zuiver, dat weten we al zeer lange tijd. Kijk naar minder Marokkanen van Wilders, kijk naar Akwasi die de laptops steelt van de EO radio, kijk naar de seponering zaak Akwasi van Jacobien Vreekmap , nog steeds officier van Justitie. Kijk naar de zaak viruswaarheid, de snelheid waarmee in hoger beroep toeliet.
  Als dit nog niet duidelijk is, dan weet ik het niet meer.
  We krijgen Rutte van het kabinet List en Bedrog alleen maar weg als we alle rechtse partijen groter maken,
  PVV en FVD en JA21 en Codeoranje Volt, SGP doen…..

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.