Richard de Mos (Code Oranje): verlaag de stemgerechtigde leeftijd naar 16 jaar!

Pubers moeten ook kunnen stemmen, daarom moet de kiesgerechtigde leeftijd worden verlaagd van 18 naar 16 jaar. Dat stelt Code Oranje, de vernieuwingsbeweging van Richard de Mos, in haar nog te presenteren Agenda.

De Mos: “Jongeren voelen zich vaak gepasseerd door politici!”

Uit onderzoek blijkt dat jongeren in Nederland nu weinig interesse hebben in politiek. CBS-cijfers laten zien dat 4 op de 10 jongeren tussen de 15 en 18 jaar tamelijk tot zeer geïnteresseerd zijn in politiek. Vergeleken met andere landen is dat laag. Daarom adviseerde de Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB) – een onafhankelijk adviesorgaan van kabinet en parlement – in 2019 om experimenten mogelijk te maken om de kiesgerechtigde leeftijd te verlagen van 18 naar 16 jaar. De kiesgerechtigde leeftijd is nu nog vastgelegd in de grondwet, die moet daarvoor worden veranderd. Daarna kunnen experimenten worden gedaan op provinciaal en lokaal niveau.

Sommige provincies, waaronder Zuid-Holland, Friesland en Zeeland, hebben al gevraagd om experimenten met een lagere kiesleeftijd. Volgens de ROB-onderzoekers kan dat goede effecten hebben, omdat in landen waar 16-jarigen mogen stemmen de politieke betrokkenheid onder die groep is gegroeid.

,,Het is belangrijk dat jonge mensen toegang hebben tot democratische besluitvorming’’, stelt Code Oranje lijsttrekker Richard de Moe. ,,De beslissingen die nu worden genomen hebben straks immers invloed op hun leven. Bovendien zijn jongeren de toekomstige dragers van de democratie.’’

In Oostenrijk kunnen zestien- en zeventienjarigen al sinds 2007 naar de stembus. Dat ging gepaard met extra onderwijs en grote publiekscampagnes voor jongeren. Uit onderzoek van de Universiteit van Wenen blijkt dat de opkomstcijfers van deze groep vergelijkbaar is met achttienjarigen en dat deze jonge stemmers dezelfde weloverwogen keuzes maken als volwassenen bij het uitbrengen van hun stem.

“Door jongeren meer les te geven over burgerschap en ze een stem te geven, vergroten we de betrokkenheid bij onze democratie. Zeker omdat ze dan kunnen meebeslissen over de thema’s die hen raken”, aldus De Mos, die met Code Oranje ook pleit voor het bindend referendum en de gekozen burgemeester.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

40 reacties

 1. Shadow1100

  Ha ha ha, en dan stemmen ze op de partij die het drinken van alcoholhoudende drank vanaf 16 jaar toestaat. De rest interesseert ze echt geen ene moer……..

  1. Jack Flash

   Ik zou die leeftijd liever iets verhoogd zien.

   1. Brenda Welsh

    U bedoelt tot moment waarop ze Baudet begrijpen? Dan ben je bijkans hoogbejaard.

    1. usb3.0

     brenda komt uit Afrika dus logisch dat het zo denkt..

     1. Thant dolph

      Helaas geen enkel gevoel voor humor, maar dat was al bekend.

    2. Seneca

     @brenda
     u begrijpt Baudet niet? u bent dus tussen de 60 en 65 jaar. alleen als men uitzonderlijk begaafd is, begrijpt men de persoon Baudet, ook als men onder de 60 is. u moet dus nog enkele jaren – ik denk, gezien het gehalte van uw reacties ongeveer 20 jaar – wachten voordat de persoon Baudet zult begrijpen. niet getreurd, verstand komt met de jaren…

 2. Loelap

  Nee dank je. Met de Links geïndoctrineerde pubers lijkt me dat geen goed idee. Niet voor niets wil GL dit ook.
  Als ouder ben je voor je kind verantwoordelijk tot het achttiende levensjaar. Financieel ben je als ouder zelfs verantwoordelijk tot het kind 21 jaar is. Die leeftijd is natuurlijk niet voor niets gekozen.
  De hersenen van kinderen zijn zelfs pas met 23 jaar pas volgroeid, dus eigenlijk zou de stemgerechtigde leeftijd naar 23 jaar verhoogd moeten worden.

 3. liefdevol rechts

  Die man is niet goed wijs, hij weet maar al te goed dat hij geen stemmen bij volwassenen kan halen dus wil hij ze bij de kinderen halen.
  Je kan hem een kinderlokker noemen.

 4. Nostradamus

  Heel slecht idee. En dat van een rechtse(?) partij?

  De koters zijn over her algemeen helemaal niet op de hoogte van wat er speelt en ergens maar goed ook. Zij hebben zich bezig te houden met een opleiding zodat zij later hun bijdrage kunnen leveren aan de samenleving.
  En als er al koters zijn die denken ergens van op de hoogte zijn, dan gaat het alleen over extreem-links geïndoctrineerde studenten.
  Nogmaals, kinderen, want dat zijn het, zouden zich met andere zaken bezig moeten houden. En het liefst pas vanaf hun 21e stemmen. Kinderen zijn veel te gemakkelijk beïnvloedbaar door foute extreem linkse docenten.

  Het volgende gebeurt ook hier;
  h**ps://www.prageru.com/video/who-is-teaching-your-kids/

  1. Monty

   ”En dat van een rechtse(?) partij?”

   Wat zou hier achter schuil gaan.

 5. Mireille

  Hier komen ze wel “slim” over. Waarom dus niet stemmen?

  1. WayneGretzky99

   Ken jij ze allemaal persoonlijk dan?

   1. Mireille

    Neen ,@Waynee. Hoe zou dat moeten? Ze noemen zich iedere keer anders. Net Balkenbrij, is ook van alles wat.

  2. usb3.0

   Toch bijzonder dat juist mireille dit wel prima vindt

   1. Mireille

    Ik ben ruimdenkend en heb geen tunnelvisie. Ik heb de pest aan tunnels zogezegd. Ubsie !

    1. usb3.0

     Nee hoor, jij bent zeer bekrompen in je denken, er is bij jou helemaal geen ruimte

 6. WayneGretzky99

  Doe maar, maar dan ook het volwassen strafrecht verlagen naar de zelfde leeftijd.

  1. Nostradamus

   Nog beter: Volwassen strafrecht verlagen naar 16 en stemgerechtigde leeftijd verhogen naar minimaal 21.

   1. WayneGretzky99

    Das nog mooier/beter. Dan ook nog een wetje er doorheen jassen tegen extreem linkschen en dan komen we tenminste ergens.

   2. AS210854

    👍👍👍👍👍👍

 7. usb3.0

  Helemaal niet, 16 jarige hebben echt geen idee wat er met stem gebeurt, sterker nog, 16 jarige kunnen de consequenties van hun genomen beslissingen niet overzien daar zijn hun hersenen niet op gebouwd…

 8. M. Brandenburg

  Hmm je bent zestien, je mag geen auto rijden, je mag geen sigaretten kopen, je mag geen alcohol kopen, je bent leerplichitg op school leer je niet meer na te denken, maar enkel nog de links gewenste antwoorden uit te braken ook al ontbreken all argumenten deze te onderbouwen, maar we willen wel dat je een overwogen keuze maakt wie voor de komende vier jaar alles voor jou mag beslissen, inclusief de allebelangrijkste zaken die geen van de staatspartijen toelicht of zelfs maar benoemt in hun verkiezing programma… Ja een fantastisch idee voor iemand die te lang op een zoonepaneel heeft gelegen na een klap te hebben gehad van een windmolen.

  1. usb3.0

   Hoe duidelijk wil je het hebben..

 9. JFU

  De leeftijd van 21 jaar lijkt me beter.

  1. usb3.0

   Dat is het ook..

 10. Appelstroop

  Laten we dat maar niet doen, 16 jaar is echt te vroeg.
  Zou het zelfs liever later zien, als je opeens een deel
  van je salaris moet inleveren omdat partijen Sinterklaas
  spelen met andermans geld, zou dat je stemgedrag
  realistischer kunnen maken. Een 16 jarige scholier
  heeft geen enkel benul waar partijen voor staan,
  de gevolgen op de lange termijn voor hun eigen toekomst
  en kinderen zijn sowieso wat linksiger omdat de
  verpakking er van buiten mooier uit ziet en het
  linksige denken het enige is dat ze zien en horen
  in media, social media, muziekanten, films, etc.
  Slecht plan dus, je kan jongen ook op andere manieren
  betrekken in de politiek.

 11. ikweetwatikwil

  De Mos: Dat is een slecht idee, 21 jaar is vroeg genoeg. 16 jarigen hebben geen idee waar ze mee bezig zijn, op een paar uitzonderingen na. Heb je zelf kinderen? Dan moet je beter weten.

 12. usb3.0

  16 jarigen die nog geen slag hebben gewerkt in hun leven, die nog geen rekening hebben betaald, die laten meebeslissen over linkse politieke zaken die op school worden geïndoctrineerd

 13. Duckday

  Volledig de weg kwijt

 14. Linksbuster

  Slecht plan.

 15. Seneca

  de heer de Mos stelt, ‘dat pubers zich vaak door politici gepasseerd voelen’. wel ik heb nieuws voor de heer de Mos. het voltallig, niet linkse deel, der Nederlandse bevolking wordt constant door politici genegeerd.

 16. AS210854

  Maar dan ook berechten naar volwassen Recht.

 17. Augustus

  Veel makkelijker: stemrecht voor diegene die belasting afdragen. Jouw geld, jouw keuze. Ik heb liever dat een 16 jarige die netjes een krantenwijk loopt dan een 30 jarige uitkeringstrekker die de hele dag thuis zit.

  1. usb3.0

   Een 16 jarige heeft geen normale baan, tenzij ongeschoold natuurlijk..

 18. splatoon

  Ik snap wel dat ze dat willen. Allemaal domme kiezers, die makkelijk te beïnvloeden zijn.

  Ik vind het een beter idee om de leeftijd te verhogen naar 21 jaar.

  1. shidaian

   mijn idee

 19. shidaian

  Oh Richard ben jij nu ook al de weg kwijt. 16 jarigen laten stemmen? Echt niet Gebruik je verstand man

 20. Boldy

  Vreemd voorstel. Argumentatie slaat ook nergens op.

 21. Neko-

  – De beslissingen die nu worden genomen hebben straks immers invloed op hun leven.

  Oh… juist. Maar waarom dan maar naar 16? Waarom niet gelijk naar 10… Want die 10 tot 15 jarigen moeten ook met die invloed dealen…

  Of waarom dan de kiesgerechtigde leeftijd niet helemaal afschaffen. Want die baby die gisteren is geboren… ja, die moet ook in die wereld leven waar de politiek invloed heeft op hun leven.

  Laat de leeftijd bij minimaal 18. Tot dat moment hebben kinderen een redelijk onbezorgd leven, en kunnen zij zich focussen op hun ontwikkeling en opleiding. De politieke partijen proberen te profiteren van het idealisme dat de 16 tot 18 jarige nog in ruime mate bezitten.

  De meeste mensen beginnen met 18 pas echt met werken, en zullen dan realistischer naar verkiezingen kijken in plaats van dat idealisme. Immers… als je als 16 jarige idealistisch stemt voor een beleid dat de bevolking in de portemonee raakt, zul je daar zelf de gevolgen (nog) niet van ondervinden. Je ouders moeten dan echter omgaan met de realistische gevolgen van die idealistische keuze van hun kroost. Maar als je zelf de gevolgen gaat ondervinden van hetgeen je zelf hebt helpen bewerkstelligen, dan zal dat idealisme mogelijk veel minder een rol gaan spelen.

  Stemmen is niet iets dat je halfslachtig doet… Maak een weloverwogen keuze, waarin je datgene wat voor jou van belang is (idealistisch, financieel, realistisch en sociaal) meeweegt. De jeugd is meer geneigd maar een gedeelte van het totaal plaatje te zien.

 22. Drollevanger

  Ik ben ervoor dat stemmen weer wordt verhoogt naar minstens 21 jaar.
  Ik weet nog de ideeen die ik had toen ik rond de 20 was. Dat draaide om feesten en schuins marcheren.
  Het is nu al te zien wat ervan komt als men rond de 20 is. Ook nu nog draait voor de jeugd rond de 20 alles alleen om seks en feesten.
  Een feestje is leuk, maar je kunt er je brood niet mee verdienen. Iemand moet het werk doen.
  Verstand komt met de jaren.
  code Oranje. Eerst hadden jullie mijn sympathie, maar ik denk nu dat je alles doet voor het pluche.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.