Groningse burgemeester ‘enorm verbaasd’ over Ruttes’ kerncentrale-plan voor Groningen: ‘Wat krijgen we nou?!’

Tijdens het RTL-debat toverde Rutte ineens een kerncentrale uit z’n hoge hoed, die in Groningen gebouwd moest gaan worden. Eén probleem: dat plan is nergens op gebaseerd, en is niet afgestemd met de provincie Groningen. Burgemeesters en politici in de provincie reageren dan ook met opgetrokken wenkbrauwen en menen dat de premier van werkelijkheid is losgezongen.

Burgemeester van gemeente Het Hogeland, Henk Jan Bolding (CDA), zegt ‘enorm verbaasd’ te zijn over de plannen voor een kerncentrale in de provincie Groningen. Rutte benoemde dit tijdens het RTL-lijsttrekkersdebat en Bolding reageert: “Door deze uitspraak lijkt het alsof Rutte is losgeraakt van de maatschappelijke werkelijkheid.” Dat meldt RTV Noord.

Rutte heeft een behoorlijke uitglijder gemaakt, blijkt uit de reactie van Bolding. ‘Hij staat daar als lijsttrekker, maar hij is ook nog minister-president en dat hij dit zomaar meldt, is verbazingwekkend. Dit is niet bestuurlijk correct. Op deze manier dit communiceren ondermijnt de wens van de regio. Er is hier geen draagvlak voor een kerncentrale’, zegt Bolding.

Het is ook volkomen absurd dat Rutte dit zomaar heeft geroepen. Hij wilde natuurlijk even snel kunnen scoren en benoemen dat de VVD voor kernenergie is, maar dit was nou niet bepaald ‘tactisch’. Allereerst natuurlijk omdat hier kennelijk totaal geen overleg over is gevoerd.

Maar een tweede, en veel belangrijkere, reden is dat Groningen ook wel de láátste provincie is waar je een kerncentrale neer wilt zetten. In ieder geval zolang die grond instabiel is. Daarom werd het de Japanners jaren geleden ook ontraden om kerncentrales te gaan bouwen. Dat land ligt namelijk op meerdere tektonische breuklijnen en dat is ook precies de reden waarom het misging in Fukushima. De regio kampt tien jaar later nog altijd met de gevolgen van de aardbeving die daar in 2011 voor een kernramp zorgde.

Het lijkt er dus op dat de analyse van de Groningse burgemeester klopt. Rutte lijkt inderdaad losgezongen van de realiteit, want normaliter probeert hij altijd eerst naar ‘draagvlak’ te kijken, in de samenleving of waar dan ook. Dat doet hij deze keer niet, want er zijn namelijk verkiezingen te winnen, en in alle peilingen lekken de zetels links en rechts weg van de VVD. krijg je meteen van dit soort idiote (en ronduit gevaarlijke) plannen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

34 reacties

 1. Billyslurf

  Die man is helemaal op. Weet werkelijk van gekkigheid niet meer wat te zeggen omdat hij beloofde geen beloftes meer te maken

  1. hans-e-pans

   Wij Nederlanders weten zo langzamerhand toch wel wat er gebeurt met de dingen die Mark R. zegt/belooft. Ze spatten zo vlak na de verkiezingen als zeepbellen uit elkaar. Gewone mensen noemen dat ook wel niet de waarheid spreken oftewel liegen.

 2. ggg

  Die kerncentrale mag hier in de achtertuin als die 17 windturbines verdwijnen !

 3. C.A.Barstow

  De misleidende landverrader Rutte trekt zich niets van de Groningers aan,
  zoals hij zich van de gehele Nederlandse bevolking geen zak aan trekt.

  Voor deze landverrader is het feit of Brussel tevreden is vele malen belangrijker,
  dan het welzijn van eigen land en volk.

  De stroom van honderden miljoenen euro’s van ons belastinggeld naar dat fascistische linkse ratten nest in Brussel moet koste wat het kost ook doorgaan, dat land en volk langzamerhand verpaupert, verarmt en kapot bezuinigd wordt interesseert deze smeerlap niets.

  Geloof Rutte’s misleidende en leugenachtige verkiezingspraatjes niet,
  Stem tegen deze landverrader,
  Stem tegen de EU,
  Stem voor Nederland en het Nederlandse volk,

  Stem FvD/PVV.

  1. Loelap

   Uw vergeet de miljarden nog die naar de asielindustrie gaan en de miljarden voor het levenslang onderhouden van al die tribalen.
   Heeft Rutte ooit gekeken of hier draagvlak voor is? Het antwoord is nee. Hij doet slaafs wat Merkel/VN/EU hem opdragen.

   1. Franz Biberkopf

    Dat draagvlak is er kennelijk want Rutte staat er erg goed voor in de peilingen.

  2. josemoonen@70

   👍👍👍👍👍

 4. Beukman

  Is de premier eindelijk om en spreekt ie zich uit vóór kerncentrales, is het weer niet goed!

  1. Linksbuster

   Lezen is niet je sterkste punt beukman, dat moge duidelijk zijn.

  2. ikweetwatikwil

   Maar niet in Groningen waar de grond NIET stabiel is. Ik zeg het niet gauw maar Rutte lijkt van geest berooft.

   1. Beukman

    Ik lees hier anders altijd hoe veilig kernenergie tegenwoordig wel niet is. Maar nooit de disclaimer: “Maar niet in Groningen”.
    Dan is heel west-Nederland ook niet veilig.

  3. Jack Flash

   Dan moet hij zich uitspreken tegen de green deal Beukman.
   Daar is hij te laf voor.

 5. Franz Biberkopf

  Interessant, DDS verzet zich nu ook tegen kernenergie.

  1. ggg

   Ik ruil de windturbines graag in voor een kerncentrale als jij louter en alleen nog gevoed wordt door windenergie.

  2. Jack Flash

   Liever een kerncentrale dan al die malle k*twindmolens.

   Gr. uut Gruningen.

   1. ManX

    Zo is dat, Jack.

  3. usb3.0

   franzje panzje leest niet erg goed

  4. Linksbuster

   Valt niet mee hé..lezen beverkop.
   Goedkope zuigpoging “busted”.

 6. usb3.0

  Ik ben voor kernenergie en wel zo snel mogelijk, gelijk al die subsidie slurpende linkse windmolen, zonneparken bio-massa hobby’s en de vattenfalls de deur uit trappen.

  3 centrales zijn genoeg om een heel Nederland van energie te voorzien.. wie kan daar nu op tegen zijn..

  1. Monty

   Maar wie wil er een kerncentrale in zijn achtertuin?

   1. usb3.0

    Ik wel, aangezien het een zeer schoon en veilig product is

    Wie wil er onrendabele windmolens of enorme zonneparken in de achtertuin? daar is nagenoeg geen draagvlak voor.
    Overigens de ruimte die nu gemaakt wordt voor molens en zonnepanelen is genoeg ruimte voor centrales…
    Ze maken zelfs enorm veel ruimte op zee voor molens..

  2. Linksbuster

   ++++++++×+++++++

 7. ervi

  Is natuurlijk verkiezingsrethoriek van Rutte.
  Ik vraag mij wat het draagvlak wel af of windmolenparken daar wel goed vallen.
  Want die worden met of zonder inspraakprocedure daar ook gewoon neergeplempt.

 8. HD

  Sarkozy veroordeeld voor corruptie, Mark Rutte zal veroordeeld worden voor het verkrachten van de autochtone Nederlandse bevolking.

  1. Franz Biberkopf

   Doe normaal, HD.

  2. ManX

   HD, daar bestaat inderdaad een gerede kans op.

  3. Linksbuster

   Ik rem niet voor rutte!

 9. Edjan

  Goed om te lezen dat Rutte serieus geïnteresseerd is in kerncentrales. Ik las ergens dat de Zuid-Koreanen een soort kant en klare units verkopen die ze in een paar jaar neer kunnen zetten. Een stuk of 4, 5 van die dingen en windenergie wordt opeens een heel stuk bruikbaarder.

 10. Xenon

  Ik stel voor zeker 5 goedkope russische kerncentrales (type chernobyl)
  in Nederland te bouwen en dan bij voorkeur op plaatsen waar veel
  groenlinks en d66 stemmers wonen whahahahaha…

 11. AidemediA

  rutte, de lachende roeptoeter. Hij weet vaak dingen te verzinnen, die later niet uitvoerbaar zijn. Iedereen €1000,=. Of hij heeft dingen gezegd die meestal door het tegendeel achterhaald werden, geen geld meer naar Griekenland. De onderste steen. Zomaar een paar voorbeeldjes. Maar uiteindelijk weet deze gladjanus, als het puntje bij paaltje komt, nergens vanaf. Geen herinnering meer hebben. Maar, zijn altijd anderen de schuldigen en verantwoordelijk voor de puinzooi die zijn kabinet weer gemaakt heeft. Hij lijkt wel zo’n langjurk. Die geven ook altijd anderen de schuld. Zou hij een verklede langjurk zijn?

 12. liefdevol rechts

  Rutte zit nog voor één ding in de kamer en dat is om tweedracht te zaaien onder het volk.
  Hij weet dat er een deel van het land hem niet zal afvallen ook al staat hij te liegen waar hij staat en een ander deel weet maar al te goed dat hij staat te liegen en dat is wat hij nodig heeft om het grote reset,”build back better” te bewerkstelligen in 2030.
  Vergis u niet, de doelstelling is om het”build back better” in 2030 te kunnen opstarten, tot dan is het de bedoeling het land (Europa) in een chaos te brengen door een grote opstand of zelfs een oorlog te bewerkstelligen.
  Het is enkel de bedoeling dat alle linkse partijen in Europa naar dit doel sturen en daarbij is alles geoorloofd, verkiezingen frauderen, “pandemieën” loslaten, het klimaat als excuus, relschoppers als KOZP, BLM en vele andere onmenselijke regels verzinnen.
  Dus de”grote reset” start pas in 2030 na de”grote chaos”

 13. Yoyo

  Zowaar ik ben het eindelijk een keer eens met Rutte.
  Oké Groningen, is niet zo handig.
  Dan in Drenthe of Overijssel.
  Of Amsterdam, gelijk een muur er om heen..🙂

 14. Sacklantaern

  Over de (bijna) Dagelijkse Gasbevingen in de Provincie Groningen :
  http://www.dwarshuis.com/aardbevingen-groningen

 15. EvertB

  Rutte brainstormt hardop tijdens de campagneweken. Een kerncentrale is om meerdere redenen geen optie in Groningen. De provincie Groningen staat al vol met windmolens en zonneparken. Bovendien, je kunt geen kerncentrale 100 procent aardbevingsbestendig maken in de instabiele aardgasbodem.
  Verder, de bouw van een kerncentrale duurt zo’n twintig jaar en de kosten zijn tientallen miljarden euro’s: een peperdure optie. Kernafval blijft duizenden jaren gevaarlijk en het is immoreel om generaties na ons daarmee op te zadelen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.