Een stijging van 9%: huizen nóg onbetaalbaarder geworden voor nieuwkomers

De afgelopen jaren rezen de huizenprijzen de pan uit. Het was echt belachelijk. Het gevolg was dan ook dat nieuwkomers eigenlijk geen woning meer konden kópen, maar moesten huren. Nou, die situatie is door corona alleen maar verergerd. En de idiote Telegraaf vindt dat fantastisch: “Coronajaar pakt goed uit voor huiseigenaar!”

In het afgelopen jaar zijn de huizenprijzen met maar liefst negen procent gestegen. Dat is belachelijk, zeker als je ziet dat de prijsstijging in februari de sterkste was in zo’n twintig jaar tijd. Dit geldt met name voor huizen in gemeentes met meer groen en ruimte. Als je daar nu naartoe wilt ben je gewoon het haasje.

In 2019 kostte een gemiddelde koopwoning €308.000 in 2019. In 2020 was dat maar liefst €334.500. Als je dit vergelijkt met zeven jaar geleden is dat een toename van 57 procent. Nogmaals, dat is geschift. Het betekent dat huizen totaal onbetaalbaar worden.

De reden dat de huizenprijzen zo idioot snel zijn gestegen is, hoe kan het ook anders: Vadertje Staat. Er wordt gewoon niet genoeg gebouwd.

Dat is natuurlijk een enorme schande, want dit heeft enorme gevolgen voor de bewegingsvrijheid, geluk en zelfs de demografie van een land. Maar wacht! De Telegraaf denkt dat dit GOED nieuws. Want, bericht die totaal gestoorde krant, in de subtitel van het artikel hierover: “Coronajaar pakt goed uit voor huiseigenaar.”

Zo geschift is het mediakartel dus. Dit soort belachelijke, totaal doorgeslagen prijsstijgingen, waardoor nieuwkomers op de huizenmarkt never nooit niet een woning kunnen kopen, worden gespind als goed nieuws. Want dat is natuurlijk wat de Grote Politieke Bazen in Den Haag graag willen.

Maar ook voor huiseigenaren is dit geen goed nieuws: zij moeten zich blauw betalen aan de ozb-belasting, die samenhangt met de marktprijs van hun huis.

Abonneer je gratis en voor niets op mijn Telegram-kanaal... en word lid van de fantastische DDS-Groep op Facebook-alternatief MeWe!

Stijgende huizenprijzen goed nieuws? Alleen een gek die daar intrapt. Dit soort volstrekt bezopen prijsstijgingen zijn allesbehalve dat. Het zorgt er uiteindelijk voor dat mensen gewoon geen woningen meer kunnen betalen, en we allemaal verplicht een huurwoninkje in moeten. Wat een ongelooflijk feest!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

14 reacties

 1. janrama

  Volgens onze bovengestelde Mi@hael zullen we allemaal verplicht een huurwoninkje in moeten. Wat een ongelooflijk feest!

  Daar zijn we toch te goed voor, huren is toch voor paupers.

  Minachting ten top.

  1. Loelap

   Dikke onzin. Er staat nergens dat huren voor paupers is en daar gaat het ook niet over. Dat is enkel en alleen jouw interpretatie.

   1. janrama

    Haha maar Michael laat duidelijk blijken dat huren beneden zijn stand is.

  2. Spoetnick

   Verstandige jongeren verzilveren de winst op hun koopwoning die ze drie jaar geleden hebben gekocht.
   Vervolgens vertrekken ze naar Hongarije of Polen.
   Daar is nog ruimte genoeg om een toekomst op te bouwen.
   In Nederland wacht een steeds verdere onderwerping aan de Islam, belastingdienst en EU-dictatuur.

 2. Loelap

  Het loopt steeds verder uit de hand en de staat laat alles op zijn beloop. De staat zou een bevolkingsbeleid moeten voeren zoals dat in vele landen gebeurt maar kennelijk is dit een taboe.
  Idioot.

  1. janrama

   ”Het loopt steeds verder uit de hand en de staat laat alles op zijn beloop.”

   Dikke onzin.

   1. Harry Haller

    De staat slaagt er al 75 jaar niet in om de steeds oplopende woningnood op te lossen. Alle achtereenvolgende kabinetten hebben daarin gefaald en te weinig huizen gebouwd. De staat laat het dus wel degelijk op zijn beloop.

    Overige oorzaken: instroom van ruim een miljoen allochtonen, de prijsopdrijvende gemeentelijke grondpolitiek, de mesjogge hypotheekrenteaftrek en het gratis/bijna renteloos geld.

    1. Heinz

     Een praatje pot van de hoofdredacteur. Dat kan Wouter de Winther zich aanrekenen en ook Paul Jansen, met hun provinciekrantje. Goed dat er de DDS is.

 3. Hendrik_Groen

  Wat een hoop onzin wordt hier weer verteld. De stijging van de huizenprijs is deels afhankelijk van de tekorten op de woningmarkt. De grootste stijging is omdat de rente zo laag is. Daardoor kun je meer lenen en dus een duurder huis kopen. Dat veroorzaakt de grootste stijging. En de onroerendezaakbelasting gaat maar ten dele omhoog. Alle jaren van prijsstijging is mijn ozb niet meer dan met de inflatie omhooggegaan ook dit jaar. De grote stijging van de ozb dit jaar was door de afvalstoffen heffing die met 8% is gestegen, niet door de prijsstijging van mijn huis.

 4. 75

  Elk jaar 100000 statushouders erbij en de woning nood wordt alleen maar erger.
  Dat krijg je dus als je op D66 stemt, dus nu niet mopperen.

 5. Ooggetuige

  Keuzes die een nieuw kabinet kan maken om de prijsstijging van koopwoningen op korte termijn af te remmen:
  – inperken hypotheekrenteaftrek
  – stopzetten regeling schenking ten gunste van eigen woning
  – terugdraaien afschaffen overdrachtsbelasting voor starters
  – verder beperken welk deel van de koopsom hypothecair gefinancierd kan worden

  Dat zijn allemaal zaken die voor de VVD-achterban (en voor Telegraaflezers) gevoelig liggen, dus de kans dat hier wat mee gebeurt is klein. De oplossing zoeken bij meer bouwen gaat jaren duren. Niet alleen vanwege de stikstofproblematiek, maar ook omdat gemeentes daar allemaal hun eigen rol bij hebben.

  Kortom: de kans dat er weinig verandert (en dat de huizenprijzen de komende jaren blijven stijgen), is levensgroot.

 6. Neko-

  Er word niet genoeg gebouwd? Zeker.

  Maar aan de andere kant is de autonome bevolkingsgroei (door sterfte en geboorte) in principe stabiel. Waarom stijgt de bevolking dan in aantal?

  Immigratie… en al die mensen moeten onderdak hebben…

  h**ps://www.cbs.nl/nl-nl/visualisaties/bevolkingsteller#:~:text=Op%20een%20gemiddelde%20dag%20in,gemiddeld%20195%20personen%20per%20dag.

  Dus vadertje staat bouwt niet alleen geen nieuwe woningen (nog even daargelaten dat dit ten kosten gaat van het groen (klimaat) de stikstof-regels en PFAS regels), maar ze zorgen ook nog eens dat het tekort aan bestaande woningen een stuk nijpender word.

 7. Mar

  In de regio waar ik woon, wordt volop gebouwd. Alleen niet de gewenste woningen, maar de duurdere koopwoningen van boven de 4 ton.

  Huurwoningen en betaalbare woningen voor starters liever niet of mondjesmaat, want daar verdienen de gemeentes te weinig aan.
  En als er altijd wel kopers zijn die er geen moeite mee hebben een ton of meer boven de vraagprijs te betalen, waarom zou men dan.

  En straks weer huilende stellen, die in hun maag zitten met hun huis onder water.

 8. RvdBe

  Vraag en aanbod, de vraag is groot mede omdat we 90.000 immigranten per jaar binnen halen, het aanbod is klein doordat bouwen oa door stikstof en pfas blunders is lamgelegd, grond tekort is ook een probleem, boeren wegjagen onder het mom van stikstof is 1 van de oplossingen.
  Op naar de intensieve menshouderij in Nederland, landbouw gaat in dunner bevolkte gebieden, oa Oekraïne gebezigd worden.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.