Ha! PvdA-loser Job Cohen tegen linkse partijen: ‘Begin opnieuw, vorm één grote nieuwe partij, en dan hopsakee!’

Oud-fractieleider van de PvdA in de Tweede Kamer – en natuurlijk oud-burgemeester van Amsterdam – Job Cohen heeft er totaal geen fiducie meer in dat de linkse partijen op eigen kracht kunnen opkrabbelen van de voor hen zoveelste vreselijke verkiezingsnederlaag op rij. Daarom roept hij SP, GroenLinks en de PvdA op om te fuseren en een nieuwe, grote linkse partij op te richten. 

Helaas voor hem willen zijn mede-PvdA’ers daar niet aan. Die mafklappers denken namelijk nog steeds dat ze ooit een comeback kunnen maken. Hilarisch!

“Ik zou gewoon zeggen: begin opnieuw,” aldus Job Cohen naar aanleiding van de voor socialistisch links rampzalige verkiezingsuitslag van afgelopen woensdag. “Verzin een nieuwe naam en dan hopsakee.”

Cohen wil dus dat GroenLinks, SP en PvdA zichzelf opheffen en samengaan in een nieuwe “grote” partij. Een paar belangrijke punten zouden dan moeten zijn: pleiten voor “klimaatpolitiek” die voor iedereen betaalbaar is,” aldus de NOS, en ruimhartig zijn voor vluchtelingen terwijl de partij ook oog moet hebben “voor de belangen van bewoners van arme delen van het land.”

Hij wil zelfs dat de Partij voor de Dieren gevraagd wordt om hier aan mee te doen. Natuurlijk, zegt hij, die partij trekt op bepaald eonderwerpen een andere lijn, maar hé, boeien! “Dat is ook niet erg als je een grote partij hebt, dan zitten daar verschillende vleugels in. En dan heb je maar discussie daarover in één partij met elkaar. Dat lijkt me prima,” aldus Cohen.

En dat zegt natuurlijk alles over de paniek die nu zichtbaar is bij links. Want de PvdA past écht niet bij zo’n linkse club. Maar waarom noemt Cohen ze dan toch? Heel simpel: zonder de PvdD stelt dat “grote linkse blok” nog steeds niet zoveel voor. Als GroenLinks, PvdA, en SP hun zetels combineren komen ze nu, na de verkiezingen van 17 maart, op 26 zetels. Ja, dat zou het net de tweede partij van het land maken, maar wel op gepaste afstand van de VVD. Alleen met de PvdD komt de “Nieuwe Linkse Partij” met 32 zetels in de buurt van de VVD die immers 35 zetels heeft gekregen.

Bij de SP en GroenLinks zijn er wel mensen die dit zien zitten. Want zij begrijpen dat ze echt never nooit niet een rol van formaat kunnen spelen in de Nederlandse politiek. Misschien dat ze nog eens uitgroeien naar 13/14 zetels, maar dan zitten ze min of meer wel aan hun limiet.

Hilarisch genoeg zijn er echter nog altijd PvdA-prominenten die denken dat hún partij best nog wat voor elkaar kan krijgen. Want Jacques Wallage én Hans Spekman willen dat de PvdA gaat samenwerken met de andere socialistische partijen, maar een fusie? Dat zien ze niet zitten.

Die denken werkelijk dat het een kwestie van tijd is voor de PvdA een comeback maakt. Deze tegenvallende uitslagen zijn, denken ze, tijdelijke resultaten. Het wordt beter. Heus!

Abonneer je gratis en voor niets op mijn Telegram-kanaal... en word lid van de fantastische DDS-Groep op Facebook-alternatief MeWe!

Behalve Cohen hebben ze bij de PvdA dus duidelijk een enorm groot bord voor de kop. Prima hoor! Want hoe kleiner de radicale socialisten blijven, hoe beter!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

24 reacties

 1. C.A.Barstow

  Loze kreten en hol gekwaak, zoals wij van links altijd gewend zijn.
  Veel linkse kiezers zo is gebleken denken er net zo over.
  En nu maar hopen dat de ondergang van politiek links voortgang vind, wat dat betreft moet rechts vol aan de bak,
  het zal een zegen voor land en volk zijn.

  1. halo1

   Ik ben toch minder optimistisch hoor.. rechts kan alleen nog maar bijsturen en bijschaven… (deze/onze) democratie is van nature links (door de grondwet alleen al).. en die verander je niet gauw.

 2. EU_K0K

  Links en rechts is geherdefinieerd volgens Frits Wester.
  Ik denk dat er een kern van waarheid in zit.

  Rechts is conservatief en ziet elke wijziging/verandering/buitenlander als bedreiging voor hun inkomen, leefomgeving en toekomst- perspectief.

  Links is dit stadium voorbij en heeft tijd/geld over om zich druk te maken over milieu, buiten Nederland kijken en toekomstmogelijkheden.

  Wie nog minder noodzaak heeft om zich druk te maken over bovenstaande, trekt zich vanuit zijn Tesla het lot van de dieren aan.

  De piramide van Maslow klopt nog steeds.

 3. Meriadoc Brandebok

  Ben ik wel met Cohen eens. Een fusie op links is nodig om de politieke fragmentatie te bestrijden. Op uiterst rechts zou het overigens ook goed zijn om de PVV en FvD tot een eenheid te smeden. We moeten weer terug naar de belangrijke volkspartijen en slechts enkele traditionele kleine partijen om de volkspartijen te ondersteunen. Weg met de politieke verbrokkeling en leve traditionele volkspartijen, waarbij levendige discussie intern volop mag plaatsvinden. En waarbij fractiediscipline wordt vervangen door lobbydiscipline naar Brits model.

  Dat zal er dan zo uitzien:
  Grote volkspartijen:
  VVD/JA21 38
  Socialisten 33
  D66/VOLT 26
  FVD/PVV 25
  CDA/boerenpartij 16

  Traditionele kleine volkspartijen
  SGP ~ 3
  CU ~ 5
  DENK ~ 4

 4. StemPzeweg

  En BIJ1 dan? Ook aansluiten bij de linkse kamp? Wat een onzinnig idee. Zelfs binnen een fractie is samenwerking vaak lastig genoeg. Kijk naar de SP

 5. Appelstroop

  Ik heb het gevoel dat dit iedere paar jaar wordt aangedragen om de macht te grijpen. Voor de verkiezingen hadden GL, PvdA en SP ook al een ondereonsje dat vrijwel meteen weer uit elkaar viel.

  offtopic: Blue Tiger Studio heeft nog interessant gesprek met paar agenten die naar buiten treden over wat er aan de hand is bij het corps, zeer moedig, en de moeite waard om te kijken. Foute boel, hele foute boel.

 6. halo1

  De nieuwe naam zou kunnen zijn : Progressief op 1 met 10 speerpunten..rest onbelangrijk: minimumloon , Bosbelasting, Parijs-milieu, klimaat, veestapel, vluchtelingen, woningbouw, Europa, bedrijfsleven-belasting, rijken-belasting. Niet dat ik er voor ben.. maar het is wel een (gratis) idee ..

 7. JFU

  Al de linkse partijen bij elkaar…prima.
  Vechten elkaar het hok uit, en heffen zich vanzelf op. Goed vooruitzicht.

  1. halo1

   Je bent echt te optimistisch hoor.. de hele linkse zaak wordt voorlopig sowieso door D66 overgenomen + 2 mogelijke 8-zetel-partijen..

 8. Spoetnick

  Job Cohen.
  Van theebuil naar windbuil in 20 zinnen.

 9. Vrijedenkert

  De socialistische partijen in Nederland zouden beter het Deense beleid kunnen overnemen wat het Deense Socialdemokraterne hateert namelijk een strenge koers op het onderwerp vluchtelingenbeleid, immigratie en integratie!
  Wat Nederlandse linkse partijen doen het zogenaamd sociaal zijn voor de gehele wereld en iedereen uitnodigen tenkoste van de eigen bevolking en sociaal vangnet is niet op te brengen bij voorbaat gedoemd te mislukken…
  Helaas worden de realistische Deense sociaal-democraten door linkse partijen in Nederland weggezet als nationaal-socialisten en fascisten.

  1. halo1

   Het is maar de vraag hoe lang ze die ontkenningsfase kunnen volhouden…wel hebben wij veel meer geleden in 1940-45 dan Denemarken..dat kan een reden zijn.

 10. CZ

  VVD & D66 zijn al links genoeg. SDG & WEF hebben voldoende ultralinkse agendapunten en Marx Rötte en Klaus Kaag gaan die punten gewoon uitvoeren.

  1. halo1

   Ik denk/vrees dat D66 net zo lang zal dreinen tot ze er twee linkse partijen bij hebben, dus VVD-CDA-D66-GL-PVDA..berg je maar!

   1. Sando

    Dat is dan van korte duur

 11. Sando

  Ik kom uit een heel rood nest maar sinds 5 jaar ben ik gelukkig rechts geworden .Dat thee drinken heeft mij en nog 3 personen in ons huis gelukkig gemaakt en ik voel mij geen NSBer.bedankt Wilders!

 12. rafi

  Ik zou de PvdA adviseren om met alle andere rode partijen een groot feest te houden (al zijn die zuurpruimen daar niet zo goed in, maar misschien kunnen ze Baudet om advies vragen) om daarna zichzelf op te heffen wegens gebleken overbodigheid.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.