LOL! Progressief Amsterdam wil stemrecht geven aan 16- en 17-jarigen: ‘Ze zijn wijs genoeg!’

Het progressieve stokpaardje dat ook minderjarigen moeten kunnen stemmen willen ze in Amsterdam verwezenlijken. Een motie om 16- en 17-jarigen en nieuwe Amsterdammers stemrecht te geven bij de stadsdeelverkiezingen wordt gesteund door een meerderheid. De progressieve partijen zien dit als een succesvol middel om het bestuurlijk stelsel sterker te maken. 

Raadsleden van GroenLinks, D66, PvdA, Denk en BIJ1 hadden een motie ingediend om meer groepen stemrecht te verlenen bij de stadsdeelverkiezingen. Aangezien deze verkiezingen niet onder de Kieswet vallen is het mogelijk om minderjarigen mee te laten stemmen.

Tegen AT5 zei D66’er Jan-Bert Vroege dat jongeren wel degelijk wijs genoeg zijn om te stemmen. Ook zij hebben dagelijks te maken met de directe leefomgeving en zijn in staat hun mening hierover te uiten:

“We moeten de stadsdelen meer verantwoordelijkheid geven, en daarbij de inwoners ook meer zeggenschap. Als je hier woont, werkt en belasting betaalt, zoals veel jongeren doen, waarom zou je dan niet mogen stemmen? Het gaat om de directe leefomgeving. Als jongeren er al niet mee bezig zijn, is dat omdat ze niet mee mogen doen.”

Het is al een tijdje de wens van links, ook internationaal gezien, om het stemrecht te verlagen. Vaak wordt het klimaat en toekomstperspectief erbij gehaald als ‘overtuigend’ argument waarom jongeren zouden moeten stemmen. Want zij zijn ‘de toekomst’. Maar kunnen we jongeren, die vaak nog volop in de puberteit zitten, niet gewoon nog even met rust laten en lekker jong laten. De enige reden dat links echt wil dat jongeren kunnen stemmen is omdat ze dan wat extra electoraat hebben.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

33 reacties

 1. werikke

  16 en 17 jarigen ,kinderen dus die worden op scholen in Amsterdam geindoctrineerd dus uitstekend stemvee voor Groene bagger en duivel 66

  1. Jack Flash

   Noem het maar kindermisbruik.
   Het wordt steeds gekker bij die linkschen.

   1. werikke

    doen ze om hun eigen positie te waarborgen die kinderen kan je makkelijk manipuleren

  2. hans-e-pans

   Kinderen van die leeftijdsgroep zijn tegenwoordig bijdehand zat, vaak te bijdehand, daar is niets op tegen maar de bijpassende verantwoordelijkheid hebben ze nog niet, laat staan dat ze kunnen overzien wat de gevolgen zijn van hun handelen.

   Persoonlijk denk ik dat het recht op stemmen pas bij 21 tot 25 jaar moet ingaan. In de 2e kamer zitten gekozenen die zeker twee keer zo oud zijn en die nemen beslissingen waarvan ze de gevolgen ook nog eens niet kunnen overzien.

 2. Sabreur

  Jongeren, die nog in de opbouwfase zitten van hun leven zijn mentaal nog helemaal niet geschikt om een dusdanig overzicht te hebben van de impact van hun keuzes. Ze zijn veel te veel bezig met het inrichten van hun éigen leven, om daarnaast ook nog een weloverwogen keuze te kunnen maken die veel breder is dan henzelf. De meesten hebben ook nog geen enkel benul van de waarde van het geld, dat volgens hen zomaar gratis uit de muur komt.
  Dat is ook de reden waarom de linkse kerk deze kinderen willen laten stemmen, want er is niemand zo gul met fictief geld dan de links deugmensch.

  Ik stel voor dat we het censuskiesrecht weer in ere herstellen en de stemgerechtigde leeftijd opschroeven naar 21 jaar, namelijk het jaar dat ouders niet meer financieel verantwoordelijk zijn voor hun nageslacht.

  1. werikke

   trouwens is sabreur niet zo´n zwaard waarmee je champagne ontkurkt ?

   1. toetssteen

    @werille
    Ik was een sabelaar, maar met dat botte ding…. neuh, ga nie. Trouwens, dan spuit de kostbare champie eruit!
    Grapje hoor, groet van een schermleraar op sabel en floret.

    1. toetssteen

     Zucht, moet zijn @werikke.

 3. kattekop

  Kiesrecht pas vanaf 21 jaar zou veel beter zijn.

  1. werikke

   mee eens van de tiet van thuis eigen boontjes en met neus op feiten gedrukt sta je anders in het leven.,

 4. driewerf

  Hahahahaha dat gaat helemaal niet zo simpel hahahahaah islamadam denkt dat ze alleen bestuur hebben . Dat gaan ze nog wel merken dan.

 5. Beukman

  Bart had er even bij moeten melden dat vooral een partij als FvD hiervan zou profiteren.

  1. ManX

   Nee hoor, GroenLinks profiteert daar vooral van.

   1. Beukman

    Hmmm. Je hebt gelijk.
    Begrijpelijk dan wel dat men er hier over het algemeen tegen is om die leeftijd te verlagen.

 6. liefdevol rechts

  Ja hoor, geïndoctrineerde kinderen laten stemmen, dat is de enige manier om D66 en GL en VVD terug stemmen te laten halen.
  Als dat er doorheen wordt gejast dan zouden ze voor de rechter moeten komen…… en geen linkse rechter want hoe die recht spreken kennen we allemaal wel.

 7. The devil and the deep blue sea

  Het lijkt mij veel verstandiger stemmen weer verplicht te laten gaan worden en voor personen vanaf 21 jaar zoals vroeger. Dit plannetje, daarvan profiteert slechts GL en D66 van en misschien de SP, en lijkt mij in het geheel niet wenselijk.

 8. liefdevol rechts

  Ze geraken in paniek die linkse partijen.

 9. Rene van der Grijp

  Het is wel duidelijk dat links dit alleen maar voorstelt om er zelf beter van te worden.

  1. The devil and the deep blue sea

   Links doet enkel maar dingen om er zelf beter van te worden, of dacht je soms dat die deugkneuzen het beste voor hebben met de mensheid?

   1. Rene van der Grijp

    Veel linkse kiezers zijn naïef en hebben inderdaad het beste voor met de mensheid. Dat het resultaat voor eigen volk precies het tegenovergestelde is wordt niet beseft.

    Maar onder linkse wetenschappers en politici vinden we ook veel valsspelers en regelrechte leugenaars die vinden dat “leugentjes om bestwil” moeten kunnen als het de linkse zaak maar dient. Voor hen heiligt het doel de middelen. Dat zijn de echte schoften.

    1. The devil and the deep blue sea

     Niet enkel onder wetenschappers en politici vinden we valsspelers en regelrechte leugenaars, wat dacht je van Beukman en die p*svlek met de 1001 aliassen?

     Die hebben het liegen zo onderhand uitgevonden…..

     1. Rene van der Grijp

      Die p*svlek liegt al als hij adem haalt.

      Dat wil ik van Beukman niet zeggen. Wel is Beukman stro*nteigenwijs en staat hij niet open voor argumenten die hem uit z’n comfortzone halen en heeft hij een rotsvast geloof in de Lügenpresse, maar een leugenaar noem ik hem niet. Eerder iemand die dwaalt.

    2. The devil and the deep blue sea

     Hou toch op Rene, enkel al op het dossier Trump liegt hij of hij het uit heeft gevonden, als je die demente zak hooi genaamd Biden coherent noemt zoals zojuist door hem gedaan dan lieg je dat je sterft, of je bent totaal krankzinnig en gespeend van realiteitszin.

     By the way, wanneer je constant de liegende MSM citeert en dit verkoopt als zijnde de waarheid lieg je zelf net zo hard mee in mijn ogen.

     1. Rene van der Grijp

      “Hou toch op Rene, enkel al op het dossier Trump liegt hij of hij het uit heeft gevonden, als je die demente zak hooi genaamd Biden coherent noemt zoals zojuist door hem gedaan dan lieg je dat je sterft, of je bent totaal krankzinnig en gespeend van realiteitszin.”

      –> Op dat dossier is hij in ieder geval compleet obsessief. Trump is allang weg maar hij blijft maar doorjanken.

      “By the way, wanneer je constant de liegende MSM citeert en dit verkoopt als zijnde de waarheid lieg je zelf net zo hard mee in mijn ogen.”

      –> Of ze zijn zo blind dat ze niet door de leugens en stemmingmakerij heen kunnen prikken.

    3. Henk van Doorn

     Voor mensen die menen zeker te weten dat Biden dement en incompetent is is bijgaand artikel mogelijk lezenswaardig.

     Biden heeft er nauwelijks 50 dagen opzitten en zijn presidentschap is nu al een succes
     ht*ps://www.volkskrant.nl/a-b4ebef1d

     1. The devil and the deep blue sea

      Volgens de Volkskrant, maar die neem ik niet serieus in deze Wìm.

     2. ManX

      “…mogelijk lezenswaardig”

      De supertr0l keert het nooit.

 10. Neko-

  Nog daargelaten dat ik denk dat 16 en 17 jarigen nog geen afgewogen besluit kunnen nemen, vind ik het meer van belang dat ze op die leeftijd niet geconfronteerd worden met de resultaten van hun keuze.

  Kizen voor een partij die het bezit van huizen zwaarder wil belasten om het OV gratis te maken, zal bij 16 en 17 jarige gretig aanhang vinden. Die hebben immers geen huis, en malen dus niet overbdie gestegen kosten.

  Daarmee worden 16 en 17 jarigen dus vaak niet direct geconfronteerd met het resultaat van hun keuzes. Daarmee zal meer met het hart als het hoofd gestemd worden, en dat is ovr het algemeen nooit een wijze keuze…

 11. Shadow1100

  …en met 18 jaar mogen ze al een glaasje bier drinken…

 12. toetssteen

  Niet doen! Maak er maar weer 23 van.

 13. gustav

  (Bij eventuele toekomstige realisering van deze onzin)
  Volgens wetgeving zijn ouders financieel en juridisch, verantwoordelijk voor hun kinderen tot het 21e levensjaar!
  Dus mijn partner en ik vullen de stemformulieren voor hen in, immers wij beiden zijn verantwoordelijk, en moeten hen behoeden voor foute beslissingen die hun weerslag kunnen krijgen in het latere leven !
  Immers levenservaring, inzicht en hersenontwikkeling zijn nog niet op peil!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.