vlcsnap 2021 03 29 08h59m28s928

Onvermijdelijk: Nederland-opsluiters IC-arts Diederik Gommers en virologe Marion Koopmans krijgen Machiavelliprijs

Geen categoriemrt 29 2021, 9:15
Passender dan dit wordt het niet. Marion Koopmans, die het geweldig lijkt te vinden dat Nederland al maanden opgesloten thuis zit, en Diederik Gommers (die steeds akkoord gaat met elk overheidsbeleid om dan af en toe in de media te zeggen dat het toch wel erg is allemaal), hebben een prijs gewonnen. Nee, niet de Nobelprijs voor de Geneeskunde. Het gaat om de... Machiavelliprijs. Die gaat over politieke machtsuitoefening.
https://twitter.com/op1npo/status/1376276404363538434
Nederland reikt jaarlijks de Machiavelliprijs uit, een onderscheiding die is vernoemd naar de bekende Italiaanse filosoof/denker uit de Renaissance, Niccolo Machiavelli. Zijn theorie staat er eerst en vooral om bekend dat het amoreel is. In zijn ogen doen succesvolle heersers er alles aan om hun macht in handen te houden en te vergroten. Je bent lief als je dat wat oplevert, maar je slaat een rebellie hard neer als dát de beste strategie is.
In de psychologie staat "Machiavellisme" voor "een persoonlijkheidstrek en -stoornis die zich kenmerkt door de bereidheid om manipulatie en misleiding te gebruiken om het geïsoleerd eigenbelang te dienen." De prijs die vernoemd is naar die man, en die theorie, gaat dit jaar dus naar IC-arts Diederik Gommers en virologe Marion Koopmans. Beiden zijn lid van het OMT, dat de regering nu al een jaar het coronabeleid souffleert.
Het zal niemand verbazen dat de reacties op Twitter behoorlijk uitgesproken zijn. "Manus the Captain" vindt het, gezien de psychologische betekenis van Machiavellisme, zonder meer "verdiend" voor de twee. Maar dat is natuurlijk van hém uit geen compliment:
"Tweep des Vaderlands" Erik de Vlieger vindt het vooral bizar dat Op1 beweert dat Koopmans en Gommers "ons" door de coronacrisis "geloodst" hebben. "Doe eens normaal zeg," tweet hij:
U.G. Kempenaer denkt daar ongeveer net zo over:
Philip Maas citeert uitspraken van de twee die toch behoorlijk controversieel zouden moeten zijn:
En ja, dit was Gommers in oktober vorig jaar. Toen vond hij het nog een heel slecht idee dat de IC-capaciteit uitgebreid werd. Want dan zou IC-personeel zich kapotvervelen! Kijk maar:
Abonneer je gratis en voor niets op mijn Telegram-kanaal... en word lid van de fantastische DDS-Groep op Facebook-alternatief MeWe!
Dus gefeliciteerd met jullie Machiavelliprijs, hoor! Alleen Rutte, De Jonge en Van Dissel hadden het nóg meer verdiend!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten