Overheid lanceert CoronaCheck: minister De Jonge denkt al na over toevoegen vaccinatiebewijs

Het kabinet wil met de CoronaCheck-app de samenleving weer ‘openen’. De eerste stappen worden op deze manier gezet om langzaamaan alles te kunnen openen, maar tegelijkertijd zijn de bezwaren groot. Het zou een indirecte stap zijn richting een ‘coronapaspoort’. Voor nu toont de app nog geen vaccinatiebewijs, maar De Jonge zou er wel over nadenken omdat het in het zuiden van Europa gaat worden gebruikt voor het openen van de toerismesector. 

De overheid gaat beginnen met het uitrollen van de zogeheten CoronaCheck-app. Dit weekend zal de app voor het eerst gaan worden uitgetest. De Jonge noemt het een ‘tijdelijk instrument’ – we weten inmiddels wel hoe lang ‘tijdelijk’ duurt – om sectoren zoals sport en horeca weer te kunnen openen. Bedrijven kunnen aan de deur vragen om een negatief testbewijs, dat dan te vinden is in de app. Nog deze maand wordt een voorstel om het gebruik van deze app goed te keuren aan de Kamer voorgelegd.

Volgens RTL zou minister De Jonge al denken over het tonen van een vaccinatiebewijs in de app. Dit omdat het zuiden van Europa wil gaan werken met vaccinatiebewijzen om toerisme mogelijk te maken:

“Het kabinet zegt een indirecte vaccinatieplicht te willen voorkomen. Aan de andere kant zeggen vooral Zuid-Europese landen dat ze een vaccinatiebewijs willen inzien zodat het toerisme weer kan worden opgestart. Iedereen die dan op vakantie naar Spanje of Griekenland zou willen moet dan zo’n vaccinatiebewijs overhandigen.”

Burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom was vorig jaar al enorm kritisch op het gebruik van deze app. De app zorgt alleen maar voor ongelijkheid in de samenleving. Het resultaat van zo’n app zou een samenleving zijn verdeeld in groepen:

“De functie [van dit soort apps, red.] is om onderscheid te maken tussen groepen mensen. Het is het tastbare bewijs dat jij tot een bepaalde groep behoort. Voor die groep gelden bepaalde regels. Het laten gelden van verschillende regels voor verschillende groepen mensen kan zorgen voor ongelijkheid in de samenleving”

Hoewel het kabinet nog steeds zegt niks te zien in een vaccinatiepaspoort lijkt het erop dat ze toch die kant op bewegen. Als andere Europese landen, zoals de zuidelijke EU-staten, gaan werken met vaccinatiebewijzen zal Nederland ook wel overstag gaan.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

23 reacties

 1. Adriaen van Bergen

  Als die experimentele, genetische manipulatie verplicht wordt zien ze mij daar nooit meer.
  De zomers zijn hier tegenwoordig ook prima.

 2. werikke

  het zal en moet doorgedrukt worden eerst proefballonnetje dan bang maken dan zijn de mensen meer tot alles bereidt

 3. LifeBuddy

  RRRoverheid lanceert vaccinatiebewijs. Twee duitse ziekenhuizen zijn al GESTOPT met Astrazenica vaccin wegens hoog aantal besmettingen.
  Op naar de 75 zetels. Maar Niet voor de arische sLinkse vvd,cda,pvda,d6666,CU,groensLinks HaHaHaHa, met de Leugens,oplichting en Bedrog!!!

 4. driewerf

  Ook dat is een luchtbel ik woon al jaren hier in het zuiden .Die kunnen de klandizie helemaal niet missen joh zodra het weer een beetje veilig is gaat alles weer als vanouds.Niks om je druk over te maken.

 5. liefdevol rechts

  Ze kunnen hun app steken waar de zon niet schijnt.

 6. Monty

  Misschien kan de overheid informatie inwinnen bij Israël daar wordt het al gebruikt en hebben mensen hun vrijheid weer terug.

  1. GvdGvd

   Die mensen hebben hun vrijheid niet terug gekregen. Wat is die vrijheid dan, dat je overal dat bewijs moet laten zien, en ander word je buitengesloten. Ze zouden toch zeker daar beter moeten weten. Vrijheid betekent dat je vrij gelaten wordt om te kiezen voor wat jij zelf wil, en niet wat anderen voor jou beslissen, en al helemaal niet zo’n narcistische, pathologische leugenaar zoals Mark Rutte en zijn snuffelende teckel met de naam Hugo.

   1. Niet L niet R

    Dat behoeft niet zo te zijn, als een vaccinatie bewijs gelijk gesteld word met een test bewijs!

    1. usb3.0

     nuance pietje nlnr meent echt dat een test wel zou moeten, dus met andere woorden, je moet getest zijn als je ergens binnen wilt komen ook al heb je GEEN klachten, hiermee bekend nlnr gewoon kleur en is voorstander van het fascistische gedachtegoed om mensen te cöntröleren

 7. GvdGvd

  Lekker de vakantie doorbrengen in Nederland. Ook mooie stranden en leuke kustplaatsen. Laat ze het rambam krijgen met hun vaccinatiepaspoort. Weet iemand al of Hugo de Jonge zich al heeft laten injecteren met die injectie ?

 8. Niet L niet R

  Een vaccinatie bewijs en een tesbewijs,kan toch samen gevat worden, op een andere manier komt men er politiek niet uit, terwijl een ieder snakt naar vrijheid!

 9. usb3.0

  Het fascisme viert hoogtij een ieder die dit ok vindt is een fascist..

 10. usb3.0

  “coronacheck!?”
  “vaccinazibewijs!?”
  “avondklok!?”
  “gevaccineerde krijgen meer vrijheden!?”

  Dot doet mij denken aan een bepaalde periode in de vorige eeuw

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.