Peperduur Nederlands klimaatakkoord wordt neergesabeld door hoogleraar: “Het is dictatoriaal!”

Energieprofessor David Smeulders en Martien Visser hebben geen goed woord over het klimaatakkoord. Het kabinet maakt de ene misser na de andere. Deze week bleek, opnieuw, dat het gasvrij maken van Nederland onbetaalbaar is. Smeulders en Visser zien weinig goede punten terug in het klimaatakkoord, ze vinden sommige afspraken en maatregelen zelfs draconisch en ‘dictatoriaal’. 

De duurzame agenda komt met een dure rekening. De transparantie daaromheen ontbreekt vaak genoeg, want wat zijn nu de totale kosten? Smeulders en Visser kijken al een tijdje kritisch naar het klimaatakkoord en de energietransitie in Nederland. De doelstellingen van 2030 gaan we halen, maar het mag wel wat kosten zo zegt Visser tegen de Telegraaf:

“Alleen in de laatste kabinetstermijn heeft premier Rutte voor 38 miljard euro subsidie toegezegd. Dat is vijfduizend euro per huishouden.”

Dit zijn dan alleen nog maar de kosten voor de wind- en zonne-energie. Naast de vele kosten neemt de kritiek op windenergie ook toe. Veel mensen, die dichtbij de windturbines wonen, ervaren gezondheidsklachten. Beide heren zijn vooral sceptisch over het gasvrij maken van Nederland. Beiden pleiten voor hybride warmtepompen, maar de overheid wil volledig overgaan op warmtepompen. Maar het overstappen op warmtepompen is complex en hartstikke duur. Daarbovenop komt de kritiek van de biomassa, wat uiterst duur is en zeker niet klimaatvriendelijk.

Toch wordt ons de warmtenetten opgelegd, wat Smeulders tegen het zere been stoot:

“Het is een gedrocht. De nieuwe Warmtewet, waarover het volgende parlement besluit, brengt de concurrentie volledig om zeep. Gemeenten gaan bepalen wie gedurende decennia de warmte in jouw woning levert. Daarbij mag ze niet selecteren op kostprijs, alleen op een zo laag mogelijke uitstoot. Het voorstel laat individuele bewoners, als die zich zouden willen verzetten, volstrekt kansloos. Dit is niet alleen een gedwongen collectivisering, het is dictatoriaal. Deze wetgeving lijkt zo overgenomen uit de DDR.”

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

65 reacties

 1. Edjan

  De nieuwe “warmte”wet leidt tot kou lijden.
  Misschien moeten we straks onze Ikea spulletjes nog in de fik steken om het een beetje warm te krijgen.
  Geeft niet, als we maar deugen!

 2. liefdevol rechts

  En wat vinden onze linkse”vrienden” van de heren David Smeulders en Martien Visser ?
  Gestoorde of hersenloze klaplopers?
  Keer op keer wordt links in hun hemd gezet door het verstand en keer op keer slaan ze dan nog grotere onzin uit.
  Maar het verstand zal winnen.
  FvD en PVV gaan als een trein.

 3. Linksbuster

  Quote rutte…..”windmolens draaien op subsidie”…….end.
  Helaas heeft hij óók daar geen aktieve herinnering meer aan.
  Onze windvaan premier.. draait alle kanten op, hoofdzaak hij staat op het torentje.
  Stem weg die ruggegraatloze leugenaar!

 4. Franz Biberkopf

  Bart is niet zo van de bronvermeldingen dus het blijft duister waar hij deze wijsheid vandaan haalde. Ook de hoogleraren zijn lastig te traceren.

  1. Franz Biberkopf

   Professor Smeulders heb ik inmiddels gevonden. Een weinig geruststellend portret.

   ht*ps://www.wattisduurzaam.nl/23942/energie-besparen/warmte-koude/is-hoogleraar-smeulders-vergeten-hoe-een-warmtepomp-werkt/

   1. ManX

    30 juli 2020. David Smeulders nieuwe wetenschappelijke directeur 4TU. Energie

    David Smeulders, hoogleraar aan de faculteit Werktuigbouwkunde, is benoemd tot wetenschappelijk directeur van 4TU.Energie. Hij heeft deze rol overgenomen van Professor Paulien Herder van de TUDelft.

    In zijn nieuwe positie wil Smeulders zich inzetten voor versterking en bundeling van technologische kennis van de vier universiteiten op energiegebied, met als doel goede ingenieurs op te leiden en internationaal toonaangevend en maatschappelijk relevant onderzoek te verrichten voor een duurzame energietransitie.

    4TU. Energie

    4TU.Energie is een samenwerking tussen de faculteiten van de vier technische universiteiten (Delft, Eindhoven, Twente en Wageningen. Meer informatie over de doelen en de organisatie is hier te vinden

    David Smeulders is hoogleraar in de sectie Energy Technology aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). Zijn onderzoeksinteresses omvatten energieopslag, transport in poreuze media, gasdynamica, thermodynamica, akoestiek en hydraulische scheurvorming.

    1. Franz Biberkopf

     Mijn goede vriend kent de weg in de wetenschappelijke wereld. Weet hij waar Bart zijn mosterd betrok?

     1. right

      frans@
      Smeulders behoeft niet zo dringend een bron, de persoon heeft parate kennis, in tegenstelling de schreeuwer ‘frans’!!

     2. sonny

      right@
      +++++
      Ha, ja juist!

     3. right

      Frans heeft een asgrauw non-kennis verleden, ctrl+c/ctrl+v

     4. sonny

      Waar blijft het ultraslappe ‘wikipedia’ verweer van die betweter?

     5. right

      Sonny@
      Dat personage heeft een scala van problemen, Michael Jackson wilde dolgraag een wit velletje!
      Fransje prefereert overigens een donker velletje, dat is zeer goed merkbaar als multiculti ter sprake komt!

     6. Cootje

      Jij niet op je zolderkamer altijd in het donker en op de lucht af

     7. pasco

      clootje
      Clootje spuit spoelwater! Wauw

     8. Franz Biberkopf

      Ik zie dat het vermelden van de bron niet tot de mogelijkheden behoort. Bart zal zijn redenen wel gehad hebben.

     9. Cootje

      Zijn kennis is Rob Jetten wetenschappelijk bewezen dat hun s.e ,x niet tot kinderen leid , wel tot een bedorven lucht en laten die nu voorop lopen om de lucht te zuiveren . Wetenschappelijke vrienden of kennissen met een hooggehalte aan een zuurgraad . De een heeft te veel suiker de andere te veel eiwitten komen alleen maar schuimpjes van wetenschappelijk bewezen

     10. Franz Biberkopf

      Laten we maar hopen dat Cootje stomdronken is, anders moeten we het ergste voor hem vrezen.

    2. Rene van der Grijp

     Bij gebrek aan argumenten probeerde de tr*ol weer eens karaktermoord te plegen.

     En nog steeds denkt hij dat er nog idioten zijn die hem serieus nemen. Nou ja, op Beukman kan hij altijd rekenen, maar daarna houdt het snel op.

     1. Edjan

      Rene, karaktermoord is de specialiteit van links.

     2. Franz Biberkopf

      René komt aan de inhoud ook niet toe, maar dat is ook niet zijn gewoonte. Zonder bron is dat natuurlijk ook moeilijk. We kunnen dan slechts de reputatie van de auteurs van het verborgen artikel natrekken.

     3. Rene van der Grijp

      Bart Reijmerink geeft wel degelijk een bron (Telegraaf) maar dat is de tr*ol vast ontgaan. Hij heeft het ook veel te druk met op elk topic dwars te liggen. Dan krijg je dit soort missers.

      Nog een paar uurtjes en dan zit het er weer op voor vandaag. Dan kan hij met blauwgetypte vingers en een vermoeid hoofd weer onder de wol. Glaasje warme melk erbij. En dan weer op tijd uit de veren voor een nieuwe dag tr*ollen op DDS.

     4. Franz Biberkopf

      Parbleu, mijn goede vriend van der Grijp heeft gelijk en in dat geval moet ik hem ook ruiterlijk gelijk geven. Het linkje naar het Telegraaf-artikel was een tikkeltje verscholen maar stond er wel. Helaas is het een artikel achter een betaalmuur dus ik kan er verder weinig van zeggen.

   2. Edjan

    Je hebt na lang zoeken een artikel gevonden geschreven door windmolenfanaten die ontdekt hebben dat deze hoogleraar het niet met hen eens is en hem dus het predikaat deugtniet hebben gegeven. Dit is vervolgens voor jou het bewijs dat hij niet deugt?

    1. Franz Biberkopf

     Het is het enige wat kon vinden, Edjan. Bart vermeldt geen bron voor het artikel.

 5. leukeditter

  tja baudet roept dit al maaaaaanden

 6. Edjan

  @Franz Biberkopf, speciaal voor jou.
  “/is-hoogleraar-smeulders-vergeten-hoe-een-warmtepomp-werkt/”

  Ik zal het uitleggen.
  Buiten het huis staat een enorme warmtewisselaar, een soort radiator bestaande uit een netwerk van dunne pijpjes; die beslaat zowat een hele gevel. Er stroomt een gas door dat de warmte uit de buitenlucht opneemt. Dan wordt dat gas door een zeer smalle opening geperst. Volgens de gaswet wordt het dan zeer heet. Die hitte wordt afgegeven door radiatoren in het huis.
  Een airco werkt net zo maar dan omgekeerd: daar wordt warmte in het huis afgegeven aan de buitenlucht.
  De warmtepomp om het huis te verwarmen is een keer of 20 zo groot als een airco en verbruikt dus ook zo’n 20x zoveel stroom.
  Jij, Franz, weet je misschien nog wel te herinneren hoe jij mensen met een airco op DDS en elders afzeek? Dit is dus 20x zo erg. Maar dat geeft niet want het is Groen.

  Het elektriciteitsnet kan dat helemaal niet aan en moet dus opnieuw en veel zwaarder worden aangelegd. Windmolens kunnen dat in de toekomst aan als het een beetje wil waaien, anders valt de zaak gewoon uit en is het koud in huis.

  1. Linksbuster

   Voor franz moet je in dit bericht toch wat meer jip en janneke taal gebruiken Edjan..zo snapt ie het nog steeds niet…

   1. Edjan

    @ Linksbuster. Jezus! Deze uitleg is nog lager dan MBO niveau! Maar ik zie wel dat je gelijk hebt. Belasting van het net, dat is te moeilijk. Slecht rendement maar dan wél bij slecht geïsoleerde huizen. Jaja, er gaat ook geïsoleerd worden tegen de klippen op. Huizen worden broedplaatsen voor corona.
    Ik geef de pijp aan Maarten.

  2. Franz Biberkopf

   Ik hoorde nog niet eerder het argument tegen warmtepompen als zou het het elektriciteitsnet teveel belasten.
   De kritiek tot nu toe was eerder gericht op het rendement (met name in minder goed geïsoleerde woningen) en de geluidshinder.

   1. Loelap

    Stond vrijdag jl. nog een artikel over in het AD. Het electriciteitsnet moet aangepast worden en dat gaat miljarden kosten.

    1. Franz Biberkopf

     Ik geloof dat ik dat artikel las, Loelap maar dat ging niet over warmtepompen maar over zonnepanelen.

   2. ManX

    Energieverbruik warmtepomp gemiddelde woning, recent bouwjaar, goed geisoleerd: ‘uit statistieken is gebleken dat een warmtepomp IN NEDERLAND, bij type Rc 6 (EPC0.4) 1201 vollasturen per jaar draait bij een monovalent situatie en een warmtepomp welke een vollastvermogen heeft van 6,72 kW.

    1201 x 6,72 kW = 8.071 kW per jaar, wat een gemiddeld gezin extra gaat gebruiken. Gemiddeld gebruik nu: 3.500 kW. Het gemiddelde gebruik per gezin op jaarbasis gaat dus met bijna 25% omhoog.

    1. Franz Biberkopf

     ManX gaat over op een ander onderwerp met helaas geen bron.

     Hier kunnen we dus niet zoveel mee.

     1. ManX

      Als je net zoals ik 15 seconden koekelt weet je meer, lui varken.

     2. Franz Biberkopf

      Mijn goede vriend koekelde kennelijk niet want hij kan de link niet geven.

      Misschien is dit geen onderwerp waar je je aan moet wagen, goede vriend.

     3. CZ

      Aldus en lachwekkende leugenaar!

 7. Cootje

  Een van mij buren is van de geitenwollen sokken club en loopt al 11 jaar te zeiken over mij alles brander die stinkt zeggen ze , zeg ik altijd ga lekker op een eiland wonen . Milieu kan mij gestolen worden en zonnen panelen is voor de domme , onbetrouwbare regering die zijn belofte nog nooit heeft gehouden ik lees met plezier dat die arme boertjes in Indonesië en Brazilië hun oerwouden kappen of in brand steken om een boterham te verdienen in de westerse wereld huilie huilie maar die mensen verder aan hun lot over laten laat ze maar lekker hun gang gaan . Als ze maar niet met bootjes oversteken milieu is voor de geitenwollen sokken

 8. Heras

  En stem de dataopslagcentrales weg. Hel stukken weiland wordt opgeeist door microsoft om datacentrales te bouwen: de winsten??? Voor bill gates en de ambtenaren die de grond verkocht hebben.
  O ja, door ons belastinggeld mogelijk gemaakt.

 9. Edjan

  Frans. Je hebt gelijk dat die warmtepompen een klere-herrie maken. Om het rendement van een warmtepomp op te voeren, moet men nl een luchtstroming maken door die warmtewisselaar buiten. Dat doet men met een stel grote (en luidruchtige) ventilatoren.

  Nu over de overbelasting van het net.
  In Oekraïne was het een aantal jaren geleden de gewoonte om gas te stelen dat de Russen door de Oekraïne zonden voor Europa. Totdat de Russen het beu waren en de kraan dichtdraaiden. Geen gas meer voor Oekraïne ( en ook even niet meer voor Europa). De Oekraïners gingen op grote schaal boilers en straalkacheltjes kopen op het internet. Deze ondernemers verkochten die graag maar al snel werd duidelijk dat het elektriciteitsnet van Oekraïne niet het gevraagde vermogen kon leveren om al die apparatuur aan de praat te houden. Overigens was hun elektriciteitsnet gekoppeld aan dat van Europa hetgeen inhield dat hun aggregaten in ons net zaten maar geen energie toegeleverd kregen en dus ijdel meedraaiden zodat al onze klokken achter begonnen te lopen en op een gegeven nacht een aantal seconden werden voorgezet. Maar dit terzijde.

  Ons stroomnet bestaat uit machines waarvan het eerste deel een turbine is. Dat zijn schoepenraderen waar stoom doorheen gejaagd wordt zodat ze gaan draaien. Die draaiing wordt gekoppeld aan een grote dyname die stroom afgeeft. Dan wordt door een transformator de spanning heel hoog gemaakt en de stroom heel laag. Dat doen ze omdat de leidingen verlies opleveren en in dat verliesvermogen de stroom in het kwadraat staat. Het is dus zaak de stroom zo laag mogelijk te krijgen waardoor de spanning zeer hoog wordt. Ik dacht 100.000 volt. Daarom spreekt men van hoogspanningsleidingen.
  De gebruiker kan daar niets mee, dus op het einde van het netwerk wordt de spanning weer omlaag getransformeerd tot 220 volt. Elk huishouden mag zo’n 30 ampère aan stroom afnemen. Wordt het meer, dan slaan de stoppen thuis door. Neemt een hele wijk teveel stroom af, dan wordt het netwerk in de wijk afgeschakeld. Neemt een stad teveel stroom af, dan wordt de stad afgeschakeld. Als iedereen een warmtepomp heeft, dan zal het hele land afgeschakeld worden. Anders gaan alle transformatoren en hoogspanningsleidingen in vlammen op.
  Daarom moet, als iedereen een warmtepomp moet krijgen, het net opnieuw worden opgebouwd en dan veel zwaarder dan nu. Al die hoogspanningsmasten moeten opnieuw en dan veel zwaarder, net als al die leidingen en transformatoren.

  1. Franz Biberkopf

   Dank voor je je inhoudelijke reactie, Edjan.

   De eerste generatie warmtepompen maakten inderdaad veel lawaai, een serieus probleem. Inmiddels zijn de geluidsnormen voor warmtepompen aangescherpt naar 40dB en de moderne pompen voldoen ook aan die norm.

   Dat op termijn het elektriciteitsnet moet worden aangepast lijkt me duidelijk. Hoe ingrijpend dat zal zijn zal samenhangen met andere duurzame oplossingen zoals zonne-energie (waarbij mensen deel hun eigen stroom voor warmtepompen opwekken) en thuisopslag van elektriciteit dat ik zie als een belangrijke ontwikkeling in de toekomst.

 10. driewerf

  Het is onvoorstelbaar dat hier mensen zijn die iedere keer weer op die randdebielen hier reageren, negeren en het bloed vanzelf dood. lees er gewoon overheen .reageer alleen op die personen waar je wat mee kunt.

 11. Drollevanger

  De DDR zette tegenover de betutteling tenslotte ook nog enige voordelen. Dat doet onze huidige regering niet. Die laat ons alleen maar betalen.
  Ik sprak eens in de DDR tijd een aanhanger van dat regiem.
  Die verklaarde dat men daar voor 1 mark de hele dag van het openbaar gebruik kon maken. Men kon daar de boodschappen onbeheerd op de stoep laten staan, niemand haalde het in zijn hoofd, gezien de straffen te stelen. Men kon eens per jaar gratis met vacantie naar een door de staat geregeld huisje in de natuur.
  Het wordt hier onder de linkse leiding veel erger. Hier moeten we alleen maar betalen voor de hoby,s van de deugendenclubs. En krijgen er nog meer regels voor terug.
  Ik stem trouwens op de PVV, de enige manier om dit regiem te veranderen.

  1. Franz Biberkopf

   Ik zie dat Drollenvanger wel wat ziet in een DDR-regime.

   Opmerkelijk.

 12. Piet151

  Twee opmerkingen bij dot artikel:
  * David Smeulders is prominejnt lid van Groen Links. Je zou zijn opmerkingen toch even moeten laten bezinken voor er meteen een afjeuring van het complete klimaatbeleid in te lezen.
  * Hij vindt dan ook niet het klimaatbeleid dictatoriaal, maar slechts de Warmtewet, zoals in het laatste blokje tekst is te lezen.

 13. Drollevanger

  Ik las hieronder een reactie van ene “EdJan”, duidelijk een persoon die in tegenstelling van het deugende deel van Nederland wel weet waarover hij, gezien zijn kennis van elektronica, het heeft.
  Een deel is hij nog vergeten. Al die gebruikte stroom moet worden opgewekt.
  Daar hebben we via ons zogenaamde duurzaam de mogelijkheden niet voor.
  Op het ogenblik met ons land volgepland met windmolens, zonnecellen en zwaar vervuilende biocentrales die de laatste oerwouden opvreten, Is onze energie productie nog maar 6% van onze gehele energie behoefte. Zelfs in het ideale geval, als we de complete Noordzee tot IJsland vol zetten met windmolens, zal langs de zogenaamde nu duurzame weg hooguit aan 20% van onze energie behoefte kunnen worden voldaan.
  Meer elektrische auto,s zal die vraag alleen maar verder doen toenemen.
  Dus we moeten echt iets werkelijk duurzaams uitvinden.
  We hebben deugend via gedram de verkeerde afslag genomen. Wie zal dat gaan betalen? U, Ik?

  1. Edjan

   Klopt, Drollevanger, ik heb de energie-opwekking maar overgeslagen. Het was zo al een te lang verhaal.
   En inderdaad, aan de afnamekant komt er ook steeds meer aan te hangen: warmtepomp, elektrisch koken, elektrische auto’s, al die huishoudapparaten …
   Opwekking met windmolens en gegarandeerde levering bij windkracht 1 betekent idd dat je het hele land en de hele Noordzee vol moet zetten met windmolens. En dan nog is het de vraag of het genoeg is.
   Er wordt dan ook reikhalzend uitgekeken naar stroomopslag: een nieuw soort batterij of accu. Helaas is dat nog steeds niet klaar.
   Waterstoffabricage bij stroom-surplus zou misschien kunnen werken. Dan zou je ook kunnen koken op waterstof en zelfs auto’s laten rijden op waterstof. Het gasnet ligt er al.

 14. Drollevanger

  Het enige land in Europa dat met een voor hen goede toevoer van zonne en windenergie op duurzaam kan draaien is Denemarken. Dus windkracht 6 en de ideale zonneschijn. Toch heeft dat land als Back-up een aantal fosiele centrales draaien voor het geval dat de wind wegvalt of wolken voor de zon.
  Vaak hebben de Denen zelfs teveel energie, die ze niet op hun net kunnen dumpen omdat dan bij veel Denen hun huishoudelijke apparaten allemaal doorbranden. Toch moeten ze die stroom kwijt.
  Dus wordt de overtollige stroom geleverd aan het buurland Noorwegen, die er leegelopen hoge bergmeren mee volpompt, om daarna dezelfde meren te laten leeglopen via turbines, als de stroomvraag in hun land hoger wordt dan de productie.
  Maar die Noren zijn niet gek. Ze laten de Denen voor hun overtollige stroom goed betalen. Dus voor de Noren snijdt het mes aan twee kanten en allebei kanten brengen voor hen geld op.
  De Denen kost het alleen maar geld, ze moeten de windmolens betalen, de contributie aan de Noren, met daar bovenop hun back-up draaiende fossiel centrales.
  Daarom is de stroom in Denemarken het duurst van heel Europa.
  Wij hebben geen buurland met bergmeren.
  Wij moeten aan de wel veilige thorium centrales, volgens mij.

  1. Edjan

   Drollevanger, klopt ook allemaal. We zullen (als we voor wind en zon kiezen) back-up centrales moeten bouwen die snel af en aan te schakelen zijn. Lijkt me echt iets voor gas? Eventueel olie of kolen. Kerncentrales duurt volgens mij te lang.
   Ook is het zo dat het rendement van die back-up centrales veel lager ligt dan bij continugebruik. Hup, stijgt de energieprijs weer …

 15. Drollevanger

  Soms krijg je zelfs hier bij uitzondering volkomen hersenloze commentaren.
  Op Cuba liepen enige tijd geleden de beste dokters op ooghelings gebied rond. Als ik een ongeneeselijke oogkwaal had zou ik zeer blij zijn met zo,n vakman op oogartsen gebied uit Cuba.
  Maar ik kan uitstekend omgaan met het gegeven dat een weliswaar fout regiem, op bepaalde gebieden de beste vaklui en zelfs oplossingen voortbrengt.
  Daarom hoef ik dat regiem nog niet te bejubelen.
  We gaan met een Russische raket naar ons gezamenlijke ruimtestation omdat die raket op het ogenblik voor dat doel de beste is.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.