Slotpeiling laat duidelijke verschuiving zien: VVD verliest, FVD in opkomst, en Splinter ook de Kamer in!

Kantar heeft zojuist de laatste peiling van de verkiezingscampagne gedeeld, en daarin is een duidelijke verschuiving te zien ten opzichte van afgelopen week. Zo staat de VVD nog steeds ruim aan kop, maar daalt wel met vier zetels naar 36. “Verder zien we maar liefst drie nieuwe partijen voor het eerst met 1 virtuele zetel terugkomen in de peiling, namelijk de BoerBurgerBeweging (BBB), Bij1 en Splinter.”

Strijd om tweede plek
De VVD brokkelt langzaam af en de strijd om de tweede plaats lijkt in volle gang. De PVV houdt deze plek nog altijd vast en stijgt naar 18 zetels (+1). Het ‘Wopke-effect’ is volledig weg bij het CDA en die partij daalt naar 15 zetels (-4). D66 zit momenteel tussen beide partijen in en scoort 17 zetels (+2).

De linkse middenmoot
Dan pas volgt de treurige middenmoot. De PvdA (-1) en de SP staan momenteel allebei op 12 virtuele zetels. GroenLinks zakt dankzij het gestuntel van Jesse Klaver weg naar slechts 9 zetels (-2).

Kleine partijen en nieuwkomers
Forum voor Democratie lijkt nu de grootste van de kleine partijen te worden en stijgt naar 5 zetels (+3). 50Plus is op weg naar de uitgang en houdt dapper vast aan hun laatste zetel (-2).

Wat betreft de nieuwkomers zegt Kantar het volgende: “Van de nieuwkomers bestendigen Volt met 3 virtuele zetels en JA21 met 2 virtuele zetels hun plek in de Tweede Kamer. De BoerBurgerBeweging (BBB), BIJ1 én Splinter, kloppen op de deur en halen nét de kiesdrempel van 0,67% en zijn daarom vertegenwoordigd in deze peiling.” Daarbij moet worden opgemerkt dat er sprake is van een hoge onzekerheidsmarge en dat het voor die partijen dus nog behóórlijk spannend zal gaan worden!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

7 reacties

 1. Gebande_3

  Elke keer dat FvD, ooit de grootste partij bij de PS verkiezingen, 5 zetels in een peiling haalt, jubelt DDS: FVD in opkomst!
  Maar eerlijk is eerlijk, FvD is de grootste van de splinterpartijen, een partij om tijdens de coalitie-verkenning rekening mee te houden.

  1. Loelap

   Waar komt die obsessie met FVD toch vandaan.

 2. DutchOutlaw

  Bij Kantar PVV van 17 naar 18 zetels,en bij Maurice De Hond gaat de PVV van 20 naar 24 zetels….maar wie heeft er gelijk,want ieder peilbureau peilt weer anders.

  Maar ik weet zeker dat de PVV het goed gaat doen. Let maar op.
  Het wordt de tweede partij van Nederland.

  Stem PVV voor een beter Nederland voor de Nederlanders!!!!!!

 3. Mark Auel

  Iedere peiling is anders, we kunnen concluderen dat er geen peil op is te trekken.

 4. RvdBe

  Voor mij is het zo klaar als een.klontje, vvd verliest stemmen, d666 wint stemmen, ondanks dat de vvd de grootste word mag d666 de mp leveren.

  1. Max Aue

   Ik vind dat een goed idee, RvdBe: links kan eisen dat Kaag premier wordt.

   1. Emma Louise

    De contouren van het volgende kabinet tekenen zich af: VVD, D66, CDA plus x-aantal partijen die samen een solide meerderheid in de Eerste (!) Kamer bezitten.

    Mogelijk scenario:
    Rutte mag het record krijgen van langstzittende minister-president van Nederland (is binnen twee jaar na aantreden Rutte IV een feit) waarna Kaag het stokje mag overnemen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.