Autocratisch China is verheugd: het Westen wordt door voortdurende polarisatie ten gronde gericht

Onze democratie staat op het spel, schrijft econoom Frits Bosch. China spint garen bij het feit dat Westerse samenlevingen onder een permanente politieke richtingenstrijd gebogen gaan. “We moeten de strijdbijl dus opbergen,” waarschuwt hij. Anders worden we vermorzeld.

China doet er alles aan om te bewijzen dat hun autocratische bestuursmodel superieur is aan het democratische model. Het Westen biedt helaas onvoldoende tegenspel tegen die lobby. Het gaat gebukt onder de voortdurende politieke tweedeling. Het sterk gepolariseerde klimaat vormt daardoor een bedreiging voor de democratie. Als politieke partijen elkaar structureel uitsluiten, is het de naam democratie niet meer waardig. Bovendien gaat het ten koste van de prestaties van het land. Een systeem dat te lijden heeft onder structurele polarisatie gaat op den duur ten gronde. China speelt daar graag op in. We moeten de strijdbijl dus opbergen. Maar hoe?

Jonathan Haidt, hoogleraar morele psychologie aan de New York University, komt ons te hulp. In zijn boek ‘Het rechtvaardigheidsgevoel’ doet hij verslag van zijn onderzoek onder Democratische en Republikeinse kiezers naar de waarden waarop zij hun stemgedrag baseren. De antwoorden rangschikt hij naar vijf fundamentele morele waarden. Deze zijn: 1. Zorgzaamheid 2. Rechtvaardigheid 3. Loyaliteit 4. Autoriteit 5. Heiligheid van gezin, huwelijk en leven.

Haidt verdeelt de reacties over het hele politieke spectrum, van uiterst links, midden, naar uiterst rechts. Uit het onderzoek blijkt dat alle respondenten, links en rechts, vinden dat zorgzaamheid en rechtvaardigheid in vrijwel gelijke mate belangrijk zijn voor een moreel waardeoordeel. Maar het beeld voor loyaliteit, autoriteit en heiligheid wijkt sterk af. Voor rechtse kiezers zijn deze drie morele waarden zeer belangrijk. Maar de meeste linkse kiezers hechten volgens het onderzoek hier weinig belang aan. Hier doet zich blijkbaar een grote kloof voor tussen linkse en rechtse kiezers. Linkse kiezers hebben een moraal gebaseerd op slechts twee fundamentele waarden – zorgzaamheid en rechtvaardigheid – terwijl rechtse kiezers alle vijf fundamentele morele waarden bestrijken. Donald Trump speelde hier handig op in.

De hoogleraar meent dat kortzichtigheid op links de reden is dat kiezers vaker een Republikein kiezen als president dan een Democraat. Als we ooit de kloof willen overbruggen, zullen linkse kiezers volgens Haidt meer naar de drie andere morele waarden moeten neigen. Een samenleving heeft immers niet genoeg aan waarden als zorgzaamheid en rechtvaardigheid. Links moet hun morele waardenpallet dus uitbreiden. Kortom: werk aan de winkel vooral voor links. Dit is opmerkelijke conclusie, want Haidt is een ‘liberal’. Hij was adviseur van de Democratisch presidenten Obama en Clinton en zei: Beschouw rechts niet langer als een ziekte.”

Hoe toenadering tussen links en rechts bewerkstelligen? Er is slechts bescheiden speelruimte, want Haidt meent dat ieders politieke houding tot 50% genetisch is bepaald. Gezinsopvoeding levert veel minder correlatie op. Bovendien zijn we groepsdieren die graag ergens bij willen horen, ook al weten we dat het een onjuist moreel oordeel is. Haidts advies is daarom om tijdens een gesprek een basis groepsgevoel te creëren: “Begin niet eerder over politiek en moraal dan dat je met elkaar gelachen hebt en punten van overeenstemming en overeenkomst gevonden hebt. Zorg dat je begint met iets positiefs en oprechte belangstelling toont… Moraal bindt en verblindt, maar we zijn allemaal spelers van hetzelfde spel.” Ja, laten we daarmee beginnen!

Maar het is niet vrijblijvend: onze democratie staat op het spel. China ligt namelijk op de loer.

Frits Bosch, auteur van “Risico als obsessie, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Onbehagen bij de elite, “Schaft ook Nederland zich af?” en “Feminisme op de werkvloer.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

9 reacties

 1. StemPzeweg

  China zal ongetwijfeld sterker uit de crisis komen terwijl het westen onder gaat in een zware (geo)politieke crisis. Hier bestaat geen twijfel over

  1. rafi

   De secularisatie sinds de Verlichting in 1789 is de bron van alle ellende in het Westen. Die had zich moeten beperken tot de landen waar zij wat kon corrigeren: de absolutistische, R.K. Romaanse landen (van o.a. Jean Bodin). Beter nog zou het zijn geweest als de reformatie daar niet met geweld zou zijn uitgeroeid.

 2. halo1

  “Beschouw rechts niet langer als een ziekte!”… zeer wijze woorden…het is hoogtijd voor de (her)emancipatie van rechts. Onze linker arm is immers net zo belangrijk als onze rechter…we zijn op de goede weg.. maar het zal nog wel een tijdje duren..schuld waren natuurlijk de extremiteiten van 1940-45.

 3. coenzoon

  /

 4. coenzoon

  h**ps://www.weforum.org/events/global-technology-governance-summit-2021

  2030 zal de grote reset afgerond zijn en is china democratischer dan het westen

  Domme mensen denken dat je een wappie bent als je geloof hecht aan wat de autoriteiten schrijven

  h**ps://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/ontwikkelingssamenwerking/internationale-afspraken-ontwikkelingssamenwerking/global-goals-werelddoelen-voor-duurzame-ontwikkeling
  h**ps://www.un.org/development/desa/disabilities/envision2030.html
  h**ps://unric.org/nl/duurzame-ontwikkelingsdoelstellingen/

  De grote reset gaat in volle vaart verder .

  h**ps://static.wixstatic.com/media/b6ee20_3e93e479183d47a3998bf3531a024d3d~mv2.jpg/v1/fill/w_960,h_672,al_c,q_90/b6ee20_3e93e479183d47a3998bf3531a024d3d~mv2.webp

  1. Heinz

   Kom nou eens met eigen woorden. Die aanhalingen zijn ondertussen oer vervelend geworden. En China heeft gelijk, wij in ons parlement laten dat duidelijk horen. Waar een fractie voorzitter zich het liefst uit in het Latijn met strijdbijl i.p.v Nederlands ben je een theater kabinet.

   1. coenzoon

    De aanhalingen zijn echter de waarheid en niets dan de waarheid. Als je op inhoud niets af te dingen hebt zeg ik LMAA.

    We verkeren op een omslagpunt van een totalitaire overheid die digitale – lees vaccinatie – paspoorten uitgeeft die qua uitbreiding onbeperkt zijn of een vrije burger.

    Als je na de aanhalingen het nog niet begrijpen kunt heb je een lees probleem zoals de sukkel stop fvd. Op wereld niveau , europess niveau en op landelijk dezelfde fascistische boodschap. Ik blijf hem dus nog even herhalen ketchup

    1. usb3.0

     Het zou je natuurlijk niet verbazen dat “ze” in de eu streven naar hetgeen ze doen in China waar de bevolking zwaar wordt onderdrukt, waar een totalitaire privacy schendende mat wordt uitgerold waar de honden geen brood van lusten.. ik denk dat je daar wel eens over hebt nagedacht toch?

 5. RvdBe

  Trump is gek, China blij met Biden.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.