Baudet en Wilders zijn fel tegen kartelcoryfee Herman Tjeenk Willink als informateur: ‘Liever nieuwe verkiezingen!’

PvdA-coryfee en minister van Staat Herman Tjeenk Willink is, voor de zoveelste maal in zijn carrière, voorgedragen als informateur. Nadat hij recentelijk in 2017 dit werk ook al mocht doen acht een meerderheid dit van de Tweede Kamer opnieuw verstandig. FVD-leider Thierry Baudet en PVV-leider Geert Wilders zitten echter niet te wachten op Willink. Wilders wil zelfs het liefst nieuwe verkiezingen. 

De Tweede Kamer zocht na de mislukte verkenning die eindigde in een breed aangenomen motie van afkeuring voor Mark Rutte “een gezaghebbende, onafhankelijke informateur met een grotere afstand tot de actuele politiek,” en meent deze te hebben gevonden in de oudgediende PvdA’er Herman Tjeenk Willink.

De aanstelling zal nog wel moeten worden bekrachtigd tijdens het Kamerdebat later vanmiddag, maar dat lijkt een formaliteit. Alleen bij Baudet en Wilders leidt de voordracht van Tjeenk Willink tot afgrijzen. De PVV-leider wil zelfs het liefst nieuwe verkiezingen. Iets waar de kiezer recht op zou hebben na dit debacle, vindt hij:

FVD-voorman Baudet wil echter dat er een groot debat komt over “wat is nou de verkiezingsuitslag, en stemmen over al die grote zaken.” Baudet pleit er voor dat de Tweede Kamer eerst verkent welke politieke standpunten over grote thema’s meerderheden hebben, en daarna daar apolitieke vakministers bij zoekt.

Volgens Baudet zou dit zoeken naar een zakenkabinet de meest democratische oplossing zijn. Slaagt dat niet, dan kan Nederland gaan voor een centrumrechts kabinet. De uitslag van de Kamerverkiezingen laat duidelijk zien dat Nederlanders niet zitten te wachten op een kabinet over links, meent de Forum-leider.

Maar de rechtse politieke leiders staan buitenspel. Hun ideeën worden niet gehoord, en de politieke middenpartijen hebben weer iemand uit het gebruikelijke kartel aangewezen om de nieuwe ronde formatiegesprekken te leiden. En dat is weer eens – opnieuw! – Herman Tjeenk Willink geworden. Zucht.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

20 reacties

 1. EU_K0K

  Als Omtzigt een eigen partij opricht, wil Wilders ineens geen nieuwe verkiezingen.
  Menigeen reageert momenteel met de waan van de dag.
  Laat Willink maar even rust en overzicht in de chaos brengen.

  1. Cootje

   Laat ze eerst maar elkaar beschadigen tot op het bot. Rollend een halfjaartje over straat en dan verkiezingen , het wordt een prachtig jaar 2021 met vele verrassingen geweldig om naar uit te kijken

  2. usb3.0

   Aldus d666-er eu kokje

   1. hans-e-pans

    Een gevalletje dat wel heel erg veel op “vestzak, broekzak” lijkt.

 2. Yoyo

  Nederland gaat hoe dan ook naar de Oud-Hollandsche kloten .
  Brace for impact.

 3. Max Aue

  “Maar de rechtse politieke leiders staan buitenspel.”

  Zo is het.

  1. Emphyrio

   Racist en nog blind ook voor wat links aanricht

  2. usb3.0

   Aldus fascist maxje, die het geweldig vindt dat partijen (lees; kiezers, 1.880.000 om precies te zijn) buitengesloten worden..

 4. Rieks

  Tjeenk Willink?? Misschien Balkenende? Maar nieuwe verkiezingen, neen, dat getuigt niet van wijsheid. PVV en Baudet moeten gewoon met een voorstel komen welke coalitie moet worden nagestreefd. Nieuwe verkiezingen willen is een zwaktebod.

  1. halo1

   PVV en FVD zouden inderdaad nu met een creatief en realistisch regeer-accoord moeten komen…en zichzelf daardoor acceptabeler voor de macht moeten maken.

   1. Branzino

    halo1
    Hoe zie je dat voor je, een regeerakkoord van PVV en FvD? Mogen anderen daar dan op aanhaken? Of mogen anderen daar dan ook iets over zeggen, onderhandelen, afspraken maken, etc.? Als het goed is zeggen beide verkiezingsprogramma’s al voldoende om te weten wat ze willen, op een paar punten na misschien. Op grond daarvan zouden andere partijen kunnen besluiten om een poging te wagen. En dat hebben veel partijen gedaan en al aangegeven of ze daar nog tijd in willen steken. Zo duidelijk als wat. Daar zijn geen ellenlange gesprekken meer voor nodig.

  2. usb3.0

   De PVV en FvD worden buitengesloten, waarom hoor ik niemand hier over, erger nog, slapjanussen die hier reageren willen graag dat de PVV en FvD gaan kronkelen om erbij te horen..

 5. leonvds

  Nieuwe verkiezingen zullen helemaal niets veranderen helaas. Mensen blijven stemmen op partijen van list en bedrog. Dit land zal cadeau worden gedaan aan de EU. Lekker geld blijven pompen naar het failliete Zuid-Europa. Dat mogen wij betalen. Plus dan nog die kansloze immigratie van mensen die helemaal niks toe gaan voegen. Zeg maar dag tegen de verzorgingsstaat. Om nog maar te zwijgen van het veel te dure klimaatbeleid dat ons leven helemaal onbetaalbaar zal maken.

  1. Cootje

   Maar over een halfjaar met vechtende en rollende politici verdeeld tot op het bot ziet de peilingen en verkiezingen er over 6/7 maanden heel anders uit . Dus laat ze maar rollen een maandje of 4/5/.

  2. Edjan

   leon, +++++

  3. J. Punt

   Dat zijn toch onderbuik gevoelens? Komt voor bij tokkies, HOOGopgeleiden, (vrijetijdsmanagement, sociale cultuur bla bla, geschiedenis, theaterwetenschappen, dat soort bollebozen) juichen het toe! Met madame d68-2 als boegbeeld. Wereldvreemde lui die verbaasd doen als de parkeerplek het dichtste bij de lift al om 11 uur bezet is! Ze weten toch dat IK daar WIL parkeren met mijn torenhoge SUV?

  4. usb3.0

   Dat klopt Leon, en jij maar werken..

 6. RvdBe

  Lekker vernieuwend, weer zo,n pvda lijk opgegraven.

 7. J. Punt

  Lijkt de usa wel met al die hoogbejaarde fossielen uit het binnenhof museum. Om de 2 minuten plassen en een dutje van 3 uur tussen de middag?

 8. coenzoon

  zo een vals sekreet voelt zich als een vis in het water tussen vvd en d666

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.