BIJ1 wil Koningshuis afschaffen en hun bankrekeningen afpakken: ‘Zet hun kapitaal in voor voormalige koloniën’

Voor BIJ1 is de monarchie een symbool van ongelijkheid die ze liever spoedig afgeschaft willen zien, dat laat de partij van Sylvana Simons op deze Koningsdag weten op sociale media. Maar de beweging wil nog een stap verder gaan en ook direct het kapitaal van de Koninklijke familie inzetten voor rechtsherstel van voormalige koloniën, melden ze.

Terwijl de meeste politieke partijen Koning Willem-Alexander feliciteren met zijn verjaardag vandaag, gooit BIJ1 van Sylvana Simons het over een radicaal andere boeg: de partij probeert via sociale media tegenstanders van de monarchie te verzamelen en roept tot afschaffing van het Koningshuis. De erfopvolging van de Oranjes is een “symbool van ongelijkheid,” vindt BIJ1 en bovendien “niet meer van deze tijd.”

“We onteigenen het (uit koloniale tijd stammende) kapitaal van de Koninklijke familie en zetten dit in voor rechtsherstel van voormalige koloniën en de Indische gemeenschap.

Het idee kan niet echt op veel steun rekenen, zo blijkt uit de reacties op Twitter. Hier en daar zijn nog wel reacties te vinden waaruit steun voor afschaffing van het Koningshuis spreekt, maar het weggeven van onteigende Oranje-miljoenen aan voormalige koloniën is fiks minder populair:

Afschaffen van het koningshuis oké.. maar waarom moet dat geld dan meteen naar voormalige koloniën?” vraagt iemand zich af. “Dat geld kunnen en hebben we echt veel harder nodig in eigen land om hier de ongelijkheid aan te pakken.

Een andere twitteraar wijst op de praktische uitvoerbaarheid van het plan en onderstreept ook de wens om Nederlandse problematiek eerst aan te pakken, mocht inkomen van het Koningshuis ter beschikking van het volk komen:

“Ze hebben ondertussen ook op eigen verdienste behoorlijk wat kapitaal verdiend, dus dat onteigenen gaat nog knap lastig worden. Daarnaast wordt de (witte) arbeidersklasse ook al eeuwen uitgeknepen door de adel, dus dan gaan wij ook vangen natuurlijk. Leve de republiek.”

Toch zijn er ook mensen die helemaal niets ophebben met het plan van BIJ1 en waarschuwen voor communisme:

“Wie weet wat het communisme nog meer in petto heeft,” vraagt een twitteraar zich af, “dit land bestaat grotendeels uit weldenkende mensen die niets met deze vorm van rancune en jaloezie hebben.”

Vooralsnog kunnen de plannen van Sylvana Simons’ partij nog niet op veel steun rekenen in Nederland. Een ruime meerderheid van maar liefst 57% steunt het voortzetten van de monarchie, zo becijferden de NOS en Ipsos vandaag.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

24 reacties

 1. Meriadoc Brandebok

  Gekken.

 2. Appelstroop

  Ik zeg het vaker, maar stop aub deze racistische getraumatiseerde haatdragende vrouw aandacht te geven. Het lokt sowieso vooral woede en racistische reacties uit van een aantal reaguurders.

  1. rutte leugenaar

   Waarom zijn reacties op racistische geroeptoeter racistisch ?

   Kennelijk vat iedereen een mening snel op als racisme !

   Ik stel voor dat als het vermogen wordt afgepakt het teruggegeven aan de betalers van dat vermogen namelijk de belasting betalende burger in Nedrland.

   De voormalige koloniën hebben voldoende herstel gelden , subsidies en programma’s gehad uit de ontwikkelings gelden. We zijn de racistische roeptoeter en haar achterlijke achterban geen euro verschuldigd

   1. Meriadoc Brandebok

    Coenzoon Demmink is weer terug hoor.

    1. rutte leugenaar

     wat bedoel je met weg ? was ie weg dan ? als je iets meer weet laat het even weten , vond de bijdragen altijd wel scherp geformuleerd

    2. usb3.0

     Zowel beukho*r als occult fantasietje hebben iets met ene demmink, de ped*seksueeltjes kunnen niet zonder zullen we maar zeggen..

 3. september

  helemaal mee eens

 4. AS210854

  Heeft ze weereens haar tabletten vergeten in te nemen vanmorgen. 😂😂😂😂😂😂🤣🤣🤣

 5. 56RdK

  Wellicht moeten ze dit aankaarten als ze met die BLM-troep weer mogen aanschuiven in het Catshuis. Schijnen ze namelijk veel bereiken als je alléén al kijkt naar wat er nu in de musea gebeurt.

 6. StemPzeweg

  Weer 100% eens met wat ze zeggen. Koningshuis is hopeloos achterhaald

 7. Pauline Kummer

  Het geld dat Nederland bij de onafhankelijkheid verschafte is door Boutersze opgemaakt, verbrast.

 8. Aborifa

  Cordon sanitair om deze bolsjewiek! Geen podium geven.
  Als je haar een toeter geeft gaat ze roepen.

 9. Vrijedenkert

  Alle voormalige koloniën zijn na onafhankelijkheid meer dan voldoende gecompenseerd voor koloniaal bewind en slavernijverleden, alle voormalige koloniën of in ieder geval verantwoordelijk bewind of regime aan de macht hebben dit na verzelfstandiging in recordtempo opgesoupeerd en de bevolking van Suriname heeft zelfs een veroordeeld dictator doodleuk democratisch herkozen…

  Mocht de monarchie ooit opgedoekt worden dan geen cent naar voormalige koloniën!

  1. Bolkestein

   Ik denk hier precies hetzelfde over.

 10. maraton

  Foute bestemming .
  De Oranjes moeten maar eens flink geplukt worden.
  Hebben nog nooit iets uit eigen zak betaald terwijl hun zolder zucht onder de goudstaafjes.
  Miljarden voor de zorg b.v.

  1. Human Beast

   ++++++++

  2. Mireille

   Van wie heeft u die wetenschap?

   1. Bolkestein

    Volg je belastinggeld eens wat kritischer! Wist je dat ons belastinggeld ook wordt aangewend voor gratis geld voor Afrika en voor Hamas? Want Sigrid Kaag is gul met andermans geld uitgeven. Die geldstromen mogen we ook per direct stopzetten. Want ons geld voor onze eigen mensen!

 11. usb3.0

  mevrouwtje simons gooit alles op het verleden waar wij niets aan kunnen doen en ook niet moeten doen, wij geven immers iedereen te eten die ons land binnen komt, gratis welteverstaan.

  Ik ben wel voorstander van het feit dat een 18 jarig meisje de ogen uit haar komt moet schamen als ze een zakgeldregeling heeft van 1,8 miljoen per jaar..

 12. Rieks

  Na Zwarte Piet moet nu het Koningshuis eraan geloven. Ik heb niks met het Koningshuis maar het illustreert de respectloosheid van de nieuwe Nederlanders. Dit gaat haar natuurlijk niet lukken maar wat volgt dan? Pinksteren, Hemelvaartsdag inleveren voor suikerfeest of winti? De mainstreampolitiek moet van zich laten horen. Maar die willen of durven niet.

 13. Bolkestein

  Silly Sylvana moet eigenlijk haar grote waffel houden, maar in dit geval pakt ze nog wel de goede, mocht zij de daad bij het woord voegen.

 14. nicks

  Lijkt me een goed idee, Syl. Zullen we de voormalige koloniën New York, Indonesië, Zuid-Afrika, Australië, Taiwan enzo dan vooral niet vergeten, want daar wonen veel meer mensen dan in Suri of op de Antillen. Want vind je van mijn weergaloze plan, Syl? Of bedoelde je iets anders?

 15. Rieks

  Ze vindt die 10.000 per maand nog niet genoeg, wat een graaier. Maar dat wisten we al langer toch?

 16. AidemediA

  Mw simons heeft een punt. Maar als de monarchie wordt afgeschaft en het geld en bezittingen van de oranjes wordt afgepakt. Moet die rijkdom aan mw simons worden gegeven. Met als keiharde voorwaarde, dat zij met alle negers en alle andere allochtonen hun Nederlandse paspoort inleveren, vertrekken uit Nederland. Ergens op een eiland of zo, die rijkdommen verdeeld en dat ze met z’n allen nooit maar dan ook nooit meer terug komen. Ook een leuk idee toch?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.