CDA-afdelingen in brandbrief: ‘Regeren met Rutte is ongeloofwaardig… wij willen expliciet steun voor Pieter Omtzigt’

In een brandbrief aan het bestuur van de partij – en dan natuurlijk met name aan CDA-fractievoorzitter Wopke Hoekstra – hebben zo’n twintig CDA-afdelingen duidelijk gemaakt dat niet opnieuw willen regeren met Rutte als naamgever van een kabinet, én dat ze pal achter Pieter Omtzigt staan. Met Omtzigts plannen “hebben we goud in handen,” schrijven ze. Terwijl in een kabinet-Rutte IV stappen “ongeloofwaardig” is volgens deze leden, en zelfs “geen optie.”

De afdelingen beginnen hun brandbrief aan het bestuur en de Kamerfracties van het CDA door correct te noteren dat de christendemocraten bij de verkiezingen vier zetels verloor. Dit was een aderlating voor de partij, die een paar maanden geleden nog dacht dat Wopke Hoekstra een gooi kon doen naar het premierschap. Met name het gebrek aan populariteit onder jongere kiezers zit de CDA’ers dwars. Het imago van de partij, schrijven zij, “heeft al langer te lijden.” Verder: “Een imago van een vergrijzende bestuurderspartij die vervallen raakt in machtsdenken.”

Vervolgens maken de kritische CDA-leden de stap naar Omtzigt. “In de campagne hebben wij uw waardering en erkenning voor Pieter Omtzigt en zijn verhaal, Een Nieuw Sociaal Contract, gemist.” Dat is, vinden zij, merkwaardig, omdat zijn verhaal “breed gedragen” wordt in de maatschappij. Zo behaalde hij, maken de afdelingen duidelijk, “maar liefst 342.000 voorkeursstemmen én is de steun voor hem niet alleen hoorbaar binnen zijn eigen partij, maar ook daarbuiten. “Van links tot rechts en zelfs bij een groep die niet politiek geëngageerd is.”

Een combinatie van “ons Program van Uitgangspunten, het Zij aan Zij rapport en Een Nieuw Sociaal Contract van Pieter, kunnen het CDA weer doen uitgroeien tot een brede volkspartij,” vervolgen ze: “We hebben goud in handen.”

Voor de duidelijkheid, schrijven de misnoegde CDA-afdelingen, “willen wij expliciet onze steun uitspreken voor Pieter.” Zijn strijd in de toeslagenaffaire is een juiste geweest: “De conclusies van de commissie-Van Dam waren snoeihard. De rechtsstaat heeft gefaald. De regering heeft het parlement en de rechterlijke macht jarenlang ontijdig, onvolledig en onjuist geïnformeerd.”

Fractieleider Wopke Hoekstra lijkt nog steeds met Mark Rutte en zijn VVD te willen regeren, maar de CDA-afdelingen in het land denken daar heel anders over. “Mark Rutte is de verpersoonlijking van deze neergang van democratische waarden,” stellen zij. “De geloofwaardigheid van de overheid is onder zijn leiding aangetast. De waarheid is voor hem geen uitgangspunt gebleken, maar een optie.”

“De tijdgeest van nu vraagt om een open en transparante bestuursstijl,” leggen ze uit. “Deelname van het CDA aan een kabinet-Rutte IV is voor ons derhalve ongeloofwaardig en geen optie.”

Daarna leggen de afdelingen uit dat regeren voor het CDA tegenwoordig een “tweede natuur is.” Maar dit hoeft niet zo te zijn. Ook vanuit de oppositie kan de partij het land dienen, menen de regionale christendemocraten.

Het CDJA, de jongerenorganisatie van het CDA, staat net als de afdelingen achter de inhoud van de brief:

De harde kritiek van de afdelingen op Rutte en mogelijke regeringsdeelname van het CDA in een vierde kabinet geleid door de VVD’er, én de expliciete steun voor Omtzigt zijn aanleiding voor GeenStijl-hoofdredacteur Bart Nijman om te concluderen dat er nu een aantal opties zijn. “De vraag is nu of,” twittert hij, “[1] het CDA scheurt voordat, [2] Rutte alsnog opdondert, of [3] we toch terug naar de stembus moeten, [4] tenzij er een achtpartijencoalitie over D66-links komt?”

 

Word gratis en voor niets lid van mijn speciale Telegram-kanaal en volg mij op Twitter.

Door deze harde brief zadelen de afdelingen en het CDJA fractieleider Hoekstra op met een serieus probleem. De CDA-leider is achter en ook voor de schermen namelijk duidelijk bezig om het CDA zo te positioneren dat de partij mogelijk toch in een kabinet-Rutte IV stapt. Als hij daar nu mee doorgaat riskeert hij een scheuring, zoveel wordt duidelijk uit de brandbrief.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

11 reacties

 1. coenzoon

  ojee , de laatste stro halmpjes voor een coalitie ebben weg. rutte staat weer dichter bij zijn politieke graf , 3 x hóera

  1. janrama

   Zeg h^^rezoon, geef eens namen van kandidaten die het beter zullen doen dan Rutte.

   1. coenzoon

    zal ik je vertellen hork , I E D E R E E N

 2. Neerlander

  Aldus getekend Wobke Hoekstra.

 3. janrama

  ”Aanleiding voor GeenStijl-hoofdredacteur Bart Nijman om te concluderen dat er nu een aantal opties zijn. “De vraag is nu of,” twittert hij, “[1] het CDA scheurt voordat, [2] Rutte alsnog opdondert, of [3] we toch terug naar de stembus moeten, [4] tenzij er een achtpartijencoalitie over D66-links komt?”

  *************************
  Proest, Mike gaat een beetje slijmen bij Bart.
  Daar zit iets achter…

  1. coenzoon

   wat een spetterende aankondiging , geweldig man , gewoon hilarisch voor een amoebe dan.

 4. kattekop

  De eerste de beste huisvrouw zou het beter doen dan Rutte,
  Die weten hoe je met je besteedbare geld moet omgaan.

  1. coenzoon

   en het opvoeden van kinderen , misschien kan de pathologische leugenaar bijgeschaafd worden.

 5. Gebande_3

  De CDA afdelingen geven Rutte de schuld zoals rat Verhagen destijds Wilders de schuld gaf.
  Typisch de CDA-farizeeërs.

  Overigens, die van der Plas met leren jas is ook een oud CDAer, hetgeen weer veel verklaart.

  1. coenzoon

   aaaaaaahhhhhhhhh

   mag ik hieruit concluderen dat het micro zwets cockje heel goed op de hoogte was dat Wilders niet weggelopen is tijdens de Catshuis overleggen maar dat de rat verhagen het heeft opgeblazen ?

   Waarom blijft het micro zwetscockje dan Wilders bestempelen als wegloper voor verantwoordelijkheid ? heeft het micro zwetscockje liegen geleerd van rutte ?

 6. Rieks

  Als je een CDA hart hebt – en je mag veronderstellen dat die CDA afdelingsleden dat hebben – dan begrijp ik niet waarom die de taak voor Hoekstra nog moeilijker maken. Geeft blijk van weinig politiek vernuft, en weinig loyaliteit. Je verwacht van CDA – ers anders. Bovendien had men dit ook binnenskamers kunnen zeggen. Waarom die open brief? Ik zou het bijna rellerig willen noemen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.