Duitse media verbaasd over herrijzenis Mark Rutte: ‘Ze doen alsof niets gebeurd is, hun morele kompas werkt niet!’

“Premier Mark Rutte loog en bedroog. Maar politici en het publiek doen alsof er niets is gebeurd.” Dat is de terechte conclusie van Duitse media over Omtzigtgate en andere crises: “Het morele kompas van Nederland werkt niet meer.”

De invloedrijke Duitse krant Sueddeutsche Zeitung laat geen spaan heel van Mark Rutte. Hij heeft, schrijft de krant terecht, “gelogen en bedrogen.” Hij heeft iedereen voor de gek proberen te houden, hij wilde een kritische parlementariër uit de Tweede Kamer trappen en loog daar vervolgens over… werd betrapt, maar vervolgens liet weten gewoon door te willen gaan als premier.

“Zelfs de belangrijkste coalitiepartners vragen alleen om wat spijt,” noteert de Duitse krant verbaasd. “Niet alleen de eigen partij staat unaniem achter Rutte, die bijna elf jaar in functie is en aan wie bijna iedereen zijn post te danken heeft. Zelfs de belangrijkste voormalige coalitiepartners, linkse liberalen en christen-democraten, roepen niet op tot het aftreden van de legendarische, flexibele premier, die vaak betrapt is op liegen, maar slechts een klein beetje spijt betoont.”

“Spons eroverheen, er is een crisis, het land moet geregeerd worden. Realistisch gezien zou het zonder Rutte helemaal niet mogelijk zijn om een ​​regering te vormen, beweren ze. En is er geen risico op maandenlange politieke chaos zonder hem, waarvan alleen extremisten als Geert Wilders kunnen profiteren? Zelfs de Groenen houden de deur voor Rutte op een kier, ze willen niet alles blokkeren.”

Dit is wat de krant betreft totaal geschift – en dat is nog logisch ook. Ten eerste heeft Rutte zichzelf gediskwalificeerd met zijn gelieg, en ten tweede valt er altijd wel een manier te verzinnen om het land te “regeren.”

“Maar het meest verbazingwekkende is dat een groot deel van de media aan het spel meedoet,” stelt de krant terecht. Natuurlijk vinden wij die onze media al langer kennen dat helemaal niet verbazingwekkend, want het mediakartel en het partijkartel zijn één en hetzelfde. “Het tijdschrift Elsevier slaagde er zelfs in om Rutte af te schilderen als een slachtoffer van kwaadaardige machinaties. Op de publieke televisie is er de onmiskenbare behoefte van de verslaggevers om eindelijk over te schakelen van de onsmakelijke gebeurtenissen van de afgelopen week naar het dagelijkse politieke leven. En linkse, soms kritische kranten als de Volkskrant staan ​​vol met rechtvaardigingen voor het gedrag van Rutte. De populaire schrijver Arnon Grunberg mocht er op een dubbele pagina op wijzen dat andere regeringsleiders nog erger zijn. En is de leugenaar Bill Clinton niet ook vergeven?”

Deze Duitse krant maakt natuurlijk geen deel uit van ons Kartel, en dus kunnen ze er daar met open blik naar kijken. “Als waarnemer heb je het voordeel dat je van buitenaf kunt zien wat er gebeurt. Dat klinkt misschien banaal. Maar het maakt wel uit of je wilt beoordelen wat er op dit moment in de Nederlandse politiek speelt. Als je geen deel uitmaakt van de operatie, niet betrokken bent bij de tactische machtsspelletjes, de relativeringen en afwegingen, het geven en nemen, het gepraat over politieke verantwoordelijkheid van de staat – dan zie je de dingen anders. En dan zie je een land waarvan het morele kompas momenteel niet werkt.

Ik meen me te herinneren dat Rutte ooit zei dat, als Geert Wilders de verkiezingen zou winnen, Nederland er “gekleurd” zou opstaan. Nou, dat klopt niet. We zetten onszelf juist enorm voor gek door Rútte te tolereren als premier.

Word gratis en voor niets lid van mijn Telegram-kanaal én volg mij op Gab.

Deze man is niet langer houdbaar. We kunnen het ons niet veroorloven om zo ver af te zakken dat we een man laten zitten die keer op keer betrapt wordt op liegen, die van het ene schandaal in het andere schandaal strompelt, die anderen vervolgens voor de bus gooit zodat hij premier kan blijven omdat hij nu eenmaal niets heeft buiten de politiek.

We moeten de politiek opschonen. Er met de grote stofzuiger doorheen. En dat betekent dat, zoals ze bij onze oosterburen wél volstrekt helder kunnen zien, dat Rutte moet wieberen. En snel een beetje!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

95 reacties

 1. Chee

  Zei het net al, het overgrote deel van het Nederlands volk is dom.
  Ze stemmen gewoon weer de grote partijen die hun openlijk aan alle kanten voorliegen en over de democratie heen schijten.

  1. Chee

   Afgelopen 10 jaar onder Rutte: 9% effectief meer belasting heffing gemiddeld per Nederlander.
   Rutte heeft vele malen blind een handtekening gezet voor een garantstelling voor fondsen, welke bedoelt zijn om de zuidelijke landen (the usual suspects)te redden( 100derden miljarden aan garanties)
   Onder Rutte 750.000 kansloze gelukszoekers binnen gehaald, die een betaalde vakantie voor het leven krijgen hier in Nederland van Rutte a ongeveer 40.000 minimaal jaar als ze zich niet misdragen( belasting werkdruk politie).
   De groene leugens in de vorm van windmolen parken en bio massa centrales en ga.zo maar door.
   Gewoon dom volk wat.weer op.rutte met hetzelfde zooitje maffia praktijken en leugens faciliteert, oerdom
   ..

   1. Marija

    Klopt ja, en zelfs nadat alles (of een deel daarvan uitkomt), gewoon op de oude voet door gaan en bij de verkiezing Kamervoorzitter meteen weer dubbel spel spelen, liegen en manipuleren.
    Niet alleen het volk is over het algemeen dom, maar wat te denken van al die sukkels die ook dat spelletje met Rutte/Kaag e.a. meteen weer oppakken en vrolijk mee spelen voor duistere doelen.
    Dom is het volk en dom en manipulatief is de regeringskliek.

    1. Brenda Welsh

     Er is totaal geen dubbel spel geweest. Anoniem gestemd, wat wil je nog meer? Een grote meerderheid voor Vera. Daar was niet veel voor nodig. Het zou zo maar kunnen dat een groot deel van de stemmen afkomstig kwam uit de PVV fractie.

     1. Marija

      Nee, voor dat er werd gestemd, werd al duidelijk dat kaag en Rutte de avond er voor kontakt hadden en toen is de kandidaat Vera door D66kaag naar voren gebracht. Wilders sprak daar meteen al schande van.
      Het was dus iedereen bekend.

     2. Marija

      Ollongren D66
      Kaag d66
      Kamervoorzitter d66
      Samen sterk 😂

  2. Monty

   @Chee
   ”Zei het net al, het overgrote deel van het Nederlands volk is dom.”

   Maar hoe kan het dan dat een paar slimme mensen deze domme Nederlanders niet weet te beïnvloeden om op hen te stemmen.

   Als het volk echt zo dom is zou het voor bijvoorbeeld de academicus Baudet toch een koud kunstje moeten zijn om die domme mensen op hem te laten stemmen.

  3. josemoonen@70

   👍👍👍👍

 2. coenzoon

  Hebben die witte boorden wel een moreel kompas ? niemand heeft meer herinnering aan de voorgesprekken over de verkiezing van de kamervoorzitter !

  zoals gezegd onbetrouwbare laffe honden blijven onbetrouwbare laffe honden totdat je ze laat inslapen !

 3. Max Aue

  “Hij heeft, schrijft de krant terecht, “gelogen en bedrogen.” ”

  Dit is feitelijk onjuist.

  1. Chee

   @max aue hoort ook bij het domme volk.
   Ziende blind….
   @max is uiteindelijk ook maar zo geboren.

   1. Max Aue

    Chee maakt daarentegen een intelligente en oprechte indruk.

    😄

    1. Chee

     @max erkent zijn meerdere en reaguurders met een hoger IQ dan zichzelf, en geeft direct een blijk van waardering.

    2. Oepsie

     Daar komt narcist Max, de reus met lemen voeten aan, moreel hoog te paard, zal hij de domme bange tokkies wel even vertellen, of ze wel of niet deugen, want, Max hanteert hoge ethische en morele standaarden en heeft de wijsheid in pacht. Is Maxje een ijdele narcistische man? Die geen kritiek of spot duldt want hij vindt zichzelf geweldig. Maxje ziet zichzelf als een ‘persona grandiosa’, de uiterlijke persoon, zoals hij er graag uit wil zien. Het lijkt dat Maxje een andere kant van zijn persoon, zijn schaduw, die er wel eens, minder fraai uit zou kunnen zien, krampachtig probeert te bedekken. De depressie, die op de loer ligt, als de zinloosheid van zijn bestaan manifest wordt, zodra de dru(g) van zijn grootheidswaan is uitgewerkt. Tracht hier een soort van Oversier uit te hangen en anderen te badineren, omdat in zijn dagelijkse belevingswereld, echt helemaal niemand, belangstelling voor hem heeft.
     Oh ja! Max heeft boeken gelezen. Jammer dat hij er niets van heeft opgestoken of begrepen. Want helaas voor hem, een plus een, is nog altijd twee. Ja toch speklapje?

  2. Stanly2000

   Ernst, feitelijk onjuist? Leg eens uit aan die domme DDS-lezers.

  3. coenzoon

   quote “Hij heeft, schrijft de krant terecht, “gelogen en bedrogen.” ”

   Dit is feitelijk onjuist. end

   inderdaad strónt vlé®k , Dit is feitelijk juist. Dat leverde een motie van afkeuring op weet je nog ? Jij bent overigens – helaas – ook niet in je eerste leugentje gestikt !

  4. Bo Wegter

   Wanneer ben je onder je steen vandaan geklommen?

 4. halo1

  De Süddeutsche Zeitung is een extreem links-liberale krant.. die hebben dus hun eigen agenda.. alles wat links-liberaal (=chaotisch) versterkt ..juichen ze toe…vandaar dit morele schijnheilige gehuil. Helaas is er voor NL geen echt alternatief..en zo ja: alleen maar nog erger: groenlinks.

 5. Meriadoc Brandebok

  “Zur Erinnerung: Durch Zufall kam heraus, dass der amtierende Premier Mark Rutte versucht hatte, im Zuge der Gespräche zur Bildung einer neuen Regierung den unbequemen Christdemokraten Pieter Omtzigt aus dem Weg zu räumen.”

  Een smerige leugen van de Duitse krant. Nee, uit de notities blijkt dat Rutte in principe geen bezwaar had tegen het voorstel van het CDA om Omtzigt minister te maken in een te formeren kabinet-Rutte IV. Het voorstel kwam helemaal niet van Rutte, maar was door Wopke Hoekstra openlijk in de verkiezingscampagne gesuggereerd.

  Nu weten we wel dat Duitsers goed in liegen zijn, gezien de reeks corruptieschandalen die zich momenteel afspelen binnen de partij van Merkel. De Duitse Zeitung zou er goed aan doen om zich eens in dat geval te verdiepen, in plaats van mee te doen aan de zieke hetze tegen Rutte in Nederland.

  1. Max Aue

   Eens, Meriadoc, de geciteerde passage betreft een platte leugen.

   1. Meriadoc Brandebok

    Hoekstra zei het zelf bij RTL: “Als Omtzigt wil kan hij minister worden.”
    Rutte tijdens de formatie: “minister maken”
    Die krant liegt.

    h**ps://www.rtlnieuws.nl/nieuws/video/video/5219423/wopke-hoekstra-als-pieter-omtzigt-wil-kan-hij-minister-worden

  2. Chee

   Ach @ brandewijntje zit alweer vroeg aan de borrel en tikt er lustig op los.
   @ brandewijntje en zijn drinken broeder @max horen beide bij het domme volk, en kunnen daar simpelweg niks aan doen.
   Het enige wat ze uitkramen is; leugens leugens leugens leugens en nog eens leugens, alleen weten 85 miljoen Duitsers wel beter en inmiddels de helft van Nederland die spijt heeft van zijn stem.
   Heel Duitsland zit met verbazing te kijken naar het opzichtige dedaine smerige politieke spel tussen vooral D66 VVD en CDA.
   Ach domme boys zoals max en drinken broeder brandewijn houden vast aan hun geïsoleerde tunnelvisie en dat mag.

   1. Edjan

    Chee. Goed gesproken!

   2. Max Aue

    ‘Heel Duitsland zit met verbazing te kijken’

    Het artikel noemt slechts één krant.

  3. Stanly2000

   Guus, dat is maar een gedeelte van de leugen. De leugen van Rutte begint met dit stukje (uit EW): Premier Mark Rutte liet mede namens Kaag diezelfde donderdagavond in een interview met de NOS en RTL weten dat hij en Kaag de naam van Omtzigt niet hadden genoemd. ‘Wij hebben in ieder geval het niet gehad over Pieter Omtzigt.’ Hij voegde daar (onhandig) aan toe dat er verder ‘niemand uitleg over gaat geven’.
   Trouwens heel de kamer vond dat, behalve de VVD en de volgend dwarsliggers Ernst, Guus en Beukman.

   1. Meriadoc Brandebok

    Rutte verklaarde later dat hij zich tijdens het bewuste interview niet herinnerde de naam Omtzigt te hebben gebruikt. Ik vind het niet ondenkbaar dat hij gewoon doodop was van de urenlange EU-top en daarom een onhandig interview afgaf bomvol onhandige antwoorden. Of hij echt gelogen heeft kan niet worden bewezen.

    Want cruciaal is dat Rutte geen enkel motief had om over de zaken te liegen. Waarom zou hij? Het was reeds lang en breed bekend dat er door de politieke top gesuggereerd werd dat Omtzigt op de nominatie stond voor een ministerspost. Wopke Hoekstra had dit immers tegen de RTL verklaard: “als Omtzigt wil kan hij minister worden.” Deze kennis lag open in het publieke domein en daar was niets geheimzinnigs aan.

    1. Max Aue

     Het liegen van Rutte kan niet worden bewezen en is ook onwaarschijnlijk gelet op het feit dat zijn twee gesprekspartners dezelfde herinnering hadden en er geen zinnig motief tot liegen was.

     1. Meriadoc Brandebok

      Klopt, de naam Pieter Omtzigt is terloops gevallen in de rand van het gesprek. Men heeft zich verder op de grote lijnen geconcentreerd en er niet meer bij stilgestaan dat zijn naam was genoemd.

     2. Harry Haller

      Maria Brandegeit was erbij en kan stelligheid en feiten onderbouwen wat hij beweert.

      Of is het toch gewoon uit de lucht gegrepen hol gezwatel?

     3. Beukman

      Nog maar een keer dan, speciaal voor mijn vriend Dr. Halle: bewegend beeld van Hoekstra die zegt dat Omtzigt minister mag worden als hij dat wil. Let wel: dit was op 12 maart, bijna een week voor de verzeikingen.

      http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/video/video/5219423/wopke-hoekstra-als-pieter-omtzigt-wil-kan-hij-minister-worden

     4. Beukman

      Nog maar een keer dan, speciaal voor mijn vriend Dr. Halle: bewegend beeld van Hoekstra die zegt dat Omtzigt minister mag worden als hij dat wil. Let wel: dit was op 12 maart, bijna een week voor de verzeikingen.

      rtlnieuws.nl/nieuws/video/video/5219423/wopke-hoekstra-als-pieter-omtzigt-wil-kan-hij-minister-worden

     5. Harry Haller

      Beukman, als er tijdens formatieverkenningen naar een nieuw kabinet genoteerd wordt ‘Omtzigt: functie elders’ lijkt dat er niet echt op dat hij als minister gewenst is in dat nieuwe kabinet.

      De opmerking van Hoekstra was inderdaad een week voor de verkiezingen. Maar tijdens de verkennende besprekingen (2 weke NA de verkiezingen) werd daar door de door Rutte aangestuurde verkenners overduidelijk anders over gedacht. Ze mosten hem niet meer. Hij moest geloosd worden. En NIET naar een ministerspost, maar naar elders, dus buiten dit circuit.

     6. Beukman

      Je draait er omheen, Dr. Haller. “Functie elders?” sluit naadloos aan op Hoekstra’s voorstel van 12 maart. Een ministerschap is zeker weten NIET een functie in de TK, dus: een functie elders.

     7. Harry Haller

      Je zwamt en weigert op argumenten in te gaan: een functie ELDERS tijdens formatieverkenningen betekent 100% zeker GEEN functie in een beoogd kabinet waarvoor de verkenningen worden gedaan, maar daarbuiten. Dat is namelijk de betekenis van ‘elders’: ergens anders, niet hier.

    2. Stanly2000

     Guus, je hebt hetzelfde riedeltje al diverse keren herhaald. Het wordt er echt niet geloofwaardiger op. Het stond in de tekst van Ollongren en op de aantekeningen van de ambtenaren. Als het de eerste keer zou zijn dat hij geen actief geheugen ergens aan heeft zou ik hem en jullie misschien geloven. Helaas het is een bekende uitvlucht van Rutte als hij ergens onderuit tracht te komen. Een andere uitvlucht is “is vertrouwelijk of geheim.”

     1. Meriadoc Brandebok

      Je hebt vooralsnog niet kunnen beargumenteren waarom het niet geloofwaardig zou zijn?

 6. Max Aue

  “Duitse media verbaasd over herrijzenis Mark Rutte”

  Het artikel noemt slechts één Duitse krant, die bovendien slecht geïnformeerd dan wel leugenachtig is.

 7. Pieter48

  Misschien is het in Duitsland anders maar de meeste politici hebben geen ruggengraat nog een moreel kompas. Er zijn uitzonderingen maar die moeten een functie elders krijgen of worden geboycot. Macht corrumpeert.

  1. Max Aue

   noch

  2. halo1

   Je kan nog beter een (volgens jou) “”ruggengraatloze, kompasloze”‘ politicus hebben.. dan helemaal geen leiding : =anarchie.. of een dictatuur. Ik herhaal : helaas is er voor Rutte geen alternatief.

   1. Edjan

    halo1. Voor Rutte geen alternatief? Kom nou toch. Nederland is járen zonder Rutte bestuurd. Wel geef ik toe dat het besturen, zonder moreel kompas en zonder geheugen, een stuk gemakkelijker gaat.
    Ik denk aan de machts- en geldoverdracht naar de EU: die verliep vlotjes onder Rutte.
    Ik denk aan de import van mohammedanen: verliep vlotjes onder Rutte.
    Ik denk aan de plaatsing van windmolens en biomassacentrale: ook vlotjes onder Rutte.

    Andere zaken verliepen misschien wat minder vlot, zoals de afhandeling van de coronacrisis, toeslagenaffaire.
    Volgens jou wordt het anarchie of dictatuur zonder Rutte? Tut tut. Onder Rutte zijn we een aardig eind richting oligarchie opgeschoven.

   2. Harry Haller

    Quatsch & onzin halo1. Je laat je op sleeptouw nemen door de massapsychose van de media. Rutte moet verdwijnen.

    Laat de formatie maar stranden, dan kunnen we in september opnieuw naar de stembus. In die tussentijd breekt echt geen anarchie uit. Dat denken alleen bange mensen. De democratie vereist moed.

    1. halo1

     Ja leuk.. maar die verkiezingen brengen geen echte veranderingen: alleen maar (nog) meer links. PVV + FVD blijven gemarginaliseerd.. je kon het gisteren nog zien: Bosma: 27 stemmen. Rutte is nog zo!n beetje de enige die die hele woke-agenda een beetje kan bijstellen…anders wordt het alleen maar : nog meer “asiel”-klanten, misdaad en schulden wegrelativeren+ nog meer geldsmijterij.

     1. Harry Haller

      “…nog meer “asiel”-klanten, misdaad en schulden wegrelativeren+ nog meer geldsmijterij.”

      Daar is Rutte nu juist de afgelopen 10 jaar een ster in gebleken!

      Nieuwe verkiezingen kunnen een nieuwe (andere) uitslag brengen. Veel beroerder dan nu kan het niet worden.

    2. halo1

     @ Harry Haller. Je denkt toch zeker niet dat PVV+ FVD dan veel meer zetels krijgen? Dan kan het toch alleen maar zo (beroerd?!) blijven of nog verder naar links trekken.. en dat is de meest logische ontwikkeling.. en dan zeggen we over 4 jaar : “Hadden we Rutte nog maar!” Er is geen echt rechts alternatief voor NL… en zo ja wordt het weggemarginaliseerd.. rechts kan alleen nog maar (wat) bijstellen en het ergste verhoeden… het is helaas niet anders.

     1. Max Aue

      Halo1 heeft gelijk dat de voortdurende aanvallen vanuit extreem-rechts op Rutte links in de kaart speelt.

     2. Harry Haller

      In tegenstelling tot jou, denk ik wel degelijk dat rechts aanzienlijk meer zetels zal krijgen bij nieuwe verkiezingen.

      Los daarvan ben ik inmiddels zo ver dat ik denk ‘nog liever dat takkewijf van een Kaag dan die corrupte, pathologisch liegende crimineel van een Rutte die zijn houdbaarheidsdatum verre overschreden heeft’ – Rutte moet ten koste van alles weg, als ze zelfs ook maar de schijn willen ophouden dat er een nieuwe wind waait door de huidige, totaal verrotte politiek.

     3. Meriadoc Brandebok

      De “huidige verrotte politiek” is door jou vriend Geert ten volle in de praktijk gebracht. Het kabinet-Rutte I, waar de PVV aan deelnam, is in een achterkamertje in elkaar gezet. Lubbers had het idee van een gedoogkabinet zelf uitgedacht en Geert stemde direct in.

      Ook liep Geert de ministeries in als hij wat gedaan wilde krijgen van de ministers, zonder dat de Tweede Kamer enig idee had. Rutte, Verhagen en Wilders eisten van Brinkman, Ferrier en Koppejan absolute loyaliteit, want anders zouden de koppen rollen. Dion Grauss hangt de Binnenhofpooier uit zonder van Geert op zijn lazer te krijgen.

      Ik neem aan dat Harry het directe vertrek van Geert Wilders en Dion Grauss afeist?

     4. Harry Haller

      Meriadoc, de echte verrotte politiek is ontstaan tijdens de kabinetten Rutte II en III, door de Rutte-doctrine en door het buitenspel zetten van het Parlement.

      Jouw voorbeeld van 10 jaar terug is hol gewauwel.

     5. Meriadoc Brandebok

      Harry Haller zet zichzelf voor gek: als Rutte aan verrotte oude politiek deed, dan deed Wilders dat ook (welk baantje heeft Geert de soeteneur Graus geschonken?).

      Waarom zou Rutte wel moeten aftreden en Geert niet?

     6. Max Aue

      “Waarom zou Rutte wel moeten aftreden en Geert niet?”

      Omdat mijn goede vriend de morele lat voor Rutte veel hoger legt.

 8. Gebande_3

  Duitse media verbaasd over herrijzenis Theo Hiddema:
  ‘Hij doet alsof niets gebeurd is, zijn morele kompas werkt niet!’

  1. Max Aue

   😃

 9. HD

  Het merendeel van de Nederlanders heeft een gesubsidieerde baan / uitkering / toeslagen / of is ambtenaar.
  Deze immense groep heeft zeker het afgelopen jaar een heerlijke periode gehad.
  Gratis geld 💰, de kleine groep werkende of zelfstandige is door de overheid genaaid of kapot gemaakt.

 10. STOP FVD

  Hahahaha, en jij bent niet vooringenomen, onafhankelijk en niet onderdeel van een politieke partij. Dit is een FVD krant artikel en ik verbaas er elke keer weer over hoe je doet alsof je nieuws aan het verslaan bent, maar gewoon enkel je eigen FVD mening zit te verkondigen alsof het een neutraal artikel is.

  Je bent gewoon een “redacteur” van de FVD krant die nauwelijks gelezen wordt en waarbij je bij voorbaat al jouw mening aan je lezertjes opdringt. Hoe sneu is dat, en dan roepen dat de media eraan mee doet. Hoezo? Zij geven slechts de feiten, ik heb nergens gezien dat een gerespecteerde nieuwssite of krant een vooringenomen mening heeft over het nieuws, dat doet alleen JIJ!

  Ten slotte is het een online artikeltje dat geen mens leest, en hoe serieus moet de schrijver genomen worden als die de vergelijking wilt maken tussen Rutte’s leugentje en de fascistische narcist Trump, die alleen maar loog. Beetje sneu. Zeker omdat er wel een andere Nederlandse politicus is die zich graag als kopie ziet van Trump.

 11. M.Dikker

  Rutte is inderdaad niet langer houdbaar. Het meest eerlijke zou zijn als er nieuwe verkiezingen worden gehouden.

  1. Max Aue

   Beide gaat niet gebeuren: er komt een nieuw Kabinet onder leiding van Rutte, wat mij betreft de beste premier die we ooit hebben gehad.

   1. M.Dikker

    Tuurlijk Ernest…. Neem je pil om rustig te worden!

  2. Heinz

   Een MP kan toch niet door het “volk”gekozen worden?

  3. Bo Wegter

   Rutte heeft niet zozeer voorkeursstemmen gekregen als wel lijsttrekkersstemmen. Ik vind dat dat partijstemmen zijn. Wat mij betreft schuift de vvd gewoon iemand anders naar voren. Doorgaan met Rutte is geen optie en dan vind ik ook dat we naar de stembus moeten

   1. Brenda Welsh

    Er is nog geen enkel voorstel gedaan tot het presenteren van een nieuwe MP. Dus nieuwe verkiezingen zullen niets uithalen.

   2. Marija

    Hoe gaan wij protesteren als het toch allemaal wel gaat gebeuren en er niets gaat veranderen?

   3. Marija

    Mee eens.

 12. StemPzeweg

  De Duitsers hebben veel meer integriteit en een hoger morele kompas. Nederlandse politiek heeft wat dit betreft veel meer weg van het Amerikaanse opportunisme en machtspolitiek.

 13. Piet Klein

  Opmerkelijk is de opmerking van Tjeenk Willink “volgens Tjeenk Willink kun je veel van Rutte zeggen, maar niet dat het allemaal niet deugt”. Dat is een uitermate merkwaardige uitspraak voor een informateur die eigenlijk geen inhoudelijke slechts een begeleidende rol heeft in het proces. Hiermee lijkt Tjeenk Willink een weegschaal te willen starten waarmee de ernstige fouten die ook de Duitsers constateren moeten worden afgewogen tegen alle positieve bijdragen van Rutte. Feitelijk kan dit niet, nergens worden fouten vergoelijkt tegen positieve bijdragen en zeker niet in de politiek als het om dergelijke grote fouten gaat. Maar doen we het gedachte experiment van Tjeenk Willink mee dan zien we dat er Rutte veel slechte prestaties heeft neergezet, matige prestaties in de economie, geld weggeven aan rijkere Italianen, chaos in het klimaatdossier, chaos in het pensioen dossier, verscherping van tegenstellingen binnen de maatschappij, te veel ruimte voor de criminaliteit. Dus met deze benadering vallen er meer onderwerpen in het schaaltje ten nadele van Rutte dan ten voordele van Rutte. Met stijgende verbazing kijken we naar de ontwikkelingen in den Haag. Je kunt je nauwelijks voorstellen dat het CDA Omtzigt gaat verraden. En men lijkt zich niet te realiseren dat als Rutte hier doorheen komt het van kwaad tot erger wordt met het dictatoriale gedrag van Rutte met mogelijke versterking van het foute gedrag. De uitspraken van Tjeenk Willink doen vermoeden dat deze mastodont met een zekere reputatie zich laat inzetten als marionet. Als de Staten Generaal haar verantwoordelijkheid neemt en het serieus meent met NL en met de integriteit van de politiek past er maar één actie en dat is exit Rutte. Gaat de VVD door met Rutte dan past er maar één actie en dat is dat de VVD buiten spel komt te staan. De Duitsers constateren terecht dat het flink mis zou kunnen zijn met het morele kompas in den Haag.

  1. Max Aue

   “Hiermee lijkt Tjeenk Willink een weegschaal te willen starten waarmee de ernstige fouten die ook de Duitsers constateren moeten worden afgewogen tegen alle positieve bijdragen van Rutte.”

   Piet liegt hier, naar ik aanneem bewust: de Duitsers constateren geen leugen maar één journalist van één Duitse krant beweert dat abusievelijk.

  2. Edjan

   Piet Klein +++++++

  3. Stanly2000

   Piet,
   Een mooi staaltje van integriteit hebben we gisteren kunnen zien bij de Kamervoorzitter verkiezingen. Het morele kompas is helemaal weg. Ieder fatsoenlijk mens zou na de onthulling van Wilders de kandidaat hebben teruggetrokken. Maar nee, we lappen alles aan onze laars en doen toch wat we willen. Erg bevorderlijk voor het vertrouwen in Rutte, Kaag of de hele politiek.

  4. Marija

   Die hr is toch ook van het heel oude partijkartel. Aanhanger VVD? Dus pro-Rutte.
   Kat in het bakkie.
   Ruttekomt terug, nee was nooit weg, gaat gewoon op de oude voet door, wie maakt hem wat.
   Ik raak echt overtuigd POLITIEK STINKT.
   In ieder geval moet je wel voorzien zijn van een lenige geest.

 14. Bo Wegter

  Wat ik gewoon niet begrijp is waarom de VVD met die man verder gaan. Hij is toch niet de enige binnen die partij? Er moeten echt capabele mensen binnen de partij zitten en het zou de VVD sieren als ze Rutte afserveren en door verder te gaan met een vvd-er met onbesproken gedrag het vertrouwen van de Nederlandse kiezer in de politiek herstellen.
  Ik hoop daarom dt de formatie totaal mislukt en ze deze stap wel moeten zetten!

  1. Max Aue

   “Wat ik gewoon niet begrijp is waarom de VVD met die man verder gaan.”

   Ik begrijp dat jij dat niet begrijpt maar ik begrijp dat heel goed: Rutte is een uitmuntende staatsman die de VVD een grote verkiezingsoverwinning bezorgde en waarvan het onwaarschijnlijk is dat hij loog.

   1. Harry Haller

    Max Aue maakt zich buitengewoon verdacht door geen enkele kritiek op Rutte te accepteren en alles met de mantel der liefde te willen bedekken. Zijn ophemelen van een corrupte, antidemocratische premier gaat lijken op het slaafse gedrag onder Joseph Stalin.

    Zelfs een hardcore groupie maakt zich aan dergelijk larmoyant en schmierend gedrag niet schuldig.

    1. Max Aue

     Ik stemde niet op Rutte, goede vriend, en ik heb wel degelijk kritiek op hem vanwege zijn neo-liberale denkhouding, zijn beperkte ideologische visie en zijn opportunisme.
     Nochtans geloof ik niet dat hij een oprecht mens is met het hart op de goede plaats en zeer begaafd als polderbestuurder. We hebben vanwege die bekwaamheid enorm veel aan de man te danken.

     1. Max Aue

      Tweede zin moet luiden: Nochtans geloof ik dat hij een oprecht mens is met het hart op de goede plaats en zeer begaafd als polderbestuurder.

      Vervelende fout, excuses.

     2. Edjan

      Max:
      “Nochtans geloof ik niet dat hij een oprecht mens is met het hart op de goede plaats en zeer begaafd als polderbestuurder.”

      Dit lijkt me niet wat jij wilde zeggen, tenzij je volkomen omgeturnd bent?

     3. Harry Haller

      Geen ‘vervelende fout’ Max Aue, maar een Freudiaanse verspreking. Je gelooft wel degelijk dat Rutte een onoprecht mens is, met het hart op de verkeerde plaats: een rasopportunist, corrupt tot op het bot en een pathologische leugenaar.

      Bravo, je hebt je zelf ontmaskerd als de tröl die je bent die hier alleen komt om de boel op te stoken.

  2. Beukman

   Eerlijk is eerlijk Bo, maar hoe je verder ook over Rutte denkt: de man heeft een bijzondere verbindende kwaliteit, die in deze lastige periode goed van pas komt. Zo iemand is er niet binnen de VVD, en vermoedelijk daarbuiten ook niet. We hebben te maken met een fenomeen.
   Dat is dan meteen de reden waarom ook zoveel niet-VVD-stemmers goed met Rutte kunnen leven.

   1. Harry Haller

    Hilarisch en debiel tegelijkertijd.

    Beukman is in een psychose verzeild.

    1. Beukman

     Wat weet je iedere keer toch weer een creatieve manier te verzinnen om te zeggen dat je het met me eens bent, Dr. Haller.

 15. Beukman

  Duitsers benne Duitsers, en dat geldt ook voor die ene journalist van SZ, die er weer niks van begrepen heeft.
  Ik citeer uit mijn kwaliteitskrant, en let op: de achterkamertjes gaan weer open zoals het hoort:

  Inmiddels heeft Rutte ook de nieuwe verkenner achter zich staan: Herman Tjeenk Willink verklaarde gisteren dat Rutte de vorming van een nieuw kabinet niet in de weg staat. In de opdracht die hij van de Kamer kreeg gaat het immers niet om personen, maar om de partijen, stelde hij. Dat Rutte nu wordt gezien als de verpersoonlijking van de huidige gesloten politieke cultuur vindt hij bovendien „wat overdreven” — daar hebben meerdere partijen immers decennialang aan meegedaan. „Je kunt van iemand die tien jaar premier is geweest niet beweren dat er niets van deugt”, zei Tjeenk Willink daar over. En: „Ik herinner eraan dat iedere maandag fractievoorzitters bij elkaar kwamen om de bestuursstijl van vandaag te bestendigen.”

  Vanaf vandaag ontvangt Tjeenk Willink de fractievoorzitters om te spreken over hun voorkeuren. Dat gaat in een opvallende volgorde: kleine partijen ontvangt hij als eerst, en niet de grootste partij, zoals gebruikelijk is. „Nieuwe fractieleiders hebben een frisse blik.” Vrijdag mogen de grotere partijen langskomen, met hekkensluiters D66 en de VVD. Tjeenk Willink heeft een creatieve oplossing voor de eis van de Kamer dat de gespreksverslagen straks openbaar worden: „Ik sluit niet uit dat ik op een gegeven moment tegen fractievoorzitters zeg: zijn er nog dingen die je onder vier ogen met mij wilt bespreken?” Er zal volgens Tjeenk Willink door de straks formerende partijen een beknopt regeerakkoord moeten komen dat de Tweede Kamer meer ruimte geeft. Dat zou moeten leiden tot een andere bestuursstijl met „meer dualisme en macht en tegenmacht”.

  1. Max Aue

   Ja, Tjeenk Willink zal de fractievoorzitters van D66, PvdA, GL en CDA geduldig uitleggen dat ze zich de afgelopen weken lieten meeslepen in een weinig doordachte media-storm en politiek opportunisme. Hij zal er naar streven dat Rutte weer de volgende premier wordt en als dat lukt moeten we hem daar zeer dankbaar voor zijn.

   1. usb3.0

    maxje is een fascistische staatsmongool

 16. Harry

  Rutte kent de mentaliteit van de Nederlander erg goed en heeft terug gekeken
  naar 1940 toen ze na 3 dagen oorlog het verkeer stonden te regelen voor de Duitsers en een paar maanden daar na de joden in stonden te laden in ns treinen die correct op tijd reden
  dus het was niet moeilijk om te blijven en hij word gewoon weer minister president

  1. Edjan

   Helemaal correct. Eea wordt correct beschreven in het (dunne) boekje “Het Bittere Kruid” van Marga Minco. Niet Duitse soldaten haalden de joden uit hun huizen: bijna altijd Nederlandser politieagenten. En inderdaad: de NS bracht ze stipt op tijd naar de concentratiekampen.
   Achter hun rug stalen de Nederlanders nogal eens de huizen en bezittingen van de gedeporteerde joden.
   Joden die het overleefden en terug kwamen, werd verweten dat ze op vakantie waren geweest terwijl Nederland leed. Niet zelden kregen ze klappen. Amsterdam bestond het om alle achterstallige belastingen op te eisen.

   Ze worden er liever niet aan herinnerd …

   1. Branzino

    @Harry, Edjan
    Jullie schrijven schandelijk stukjes tekst. Er waren inderdaad foute Nederlanders en die zijn er nog steeds, tot in het parlement toe. Maar zoals jullie het hier voorstellen is het kilometers naast de waarheid. Ik ga ervan uit, dat jullie familie de WO II in alle rust heeft kunnen doorstaan. Nou, de mijne niet. Concentratiekampen en zo, ze hebben het allemaal door mogen maken en kamen gelukkig levend terug; meer dood dan levend, maar toch. En ellende tot vandaag, bij de nakomelingen die het moesten zien te redden met psychisch zwaar beschadigde (groot-)ouders. En die waren bepaald niet de enigen. Er zijn bibliotheken volgeschreven over het verzet, niet van elke Nederlander, maar wel van zoveel dat het een heel moeilijke periode was voor de bezetter die alleen met felle terreur kon bestrijden. Ik ga niet alle verhalen die gewoon bekend zijn hier herhalen, want jullie zullen ze waarschijnlijk niet geloven, gezien de algemeniserende bagger die jullie schrijven. Ik hoop wel, dat jullie je heel erg foute beweringen feitelijk willen onderbouwen en je nu niet verschuilen achter een heel stil zwijgen, wat we dan meteen zullen kunnen interpreteren als schaamte tonen. Jullie moeten je so wie so schamen.

    1. Harry Haller

     Lazer toch godverdomme eens een keer op met je moraliserende kutpraatjes, dominee Branzino. Er zijn boekenkasten vol geschreven over de collaborerende Nederlanders in oorlogstijd en jij gaat het weer even downplayen en je familie erbij halen die het zo erg had.

     Je bent een grote lül en een smerige rat.

     1. Branzino

      @Harry Haller
      Heb ik een gevoelige snaar geraakt? Dat was ook de bedoeling. Het heeft er alle schijn van, dat je niet tegen concrete verwijzingen kunt. Ik blijf alleen mijn familie wel noemen, want dat verdienen ze.

      Maar je hebt wel gelijk met je vergelijking: er zijn boekenkasten volgeschreven over collaborerende Nederlanders (ik schreef al dat er inderdaad foute Nederlanders waren), maar bibliotheken vol over het gepleegde verzet, zoals ik ook al schreef. Het kwantitatieve verschil is duidelijk. We zijn het blijkbaar eens.

      Je kwalificaties zijn weliswaar helder, maar je hele reactie zegt meer over jezelf dan over het onderwerp of mij.

 17. Marija

  Haha zelfs de “buren” valt het op.

  1. Mireille

   Geen buren, Marija. In feite zijn wij een deelstaat van de Bondsrepubliek met als bijzonderheid een Koning.

 18. Yoyo

  Nederland staat er gekleurd op internationaal.
  Beschamend.
  Iets met bananen…
  Maar Silvana zal het wellicht leuk vinden.

 19. Branzino

  De Süddeutsche Zeitung is een voor mij sympathieke rkant. Maar in dit artikel schiet ze wel heel erg door, vooral met de slotalinea. Ik ben benieuwd wat de lezers hier daarvan vinden: “Was genau ist der Unterschied zwischen Ruttes Lügen und den Tausenden Lügen des ehemaligen US-Präsidenten Donald Trump? Vielleicht bloß eine Frage der Quantität?”

 20. rexm

  Duitsland ziet Rutte als de voormalige DDR Erich Honnecker.

  1. Niet L niet R

   Uiterst goed getypeerd!

 21. Niet L niet R

  Wij hebben onze goede naam, door Pinokkio Rutte met aanhang Bij het oud vuil gegooid!

 22. Niet L niet R

  Ons land heeft zich middel Pinokkio Rutte belachelijk gemaakt in de hele EU!
  Begrijp niet dat Pinokkio Rutte niet gewoon het bedrijfsleven ingaat!
  Leugenaar blijft altijd aan hem kleven!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.