Facepalm! Minister Hugo de Jonge van domme dingen doen roept tegen ziekenhuizen: we gaan geen domme dingen doen!

Veel idioter dan dit gaat het niet worden. Terwijl Hugo de Jonge het afgelopen jaar het ene na het andere project in de soep heeft laten lopen – van apps tot vaccinatieprojecten – verzekert hij nu ziekenhuizen dat “we” geen domme dingen gaan doen bij het heropenen van Nederland. Nee, dat wekt lekker veel vertrouwen!

Faalminister Hugo de Jonge heeft zich de woede op de hals gehaald van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), die helemaal in de kramp schieten bij de gedachte dat er vanaf 21 april mogelijke versoepelingen aan kunnen komen. De Jonge schuift de verantwoordelijkheid voor die beslissing af op het advies van het OMT.

Coronaminister Hugo de Jonge is in een benaderde positie terechtgekomen. Aan de ene kant wordt de roep om versoepelingen steeds groter, omdat de rek er bij mensen uit is en vanwege de economische ravage die de lockdown met zich heeft meegebracht. En aan de andere kant is er een kamp dat bestaat uit de ziekenhuizen, met nog steeds veel patiënten, en een clubje ‘rekenmodel-deskundigen’ dat puur afgaat op wat hun eigen modellen dicteren en versoepelingen voorlopig wil blokkeren. Dat meldt de NOS.

Het vervelende aan deze situatie is dat kamp ‘pro-lockdown’ (ziekenhuizen, OMT en RIVM) totaal geen rekening houdt met het feit dat besmettingen nauwelijks in de buitenlucht voorkomen. Daar heerst nog steeds de gedachte dat veel mensen op één plek direct leidt tot veel meer besmettingen, ongeacht ventilatie of dak.

Hugo de Jonge kan in principe gewoon verwijzen naar de (recente) onderzoeken die dat keihard aantonen, maar goed. Dit is Hugo de Jonge, en die kan vrij weinig. Dus in plaats daarvan verwijst hij naar de deskundigen van het OMT en zegt dat “hun advies een doorslaggevende rol speelt.” Hij riskeert nu dus, volstrekt onnodig, zich weer de woede op de hals te halen van zo’n beetje heel Nederland, alleen omdat hij het OMT-advies te zwaar laat meewegen. Zo wordt een adviesclub de ongekozen schaduwregering van het land.

Het lijkt er overigens sterk op dat dit demissionaire kabinet hard op zoek is naar allerlei ándere redenen om versoepelingen door te voeren, zolang ze maar niet hoeven te erkennen dat besmettingen buiten haast niet voorkomen. De Jonge onderstreept namelijk alleen het feit dat mensen “coronamoe” zijn. En minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) benadrukt juist de extra druk op de handhavers vanwege de avondklok. Natuurlijk zijn dat óók redenen die mee moeten worden genomen bij de overweging, maar het zijn wel zijpaadjes.

Dit kabinet moet eens gewoon afgaan op de wetenschappelijke feiten en niet op de interpretatie van ‘deskundigen’ die alleen kijken naar een rekenmodel. Die rekenmodellen zijn namelijk niets meer dan een slap aftreksel van de realiteit.

Dus Hugo, doe geen domme dingen en gooi die terrassen open! En misschien ook geen opmerkingen maken over ‘domme dingen,’ want daar heb jij het afgelopen jaar wel een beetje het patent op gehad.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

5 reacties

 1. rafi

  Die lijpe rekenmodellen houden geen rekening met de realiteit van seizoensinvloeden. De NVZ, het RIVM en het OMT durven niet versoepelingen voor te stellen want bang dat ze zijn voor aansprakelijkheidstelling later. Denk aan afschuwelijke types (op geheel ander terrein) zoals advocate Liesbeth Zegveld. En de qua Corona zwakke demissionaire bewindslieden verschuilen zich weer laf achter de rug van genoemde instellingen. Zo houden ze elkaar gevangen. En het volk, dat massaal niet op FvD en PVV heeft gestemd, lijdt hier op masochistische wijze onder.

  1. rafi

   Het gaat elke keer zo. Het kabinet speelt eerst mooi weer dat het denkt aan aankomende versoepelingen, maar zegt niks definitiefs want het wacht het OMT-advies af, dat het vervolgens leidend laat zijn. En die schijthuizen durven nooit te versoepelen. Omdat ze tunnelvisie hebben, bang zijn voor aansprakelijkheidstelling, en geen kordate bestuurders maar medici zijn. Die moet je echter niet op de stoel van de uitvoerende macht zetten, net zo min als rechters.

 2. coenzoon

  wie neemt de frikandellen meneer nog serieus ?

  De ziekenhuizen maken geen beleid dat doet de roverheid en als er zorgcapaciteit moet komen dan zullen we dat zien. We moeten per direct stoppen met de achterlijke regelthes omtrent corona die alles en iedereen kapot maken !

  De ziekenhuizen moeten zwijgen en hun werk doen waar ze voor betaald worden zoals iedereen.

 3. Cootje

  De enige echte Rutte sloper is Corona , de gevestigde achterban het mkb was nog niet hard genoeg getroffen om hun rode potloodje op het kruisje van Rutte of het Palestijnse liberale trutje Kaag te laten neer ploffen . Maar Merkel zit in totale paniek , en hier kunnen ze met de oplopende cijfers ook niet verruimen met openingen. En nog een maandje of 5/7 Corona en het draagvlak is weg over . En voor veranderingen moet je leed pijn en gewond zijn . Anders blijvende polderde Nederlanders braaf in het zelfde staatje lopen . In juni / juli komt de vierde golf en is de ravage kompleet , hier en in Europa . Dan gaan er lijntjes breken de rek is er dan uit

 4. hans-e-pans

  Mooie woordspeling, minister Hugo de Jonge laat zijn naam veranderen in Hugo de Domme.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.