Falende EU-afdeling EMA meldt verband tussen AstraZeneca en trombose: ‘Maar voordelen vaccin nog altijd groter!’

Marco Cavaleri, hoofd vaccinatiestrategie van de EMA, heeft vandaag gemeld dat er inderdaad een verband is tussen het AstraZeneca-vaccin en de zeldzame combinatie van trombose en een laag aantal bloedplaatjes. Maar de voordelen van het vaccin zijn nog altijd groter dan de risico’s, voegt hij er zonder blikken of blozen aan toe. Het vertrouwen in het vaccin van AstraZeneca slinkt op deze manier met de dag. 

De kogel is door de kerk: het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) erkent dat er een verband is tussen het AstraZeneca-vaccin en de gemelde trombosegevallen in de hele EU. Ze melden dat er inderdaad sprake is van een verband, maar de precieze oorzaak van de in enkele gevallen dodelijke reactie blijft nog even een raadsel. Ondertussen komt Cavaleri wél opnieuw met de boodschap dat men gewoon rustig moet blijven door prikken. Want de voordelen van het vaccin zijn groter dan de risico’s, zo schrijft de Telegraaf.

Dit soort uitspraken zijn allesbehalve tactisch van Cavaleri. Al wekenlang staat de naam van AstraZeneca onder druk. In eerste instantie omdat de farmacet de beloofde afspraken niet nakomt en later omdat er wel heel veel gevallen van trombose opduiken. Nu erkennen ze dat er een verband is, maar ondertussen roepen ze óók dat het vaccin nog altijd betrouwbaar is. Maar de grote vraag is nog maar of de mensen die geprikt moeten worden dit ook zo zien. De chaos rondom het vaccin is inmiddels losgebarsten, omdat EU-lidstaten steeds vaker afwijken van het advies van de EMA.

Zowel AstraZeneca als de medicijnenafdeling van Brussel zijn flink wat geloofwaardigheid kwijt geraakt door het continue geflipflop in deze vaccinatiesaga. Roepen dat er een verband is gevonden en ondertussen ook oproepen om te blijven prikken klinkt niet bepaald geruststellend. En dat terwijl Europa achterop dreigt te raken in de wereldwijde vaccinatierace. Kunnen ze nu echt helemaal niks bij de EU-medicijnenautoriteit? Kom op, zeg!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

9 reacties

 1. coenzoon

  Gelukkig mag ik nog altijd zelf uitmaken welk risico ik wil nemen.

  Onze werkgever heeft net het advies binnen, vragen over vaccinatie hoeft een werknemer niet te beantwoorden. Als werkgever bent u strafbaar als u medische gegevens van uw medewerkers vast legt.

  🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

  Mensen kunnen niet verplicht worden hun medische gegevens beschikbaar te stellen conform de AVG

  De vaccinatiefascisten hebben nog even pech.

 2. Bunky01

  Dat is dan het zoveelste europese instituut wat faalt. Maar ja, deze dames en heertjes zullen er geen boterhammetje minder om eten. Hun vette salarissen en riante andere regelingen worden toch wel door de brave eu-burger opgehoest. Wat een zooitje. In mijn lijf geen astra-zeneca. Ik wacht liever op het spoetnik vaccin.

 3. saddy

  Dit is erger dan het gewone dagelijkse falen waar heel corona-nederland aan lijdt.
  Als je 2 weken geleden, zonder extra onderzoek te doen, zegt dat er geen verband is, terwijl er in Noorwegen op hetzelfde moment wel een verband gevonden wordt en de FDA nog steeds geen goedkeuring gegeven heeft aan dit proefmedicijn dan is dit minimaal een medische blunder.

  Zijn er nog instanties, zorg-managers of politici met macht die functioneren?

  1. Max Aue

   Het verband is niet bewezen en in elk geval heel erg zwak. Het is heel jammer dat men besloot tot een pauze in de vaccinatie, niet omdat we de beschikbare vaccins niet weggeprikt krijgen maar omdat het het vertrouwen in vaccinatie ondergraaft.

   1. saddy

    @Max
    Dat vertrouwen is er nooit geweest. Wie gelooft er nu in een “”vaccin”” dat maximaal 3 maanden werkt en waarmee 20 jaar geleden al hele slechte ervaringen zijn opgedaan? Er stierven toen zo veel proefdieren dat alle fabrikanten direct gestopt zijn met dit vaccin-principe.
    De FDA-site en de zeer interessante VAERS-site zijn zeer informatief over de bijwerkingen mocht je interesse hebben.
    De informatie die de fabrikant heeft vrijgegeven was bv. onvoldoende voor de FDA om goedkeuring voor dit proef-vaccin te geven, het vertrouwen waar je het over hebt is je dus aangepraat, niet aangeleverd.
    Jansen heeft trouwens wel netjes in de paperassen aangegeven dat er 6 (zes!) x zoveel trombose bij hun product voorkomt dan bij placebo, dan weet je dus wat je kunt verwachten.

   2. FreeThinker

    Er is zeker wel een verband, een statistisch verband is aangetoond. Uiteraard betekend een correlatie geen causatie maar een verband is er. Wat mij het meeste verbaast, is dat geen van deze onderzoeksinstituten wereldwijd een nulhypothese hebben uitgevoerd. Je zou toch veronderstellen dat de beste wetenschappers ter wereld enige kennis van basis statistieken hebben.

 4. Mar

  Wie bepaalde operaties heeft ondergaan, moet een maand lang zichzelf een tromboseprik geven.
  Veel medicijnen zorgen voor bijwerkingen, die fataal kunnen zijn bij een aantal mensen.
  Zelfs een onschuldig contrastmiddel kan raar uitpakken.

  1. saddy

   @Mar
   Klopt wat je zegt maar dat proef-medicijn wat steeds maar “”vaccin”” wordt genoemd is toch maandenlang door Hugo c.s als “”compleet veilig”” en “”uitgebreid getest”” neergezet.

   Bij echte medicijnen krijg je een bijsluiter die klopt en eerlijke info van arts en apotheker.

   Hugo c.s hebben gelogen, dat is het aspect waar het om gaat. Heb je al 1 excuus gehoord voor deze leugens? Ik niet , ik hoor alleen maar de trap na die je nu krijgt: “”ja, als je niet tegen het vaccin kunt dan …””. Maw. het is weer je eigen schuld als je overlijdt.

 5. usb3.0

  Is ook een d666 dingetje hè dat dood moeten gaan..

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.