Femke Merel van Kooten woest nadat Segers de deur openzet naar de VVD: ‘Fractievoorzitter met een rubberen ruggengraat’

ChristenUnie-leider Gert Jan Segers is opeens enigszins teruggekomen op zijn eerdere uitspraak dat zijn partij sowieso niet meer met Mark Rutte in een kabinet gaat zitten. Tenminste, niet als de VVD’er premier wordt. Volgens Segers speelde hij het “te veel op de man,” of hebben zijn eigen kiezers dat in ieder geval zo ervaren. Daarom wil hij nu de focus leggen op het creëren van een andere bestuurscultuur, ook als dat moet onder leiding van Rutte. Splinter-leider en voormalig Tweede Kamerlid Femke Merel van Kooten vindt dat belachelijk. Op Twitter noemt ze Segers een “fractievoorzitter met een rubberen ruggengraat.” 

CU-topman Gert Jan Segers is opeens gedraaid op de vraag of de ChristenUnie al niet in een nieuwe coalitie wil zitten met Mark Rutte als premier. Eerder kon daar wat hem betreft absoluut geen sprake van zijn. Want Rutte had gelogen: hij had het tijdens de informatie wel degelijk gehad over CDA’er Pieter Omtzigt. Een leugenaar als premier? Dat wilde de CU niet. En dus zou het na kabinet Rutte III klaar zijn wat betreft de samenwerking van de CU met Rutte.

Maar nu, na een peiling van het Nederlands Dagblad waaruit blijkt dat 53% van zijn eigen achterban dat besluit steunt maar een significante minderheid dus niet, komt Segers opeens terug op zijn woorden. “De perceptie was dat ik in mijn kritiek op de politieke cultuur in Den Haag te veel op de man heb gespeeld en te weinig op de bal,” aldus Segers over het feit dat hij Rutte direct bekritiseerde omdat die persoonlijk gelogen had. “Te veel Rutte, te weinig ons allemaal. En als dat de perceptie van veel mensen is, dan moet ik me dat aantrekken.”

“Ik wil niet genadeloos zijn voor personen. Maar ik wil wel hard zijn over een ongezonde politieke cultuur en voor een genadeloze overheid. Daar moet echt een omslag in komen.” Daarna stak hij de hand ook in eigen boezem door te stellen dat “de politieke cultuur niet los van Mark Rutte [staat], zeker niet. Maar die oude cultuur staat of valt niet met één man. Ook wijzelf maken er deel van uit.”

Voormalig Tweede Kamerlid (en nu leider van de nieuwe politieke partij Splinter, die op verkiezingsdag naast een zetel greep) Femke Merel van Kooten vindt dat volstrekt belachelijke uitspraken van Segers. “Zoals dat gaat met fractievoorzitters met een rubberen ruggengraat…” schrijft zij op Twitter. “[De Rutte Doctrine] was opeens óók de schuld van CU en Segers trekt [het] boetekleed aan.”

“Het verzet tegen de doofpotcultuur, de leugens en machtspolitiek is,” concludeert Van Kooten teleurgesteld, daarmee “gebroken.”

Haar tweet kan op veel bijval rekenen van twitteraars die het beeld bevestigen dat Segers door terug te krabbelen krediet heeft verspeeld bij de burger. “Een man een man, een woord… Maar dat was vroeger he, in het oude normaal” schrijft Marianne bijvoorbeeld. Manfred Meijers denkt daar net zo over. “Nog zo’n weggooier,” schrijft hij over Segers. “Denken ze nou echt dat er dan wat gaat veranderen? Het liegen, verdraaien en naar z’n hand zetten, zit in de genen bij Rutte.”

Tenslotte concludeert Scali Bohemiq dat “deelname onmogelijk [was] totdat bleek dat Rutte gewoon bleef zitten. Ook voor Christenen zijn principes makkelijk inwisselbaar.”

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

48 reacties

 1. Piet Klein

  Dit is de foute bestuurscultuur. Een bestuurscultuur die zich los van de werkelijkheid met dealen, uitruilen, afstemmen, gebeiteld in een onwrikbaar regeerakkoord aan de macht blijft. Waarbij er politieke besluiten worden genomen die ver van de realiteit staan waardoor wij opgescheept zitten met talloze problemen vanuit Rutte III. Een huizenmarkt compleet uit het lood, een zeer slecht klimaat beleid, mislukte pensioen overeenkomst, een zorg die de calamiteiten niet aan kan een ook na een jaar nog steeds niet verbeterd is in dit opzicht, financieel markten die compleet uit het lood zijn en een groot risico vormen, een monetair beleid dat van geen kant kopt, een onmogelijke schuldenberg, wij mochten geld wegschenken aan rijkere Italianen etc. Inhoudelijk zijn de meeste dossiers een drama. Daarboven op een politiek die haar integriteit verloren heeft. Een toeslag affaire die veel Nederlanders ernstig gedupeerd heeft, een minister president die daarna alles in het werk stelde om de zaak onder het vloerkleed te vegen en vervolgens door slecht liegen de zaak alleen maar erger maakte.

  In deze (in)formatie wist de Tweede Kamer als hoogst gezagsorgaan haar rol niet goed te vervullen. Nu Willink startte en na de eerste berichten in de pers stevige kritiek kwam over het goed praten van Rutte gingen de gordijnen dicht. Nu ligt Segers een tip van de sluier op en blijkt de bestuurscultuur gewoon door te gaan en is men aan het dealen en uitruilen en dreigen we wederom een kabinet Rutte te krijgen dat garant staat voor problemen, achteruitgang in NL en machtspolitiek en het verkwanselen van de integriteit van de politiek.

  Men zal een aantal maatregelen ‘nemen’ die de bestuurscultuur moeten verbeteren, maar deze bestuurscultuur is zo diep verankerd in het zittende machtsblok, het partijkartel, dat deze maatregelen een wassen neus is. Zo zouden bijvoorbeeld de notulen van het kabinetsoverleg openbaar worden. Dat is goed, maar het betekent alleen maar dat alleen die onderwerpen in het overleg komen die de publiciteit kunnen verdragen. Het via bilateraal overleg of via informeel overleg gaat men vrolijk door.

  Het is volstrekt duidelijk dat Rutte als vaandeldrager van deze foute bestuurscultuur zowel inhoudelijk als qua integriteit moet vertrekken, maar als blijkt dat partijen als D66 (zogenaamd nieuwe leiderschap), CDA (verraad aan Omtzigt) mee gaan regeren dat zit de rot heel breed in het kartel.

  1. Bunky01

   Hr. Klein, een zeer goede samenvatting! Voeg wat mij betreft de PvdA er ook nog aan toe. Jazeker, het rot zit kamerbreed! En vergeet niet de “beleidsbepalende” hoge ambtenaren die op de achtergrond en onzichtbaar hun partijtje “rot” driftig meeblazen.

 2. Max Aue

  De opinie van Femke slaat natuurlijk in als een bom.

  😂

 3. Mark Auel

  Segers is de meest smerige Farizeeër die er bestaat, die vindt zijn niet bestaande nep got belangrijker dan zijn eigen kinderen, de vieze smeerlap.

  1. Beukman

   Wat loop je tegenwoordig toch te moraliseren, Mark. Alles en iedereen is volgens jou maar vies en voos. Daar doe je jezelf geen goed mee, want je wakkert er je eigen verzuring mee aan die je juist moet zien te bestrijden.
   Opvallend overigens dat je er inzake Trump heel andere normen op nahoudt.

   1. Mark Auel

    Krijg de kanker joh mafkees met je gemoraliseer.

    1. Max Aue

     We wensen Rob daarentegen een goede gezondheid toe en zo weinig mogelijk ellende van de muggen.

     1. Mark Auel

      En voor jou hetzelfde Wìm Hùtten, alleen wat pijnlijker graag.

     2. Max Aue

      😀

     3. Meriadoc Brandebok

      Ik zou weleens willen weten hoe je op die plaats in Hongarije slaapt. Maar de volgende morgen word je vast krabbend en schreeuwend wakker van de muggenbeten. 😂 Vandaar dat pesthumeur van Mark altijd.

    2. Beukman

     Denk maar eens rustig over mijn woorden na, Mark. En doe er wat mee.

     1. coenzoon

      met jouw onzin wat doen bukhol ? nee dank je , die moralistische waanzin gekopieerd van de staatspropoganda kan zo de vuilnisbak in.

      dat buk hol en hútten blind achter de vaccinmaffia aan willen rennnen is hun beslissing. Met de kennis van nu is mijn beslissing anders. Deal er maar mee hufters

     2. Beukman

      Welk punt probeer je hier te maken, Rennie? Het lijkt erop dat je dit in je woede bent vergeten.

     3. coenzoon

      ik heb geen woede tegen hufters tról. Ik heb medelij met stakkers zoals jij !

      🤮

     4. Max Aue

      Nadenken is niet het sterkste punt van onze Mark.

     5. coenzoon

      nadenken is geen eigenschap van de strónt vlé®k, het rondtoeteren van demagogie en andere onzin is op zijn lijf geschreven

      het decadente jasje is weinig waterdicht

    3. coenzoon

     bukhol wenst anderen precies dat toe en nu is de moraalridder selectief verontwaardigd ? Toen bukhol het mij wenste heb ik hem hetzelfde gewenst maar dan op een plek waar de dokter er niet bij kan.

     selectief links verontwaardigde hufters tról 1 & 3

     Wat een horken dat duo

 4. Beukman

  Hulde voor Segers. Het vereist in de politiek tegenwoordig moed om terug te komen op een besluit.

  Ook hulde aan Formatietovenaar Tjeenk Willink, die de fractieleiders nog eens op het hart heeft gedrukt dat het niet om poppetjes gaat.

  En verder: Van Kooten heeft ongetwijfeld een rug van beton. Eens zien wie er eerder rugpijn krijgt: zij of Segers.

  1. plakband

   Poppetje Rutte kan dus zo maar van het toneel verdwijnen.
   Het gaat immers om het landsbelang.

   1. Beukman

    Die kans lijkt me klein, Plakband. En dan niet eens omdat anderen juist vinden dat het in het landsbelang is als hij blijft.

    1. coenzoon

     landsbelang en rutte is een contradictie tról
     eigen belang en rutte past naadloos
     liegen en rutte is een maatpak

     1. Beukman

      liegen en rutte is een maatpak

      Mooi, Rennie. Je zou haiku’s moeten gaan schrijven.

 5. Cootje

  Mensen die geloven dat er een aan een kruis is genageld , zijn niet van deze tijd wetenschap komt het zwarte gat tegen maar de hemelpoorten zijn nergens te vinden , mensen geloven in dat sprookje en het zijn de fundamenten voor de misbruiken in de kerken , deze mensen geloven in sprookjes en je lach je te pletter als ze Corona krijgen om dat de kruisganger ze zogenaamd beschermd , maar net als in de kerken zitten de nagemaakte voorin , om hun macht en het pluche onder het mom van hun God veiligste stellen . Die hanger aan het kruis heeft onder het mom van vele slachtoffers gemaakt , en die Segers hunkert naar macht , want die kruis hanger is slechts een spookje

 6. Meriadoc Brandebok

  Segers ziet in dat hij een fout maakte door de VVD onder Rutte al voor het bezinningsweekend van Pasen uit te sluiten. Hij is nu langzaam weer aan het draaien. Een goede politicus geeft zijn fouten toe.

  Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.

  1. Cootje

   Gelukkig zet op jaarbasis niet God maar Corona de verschillen uitstekend in het daglicht , het sprookjes figuur God is nog voor een handjevol malloten , Pinokkio doet of je geloofd in de kruisganger of in ongekend onrecht toch gewoon wat hij zelf wil .

   1. Beukman

    Jij schijnt te denken dat het belangrijk is of God echt bestaat, Cootje. Dat is een standaard mening voor een ongelovige die zichzelf beschouwt als een rationeel wezen (maar het daarom nog niet hoeft te zijn).

    1. Cootje

     Maar die gelovige gluipers die de misbruiken wegkijken of tegenwoordig lid worden van D66 . Zegt geloofs fanatici Segers dat Rutte niet meet te pruimen is voor zijn kruis vereniging , tot dat hij voorin in de kerk er achter kwam dat zijn vriend in de hemel of aan het kruis hem niet gaan helpen met zijn aardse leven met de macht . En voor dat je het weet heb je met God doctrine Rutte een baan elders en zit je op de derde rij in de kerk zondags

     1. Beukman

      ?

     2. coenzoon

      bukhol is zijn herinnering even kwijt, hij verzint zo wel weer wat

    2. Cootje

     Beukman zijn vader heeft de hulp van God gehad met het licht uit op de lucht af is er toch nog wat gefabriceerd

 7. usb3.0

  Toch typerend dat hier een paar vinden dat Seegers de deur open zet terwijl leugenclown rutte partijen uitsluit en daar diegene hun hypocriete muiltjes dichthouden

 8. rafi

  Wat is Segers een verachtelijk man, zeg. Hij wil deel uit BLIJVEN maken van diezelfde cultuur waar hij zo tegen zegt te zijn. Die cultuur met de Rutte-doctrine, met Rutte, die daar zelf zo’n belangrijk onderdeel van is. Die cultuur wil hij blijven ondersteunen. Hij ziet dus het verschijnsel ‘motie van wantrouwen’ en ‘van afkeuring’ als rijp om af te schaffen, want op de man gericht. Zo kom je wel verder, met het opschonen van die cultuur: de tanden uit de bek van de leeuw van de Tweede Kamer halen. De leugen regeert, ook wat de C.U. betreft. Ik heb hem nooit gemogen. Afschuwelijke vent.

  1. Meriadoc Brandebok

   Er is in de essentie niets mis met de huidige bestuurderscultuur. Nederland wordt op die manier al sinds de Tweede Wereldoorlog bestuurd en het is nooit ineffectief geweest. Het gaat in wezen om een bepaalde massa-psychose: de roep dat alles anders moet, terwijl dat niet hoeft.

   1. coenzoon

    juist bokje , doordat de ratten al jaren aan de touwtjes trekken hebben we ,
    * de hoogste lasten op arbeid
    * gigantische woningnood
    * achterstallige infra
    * een ambtenarren legioen
    * een verouderd belastingsysteem
    * een ontembaar probleem met migratie
    * een leger illegalen
    * een verouderd elektriciteits net
    * een achterstand op ict
    * een gesloopte zorg
    * uitgeklede jeugdzorg
    * 200 miljoen afdracht aan brussel PER WEEK

    Het hoeft niet anders het MOET anders stupide bokje

    1. Cootje

     En onderleiding van Rutte top instellingen als het UWV , het CBR , de belasting dienst , het RIVM , de GGD, het OM. Het leger, de politie . De douane , de WODC, en de nummer 1 positie exporteur narcotica , onderleiding van Pinokkio de laatste 10 jaar bereikt

   2. Aborifa

    Truc van Kaag. “Nieuwe bestuurscultuur”. Lekker abstract, win je stemmen mee. En je kan er niet op afgerekend worden. Handiger dan @1000 te beloven.

 9. KlaasD

  Dat zo’n Jan Segers überhaupt nog kan lopen en zitten zomaar zonder ruggengraat

 10. Houtje

  Segers….HET prototype van een Farizeeër

  1. Beukman

   Het is een wijs man die op zijn mening durft terug te komen.

   1. september

    Hallo Beukman ,er zijn gelukkig nog die op hun mening terugkomen.hier niet Veel.Maar ga gewoon door trek je maar niets van iemand aan.

    1. coenzoon

     p[ je mening terug komen mag natuurlijk altijd meelopertje maar subiet zeggen wij werken niet mee aan een nieuw kabinet rutte om de leugens van rutte is een schijnheilige move. Immers om je mening te herzien moet je nieuwe inzichten verkregen hebben

     rutte heeft zijn leugen niet herroepen , rutte heeft geen herinnering dat er gesprekken over omzigt zijn geweest. Segers heeft dus geen enkele reden of aanleiding zijn mening te herzien.

     Dat jullie onwetende tróllen de logica niet wensen te zien met je gewauwel geeft onverkort weer dat je hier enkel bent om de hufter uit te hangen.

    2. Beukman

     Dank je September. Inderdaad, niet veel hier.

   2. usb3.0

    september houdt beukho*rtje zijn lekbakje vast

 11. STOP FVD

  Hoeveel zetels heeft Splinter ook al weer?…….. Oh ja 0!, maar ze is trots op haar halve zetel.

  Kennelijk staat ze graag in de belangstelling, want geheel belangeloos noemt ze de 1000 euro zorgbonus HAAR zorgbonus. Het was HAAR motie.

  Ook nu weer denkt ze met haar 17000 volgertjes (de helft nep) weer iets te moeten tweeten, want ze heeft al even geen aandacht gehad. En volgens nep journalist MvdG krijgt ze veel bijval op Twitter, nou maar lieft 190 reacties. Poeh, het gaat bijna viral.

 12. sonny

  Beste mensen, een beetje meer begrip voor de heer Segers, de pluche ontberen is niet bepaald een kattepis!
  Gewenning, verslaving behoort tot de zwakheden van mensen zonder moraal en geweten

 13. right

  Spreken en acteren als onderdeel van het coalitie-eliteclubje, is natuurlijk ego verheffender dan af en toe te mogen interupteren als onbelanrijk oppositie gillertje!
  Egocentriciteit is immers het grootste euvel van de mensheid!

 14. Cootje

  Naar de ochtend mis geweest en van avond zal Segers zich etaleren en profileren op het eerste rijtje van zijn club gebouw , om verder de hele week de geile man uit te hangen om zich te profileren om te horen bij de macht en de levens ader het pluche , die macht gebruikte ze vroeger voor de misbruiken , en nu voor de misbruiken in de politiek want een woord onder hun Gods hoede verteld heeft de betekenis een judas , en wordt hersteld zondags in de kerk voor de buhne

 15. CZ

  O ja, Gert-Jan, hij stemde tegen de motie van wantrouwen aan het adres van de liegende evenknie van Max Van Velenamen, Marx Rötte. Zulke Judassen en volksverlakkers kun je maar beter kwijt zijn!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.