[Filmpje] VVD’er Kamp woest dat er gelekt is uit de ministerraad: “Ik vind het stiekem gedoe”

Voormalig minister en tegenwoordig nog VVD-prominent Henk Kamp vindt het allergrootste probleem van de rel over de notulen van de ministerraad dát ze gelekt zijn. “Lekken, dat hoort niet,” aldus Kamp.

VVD’er Henk Kamp kwam vandaag langs bij het radioprogramma van BNR, Big Five. Hij was daar om zijn mening te delen over het feit er gelekt is uit de ministerraad. In de notulen van die desbetreffende vergadering werd volgens RTL Nieuws dat er informatie over de toeslagenaffaire achtergehouden zou worden voor de Tweede Kamer. Omdat die informatie gelekt is worden de notulen van die ministerraad vandaag vrijgegeven, mogelijk met serieuze gevolgen voor de politiek.

Volgens Kamp is het echte schandaal echter niet de mogelijkheid dat de ministerraad de Tweede Kamer bewust in het duister liet tasten over de toeslagenaffaire, maar dat dit informatie gelekt is naar journalisten.

“Dat lekken dat is iets, dat een ziekte is in Den Haag,” aldus Kamp. “Natuurlijk, lekken is idioot. Als je iets naar buiten wilt brengen, je zit in de politiek, je bent bewindspersoon of je bent ambtenaar, en je wilt iets naar buiten brengen, dan heb je daar gewoon je kanalen voor. En dan moet je dat ook op je eigen naam, zelf, in de openbaarheid durven te doen. Maar iets naar buiten willen brengen maar er niet aan gekoppeld willen worden, ik vind het stiekem gedoe,” aldus de boze VVD-prominent en bondgenoot van Mark Rutte.

“En dat stiekeme gedoe, dat maakt de naam van de politiek niet beter. En dat maakt ook de betrouwbaarheid van de politiek niet beter. Het maakt ook de transparantie niet beter.”

Gevraagd of hij dan vindt dat de Rijksrecherche onderzoek moet doen naar het lekken en dat het ook in het publieke debat “minder moet gaan om de rel an sich,” antwoordde Kamp: “Ja, Rijksrecherche wordt er iedere keer op gezet als er gelekt wordt. En bij uitzondering komt daar een keer iets uit. Hier kunnen ze ook de Rijksrecherche op zetten. Maar ik maak zelden mee dat er iets uit komt. Dus daar verwacht ik niet veel van.”

De oplossing van het door hem gesignaleerde probleem van lekken is dat politici en ambtenaren zélf “niet met lekken moeten bezighouden. Dat hoort niet.”

De soep over het onderliggende thema, de toeslagenaffaire, moet volgens Kamp ook een stuk minder heet gegeten worden dan momenteel wordt opgediend. Rutte is immers een betrouwbaar politicus, meent Kamp: “Rutte is een hele integere en sobere man,” zo neemt hij het op voor de premier: “Ik vind de houding tegenover hem niet verdedigbaar.”

Kamps professionele relatie met premier Rutte gaat jaren terug. Zo was hij onder meer minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in Rutte I, was hij na de verkiezingen van 2012 informateur, wat tot het kabinet-Rutte II leidde. In dat kabinet werd Kamp uiteindelijk minister van Economische Zaken.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

9 reacties

 1. HD

  Kamp, de huichelaar dit Nederland en de Groningers heeft genaaid, en kamp de grote VVD graaier.
  Oppakken en berechten en veroordelen.

  1. coenzoon

   Ik vind de commissie stiekum , stiekum.

 2. Meriadoc Brandebok

  Mee eens, ik vind het stiekem gedoe.

  Kom er dan openlijk voor uit dat je hebt gelekt. Dit is sleazy en sniekie.

 3. Neko-

  Wacht… het lekken van de gegevens van het Catshuis overleg op de zondagen (die pas op dinsdagen ‘officieel’ bekend gemaakt worden, dat doet blijkbaar niet terzake.

  Ook het lekken van de miljoenennota elk jaar is van geen direct belang hier. Beide gevallen zijn in ieder geval niet genoeg om commentaar op te geven, of weinig meer dan een ‘foei’…

  Maar als het ineens om de ministerraad gaat, waarbij duidelijk lijkt te zijn dat er bepaalde wetten met voeten getreden zijn, en waarin de VVD (en met name Rutte) in een positie terecht komt die wel behoorlijke (politieke / strafrechtelijke) gevolgen kan hebben…

  Dan is het ineens wel tijd om het ‘lekken’ aan de kaak te stellen?

 4. Edjan

  Het probleem is, volgens Kamp, dát er gelekt wordt, niet wát er gelekt wordt.
  Daar ben ik het toch niet altijd mee eens. Als er zeer onoorbare zaken zijn gebeurd en er heerst een cultuur van zwijgplicht, en die houding is normaal geworden, dan komt die hele onfrisse affaire alleen maar naar boven via een lek. Leve het lek, zou ik zeggen.

  Maar het gaat ook zo bij de klokkenluiders: ze brengen de een of andere misstand in de openbaarheid. En natuurlijk vinden de mensen die verantwoordelijk zijn voor die misstand, dat niet zozeer de misstand erg is, maar wél het in de openbaarheid brengen daarvan. Dus de meeste klokkenluiders zijn zwaar bestraft.

  Daarom is van overheidswege ook het huis van de klokkenluiders opgezet. Daar gebeurt niets waar de klokkenluider iets aan heeft, er loopt alleen een undercover overheidsambtenaar rond die een mooi overzicht heeft over alle klokkenluiders.

 5. STOP FVD

  Het opnemen voor Rutte is ook al not done? Hij heeft overigens op alle punten helemaal gelijk, dat lijkt me glashelder.

 6. Spoetnick

  Als ik deze regering vertrouwde zou ik het eens zijn met meneer Kamp.

  Ik vertrouw Rutte en zijn discipelen echter voor geen meter. Daar hebben ze aanleiding genoeg voor gegeven. Dan blijven natuurlijk alleen maar ondergrondse acties mogelijk. Fijn dat er toch nog (ex-)bewindslieden zijn die het landsbelang stellen boven het belang van individuen in de regering.

 7. Appelstroop

  Eens, dat gelek naar de pers is inmiddels gewoon normaal en geaccepteerd geworden. Je hoeft geen persconferentie meer te kijken, want alles ligt al dagen op straat. Nu worden er zelfs zaken uit de ministerraad gelekt, hetgeen een strafbaar feit is. Je brengt iets naar buiten of niet, maar dit sneaky gedoe kan echt niet. Zo werk je ook in de hand dat dingen inderdaad niet worden opgeschreven, omdat de kans bestaat dat iemand het lekt naar de pers.

  1. Aborifa

   Er blijven ook dingen ongezegd. Het stevent af op achterkamertjes politiek en dat is veel erger.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.