GroenLinks-leider Jesse Klaver heeft geen actieve herinnering aan motie van wantrouwen: sluit Mark Rutte niet uit

Goh! Wat schetst onze verbazing? GroenLinks-leider Jesse Klaver blijkt samenwerking met Rutte in een nieuw kabinet toch niet uit te sluiten. Het enige wat de VVD-leider wat hem betreft hoeft te doen is ‘het vertrouwen herstellen’.

Nu ChristenUnie-leider Gert Jan Segers heeft aangegeven niet meer met Mark Rutte als VVD-leider in een kabinet te willen stappen, zijn de opties voor een kabinetsformatie vrij beperkt geworden. Klaver ruikt daardoor vandaag een kans op macht. Bij de camera’s van RTL Nieuws probeerde hij die onmiddellijk te verzilveren door zijn steun voor de motie van wantrouwen opzichtig af te zwakken.

De GroenLinks-leider zei vanmiddag namelijk duidelijk ‘Nee’ toen hem wordt gevraagd of hij samenwerking met Rutte uitsluit. Hij laat de deur, ondanks het steunen van een motie van wantrouwen, dus op een kier staan. Uit zijn antwoorden blijkt dat hij eigenlijk prima met Rutte door een deur zou kunnen, als de premier “het vertrouwen” heeft weten te herstellen.

Die vage teksten van Jesse kunnen natuurlijk van alles betekenen, en op allerlei manieren worden geïnterpreteerd. Maar we moeten niet raar opkijken als Klaver straks ineens weer vertrouwen heeft in Rutte, alleen omdat Rutte een ambitieus klimaatplan uit de hoge hoed tovert en wat bazelt over ‘bestuurlijke vernieuwing.’

Klaver is wat dat betreft een gigantische populist en een doortrapte opportunist, die weinig meer heeft te verliezen. Opstappen na het dramatische verlies tijdens de verkiezingen wilde hij niet, dus de enige route naar herstel is deelname aan het kabinet. Dáár kan hij niet alleen het vertrouwen van de kiezers terugwinnen, maar ook de andere grote deelnemende partijen electorale schade toebrengen. Want als GroenLinks mee gaat doen dan verliest een deel van de VVD- en CDA-stemmers het vertrouwen in hun partij. Het is dus eigenlijk niets meer dan een sneue wanhoopsdaad van iemand zonder echte principes.

Maar wat blijft staan is heel lelijke politiek. De ene week een motie van wantrouwen steunen tegen een premier die een week lang heeft staan liegen tegen de Tweede Kamer, de volgende week deze zelfde leugenaar niet uitsluiten en de week daarop misschien gezellig met z’n tweeën in het formatiebootje? Jesse Klaver en GroenLinks, wát zijn het toch opzichtige verraders van hun eigen principes.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

23 reacties

 1. Meriadoc Brandebok

  Het verzet tegen Rutte begint gaandeweg in een te zakken. Het lijkt er sterk op dat Segers te voorbarig is geweest – vooralsnog zijn de CU en de SP de enige die Rutte hebben uitgesloten. Zelfs Joost Eerdmans houdt een slag om de arm.

  Even leek de heksenjacht haar effect te sorteren. Maar het lijkt erop dat Rutte zijn vijanden vakkundig uitrookt: “je kunt het wel zonder de VVD proberen, maar dat lukt je toch niet. En ik ga niet weg.”

  1. Stanly2000

   Nieuwe vorm van liegen volgens Rutte: “Ik heb gelogen naar eer en geweten.”

   1. hans-e-pans

    Hoever is Nederland gezonken dat meer als de helft van de kiesgerechtigden dit over zich heen laat komen?

    De naam Nederland moet maar veranderd worden in Nederigland.

    Wat een afgang in de wereld zeg.

    Mocht er een kabinet Mark R. IV komen dan is het hek van de dam en liegen gelegaliseerd van staatswegen.

    Alle Kamerleden, als ze dat tenminste willen, krijgen dan een schriftelijke cursus “hoe leer ik met overtuiging en eerlijk liegen”.

    1. Niet L niet R

     Perfect verwoord, wij gaan als land af als een gieter!

 2. RCS

  De politieke rangorde :

  1. Eigen belang
  2. Partij belang
  3. Landsbelang

  En maar afvragen waarom zoveel mensen geen enkel vertrouwen meer in de politiek hebben.

 3. Max Aue

  De hetze tegen Rutte begint te luwen, de opinie keert zich ten gunste van hem en de politici beginnen hun knopen te tellen.

  Dit gaat de goede kant op.

  1. rafi

   Nederland is een dictatuur geworden, en jij bent hiervoor moreel mede-verantwoordelijk.

   1. Patt

    Nederland eas al een dictatuur. Uitlag referendums genegeerd!

  2. J. Punt

   Een zwaluw maakt ECHT zomer bij Despo Max. Die zoeken ze, goedgelovige harken die alles voor zoete koek slikken wat de NPO en NOS/RTL4 brallen. Was iedereen maar zi denken ze in Den Haag, dan hadden we nu tenminste 129234865 nutteloze windmolens gehad en 5 miljoen uitkering consumerende arabieren op de koffie!

  3. usb3.0

   Aldus fascistisch imbecieltje maxje,

 4. RCS

  Een complete misser van D66, CDA en CU om de motie van wantrouwen niet te steunen.

  Leugenaar Rutte mag verder gaan met liegen.

  Te krankzinnig voor woorden en werkelijk niet te geloven dit.

  De nederlandse politiek is door en door verrot.

 5. rafi

  We zullen zien wat er gebeurt na nieuwe verkiezingen over uiterlijk vier jaar. Uiteindelijk zal het moreel goede altijd zegevieren.

  1. rafi

   En ook aan het aardse leven van Rutte en van ieder die hem steunt zal ooit een einde komen. God zal hun geven wat zij verdienen. Dit zou wel eens eerder kunnen gebeuren dan men denkt.

   1. Aborifa

    Dat geldt ook voor Kaag en Gert Jan. De laatste zal zeker goed branden: Jezusverrader.

 6. J. Punt

  Liever niet. De kiezer heeft om MINDER GL gevraagd. Respecteer dat en laat de PVV en FVD puin ruimen en uit de smeulende hopen een vernieuwd NL opbouwen ipv alles klakkeloos weggeven aan iedereen die zijn handje ophoud onder het mom van humaan of zoiets.

 7. Branzino

  Heel langzaam trekt de lucht op. Men heeft de Pasen goed gebruikt voor bezinning en vooral ook voor onderlinge contacten. Er zal onderling niet vaak zoveel ge(-video)beld, ge-appt, gemaild zijn als met deze Pasen. Klaver en Rutte liggen elkaar als mensen uitstekend. Dat werd na de verkiezingen in 2017 ook al heel duidelijk. Aan de politieke standpunten moet nog flink geschaafd worden, maar de clash van vorige week, maakt dat zeker niet moeilijker: het moet namelijk!

  Bovendien, tegen wie was die motie van wantrouwen nu eigenlijk precies gericht. Inderdaad, tegen Mark Rutte. Maar in welke rol? Het ging om iets wat hij had gedaan als partijleider in een formatieproces. Die motie was dus een rare actie tegen een regeringsleider om iets wat hij als VVD-partijleider had gedaan. Iets anders bestaat er niet, omdat kamerleden geen collega-kamerlid kunnen afzetten. Maar dan heeft die motie van wantrouwen ook ineens een heel andere waarde gekregen en kan Klaver daar ook zonder al teveel toelichting zijn opvallende positiewijziging tegenover zetten.

 8. C.A.Barstow

  Het is werkelijk te verachtelijk voor woorden,
  gladjanus Rutte glipt er weer doorheen!

  Dit is het einde van de democratie in ons land,
  het heeft geen zin meer aan deze ondemocratische elite kliek nog een woord aan te verspillen.

 9. Cootje

  De nieuwe Kamervoorzitter is al vergeven een onderling telefoontje , en Pieter omtzigt kan daar niet meer op rekenen , de nieuwe politiek van mevr Kaag is haar collega mevr bergkamp heeft deze baan op zeker. Een goedmakertje van Rutte is de volledige VVD geneigd om die te steunen .achterkamertjes politiek in al zijn formaat een bananen republiek waardig

  1. Stanly2000

   Inderdaad, een persoonlijk gesprek van Kaag met Rutte o.a. over het kamervoorzitterschap lijkt verdacht veel op de oude achterkamertjes politiek.

  2. Janna47

   @Cootje
   Dat lijkt er veel op. Wilders zei daar het e.e.a. over tegen Kaag, waarover ze behoorlijk boos werd. Dus ik zou zeggen: spijker op de kop! Er is over mevr. Bergkamp gesproken en gekonkeld. Hoezo nieuwe bestuurscultuur? Met Kaag op oude voet verder! Gevaarlijke dame voor ons land…wat een slang.

   1. Niet L niet R

    Zij is gevaarlijker dan Pinokkio Rutte!

  3. Niet L niet R

   Soort zoek soort!

 10. Niet L niet R

  Klaver geeft aan dat hij goed past bij Pinokkio Rutte, dus ook onbetrouwbaar en eens komt de afrekening.
  In vele landen begrijpt men Nederland niet meer, onbetrouwbaar!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.