Grote commotie en onrust bij de ChristenUnie: ‘Onbegrijpelijk dat Rutte mag blijven zitten, dit is groter dan Moria!’

Terwijl Rutte monter opmerkt dat hij gewoon dóór kan als premier, en dat hij gaat werken aan het herstel van vertrouwen, raken prominente ChristenUnie-leden het vertrouwen in hun partijtop volledig kwijt. De fractie van Gert Jan Segers steunde de motie van afkeuring, maar niet de motie van wantrouwen, waardoor Rutte nog altijd premier is. De ChristenUnie-achterban is hoogstens verbaasd over dat stemgedrag van de Tweede Kamerfractie.

Er is daardoor grote onrust bij prominente, actieve leden van de ChristenUnie. Raadsleden én Statenleden laten weten op Twitter totaal niet te spreken te zijn over de afloop van het debat over Omtzigtgate vannacht. “Onbegrijpelijk dat zoveel kamerleden, inclusief mijn eigen partijgenoten de Rutte-doctrine ‘gewoon’ laten zitten,” schrijft de fractievoorzitter van de CU Apeldoorn. 

“Ik zeg het maar: ik ben enorm teleurgesteld in de afloop van vannacht. Onbegrip staat op max,” aldus Ben Bloem. “En aan alle appjes en mails die binnenstromen geldt dat voor velen met mij.”

Het is, gaat hij verder totaal onacceptabel en vooral onbegrijpelijk dat de Kamer, de CU-fractie incluis, Rutte heeft laten zitten. Er kon en moest afgerekend worden met de Rutte-doctrine. Dat dit niet gebeurd is, is wanstaltig.

“Ja, een motie van afkeuring is wél gesteund en dat is óók een zeer zwaar politiek instrument,” gaat hij verder. “Maar er is leugen op leugen op leugen gestapeld om zeer ernstige feiten weg te moffelen. Dan is vertrouwen weg. En dan is wantrouwen op z’n plaats.”

Esther Kaper van de ChristenUnie-fractie in de Provinciale Staten van Noord-Holland denkt daar net zo over. “Het gaat steeds over het vertrouwen van burgers in de politiek,” twittert zij. “Maar dit is ook een klap in het gezicht van alle integere, hardwerkende politici in ons land. Blijkbaar kom je weg met leugens en draaikonterij. Blijkbaar kom je met alles weg.”

ChristenUnie-raadslid Jarin van der Zande (Apeldoorn) is er ook klaar mee:

De hoofdredacteur van het Nederlands Dagblad – een krant die natuurlijk inhoudelijk nogal gericht is op ChristenUnie-kiezers en -leden – stelt dat D66, CDA én de CU de boel intern tot rust kunnen brengen als ze “klip en klaar uitleggen dat dít hun scenario is: we onthoofden geen demissionair kabinet, maar met ons komt er geen Rutte IV.”

De fractievoorzitter van de ChristenUnie in de gemeente Tytsjerksteradiel, Douwe Hooijenga, onderstreept die positie: “Ik snap de overweging wel van afkeuring, maar CU kan niet in nieuw kabinet met Rutte stappen lijkt mij,” schrijft hij. En Kaag heeft voor mij ook enorm afgedaan.”

Behalve allerlei lokale politici laten ook leden van PerspectieF, de jongerentak van de ChristenUnie, van zich horen. Een groeiend aantal leden van de normaal zich gedeisd houdende club van CU-jongeren doet een smeekbede aan partijleider Segers om Rutte alsnog te laten vallen: “U hebt ons diep teleurgesteld. U hebt gehandeld vanuit angst, niet vanuit hoop. Dit is ons blijken van sterke afkeuring,” schrijven de CU-jongelui: “Wij willen u op het hart drukken om niet weer in de coalitie te gaan met de VVD.”

Dit kon nog best interessant gaan worden. Want dat Gert Jan Segers geen parlementaire moraal in zijn lijf heeft weten we al langer. Maar misschien dat er op lokaal en provinciaal niveau tóch nog CU’ers rondlopen die de vertrouwensleer serieus nemen. Het is nu aan deze mensen die hun moreel kompas nog niet kwijt zijn om in te grijpen en zoveel druk op Segers te zetten dat hij begrijpt dat het politieke zelfmoord is om alsnog weer met Rutte te gaan regeren.

Abonneer je gratis en voor niets op mijn Telegram-kanaal... en word lid van de fantastische DDS-Groep op Facebook-alternatief MeWe!

Het enige slechte nieuws? Ik heb weinig hoop dat deze mensen doorbijten. Want we hebben ook vannacht gezien dat álle politici van het partijkartel maar heel snel pas op de plaats maken als Rutte zich roert – en dat geldt zéker voor de christelijke partijen, met als enige, eerbare uitzondering de SGP.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

14 reacties

 1. Meriadoc Brandebok

  Dit mooie artikel legt de vinger op de zere plek: het gaat in werkelijkheid nergens over.

  “VVD-bastion Vught laat Rutte niet vallen: ‘Ik zou zo weer op hem stemmen’
  In Villapark Vught heeft 49 procent van de kiezers op de VVD van Mark Rutte gestemd. Verslaggever Peter de Graaf is ter plaatse om de stemming te peilen na de zware avond voor Rutte. Hij verzamelde reacties.

  Peter de Graaf2 april 2021, 12:32
  Een stemgerechtigde brengt een stem uit bij een drive-in-stembureau in Vught, waar de VVD bijzonder populair is. Beeld ANP
  Een stemgerechtigde brengt een stem uit bij een drive-in-stembureau in Vught, waar de VVD bijzonder populair is.Beeld ANP
  ‘Petje af voor Rutte’, zegt VVD-stemmer Sappho Prinsen (50) vrijdag op een bankje bij recreatieplas de IJzeren Man in Vught, terwijl ze een slokje neemt van haar coffee-to-go. ‘Hij houdt zijn rug recht, ook nu, en wil gewoon doorgaan. Als je ziet hoeveel energie hij heeft. Ik vind niet dat zijn geloofwaardigheid is aangetast.’

  Haar wandelvriendin Claudia Stoops (43): ‘Ik zou zo weer op hem stemmen. Hij staat heel hoog met zijn hoofd boven het maaiveld, en iedereen probeert het eraf te schieten. Hebben we hem wel eens bedankt voor die 80 uur in de week die hij werkt?’

  Ze vinden alle ophef in Den Haag over die vertrouwelijke gesprekken zwaar overdreven. ‘Sommige dingen moet je niet willen weten, die kunnen beter achter gesloten deuren blijven. Dat hoort bij het vormen van een nieuw kabinet’, meent Prinsen. ‘Als Ollongren die map onder de andere arm had gehad, was er niets aan de hand geweest.’

  Een soortgelijk geluid is vrijdagmorgen te horen op tennispark Woburnpark in het Vughtse villapark.In het clubhuis was vorige week een stembureau gevestigd, waar 49,2 procent van de kiezers op de VVD van Rutte stemde – alleen twee stembureaus in Wassenaar en Blaricum haalden nog net iets hogere scores voor de liberalen.

  ‘Ik heb nog steeds vertrouwen in Rutte’, zegt Anouk (‘begin 50’) vrijdagmorgen met het tennisracket in de aanslag. ‘Nobody is perfect. De afgelopen tien jaar heeft hij ons door twee crises geleid. Ik heb drie jaar in de VS gewoond, toen Trump aan de macht was. Dat was pas een leider die je niemand wilt toewensen.’

  Ze meent dat de demissionair premier hoogstens ‘wat onhandig’ is geweest. ‘Of hij nou wel of niet eerlijk is geweest, ik weet het niet’, verzucht Anouk. ‘En dat hij zijn bron niet kan melden, dat komt ook voor als je een hoge functie in het bedrijfsleven hebt. Ik vind vooral dat Ollongren erg onhandig is geweest. Erg blond, zeg maar, haha – ik ben zelf ook blond.’

  Switch naar Kaag
  Nicole de Vreede (57) vindt ook dat het nu allemaal wel heel erg wordt ‘opgeklopt’. Ze heeft altijd VVD gestemd, maar switchte vorige maand naar Sigrid Kaag van D66. Maar ze is nog steeds fan van Mark. ‘Zijn zwakke plekken zoeken, dat is het enige wat ze doen’, zegt ze aan de rand van de recreatieplas, wachtend op haar vriendin.

  ‘Vertrouwelijke gesprekken komen altijd vertekend naar buiten. De context is meestal anders. Ik snap wel dat hij iets met Omtzigt wil – die heeft toch veel naar boven gehaald, en heeft van zijn eigen partij te weinig credits gekregen.’ Rutte heeft het niet slecht gedaan en doet het nog steeds niet slecht, meent ze. De Vreede weet niet of hij wel door kan. ‘Iedereen twijfelt nu, maar wat is het alternatief?’

  Dan komt haar vriendin Desiré van Heeswijk (52) aanlopen, met haar hond. Ook zij heeft altijd VVD gestemd, maar vorige maand op ‘powerwoman’ Kaag. ‘Rutte heeft wel steken laten vallen’, zegt ze. ‘Maar hij heeft het de afgelopen jaren wel supergoed gedaan. Hij is echt een verbindende factor. Hij is de premier die alle kuikens in de mand houdt.’

  Ze meent dat na het tumultueuze debat van gisteren en vannacht ‘de val van Rutte wordt geframed’. Maar ze vraagt zich af of de demissionaire premier wel van alles op de hoogte was. ‘Je moet ook de mensen om je heen vertrouwen. Komt dit echt door hem of door de mensen om hem heen? Ik vind het niet zo onlogisch dat je zo over andere mensen praat, Dat gebeurt in het bedrijfsleven ook: past die en die wel in onze organisatie? Past zijn gedrag wel in ons team?’

  Ook voor haar mag Rutte gewoon door. ‘Liever Kaag natuurlijk, maar daarvoor is het misschien nog te vroeg. Maar Rutte heeft de job gewoon goed gedaan.’”

 2. Edjan

  Soms heb ik in deze Omtzigtgate het gevoel dat ik naar toneel zit te kijken. Alsof van te voren al vast stond dat Rutte mocht blijven na een hoop drama en tragedie. En dat de partijen die vóor het blijven waren na afloop nog wat tragedie mochten doen dat zij weliswaar vóor Rutte hebben gestemd maar in hun diepere wezen toch tegen waren.

  Op naar Rutte 4,5,6 en 7. De Mugabe van de Lage Landen.

  1. Beukman

   Alsof van te voren al vast stond dat Rutte mocht blijven na een hoop drama en tragedie.

   Ik kreeg de indruk dat Rutte net een paar zetten verder vooruit dacht. Volgens mij hield hij er zelfs rekening mee dat de twee nieuwe verkenners zouden worden opgeroepen: hij stemde notabene vóór. Daarmee stapte Thierry, de indiener van dat voorstel, in zijn eigen val. Want hierdoor ging het allemaal nog veel langer duren, en dit was in het voordeel van de altijd topfitte Rutte.

   Mark kent immers bijzonder goed de geschiedenis van Parlement en Regering, en weet daarom dat in de kleine uurtjes, als iedereen in de bankjes hangt, het beoordelingsvermogen van de Parlementariërs omlaag gaat en ze zachtmoediger worden: een bewustzijnsvernauwing die voortkomt uit slaapgebrek.

   En zie: de man zit er nog, fris als een hoentje.

  2. Beukman

   Alsof van te voren al vast stond dat Rutte mocht blijven na een hoop drama en tragedie.

   Ik kreeg de indruk dat Rutte net een paar zetten verder vooruit dacht. Volgens mij hield hij er zelfs rekening mee dat de twee nieuwe verkenners zouden worden opgeroepen: hij stemde notabene vóór. Daarmee stapte Thierry, de indiener van dat voorstel, in zijn eigen val. Want hierdoor ging het allemaal nog veel langer duren, en dit was in het voordeel van de altijd topfitte Rutte, die zijn Parlementaire geschiedenis goed kent.

 3. rafi

  De flapdrollen van de CU bijten alleen door als het tegen Wilders of Baudet is. Voor de rest lijden ze aan het Stockholm-syndroom. Ergens hebben ze meegekregen dat je aan de overheid onderdanig moet zijn, en hun overheid, tja, dat IS Rutte. Dat je als T.K.-lid daar zelf het belangrijkste onderdeel van bent, zegt hun niet zo veel. Zij zien als overheid enkel de uitvoerende macht. ZELFS als die demissionair is. ZELFS als ‘die leugen op leugen op leugen stapelt om zeer ernstige feiten weg te moffelen’. Nee, blaffende hondjes bijten niet. Als puntje bij paaltje komt, dan stappen ze toch weer in een kabinet met de VVD. Zo ver weet Rutte Segers echt wel weer te krijgen, onder druk wordt alles vloeibaar.

 4. Drollevanger

  Ik had, hoewel ik er wel van overtuigd was dat ons land gebouwd is op Joods/Christelijke wortels, weinig vertrouwen in het CU, omdat ik wist dat hun voorman Zegers een tijd in Egypte had gewoond, en hij volgens mij daarom moest weten hoe in dat land, de oorspronkelijke bevolking, de “Kopten” door de later ingevallen islamietische Arabieren werden/worden vernederd, achtergesteld en van hun rechten worden beroofd. (onlangs werd hen verboden varkens te houden)
  Dezelfde ZEGERS reageerde te meegaand en begrijpend op elke idiote regel die vanuit islamitische M-Oosten kringen ons hier werd/wordt opgelegd.
  Om onze wortels te verdedigen hebben we nieuwe Tempeliers nodig, geen halfzachten als Zegers.
  De enigen die hier ten lande nog tegengas geven tegen het discriminerende islam geweld zijn de niet religieuze Wilders en Baudet.
  Het is ook mogelijk dat Zegers zich in zijn Egyptische tijd nooit met de Kopten heeft bemoeit. Die zaten te laag in de rangorde.

  1. Max Aue

   De man heet Segers.

   1. AS210854

    Farizeeër Segers toch?

   2. hetfietsmenneke

    Lekker zinvolle bijdrage weer.

    1. coenzoon

     had je anders verwacht van de decadente tról ?

  2. Kleurloze Politiek

   Wat heeft de Islam in hemelsnaam met dit hele gebeuren te maken.
   De leden van de Staten-Generaal functioneren geheel volgens de Nederlandse wetten.
   En als er een politieke keuze wordt gemaakt door één van de parlementariërs dan is dat binnen de kaders van de normen en waarden..

   Dus verwijten richting een religie maken die hier absoluut niets mee te maken heeft is op z’n zacht gezegd ridicuul en gestoord maar vooral heel diep zinkend..

 5. Max Aue

  Ik betwijfel zeer of deze uitgezochte tweets een representatief beeld geven van de achterban van de CU.

  1. Stanly2000

   Tuurlijk, Ernst!

 6. Aborifa

  De bloeddorst van de orthodoxe gristen komt boven. Kruist hem!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.