Hup vrouwen: ga meer werken! En dan niet alleen maar in parttime dienstverbanden

Econoom Frits Bosch beziet hoe vrouwen beter kunnen participeren op de arbeidsmarkt, waar het nog altijd niet gemakkelijk is. Enerzijds vanwege maatschappelijke tendensen (de kinderdagopvang belt nog altijd eerst de moeder als er iets is), maar anderzijds ook vanwege de populaire parttime contracten. Frits kijkt naar één sector waar veel vrouwen werkzaam zijn – de medische beroepen – en doet op basis daarvan aanbevelingen. “Het gaat erom een goede balans te vinden,” zegt hij.

Nederland vergrijst. Een steeds kleiner deel van de bevolking werkt. Steeds minder jongeren kunnen de vergrijzing opvangen. Vrouwen wordt dringend verzocht meer aan het arbeidsproces deel te nemen. We kunnen dat wel willen, maar het moet ook maar kunnen. Laten we eens kijken naar de medische sector, waar vrouwen sterk vertegenwoordigd zijn.

In coronatijd realiseren we ons meer dan ooit wat een prachtig werk vrouwen doen in de zorg en medische beroepen. Vrouwen zijn daar de laatste vijftig jaar sterk doorgedrongen. Thans zijn van de huisartsen ruim 53% van het vrouwelijk geslacht. In 1975 was dat 5%. Bijna 80% van de huisartsen in opleiding is vrouw, met een vergelijkbare trend bij tandartsen en dierenartsen. Onder vrouwen die kiezen voor specialistische opleidingen hebben de meesten een voorkeur voor geriatrie en kindergeneeskunde, en mannen voor cardiologie en neurochirurgie. Op de umc’s is 57% vrouw bij de min-45 jarigen.

De toekomst van de medische wereld is dus vrouwelijk. Dat pakt gunstig uit voor patiënten, want vrouwen geven meer blijk van emotionele betrokkenheid bij hun patiënten. Ze vragen meer naar het psychisch welzijn en nemen de tijd ervoor. Mannelijke artsen zijn zakelijker.

Het gemiddeld aantal gewerkte uren ligt lager bij vrouwen, omdat ze meer parttime werken. Dat betekent extra druk op de werkorganisatie. Bovendien kunnen de kosten van de kostbare opleiding ten laste van de overheid (belastingbetalers) met parttime werk amper terugbetaald worden. Mannen zijn niet altijd even gelukkig met flexwerk van vrouwelijke collega’s. Een gynaecoloog, promovendus: “Scoren binnen de medische wetenschap betekent onderzoek doen en hoogwaardig publiceren. Dat vereist volledige toewijding, zowel mentaal als fysiek. Het parachuteren van flexwerkende vrouwen met quota in de top van wetenschappelijke instellingen, leidt tot brokken en waardedaling van het beroep.” Een dierenarts vertelt me: “Wij hebben in alle opzichten een veeleisend beroep. Vrouwen combineren het met opvoeding kinderen en vertonen stressverschijnselen. Ze werken veelal in flexwerk, wat lastig te combineren is met dit beroep. Het schaadt de reputatie, en daarmee onze verdiensten.

Er is een trend onder vrouwen in de medische sector om hoogopgeleid te zijn. Voorheen werden ze vooral verpleegster. Maar ook hier stijgen de aantallen verpleegsters, al blijft er nog een fors tekort. Vrouwen wensen hoogwaardig maatschappelijk actief te zijn, ‘mee te doen’. Moederschap en kinderen opvoeden lijkt ondergewaardeerd. Zijn kinderen daarvan de dupe? Moeder moet naar haar drukke baan en zegt: “Je redt je wel, hé schatje, je eten is in de koelkast, je kunt me echt altijd bellen als er wat is.” Is er hier een relatie met de hoge zelfmoord onder jongeren tussen de 10 en 25 jaar? Het neemt onrustbarend toe van 109 in 2009 naar 159 in 2019, waarbij jongens oververtegenwoordigd zijn.

Wat is hier wijsheid? Dat de medische wereld vooral een vrouwelijk karakter krijgt, is uitstekend. Voor vrouwen is de combinatie van kinderen baren en opvoeden, in combinatie met dit veeleisend medisch werk, zwaar. De kinderopvang belt nog steeds eerst de moeder als er iets geregeld moet worden met het kroost.

Het betreft hier een bredere maatschappelijke perceptie die correctie behoeft. Mannen doen al meer in het opvoeden van kinderen en in en rondom het huis dan pakweg veertig jaar geleden. Jonge mannen hebben die trend goed te pakken, maar er moet wellicht nog meer bij om vrouwen meer ruimte te bieden meer te werken. Het lijkt goed als er wat druk van de ketel af gaat bij vrouwen, minder perse moeten en minder stress. Het gaat erom een goede balans te vinden. Alleen zo krijgen we een arbeidsmarkt waarin vrouwen volop meedoen, óók in de zorg.

Frits Bosch, auteur van “Risico als obsessie, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Onbehagen bij de elite, “Schaft ook Nederland zich af?” en “Feminisme op de werkvloer.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

35 reacties

 1. Pryora

  Het is sowieso een vreemd concept als je bedenkt dat zo’n beetje het gehele salaris aan de kinderopvang opgaat. Een ander betalen om het kind op te voeden. Maar als een inkomen gezin kom je er tegenwoordig niet meer.

  1. coenzoon

   correct , maar buiten dat , als het kind gaat puberen maken we er een sleutelkind van ? Daar zal de maatschappij echt van opknappen of toch niet als je de historie bekijkt ? Een warm nest in de jeugd geeft een stabiele basis naar de toekomst !

 2. Paardenmiddel

  Zet de statushouders aan het werk tegen vergrijzing.

  1. Max Aue

   Dat willen ze ook graag, het liefst een vaste baan.

   1. Wally

    Ej wij eerst graag! Waarom die figuren weer voortrekken?

  2. Nikita

   Grondlijn heeft nog wel plekken vrij ernst max en aanhang werkt daar toch niet die hangen de hele dag hier rond ….

   1. Max Aue

    Dat klopt, daar werk ik niet.

    1. Mark Auel

     Leugenaar!

     1. STOP FVD

      Oh, was jouw oude naampje nexit dan? Of ben je gewoon een boos wappie die tegen alles is wat overheid moet voorstellen? Awwww.

     2. CZ

      Wappie!

   2. Branzino

    @!Nikita
    Hé, Grondlijn, da’s toevallig. Ik ken één van de dames adviseurs daar goed.

    1. Meriadoc Brandebok

     @Branzino, weet je toevallig ook wat ze bij Grondlijn doen?

     Er zijn nog steeds zielen die menen dat het een bureau is van de overheid om rechtse fora te beïnvloeden. Nu kunnen we het “misverstand” ophelderen.

     1. Branzino

      @Meriadoc Brandebok
      Dat weet ik heel goed, maar dat kan iedereen zelf nazien op hun website, grondlijn.nl Ze bieden coaching en organisatie-ontwikkeling vooral in de zorgsector.
      Die diensten waaraan jij refereert lijken me beslist niet bij Grondlijn passen, zeker niet bij mijn contactpersoon.

      Maar verder denk ik vooral, dat de overheid niet de moeite zal nemen om via een undercover rechtse fora te beïnvloeden. Dat lijkt me een grote overschatting van die fora-invloeden. Veel invloed hebben ze in ieder geval niet.

     2. Branzino

      @Meriadoc Brandebok
      Grondlijn is trouwens geen bureau, maar een netwerk van zelfstandigen. Heb ik net even nagevraagd. Zij werken nauw onderling samen, net als ik zelf doe in een ander netwerk.

     3. Mark Auel

      Ons aller bekende Wìm Hùtten alias Max Aue is daar prominent aanwezig.

     4. Beukman

      Het lukt ons inderdaad van geen meter. Dat domme DDS-volkje blijft koppig de overheid haten.
      Gelukkig worden we vet betaald uit die EU-pot, en vindt er geen contrоle plaats op effect.

     5. Beukman

      Overigens heeft onze man in Hongarije inmiddels eieren voor zijn geld gekozen. Ook hij verdient nu een vette boterham aan de organisatie die hij zo verafschuwt: de EU.

     6. Mark Auel

      In your dreams Bukman, ik kots op de EU.

     7. Beukman

      ik kots op de EU.

      Best, Mark. Dat mag ook. Intussen sta jij gewoon op de payroll van diezelfde EU, en daar gaat het om.

     8. Mark Auel

      Je spoort niet Bukman, al denk je zelf van wel, laat je nakijken mafkees!

     9. Meriadoc Brandebok

      @Branzino

      Bedankt voor de toelichting. Ik vond de teksten op de website nogal wat vaag. Maar nu begrijp ik dat het in wezen een netwerk van zelfstandigen is rondom coaching e.d..

      Ik begrijp dat de coördinator van het netwerk een eigen website heeft met religieuze beschouwen. Ook interessant om eens te lezen. Lijken me belezen mensen bij Grondlij, als ik het zo zie.

     10. CZ

      Aldus Max Branzino Van Velenamen, na drie reacties geeft de liegende leugenaar het weer weg.

     11. Branzino

      @Meriadoc Brandebok
      Via mijn contactpersoon krijg ik op geen enkele manier de indruk, dat deze mensen zich met iets anders bezighouden dan hun advies- en coachingvak. Van mijn contactpersoon weet ik dat zelfs 100% zeker.

      De volhouders hier op DDS zullen nooit van hun waanbeelden afgebracht worden. Dat is precies het kenmerk van populistisch conservatisme, waardoor elke ontwikkeling of beweging buiten de deur wordt gehouden. Daar helpt helemaal niets aan. Ik ben ervan overtuigd, dat hetzelfde geldt voor veel andere overtuigingen die hier worden uitgedragen, ook oordelen over individuele deelnemers.

     12. coenzoon

      blabla bladieblabla van de huis mafklapper

    2. Max Aue

     Ik ken er niemand maar sommige idioten hier weten zeker dat ik een van de partners van dat bureau ben.
     Er lijkt me overigens niks mis met dat netwerk/bureau.

     1. Mark Auel

      Doe nog eens een linkje van de Correspondent Wìm……

      😀

     2. Harry Haller

      Ja Max, doe nog eens een linkje van De Correspondent. Oh nee, dat was jij niet, dat was een zekere W. Hütten. Domme naamsverwisseling waar jij helemaaaaal niets mee te maken had. Hahahahaha.

     3. CZ

      En moeders houdt uw kinderen binnen!

     4. Max Aue

      Ja, dat was een leuke grap, Harry. Ook jij vloog er met beide benen in.

 3. rafi

  Laten de Nederlanders vooral heel veel kinderen gaan maken om de continuiteit van dit in veel opzichten getalenteerde volk te borgen. Gemiddels aantal kinderen per vrouw is nog lager dan nodig is voor in standhouding. Anders dan Couwenhove-Kalergie wil misschien, maar wel conform Gods wil.

 4. usb3.0

  Kinderen hebben een vader en moeder nodig en moeders hebben een zorg gen

 5. toetssteen

  Waar een wil is, is een weg. Mijn vrouw, gynaecologe, dr medicijnen, werkte full time. Ik was werkzaam in de ICT bij een bank, afgestudeerd en economie was weliswaar mijn pretpakket, maar ook daar mijn bull gehaald. En we hadden maar liefst 5 kinderen en een dijk van een moeder/schoonmoeder, die zelf ook werkte. Twee schoonzussen die nog studeerden, maar thuis woonden en een schoonpa die een enorme regelaar was.
  Het lukte allemaal, maar iedereen heeft de schouders eronder gezet. Met elkaar, voor elkaar!

  1. usb3.0

   Ja maar heel veel hebben die luxe niet om de tekortkomingen op te vullen met bakken met geld

  2. Max Aue

   Zo hoog opgeleid en inhoudelijk zulke matige bijdragen, Toetssteen. Het bewijst maar weer dat een academische opleiding niet garant staat voor intelligentie.

 6. Drollevanger

  Als in dit land twee mensen zich kunnen veroorloven van 1 salaris rond te komen, is dat een goede zaak.
  Dat moet hier zo blijven.
  Dus zoals bij zwarte kousen(ikzelf hoor niet bij die club) gebruikelijk is, moet het mogelijk zijn dat 1 van de twee het huishouden drijft, en de andere de kost verdient.
  Terug naar het oude normaal van opa en oma, en het touwtje door de brievenbus.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.