Jonge SP’ers herdenken 151e verjaardag van massamoordenaar Vladimir Lenin: ‘Een belangrijke inspiratiebron!’

ROOD – de jongerenorganisatie van de SP – heeft vandaag het ondenkbare gedaan. Op het Twitter-account van de organisatie is namelijk een draad verschenen waarin wordt uitgelegd dat de Russische massamoordenaar Vladimir Lenin nog steeds “een belangrijke inspiratiebron” is voor de jongeren. Met name zijn “politieke gedrevenheid en theoretische inzichten” worden geroemd.

Bij ROOD is het vandaag feest. Op 22 april 1870 werd de Russische massamoordenaar en dictator Vladimir Lenin namelijk geboren. “Vandaag herdenken wij de 151e verjaardag van Lenin,” schrijven de jonge Marxisten dan ook op Twitter. “Onder invloed van zijn oudere socialistische broer en de werken van Marx, Engels en Kautsky groeide hij op tot een revolutionair-socialist.”

En dictator, natuurlijk. Maar dat wordt in de herinneringstweet gek genoeg nog even weggehouden.

“In zijn later leven zou hij een belangrijke rol spelen bij de Oktoberrevolutie,” gaan de communistische jongeren verder. “Ook schreef hij meerdere invloedrijke teksten, zoals ‘Staat en Revolutie’ en ‘Wat te doen?'”

Inderdaad, de man had heel wat op zijn kerfstok, waaronder het schrijven van verschillende boeken/pamfletten die indirect enorm veel lijden hebben veroorzaakt.

En ja, dat lijden wordt ook wel wat erkend door de jongeren. Alleen zien ze daarin geen enkele belemmering om Lenin toch te eren vandaag. “Ondanks dat in de Sovjet-Unie al spoedig de machtsovername van de arbeidersklasse werd vervangen met een dictatuur over de arbeidersklasse, zien wij Lenin nog steeds als belangrijke inspiratiebron,” aldus de jonge SP’ers.

Sterker nog, ze vinden dat ze zijn uitgangspunten en ideeën nog steeds in de praktijk moeten brengen. Dat is inclusief zijn socialistische revolutie.. Zoals de jongeren hun herdenkingstweets afsluiten:

“Zijn politieke gedrevenheid en theoretische inzichten bieden ons een leidraad voor de socialistische strijd vandaag de dag.”

Word gratis en voor niets lid van mijn speciale Telegram-kanaal en volg mij op Twitter.

In socialistische kringen wordt er heel graag net gedaan alsof Lenins opvolger Jozef Stalin dé dictator was, dé psychopaat, maar de daadwerkelijke geschiedenis spreekt dat tegen. Lenin was in de jaren daarvoor net zo erg. Hij heeft alleen minder leed veroorzaakt omdat hij minder lang leefde en dus minder lang de baas was.

Maar als we de gestorvenen in de burgeroorlog, die gewonnen werd door de communisten, niet meetellen was hij verantwoordelijk – direct! – voor de dood van zo’n 3 miljoen Russen. Als hij niet al in 1924 was gestorven – slechts vier jaar nadat de communisten definitief en totaal hadden getriomfeerd in de burgeroorlog – dan waren dat er ongetwijfeld veel meer geweest, want veel van Stalins beleid kwam regelrecht uit de koker van Lenin.

Dat zijn echter feiten, hè. En daar hebben ze niet zoveel mee bij ROOD, waar ze liever blijven hangen in naïeve tweets over een wrede en gruwelijke leider die miljoenen mensen op de één of andere manier over de kling heeft gejaagd. Echt een “belangrijke inspiratiebron” hoor!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

18 reacties

 1. STOP FVD

  En Baudet’s inspiratiebronnen zijn Jared Taylor en Donald Trump, en hij zelf is nota bene een man die een dictatuur nastreeft met zichzelf als belangrijkste man. En DAT vind je wel ok?

  Beter een socialistische dictatuur dan een fascistische/racistische dictatuur!

  1. StemPzeweg

   “Beter een socialistische dictatuur dan een fascistische/racistische dictatuur!”

   Hear hear

   1. Stanly2000

    Sarko,
    Waren deze jongeren er niet voor om geweld te gebruiken in hun sociale strijd?

  2. Nexit218

   Wat had dit stuk nou weer met fvd te maken??? Hoe gefrustreerd ben jij wel niet??? Haha tis gewoon echt sneu! Arm stopje toch zo geobsedeerd met Baudet je zou er bijna wat van gaan denken……

   1. Edjan

    Nexit, waar het hart van vol is, loopt de mond van over.

   2. coenzoon

    niets , helemaal niets maar wat verwacht je van iemand die “stop fvd ” heet ? Een observatie in het PBC lijkt niet te voorkomen.

  3. coenzoon

   de stopidioot weet nog steeds niet wie klaus schwab is de sukkel. Best triest als je weigert de realiteit te erkennen. Iedereen die de stopidioot attendeert op het WEF , agenda 2030 , klaus schwab en de speech van rutte is een wappie volgens deze idioot.

   build back better is gebaseerd op fascisme domme jongen of dacht je dat het zogenaamd handhaven van corona onzin binding heeft met de volksgezondheid domme jongen.

   Het ware socialisme houdt op bij een voedselbank. Voore de rest leven socialisten slechts voor eigen gewin !

  4. Wally

   Je hebt gelijk hoor. Want in linkse dictaturen is het allemaal prima geregeld toch? Goelags zijn fijne vakantiekampen en er zijn helemaal geen zuiveringen geweest. Mao was een vriendelijke aardige baas, Pol Pot had geen stageplaats gehad en was daarom boos, dus die paar miljoen doden… incidentje. Castro deed het allemaal prima verder, Che Guevara speelde gewoon een beetje buiten met z’n makkertjes en de DDR was inderdaad een ‘democratische’ republiek.
   En in Nederland? Drees gaf graag geld weg, wat hij zelf niet verdiende, den Uyl zorgde er keurig voor dat zijn woonstraat ‘toevallig’ GEEN erfpacht kreeg, meneer Kok jaagde ECHT niet op baantjes en vette commissariaten terwijl hij vrolijk leuterde over gelijk delen blabla, woitertje bos deed t ff lekker na en zie pechtold. Moet ik echt nog ff zo doorgaan? Serieus?

  5. toetssteen

   @Stop enz.
   U heeft geen benul van wat fascisme behelst. Ga aub snel terug naar dat rode blog!

   1. Max Aue

    Licht toe, Toetssteen. Wat begrijpt STOP FVD niet van fascisme?

  6. Tom Bombadil

   ga op een andere site je walchelijke gal spuwen. ongeinformeerde eikel. m

 2. ikweetwatikwil

  Oh…..ik dacht dat het over SP jongeren ging.

 3. Edjan

  De tsaar was anders ook nogal een dictator.
  Rusland was tot helemaal op het einde van de 19de eeuw nog een landbouwland met lijfeigenen, zelfs soldaten in het leger waren grotendeels lijfeigenen. De rest van Europa vond dat achterlijk. Toen had de tsaar een geweldig idee. Hij schafte het lijfeigendom af en de lijfeigenen mochten land kopen van hun vroegere meester. Die was niet gek en verkocht de slechtste stukjes voor een hoofdprijs. De lijfeigenen konden dat niet betalen en trokken naar de stad om als loonslaven te werken in de industrie die de tsaar net uit de grond had laten stampen. De tsaar had het allemaal “goed” gepland.
  De loonslaven waren bedonderd en kwamen in opstand. De tsaar liet ze genadeloos afknallen. Hier was de vader van Lenin bij die daardoor radicaliseerde. Hij vluchtte naar Duitsland totdat in WO I de Duitsers hem op de trein naar Rusland zetten met de bedoeling de (vijandige) tsaar de dampen aan te doen. Dat lukte. Er kwam een revolutie en al 2 weken daarna was het in Rusland weer net zo erg of erger dan onder de tsaar.
  Toen Stalin de macht greep, werd het nog erger.

 4. EvertB

  “Zijn politieke gedrevenheid en theoretische inzichten bieden ons een leidraad voor de socialistische strijd vandaag de dag.”

  Tweede Kamerlid Leijten (Socialistische Partij) is de hedendaagse strijdster voor de rechtvaardige zaak. Haar politieke gedrevenheid wordt echter door verschillende kabinetten Rutte als hinderlijk ervaren. Pieter Omtzigt (SP-light) kan dat beamen.

 5. Brenda Welsh

  Pinochet was stukken humaner.

  1. Stanly2000

   Qua aantal slachtoffers inderdaad.

 6. Borreby Duytsch

  …liever dood dan rood!

 7. Hamer Sikkel

  Marx, Lenin en Castro zijn helden voor de arbeidersklasse.
  Deze revolutionaire communisten hebben uiteindelijk de macht van het grootkapitaal buiten werking gesteld ten gunste van de werkers.
  Via contra-revolutionaire elementen (adel, kerk en multinationale ondernemers) zijn de collectieve productiemiddelen weer teruggeroofd van het proletariaat.
  Inmiddels maken lieden als Rutte, Kaag en Hoekstra thans de dienst uit in NL; deze knechten van het kapitaal houden nu de gewone mensen eronder – zowel qua inkomen als qua politieke invloed.
  Het wordt tijd voor een anarcho-syndicalistische revolutie.
  CP Internationale 22/07/2021* 😊😊😊

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.