‘Met het pistool op de slaap kiezen tussen Rutte of Kaag als premier? Dan met grote tegenzin toch maar Rutte!’

Voor columnist Frits Bosch is het helder: een voortgezet premierschap van Rutte is volstrekt onwenselijk, maar nog altijd ruim te verkiezen boven het eerste kabinet-Kaag. Frits: “Ik zie in haar een elitaire kakkineuze en arrogante dame die niets op heeft met de noden van burgers, de ‘gewone man’.” En: “Bovendien acht ik haar kennisniveau ver onder de maat om een land te kunnen leiden.”

Het premierschap van Mark Rutte hangt aan een zijden draadje. De Omzigtaffaire was de druppel die de emmer deed overlopen. We hebben tien jaar mogen ‘genieten’ van zijn leiderschap. Maar plotseling voldoet het niet meer. Het is niet transparant en staat te ver van de burger. Maar de redding is nabij: Sigrid Kaag komt met ‘nieuw leiderschap.’ Helaas maakt ze niet duidelijk wat dit inhoudt.

Laten we eens een inschatting maken. Betekent het een brug slaan naar burgers, en meer inspraak? Nee. De bekende kernelementen van D66 waren ooit gekozen burgemeesterschap en referenda. Ze zijn de deur uit gedaan omdat burgers dom geacht worden en met oplossingen komen die D66 niet aanstaan. D66 houdt de macht namelijk graag bij de elite.

Wat houdt het ‘nieuwe leiderschap’ van Kaag dan wel in? We kennen D66 als een partij van vrouwenquota en inclusie, waarbij de tekst ‘afspiegeling van de maatschappij’ vaak geuit wordt. D66 is een partij die ons dwangmatig mensen wil opdringen die anders niet daarvoor in aanmerking zouden komen. Dit is een zeer kwalijke ontwikkeling: het betekent een toename van discriminatie en een dommere maatschappij aangezien mensen niet langer primair op prestaties worden gekozen, maar op eigenschappen waar ze niets aan kunnen doen, zoals kleur, geslacht, herkomst of seksuele geaardheid.

Heeft Sigrid Kaag een specifiek doel met ‘nieuw leiderschap’? Ja, lang leve het feminisme! Kaag wil vooral vrouwelijk leiderschap, waarvan ze meent dat zij daarvoor als eerste in aanmerking komt. Ze wil de eerste vrouwelijke premier worden. God verhoede. Ik zie in haar een elitaire kakkineuze en arrogante dame die niets op heeft met de noden van burgers, de ‘gewone man’. Bovendien acht ik haar kennisniveau ver onder de maat om een land te kunnen leiden.

Als ik met het pistool op de slaap moet kiezen tussen Mark Rutte en Sigrid Kaag als premier dan zou ik met grote tegenzin toch Rutte kiezen. Maar de hemel verhoede dat we ooit voor die keuze gesteld worden.

Frits Bosch, auteur van “Risico als obsessie, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Onbehagen bij de elite, “Schaft ook Nederland zich af?” en “Feminisme op de werkvloer.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

34 reacties

 1. Edjan

  Helemaal met Frits Bosch eens. Rutte is knudde + we raken op de man uitgekeken, maar Kaag is nog veel erger. En D66 is de partij voor dames met hoepelrokken en heren met poederpruiken. 18de eeuwse adel.

 2. Chee

  Deels eens met Frits, maar nieuwe verkiezingen zijn in mijn beleving beter aangezien het politieke landschap enorm veranderd is na de omtzicht gate.

  1. Branzino

   @Chee
   Het politieke landschap is volgens de peilingen van De Hond nauwelijks veranderd. De VVD heeft flink verloren, maar blijft de grootste. VVD en D66 worden nog explicieter toppers, want ook de PVV raakt wat verder achterop en CDA loopt niet in. Die 6 verloren zetels worden bijna per stuk over een paar partijen verdeeld. De verhoudingen veranderen nauwelijks.
   Het is overigens wel interessant dat het CDA niet inloopt, ondanks Omtzigt in de hoofdrol.

   1. Cootje

    Nog een paar faillissementen als D reizen en de peilingen zien er weer heel anders uit , het mkb was nog niet hard genoeg getroffen in hun kruis om hun stem te veranderen .

    1. Branzino

     @Cootje
     Je beschrijft een toekomstige situatie die, als ze werkelijkheid wordt, het politieke landschap zal veranderen. Maar mijn reactie liet zien dat de affaire Omtzigt niet veel invloed heeft gehad op het politieke landschap van vandaag.

 3. Branzino

  Onder Rutte stond Nederland voortdurend, tot en met 2020, in de top van gelukkigste landen op aarde. Zie het World Happiness Report 2021 op happiness-report.s3.amazonaws.com/2021/WHR+21.pdf Zeer de moeite waard om te lezen, ook als zelf een heel andere beleving hebt van het (on-)geluk in Nederland. Maar dan zul je in het rapport de aanknopingspunten moeten zoeken om je beleving ook feitelijk te onderbouwen.

  1. Cootje

   Met in al zijn onderdelen en facetten gaat er zo kleine 60 miljard totaal om in de criminaliteit , in Italië is de economie voor eendere zwart , in Nederland zijn er steeds meer mensen die direct of indirect profiteren van deze gigantische belastingvrije inkomstenstroom , en geld maakt gelukkig . Of iets minder zorgeloos ,

   1. Branzino

    @Cootje
    Je bedoelt te zeggen, dat het geluk wordt bepaald door de mate waarin de zwarte economie floreert? Dan zouden de Italianen met hun 20% zwarte economie zeer gelukkig moeten zijn, terwijl dat voor Nederland met 8,5% toch wat tegenvalt. Neem je dat werkelijk serieus als verklaring?

    1. Cootje

     Met dit beleid en de opsporingen en handhavingen , plus het faciliteren van de banken .plus de integratie onderwereld bovenwereld is dat verdien model booming in Nederland , pakkans nihil , berechting over 3 jaar . Lopen nog 15000 veroordeelde los die meer dan 4 maanden gevangenisstraf hebben gekregen , een bananen republiek waardig , welke aangiftes worden tegenwoordig behandeld ? Resultaat 10 jaar Rutte

     1. Branzino

      @Cootje
      En daar wordt de meerderheid van de 17,5 miljoen Nederlanders heel gelukkig van?

  2. J. Punt

   Aan wie hebben ze dan gevraagd of ze gelukkig zijn. Zwervers in de goot of volgevreten directeuren die binnenlopen door bedrijven te laten klappen en het personeel lachend naar huis sturen met niks? Torenhoge SUV voor mama met grote gaten in beide handen. Dikke villa tussen de verslaafde BN’rs

 4. Jehannes

  Ik zie het liever vallen voordat het er is. Maar Kaag is geen optie.

 5. Mar

  Ben sowieso geen Rutte-fan, maar kan echt geen uitstekende vervanger voor Rutte bedenken. Binnen de VVD is er geen één te vinden en bij andere partijen kan ik ook niet zo maar eentje bedenken met dezelfde status en vermogen om een club totaal verschillende mensen bij elkaar te houden.

  1. Lefty

   @Mar: Rutte is natuurlijk vervangbaar. Iedereen kan zijn Corona speech doen bovendien. Zou niet goed zijn. Ik ben voorstander van nieuwe verkiezingen.

 6. Paardenmiddel

  Nou, ik zie het verschil niet. Rutte is er ook nooit voor de bevolking geweest. De spoedwet is in enkele dagen er doorheen gejast, waardoor we nog steeds in de lockdown zitten.
  Nog meer faillissementen volgen. In 10 jaar tijd is de economie kapot gemaakt en nu moet ons sociale leven stuk. De zure man zelf heeft niemand om voor te zorgen, dus hij is alleen bezorgd om zijn eigen leven. Daarbij doet ook hij alleen wat Brussel, who en de Vn hem opdragen.
  Het beste zou zijn: Nieuwe EERLIJKE
  verkiezingen.

 7. Marija

  Heerlijk op mijn mening bevestigd te zien door Frits Bosch.
  God verhoede dat Kaag het hier voor het zeggen gaat krijgen.
  De rillingen lopen over mijn rug, als ik terugdenk aan hoe zij Van der Plas en Marijnissen toesprak afgelopen week.
  Deze beide dames waren te netjes om haar van stevig replieken dienen, maar Kaag was vernederend. Het is een loeder eerste klas.
  Haar capaciteiten ken ik verder niet.

  1. Cootje

   Vroeger wel eens verkering gehad met zo type als kaag , het licht uit en op de lucht af was gelukkig wel een WOP relatie

  2. Duckday

   Klopt niks gelogen volledig de waarheid

  3. september

   Ik ben het ook eens met Frits Bosch.mocht deze informatie mislukken dan maar nieuwe verkiezingen

   1. Max Aue

    In Nederland zijn nog nooit verkiezingen georganiseerd na een mislukte (in)formatie. Er zal altijd een Kabinet aantreden, desnoods een minderheidskabinet. Pas wanneer dat valt kunnen nieuwe verkiezingen volgen.

  4. Ad Fundum

   @Marija, Met die capaciteiten zit het wel goed. Uitgerekend die zijn van evident belang!

 8. rafi

  U, heer Bosch, heeft kennelijk niet door hoe principieel dit schandaal Omtzigt-gate is. Misschien de SDZ lezen (via Briefje van Jan)? Als u dit wel door zou hebben, dan zou u geen liberalistische, utilisitsche AFWEGING maken, zoals u nu wel doet. Kiezen voor Rutte IV zou uberhaupt niet AAN DE ORDE mogen en moeten zijn. Dat kaag dan onvermijdelijk is, is onzin.

 9. Duckday

  Kaag KAK MADAM met een hete aard appel Ze is nog erger dan Rutte Vreemde mensen die zo n nagemaakte leidster kiezen Maar ja D66 staat boven het volk

 10. Duckday

  Er zijn nog TWEE Toppers PVV of FvD

  1. LifeBuddy

   100% +++++++

  2. Marija

   Juist !
   En als PVV weer wordt buitengesloten moeten er toch middelen en mensen zijn die dit kunnen aanvechten? Of zie ik dat verkeerd.
   Het is asociaal, ondemocratisch en zeer onbehoorlijk om daar nu niet eens een keer een dikke PUNT achter te zetten.
   En ik denk ook beter nieuwe verkiezingen, maar dat gaat
   ook niet lukken ben ik bang.
   MAAR AUB GEEN KAAG ALS MP.

   1. Fortiori

    Wat brengt Wilders op de planken. Als het echt anders moet zal de kiezer gereset moeten worden. Het zal doorgaan met Rutte als fractieleider en Kaag als MP. Niet altijd hoeft de grootste partij de MP te leveren. Mevr. Schippers mag ook.

 11. Beukman

  Hoe geestig dat een vrouw met het verkeerde accent de Rutte-haters toch weer in de armen van diezelfde Rutte drijft.

  De realist Grunberg zegt het vandaag heel mooi:

  Een belangrijke les van Weimar is dat een onvolmaakte democratie kan worden uitgehold doordat links én rechts niet met die onvolmaakte democratie wensen te leven en het midden het verval wel best vindt. Een doorslaggevende reden voor mij om dat midden in deze tijd, waar en hoe zich dat midden ook voordoet, te ondersteunen.

 12. Max Aue

  Babbelaar Bosch hoeft niet voor een pistool op de slaap te vrezen, het is uitgesloten dat Kaag premier wordt.

 13. Max Aue

  ….

 14. Yoyo

  Kort en goed: Alles is beter dan Kaag.
  Manmanman ,wat een bloedeloze armoede hier.

 15. andergeluid

  Er moeten nooit meer maar dan ook nooit meer 76 incompetente mensen over 17 miljoen mensen kunnen en mogen beslissen.
  Er moet dus nooit meer een meerderheid kabinet komen en de eed en de belofte aan het volk zweren en niet aan de staat
  Ze moeten de eed afleggen aan het volk dat ze het volk vertegenwoordigen bij leugens gewoon vervolgd kunnen worden
  de status Ambtenaar moet verdwijnen net als het wachtgeld dat moet ook meteen afgeschaft worden
  Die ouwe smoes van ja we kunnen zo ontslagen worden dat geld ook voor de burger die krijgt ook geen wachtgeld.

 16. henk43

  Geef mij dan ook Rutte maar.Als je hem een hand hebt gegeven ben je 1 vinger kwijt en doe je dat bij Kaag dan moet je je vingers altijd weer natellen. Het nieuwe leiderschap van haar houdt ook in: Rutte bellen en even subtiel mededelen dat zij een kandidaat voor kamervoorzitter heeft .Waarom die mededeling die andere fractievoorzitters niet hebben gekregen? Dit riekt naar….. Het is exact hetzelfde als de notitie AJ:p.o. vrz. 2e k? ,die in het verslag van de kenners stond. Nee zij heeft niet op steun aangedrongen maar subtiel even dit feit genoemd en haar houding t.o.v Rutte gisteren bij het debat sprak boekdelen.

  1. Max Aue

   ‘Rutte bellen en even subtiel mededelen dat zij een kandidaat voor kamervoorzitter heef’

   Ja, dat is wel zo netjes.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.