[Peiling] Nederland wil af van Rutte: 60% vindt het onterecht dat hij nog steeds VVD-leider én premier is

Uit een representatief onderzoek van Hart van Nederland onder ruim 3.000 mensen blijkt dat bijna tweederde van de Nederlandse kiezers het volkomen onbegrijpelijk vindt dat Mark Rutte nog steeds VVD-leider én premier is. Het precieze percentage is 60%. Slechts 34% zegt het wel te begrijpen dat Rutte is aangebleven.

Toen het debat plaatsvond over de “functie elders”-opmerking over CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt maakte premier en VVD-leider Mark Rutte duidelijk dat hij niet van plan was om zélf op te stappen. Hij zou aanblijven, als leider van de grootste partij. Nadien sloot de VVD ook meteen de gelederen door te stellen dat een VVD zonder hem ondenkbaar was. Rutte was de leider, Rutte zou de leider blijven. De andere partijen hadden dat maar te accepteren.

Hoewel Rutte en zijn partij erg eensgezind zijn denkt de Nederlandse kiezer daar heel anders over. Uit een nieuwe peiling van Hart van Nederland onder ruim 3.000 mensen blijkt namelijk dat maar liefst 60% van de kiezers vindt dat Rutte had moeten opstappen; niet alleen als premier, maar ook als leider van de VVD.

Deze uitslag is veelzeggend én glashelder. De Nederlandse kiezer vindt dat er een andere premier moet komen. Dat is opzienbarend omdat Rutte vóór Omtzigtgate nog de populairste politicus van het land was volgens de peilingen, en bij Nederlanders dé favoriet om een nieuwe regering te leiden. Dit ondanks verschillende andere grote schandalen zoals de toeslagenaffaire die hij zonder kleerscheuren overleefde.

Abonneer je gratis en voor niets op mijn Telegram-kanaal inclusief levendige chat… en volg mij op Twitter.

Maar die teflonlaag is duidelijk verdwenen. Ruttes politieke houdbaarheid is verstreken. Een meerderheid van het land vindt dat hij weg moet. Of dat gaat gebeuren, is nog de vraag. Informateur Herman Tjeenk Willink onderzoekt of er nog voldoende vertrouwen is, en spreekt daar deze week over met de zeventien fractievoorzitters uit de Tweede Kamer.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

34 reacties

 1. Max Aue

  In de laatste peilingen blijkt de VVD, en dat is vooral Rutte, in de kiezersgunst te stijgen. Ik kan deze peiling van Hart van Nederland dus niet zo goed plaatsen.

  1. Stanly2000

   Tuurlijk, Ernst!

  2. Branzino

   Dat Panel van Hart van Nederland bestaat uit leden die zichzelf hebben aangemeld, kijkers van SBS6 en Hart van Nederland dus. Dat is zeer zeker geen representatieve steekproef en daarom is deze peiling zonder veel waarde.

   1. Max Aue

    Dat vermoeden had ik al.

   2. Stanly2000

    Uitslag onderzoek Een Vandaag (27000 ondervraagden) van 7/8 april:
    60% onacceptabel
    34% acceptabel
    Erg veel verschil is er dus niet tussen het HvN en Een Vandaag.

    1. Branzino

     Dat schreef HvN zelf ook al. Maar de steekproef blijft heel weinig representatief. Je kunt bovendien bedenken, dat kiezers van CDA, GL, SP, PvdA, PvdD, PVV, FvD, JA21, BBB en enkele andere niet verkozen partijen het so wie so niet zien zitten om door te gaan met Rutte, ook zonder de Omtzicht-affaire niet. Daarmee heb je al ongeveer 50% van de kiezers. Die andere 10% zijn enkele ontevreden VVD- en D66-kiezers. Het is allemaal niet zo spannend als HvN nu suggereert.

     1. Stanly2000

      U kunt rekenen en schrijven wat u wilt maar 60% wil van Rutte af en daar wijzen beide onderzoeken naar.

     2. Branzino

      Beide onderzoeken bevestigen wat de stembusuitslag ook al aangaf: namelijk dat slechts ruim 20% van de kiezers een heel grote voorkeur voor Rutte als MP heeft en dat is een heel fors aantal bij zoveel deelnemende partijen.
      Maar nogmaals, de peiling is interessant maar heeft een betrouwbaarheid van ongeveer 0,0 wegens veel te lage representativiteit.

   3. coenzoon

    zeg mafklapper, bij welk clubje hoef je je niet aan te melden ? Wat ben je achterlijk gedrocht malle pietje

    1. Branzino

     @coenzoon
     nee, coenzoon, je begrijpt er helemaal niets van. Statistiek is niet echt moeilijk, maar je moet het wel zorgvuldig beoefenen. Maar ik ben weer niet te beroerd om het je uit te leggen. Zo wordt je langzaam toch een klein beetje wijzer.

     Om een representatieve steekproef samen te stellen, moet je niet vragen aan mensen on zich aan te melden. Dan krijg je niet een goede vertegenwoordiging van de Nederlandse bevolking. Bij HvN melden zich dan vooral kijkers van HvN aan. Dat is een bepaalde selectie van de Nederlandse bevolking. Een goede steekproef wordt op een andere manier samengesteld, zodat er wel een goede vertegenwoordiging van de bevolking ontstaat. Het CBS, bijvoorbeeld, heeft daar manieren voor ontwikkeld. M.b.v. Google kun je veel manieren vinden om een goede steekproef samen te stellen. Als je in zo’n representatieve steekproef meet, kun je dat wel vertalen naar de hele bevolking. Die HvN-peiling leent zich daar beslist niet voor.

     1. coenzoon

      blabla bladieblabla domme sukkel, wat een lap onzin weer , de vraag was bij welke opinie clubje hoef je niet aan te melden om mee te doem krankzinnige.

     2. Branzino

      @coenzoon
      Sorry, verkeerd begrepen. Maar jij hebt mij ook verkeerd begrepen. Een opinieclubje kan natuurlijk nooit onder de aangemelde deelnemers een peiling naar een politieke voorkeur organiseren en dat projecteren op het Nederlandse volk. De uitkomst van zo’n peiling heeft maar een heel beperkte betekenis.

     3. coenzoon

      alle peilingen en andere meuk over milieu , klimaat , energie enz is dus onzin. dank je.

     4. Branzino

      @coenzoon
      Inderdaad, als het geen representatieve steekproeven waren, is de betekenis heel beperkt, namelijk beperkt tot de onderzoekpopulatie. Maar ……………. er zijn ook statistisch verantwoorde peilingen gehouden, ook over klimaat, energie, milieu, en die zeggen wel heel veel. Die zeggen zelfs heel veel bij slechts 1.000 of 2.000 deelnemers.

      Je ontmaskert jezelf nu wel als een heel simpele ziel, die veel te snel conclusies trekt en daarin blijft volharden. Maar zo simpel ziet de werkelijkheid niet in elkaar.

     5. Max Aue

      Peilingen zijn uiteraard geen onzin en ze zijn in de regel ook betrouwbaar. Bij deze peiling ziet het daar echter niet naar uit.

     6. coenzoon

      ik snap het , peilingen hebben enkel waarde als ze meewerken in de waanideeen van de tróllen alhier. Als de tróllen zeggen de peiling is representatief dan is dat zo. De decadente strónt vlé®k en de onwetende malle pietje hebben hun selectie voor wat we representatief mogen noemen en wat niet.

      Je blijft lachen met de arrogante volidioten !

     7. Max Aue

      “ik snap het”

      Nee, maar dat is meestal het geval.

     8. usb3.0

      maxje vind peilingen alleen van gewichtig belang als het in zijn straatje past

  3. coenzoon

   domme max anus snapt niet dat de eerste op de lijst altijd veel stemmen meesnoept van de partij. Als de hork rutte echt had willen weten hoe populair hij is had ie op plek 20 ofzo moeten gaan staan. Maar dat durft de lafaard niet strónt vlé®k , hij is net zo schijnheilig als jij. Fijn dat jij het niet kan plaatsen domme jongen.

  4. usb3.0

   maxje vindt peilingen alleen van gewichtig belang als het in zijn straatje past

   1. Max Aue

    Zie je wel dat je de stam+t best kunt begrijpen, Gerrit? Nu ‘t Kofschip nog.

    1. usb3.0

     De taal autistische maxje blijft door zijn gezever de aandacht verschuiven van de inhoud naar de vorm, waardoor de discussie stopt.
     Dé tactiek om hun gebrek aan argumenten te verhullen.

     1. usb3.0

      speciaal voor maxje dé taal autist, het is natuurlijk “Dé tactiek om zijn gebrek aan argumenten te verhullen.”

 2. Monty

  ”60% vindt het onterecht dat hij nog steeds VVD-leider én premier is”

  Dus 40% vind het terecht dat hij VVD-leider én premier is.

  Denk niet dat 40% voor Hoekstra, Kaag, Baudet of Wilders zou kiezen.

 3. Gebande_3

  Het onderzoekspanel van HvN is een kruising tussen de Telegraaf en GS.
  Van enige representativiteit is geen sprake.
  Net zo “gekleurd” als een Joop-enquête.

  1. Max Aue

   Helder, het draagvlak voor Rutte als premier is dus veel groter dan hier gesuggereerd.

   1. coenzoon

    en waar baseer je die mening op strónt vlé®k

 4. STOP FVD

  Gaan we weer, Hart van Nederland en representatief past niet in 1 zin, net als Maurice de Hond en representatief.

  Alleen coenzo’n moeten we het weer uitleggen, en arme jongen snapt het niet:

  “zeg mafklapper, bij welk clubje hoef je je niet aan te melden ? Wat ben je achterlijk gedrocht malle pietje”

  Maar goed, ik snap het wel dat het hier een “artikel” is, want de FVD’ers die kunnen niet zelf nadenken, dus vertel je hen wat er in de wereld gebeurt, kunnen ze meteen als waarheid aannemen, wel zo makkelijk.

  1. coenzoon

   kan je dat gewauwel even structureren stopje ? het is niet echt representatief voor het gemiddelde domme jongen

   1. STOP FVD

    “en waar baseer je die mening op strónt vlé®k” HAHAHAHAHA!

    1. coenzoon

     op het onleesbare stuk van je domme jongen !

     1. STOP FVD

      Gaan we weer, Hart van Nederland en representatief past niet in 1 zin, net als Maurice de Hond en representatief.

      Alleen coenzo’n moeten we het weer uitleggen, en arme jongen snapt het niet:

      “zeg mafklapper, bij welk clubje hoef je je niet aan te melden ? Wat ben je achterlijk gedrocht malle pietje”

      Maar goed, ik snap het wel dat het hier een “artikel” is, want de FVD’ers die kunnen niet zelf nadenken, dus vertel je hen wat er in de wereld gebeurt, kunnen ze meteen als waarheid aannemen, wel zo makkelijk.

  2. AS210854

   Hahahaha een vandaag en nieuws uur wel dan?😂😂😂

 5. Drollevanger

  Ik geloof er niks van dat Nederland af wil van Rutte.
  Rutte heeft met zijn partij de VVD weer kans gezien om hier de grootste partij te worden.
  Dat heeft het kader van de VVD al eens eerder geflikt. Toen won Rita Verdonk dankzij het aantal stemmen en schoof hun partij kader toch Rutte naar voren.
  Kennelijk brengt een Rutte voor de centen aan de top toch meer op.
  Wie had het over democratie? Die huisschilder of metselaar die op de VVD heeft gestemd schoffelt men gewoon onder.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.