Peiling: Weinig geloof in verandering bestuurscultuur, kiezers willen daarom dunner regeerakkoord

Gijs Rademaker, opiniepeiler bij EenVandaag, is met een interessante peiling gekomen over de conclusies van informateur Herman Tjeenk Willink, wie er volgens de ondervraagden verantwoordelijk is voor de huidige bestuurscultuur én of men er vertrouwen in heeft dat die cultuur veranderd kan worden de komende jaren. Via EenVandaag.

Wat direct opvalt is dat maar weinig mensen (5 procent) alléén Mark Rutte verantwoordelijk houden voor de huidige bestuurscultuur. Die ligt volgens hen ook bij andere politici (specifiek noemen zij de PvdA, CDA, D66 en de ChristenUnie) én hoge ambtenaren.

Een ruime meerderheid van de ondervraagden (81 procent) zegt daarnaast dat ze er geen vertrouwen in hebben dat die bestuurscultuur de komende jaren écht gaat veranderen. Maar, zo vinden zij ook, daar moet wel een poging toe gedaan worden.

En daarom resoneert één van de conclusies van Tjeenk Willink ook bij de respondenten, namelijk dat er een dunner regeerakkoord op hoofdlijnen moet komen. De kiezers van de drie grootste coalitiepartijen zeggen daar ook achter te staan (VVD: 62 procent, D66: 74 procent, en CDA: 71 procent).

Zo’n akkoord “op hoofdlijnen” zou betekenen dat er veel meer onderhandeld moet worden, mogelijk ook met andere partijen, waardoor een kabinet waarschijnlijk ook minder stabiel is. Maar dat is voor deze kiezers dus geen probleem. Zij zien het als een mogelijke eerste stap om die bestuurscultuur te doorbreken, al denken zij ook wel dat er nog veel meer voor nodig zal gaan zijn.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

24 reacties

 1. Max Aue

  “Wat direct opvalt is dat maar weinig mensen (5 procent) alléén Mark Rutte verantwoordelijk houden voor de huidige bestuurscultuur.”

  Ja, en om die reden is het ook niet zo logisch hem niet opnieuw premier te maken.

  1. usb3.0

   Aldus onze autist

   1. Duckday

    htt**://www.bitchute.com/video/gZbBpV25LnFb/

  2. Cootje

   Hij is zwaar beschadigt en er zit nog meer ellende voor hem aan te komen , journalisten hebben nog meer in petto voor hem op de juiste momenten , en Corona gaat hem slachten , inentingen gaan niet helpen , de vierde golf eind juni hier en in heel Europa , en zijn achterban zijn tegen die tijd hun vrouw of man kwijt een en al financiële ellende faillissementen . En de oude politieke verrotte bestuurders gunnen elkaar het daglicht niet , tegen die tijd komt de rekening voor 10 jaar wanbeleid , dementie , en bedrog .

  3. Augustus

   Niet de enige verantwoordelijke, maar wel de eindverantwoordelijke. Graag zou ik willen weten wat het voordeel is om dezelfde persoon aan te houden zelfs na diverse schandalen. Zou je juist niet wat meer diversiteit willen i.p.v. continu dezelfde old boys club aan het bewind?

  4. rutte leugenaar

   h**ps://www.telegraaf.nl/nieuws/429225389/nederland-laat-6-miljard-coronasteun-van-eu-liggen

   wat een fantastische bestuurder die oprutte !
   geen herstelplan , geen geld , wat een flapdrol vind je niet strónt vlé®k ?

 2. usb3.0

  Het is welke vragen er gesteld worden, en aan wie..

 3. Edjan

  Dat zou een begin zijn: een “dunner” regeerakkoord.

 4. rutte leugenaar

  Wat gaat oprutte dan veranderen aan build back better?

  1. Max Aue

   Hopelijk niets. We hebben deze staatsman juist nodig voor het herstel na deze crisis.

   1. Jack Flash

    Dus nog meer afbraak.

    1. Max Aue

     Nee, herstel.

     1. usb3.0

      We weten allemaal, sterker nog, het is volledig zichtbaar dat leugenclown rutte Nederland heeft afgebroken, maxje is een autist die ziet dat niet…

     2. Max Aue

      Nederland is rijker, veiliger en welvarender dan Nederland 20 jaar geleden en in vergelijking met de meeste andere landen in Europa.

      Je zwetst.

     3. Cootje

      Nederland welvarender geworden ? Pensioenen zijn al ruim 12 jaar niet geïndexeerd , rente op spaargeld naar 0 , om de zuid Europese maffia in stand te houden. De laatste 10 jaar de belastingdruk direct en indirect met 25% is gestegen . Een van de partners is 9 maanden aan het werk voor de bv Nederland die moet zich net niet voor de prostitutieramen etaleren om de bv te behagen welvarender zijn onze kostgangers geworden die worden met bed brood en een warm bad ontvangen , terwijl je vader of je moeder die van af hun 15/16 jaar dit land hebben opgebouwd , in een verpleeghuis met 40/50 personen met 4 mensen behandeld en gewassen , stank voor dank als je kont s, morgens om half elf wordt gewassen , en dan hebben we hier een mafkees die beweerd dat ons land welvarender is geworden , oudere thuiswonende om 7 uur avonds met 7 sloten de deur op slot en niet meer buiten komen

     4. usb3.0

      Nee hoor, maxje liegt, steeds meer mensen moeten naar de voedselbank maxje is een druiloor, maar maxje bewijst mijn gelijk als ik zeg dat maxje een inlevingsvermogen heeft van een autistische 6 jarige

     5. CZ

      Max Ernst de leugenaar is pleonasme.

     6. rutte leugenaar

      Kan onze strönt vlëk 1 wapenfeit benoemen wat zijn competente fatsoenlijke bestuurders heeft gepresteerd behalve het standaard gewauwel. 30.000 slachtoffers bij de toeslagen affaire is geen verdienste net zoals halvering van IC capaciteit geen verdienste is. Ben toch zo nieuwsgierig wat de lachende liegende linkse hobbezak opritten betekent heeft voor Nederland. Oooo wacht , de wekelijkse bijdrage van 200 miljoen aan Brussel of de belofte van 750 miljard eurobonds? Kom strönt vlëk wat heeft het varken betekend voor de Nederlandse burger buitenom de 1000 leugens.

     7. Max Aue

      Nederland behoort tot de 15 rijkste landen van de wereld, leugenaar. Dus zo slecht doen we nog niet.

      ht*ps://www.businessinsider.nl/dit-zijn-de-29-rijkste-landen-ter-wereld/

     8. rutte leugenaar

      ik vroeg wapenfeiten van rutte geen slap gewauwel

 5. alla-af sn-akbar

  Nu krijgen we godbetert ook nog Flutte 4. Het is niet te geloven, was een zooitje
  plucheplakkers.

 6. AidemediA

  Weinig geloof in verandering bestuurscultuur? Zeg maar GEEN geloof in de woorden van pinok en zijn marionetten. Deze man met zijn volgelingen gaan onverdroten door met de gijzeling van Nederland. Een stelletje machtswellustelingen die de wet overtreden, die liegen en bedriegen, verder laten gaan is in dit land de gewoonste zaak van de wereld geworden. Ze beloven beterschap, maar dat zal van korte duur zijn. Want de machtsg*ile leugenaars weten niet beter, dan om hun kontje op het pluche te houden. (m)ederland op zijn best zullen we maar zeggen.
  Uren en uren l*llen levert alleen maar weggestemd worden op, vanwege de kadaver discipline, erin geramd door pinok.
  Zo is het de laatste vier jaar gegaan en zo zal het blijven.

 7. Spoetnick

  Kiezers willen……

  Niks mee te maken (de komende 4 jaar).
  Kiezers zijn aan zet geweest.
  Nu gaat de Rutte-doctrine weer zijn eigen gang.

 8. Rieks

  Maar deze cultuur kenden we toch al decennia? Wie als Kamerlid van een regeringspartij kritiek durfde leveren werd binnenskamers de mantel uitgeveegd en bij de volgende verkiezingen op een onverkiesbare plaats bezet. Dat wist ieder Kamerlid dus hield ie zijn mond maar en schikte hij zich in zijn rol als stemvee.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.