RIVM gaat toch maar even kijken hoe schadelijk corona écht is: positief getesten worden jaar lang gevolgd

Ruim een jaar na het begin van de coronacrisis start het RIVM binnenkort een onderzoek om te ontdekken hoeveel Nederlanders nog lang na hun Covid-besmetting klachten houden. In het Verenigd Koninkrijk hebben ze de eerste resultaten al gepubliceerd, maar het RIVM wil ook graag zélf wat te doen hebben.

Gisteren concludeerden de regering van het VK dat 13,7 procent van de besmette Britten langer dan drie maanden symptomen houdt. 1,1 miljoen Britten lijken langer dan vier weken last te hebben (gehad) van klachten. En 70.000 mensen zouden na een jaar nog niet hersteld zijn.

Als dat onderzoek een beetje degelijk is uitgevoerd en het is gedaan in omstandigheden die vergelijkbaar zijn met de situatie in Nederland, dan zou je daar dus prima lessen uit kunnen trekken, toch? Het RIVM denkt daar echter heel anders over. Die willen nú pas gaan kijken of het virus ook voor Nederlanders zo’n beroerd effect op de gezondheid heeft. Dat meldt het AD.

Het RIVM presenteert zichzelf daarmee dus eigenlijk als een veredeld onderzoeksbureautje. Want als de nood het hoogst is en er snel moet worden gekeken hoe gevaarlijk dat virus op de lange termijn is, dan zijn ze nergens te bekennen. Maar als de resultaten elders al bekend zijn, dán durven zij het ineens aan om vrijwel exact hetzelfde onderzoek te gaan herhalen.

Over iets meer dan een jaar krijgt de gehele Nederlandse samenleving dus eigenlijk nog gewoon een trap na, want de conclusies van dat onderzoek kun je wel raden: ‘Oeps! We hadden het virus toch behoorlijk onderschat.’; ‘Oh jee, de lange termijn effecten zijn toch niet vergelijkbaar met een stevige griep.’; ‘Bij de volgende pandemie zullen we echt beter moeten ingrijpen, maar dan écht!’

Het RIVM had dit grote corona-onderzoek al direct bij de eerste patiënten in februari 2020 moeten uitvoeren, en dan niet alleen via een pietluttige reeks vragenlijsten. Onderzoeksresultaten hadden dan wellicht invloed kunnen hebben op het beleid. Wat het RIVM nu doet is mosterd na de maaltijd. Eigenlijk zoals de Jaap van Dissel-club al die tijd al heeft gedaan.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

15 reacties

 1. Max Aue

  “dat 13,7 procent van de besmette Britten langer dan drie maanden symptomen houdt. 1,1 miljoen Britten lijken langer dan vier weken last te hebben (gehad) van klachten. En 70.000 mensen zouden na een jaar nog niet hersteld zijn.”

  Dus naast de grote aantal mensen dat sterft aan corona is er een enorme groep patiënten met langdurige klachten die in sommige gevallen heel erg lang aanhouden.

  Er zijn hier dwazen die zeker denken te weten dat corona niet erger is dan een gewone wintergriep.

  1. rafi

   Corona is niet erger dan een gewone wintergriep.

  2. usb3.0

   0,03%

  3. J. Punt

   Volgens mij was het toch 13,78975% Max! Reken het even na als dat lukt?

  4. Albion

   Ook bij een gewone griep, kan je nog maanden erna nog niet fit zijn.
   Weet je wat het is?
   Het heet: HET LEVEN!

   Mensen kunnen eens ziek worden, eng he?
   Ga maar in een hoekje lopen huilen en knijp je handjes samen voor de maakbaarheid.
   Boehoehoe!

 2. STOP FVD

  Uhm, wat een heel vreemd bericht, ik geloof niet dat het RIVM roept dat het een stevige griep is. Dat roept alleen maar jouw chef corona ontkenner. Dus dit stukje slaat wederom als een tang op een varken. Maar dat maakt jouw lezers niets uit. Ondanks dat ook zij slechts geloven in een (hoax volgens links liegt wappie) stevige griep, vinden ze het maar al te mooi als het rivm door jou onderuit gehaald moet worden (voor zover je dat uberhaupt aan het doen bent, want dit is nog slechter dan je vorige broddelwerken).

  1. usb3.0

   “ik geloof niet dat het RIVM roept dat het een stevige griep is”

   Maar dat is het natuurlijk gewoon wel, stopje is ook een fascistische vaccinazidrammende coronafetisjistisch wappie

 3. At

  Weet iemand wat er gebeurd is met Covid-19 patiënten, die 1e lijns huisartsen hulp hebben gehad met bijv. zink, samen met als katalysator hydroxychloroquine ? Of iets anders ?
  Laten we niet vergeten, dat onze overheid 1e lijns hulp (huisartsen), al een jaar, geblokkeerd heeft tot en met vandaag. De huisartsen, met al hun creativiteit en intellect, mogen vlgs mij niet behandelen van de z.g. inspectie.

  1. Max Aue

   Dat is juist en dat komt omdat hydroxychloroquine niet werkt tegen covid en zelfs schadelijke gevolgen heeft.

   1. At

    Ja, ik weet dat hydroxychloroquine niet werkt volgens alle tests, echter ik zag nog nimmer een negatief testresultaat in de 1e lijn, tussen 4e en 9e dag, door huisartsen, waarbij de hydroxychloroquine als ondersteuner/katalisator van een flinke dosis zink wordt toegediend. Zink is de kogel, Hcq het afvuurmechanisme.
    De oplossingen door creatieve huisartsen werden door de overheid in de kiem gesmoord. En vandaag nog steeds.

 4. M. Brandenburg

  OPvallend aangezien al lalng en breed bekend is dat wie echt de griep hefet gehad en met zware symptomen word opgenomen ook maanden tot wel jaren klachten kan blijven houden, dus als dit bij de griep al zo is, waarom zou dat bij Corona niet zo zijn. Nu denk ik persoonlijk dat men over deze maanden tot jarenlange gevolgen van de griep de mond gaan houden en gaan doen dat dit iets heel nieuws met Corona, terwijl vorig jaar April dit al speelde en men de griep al aanhaalde dat dit bij de griep ook gebeurd.

  1. STOP FVD

   ONZIN VERHAAL. Ben je ook in dienst van de FVD/DDS clown club?

   1. coenzoon

    ja natuurlijk vaccinatiewappie ! heb je ook argumenten of is de materie weer te moeilijk voor je inhoudsloze roeptoeter

 5. usb3.0

  Daar zullen ze natuurlijk met de “kennis van nu” op terug moeten komen …

 6. J. Punt

  Testrapport heet; ‘ Met Een Dikke Korrel Zout’ kom op woordvoerder, veeg de Dandruff van je jassie want de camera’s zoemen weer, tijd voor de dagelijkse portie bangmakerij!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.