CDA-toppers wijzen de Kaag-variant, met PvdA én GroenLinks, resoluut van de hand: ‘Geen linkse wolk in kabinet’

Het CDA ziet een kabinet-Rutte IV met daarin maar liefst twee linkse partijen absoluut niet zitten. Wat de christendemocraten betreft moet dat aantal beperkt blijven tot één, en geen linkse wolkvorming optreden tijdens de kabinetsformatie. Dat zeggen partijprominenten vandaag in De Telegraaf, waarin wordt bepleit het aantal fracties aan de onderhandelingstafel te beperken tot vier. Behalve VVD, D66 en CDA kan dan één linkse partij aanschuiven: GroenLinks of PvdA. Niet allebei.

Jack de Vries, voormalig staatssecretaris voor het CDA ziet liever dat naar de ChristenUnie wordt gekeken, dan naar linkser partijen. De door D66-lijsttrekker voorgestelde variant vindt hij “met afstand de slechtste” optie voor een nieuw kabinet.

Ook Hans Hillen, die in Rutte I diende vindt GroenLinks niet nodig voor een stabiele regeringsmeerderheid. Hij wil GroenLinks er niet bij, maar alleen de PvdA: “Twee keer links, twee keer rechts,” aldus de voormalige bewindsman.

Elco Brinkman, die het CDA in de jaren ’90 leidde, vindt de variant van Kaag ‘te hoog van de toren geblazen.’ Formeren met vijf partijen noemt hij ‘ingewikkeld.’

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

33 reacties

 1. EvertB

  Deze oudgedienden van het CDA blazen opmerkelijk hoog van de toren. Hun implosiegevoelige partij met geliefd Kamerlid Pieter Omtzigt verloor immers vier zetels en zakte weg naar een bescheiden vijftien stoeltjes. De mening van Hillen, steigerbouwer van het gedrocht met de PVV, zal nauwelijks gehoord worden. Het CDA zit nog steeds in de posttraumatische verwerkingstijd.
  De Vries was een succesvolle spindoctor en speelt dit spelletje nog steeds. Door de CU bij het formatieproces te betrekken waarschuwt hij de PvdA en GroenLinks niet teveel noten op hun zang te hebben.
  Een zinvol formatiealternatief lijkt er niet zijn. De Nederlandse kiezer wil door het midden en zal krijgen wat die wenst.

 2. Emile Takma

  Het is voor de PvdA en GL electorale zelfmoord om gescheiden op te trekken in deze formatie.
  De kans dat dit gebeurt is dus klein.

  1. rutte leugenaar

   zegt de onwetende strónt vlé®k !

 3. NVerhoef1

  Belachelijk die eis van PvdA en GL om gezamenlijk op te treden. Had dan gezorgd dat je als 1 partij tijdens de verkiezingen was opgetreden. Het CDA is natuurlijk niet gek om met zoveel links opgezadeld te worden. En GL heeft nog flink verloren ook. Dus PvdA alleen meedoen of anders helemaal niet

  1. Beukman

   Ervaringen van de afgelopen decennia leren dat het politieke zelfmoord is om in een Kabinet te gaan zitten in een samenstelling waarin er al te veel water bij de wijn moet worden gedaan voor wat betreft het verzilveren van de eigen standpunten.
   Bedanken voor zo’n Kabinet is dus niet zo belachelijk als het misschien lijkt.

   1. rutte leugenaar

    nee hoor bukhol , ze sluiten straks de rijen bukhol. Het partijkartel functioneert nu eenmaal op die manier voor het verzilveren van wat winst .

    salon socialisten aan de poker tafel bukhol.

   2. halo1

    Met die enorme fragmentatie van nu zal men wel wel (veel) water bij de wijn moeten doen.. op straffe van onregeerbaarheid van het land = anarchie.

    1. Beukman

     Sinds het debacle van Rutte I is het steeds gelukt om een redelijk stabiel Kabinet te vormen – met dank aan de CU.

     Overigens zien ook sommige van de grotere partijen, zoals FvD en PVV, het niet zitten om hun reputatie te grabbel te gooien door mee te gaan regeren, wetend dat ze hiertoe veel van hun agendapunten zouden moeten inleveren, en hierdoor kiezers kwijtraken.

   3. Emile Takma

    Ik denk dat het wel mee zal vallen met de hoeveelheid water in de wijn. Van VVD tot GL is er sprake van een opmerkelijke consensus over het te voeren beleid in de komende jaren: uit de crisis met een stevige rol voor de Overheid, verkleinen van inkomensverschillen, voluit inzetten op klimaat, pro-EU en een nieuwe bestuursstijl. Bovendien hoeven veel politieke meningsverschillen niet meer in een regeerakkoord te worden vastgehamerd, men zal meer ruimte willen bieden aan een inbreng van de Kamer en een regeerakkoord op hoofdlijnen.

  2. Emile Takma

   CDA en VVD hebben ook aangegeven alleen samen in een Kabinet te gaan zitten. Heeft NVerhoef daar ook moeite mee.

   1. rutte leugenaar

    waar hebben ze dat aangegeven strónnt vlé®k ?

    1. Emile Takma

     Ze hebben dit gemeld aan Tjeenk Willink. Zie zijn verslag.

 4. Eminem2

  Hoewel ik geen fan van de PvdA ben, moet ik ze nageven dat ze al vóór de verkiezingen vrij duidelijk hebben aangegeven dat ze alleen samen met één andere linkse partij zouden gaan regeren. En daarbij was duidelijk dat zij D66 niet als links zagen, waarmee zij zeker een punt hebben.

  Om dan nu te vragen of de PvdA dat even wil inslikken om zich daarmee direct als politiek onbetrouwbaar te afficheren, is niet heel realistisch. Ook praktisch gezien zouden zij dan de risee van links worden en als schoothondje van Rutte aangemerkt worden. Het heeft er daarom veel van weg dat al direct een breuk met PvdA en GL wordt geforceerd, met als volgende stap om net zoals vier jaar geleden bij de CU aan te kloppen. (Misschien heeft die achter gesloten deuren zelfs al openingen geboden?)

  Ook doet dit bij het CDA wat denken aan de wijze waarop zij het roemloze einde van Balkenende-4 hebben ingeluid, namelijk door van de PvdA te eisen dat zij op basis van een meerderheid binnen het kabinet afstand zouden nemen van hun eigen verkiezingsprogramma waarin zij een nieuwe missie naar Afghanistan hadden uitgesloten. Bos merkte destijds droogjes tegenover Balkenende (die hem “wilde aanspreken over de eenheid van het kabinetsbeleid”) over op dat daar in de Kamer toen gewoon geen meerderheid voor was.

  1. Emile Takma

   Mooie analyse, Eminem.

   Ik vermoed dat PvdA en GL elkaar ook niet zullen loslaten omdat dit een eventuele fusie van die partijen, waar meerderheden in beide achterbannen voorstander van zijn, zou bemoeilijken.
   De vorming van het CDA werd indertijd zeer bemoeilijkt omdat twee van de drie fuserende partijen (KVP en AR) deel uitmaakten van het Kabinet en de CHU daar buiten stond. Die situatie zal men nu willen vermijden.

   1. rutte leugenaar

    zoals gezegd op naar nieuw verkiezingen , en dan maar hopen dat idioot Nederland ontwaakt. Immers met de kennis van nu moet het partijkartel afgemaakt worden !

    De strónt vlé®k zijn verbale diarree is weer geheel off topic met decadent gewauwel

 5. Meriadoc Brandebok

  Zeer terecht. Een kabinet met GroenLinks zou ontzettend slecht zijn voor Nederland en de politiek. Het is logisch dat het CDA dat niet trekt.

  Men moet zich daar tegen verzetten.

  1. halo1

   Waarom eigenlijk?.. verklaar u nader! Je kan toch gewoon beginnen met hun milieu-standpunt..

  2. Harry Haller

   Eens Meriadoc. GroenLinks is een kleuterpartij met ridicule ideeen: Greetje Thunberg-groupies en Greenpeace-anarchisten met een hoofd vol illusoire waanvoorstellingen.

   1. Emile Takma

    De milieu- en klimaatparagraaf van GL wijkt niet af van die van PvdA en D66 en weinig met die van VVD en CDA. Dat is ook niet zo vreemd, we hebben ons als Nederland, ook juridisch, verbonden met de klimaatdoelstellingen van de EU. Er valt niet zoveel meer te kiezen.

    Feit is dat de ideeën van de ‘kleuterpartij’ GL inmiddels door nagenoeg alle fatsoenlijke partijen zijn overgenomen. Ik zie daarom ook niet in waarom GL niet zou kunnen deelnemen aan een Kabinet.

    1. Emile Takma

     met die = van die

    2. rutte leugenaar

     de strónt vlé®k heeft weer een leesprobleem

     de klimaat agenda is van alle clubs verschillend domme jongen. Op bijna elk dossier is er geen consensus domme jongen

     1. Emile Takma

      Kan Poepie uitleggen welke verschillen er zijn het klimaatstandpunt? Ik meen te weten dat alle genoemde partijen zich geconformeerd hebben aan de klimaatakkoorden, het EU-programma en het Urgenda-vonnis.

      Of zie ik dat verkeerd?

     2. rutte leugenaar

      uiteraard ziet de strónt vlé®k het verkeerd. Geen enkele club is het inhoudelijk eens domme jongen. Je gewauwel raakt kant noch wal. Laten we beginnen metb voorstel van de vvd voor kernernergie en de uitglijder van gl met bio-massa domme jongen. Grotere tegen polen zijn niet denkbaar domme jongen

      je bent een decadente tról die elke dag vol op zijn bek gaat met zijnn aperte onzin.

      Ik ga zo naar boven want ze roept poepie kom je en dat betekent lol domme jongen. Niet dat je denkt dat ik wegloop maar sommige menbsen hebben meer dan dds in het leven decadente tról

     3. Emile Takma

      Poepie herhaalt zijn eerdere bewering maar slaagt er niet in duidelijk te maken wat de verschillen zijn in de klimaatstandpunten van de genoemde partijen.

      Inhoud is lastig voor hem.

      I rest my case.

   2. STOP FVD

    De FVD is lekker volwassen. Kleuterpostertje om maar wat te noemen, en over ridicule ideeen gesproken, wil je het daar over hebben, dus alleen maar omdat GL andere (betere) standpunten heeft dan narcist Baudet is het een kleuterpartij.

    En dan over waanvoorstellingen gesproken, dé corona wappie ontkenners met hun complot theorietjes.

    1. rutte leugenaar

     je zou je dus thuis voelen bij FvD. Voldoen aan al je criteria vaccinatiewappie.

     Gaan momenteel meer gevaccineerde dood aan corona dan ongevaccineerde. Misschien behoor je ook wel tot de gelukkigen !

     1. Beukman

      Bron? URL?

     2. rutte leugenaar

      vraag maar aan de stopidioot , blijf jullie tróllen niet voeden.

      waarom let bukhol trouwens niet op !

     3. Beukman

      Opnieuw zelfverzonnen feiten van de leugenaar dus, die zijn nick eer aandoet.

     4. Emile Takma

      “ Gaan momenteel meer gevaccineerde dood aan corona dan ongevaccineerde. ”

      Het is gebrekkig geformuleerd maar de mededeling is opmerkelijk genoeg.
      Heeft Poepie een bron voor deze bewering?

    2. usb3.0

     lockdownie stopje en co

   3. Aborifa

    GL, gevaarlijke islamofielen, klimatofoben en communisten. Dat vullis mag nooit in een kabinet.

   4. Meriadoc Brandebok

    GroenLinks en de SP zijn van nature communistische partijen. De ecologische waanzin verschafte hen een mooi excuus om de knuppels, vlaggen en de pet op te bergen.

    Maar als ze aan de macht komen wonen we binnen de kortste keren allemaal in DDR-Nederland.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.