Column Frits Bosch: ‘We moeten ons ontworstelen aan dictator ECB’

Recent heeft de ECB de banken en verzekeraars gewezen op klimaatrisico’s en de verantwoordelijkheid die ze in dat opzicht zouden hebben. ECB directeur Christine Lagarde legt een link naar prijsstabiliteit door te stellen dat deze in het gedrang komt door klimaatschommelingen. Met deze redenering rechtvaardigt zij vanuit klimaat elke bemoeienis naar de de reele economie, waaronder de arbeidsmarkt – de lonen – en productie, daarbij de financiele sector als hefboom gebruikend.

Waar de ECB aan de ene kant de druk op groen beleggen  opvoert, houdt deze centrale bank de rente laag door obligaties massaal op te kopen. De geldgroei neemt gigantische vormen aan teneinde de rente laag te houden. De ECB kan financiele instellingen gaan dwingen om via solvabiliteitseisen staatsobligaties op de balans te plaatsen door dwingende kapitaalcontroles in te stellen.

Waar gaat dit heen? De ECB stuurt de financiële sector met steeds hardere hand richting duurzaamheid waarbij een idioot lage rente wordt afgedwongen ten nadele van spaarders en pensionado’s. Met deze dwang beleggen niet langer de financiele instellingen, maar de beleidsmakers, de ECB. De ECB houdt niet alleen financiele instellingen in een ijzeren greep, maar in het verlengde daarvan ook de reele sector en particuliere sector. “Duurzaamheid” en de noodzaak daartoe is daarbij een dankbaar middel. Onlangs heeft het voormalige hoofd Duurzaamheid van Blackrock, Tariq Faisal, gezegd dat duurzaam beleggen geen effect heeft. Het is zinloos. In mijn persoonlijke ervaring heb ik ervaren dat al zo’n dertig jaar vermogensbeheerders er prat op gaan duurzaam te beleggen en wat zijn we ermee opgeschoten? Bovendien gaat het ten koste van beleggingsrendementen asngezien het beleggingsuniversum wordt beperkt.

Het wordt de hoogste tijd dat de financiele sector zich weet te ontworstelen aan dictator ECB. Het wordt ook tijd dat onze politici gaan begrijpen dat de ECB ons steeds meer gaat ringeloren ten koste van onze vrijheid.

Frits Bosch, auteur van “Risico als obsessie, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Onbehagen bij de elite, “Schaft ook Nederland zich af?” en “Feminisme op de werkvloer.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

13 reacties

 1. rutte leugenaar

  Negatieve rente = straf op sparen = straf op zelfredzaamheid. Enige tijd geleden toen deze onzin begon scandeerde de huiströllen wie heeft een miljoen euro ? Die kan best 0 5 % betalen. Inmiddels zitten we bij een ton en straf Als je contant geld opneemt. 0,5% over de transactie met een starttarief van 5 euro voor elke transactie.

  SCHOREM , WITTE BOORDEN CRIMINELEN.

  NEXIT NU !

 2. alla-af sn-akbar

  Kijk eens aan. En Nederland maar massaal D666 stemmen. Kaag: soevereiniteit is iets
  waar je vanaf moet. Nou het stomste wat je als land kunt doen is je soevereiniteit opgeven. Op het moment dat je niets meer te vertellen hebt wordt je kaalgeplukt en leeggezogen. Dan is het alleen nog maar betalen en je bek houden. Iedereen die denkt dat je er beter van wordt als je je soevereiniteit opgeeft heeft wel een uiterst simpel wereldbeeld. We worden door de ECB al gemangelt. De Nederlandse spaarders verliezen
  14 miljard euro per jaar aan niet verkregen rente-inkomsten. Over niet al te lange tijd hebben we
  ook niets meer te vertellen over onze eigen pensioenen. Dit gaat van kwaad tot erger.

 3. Appelstroop

  h**ps://9gag.com/gag/a27wNY1

  1. rutte leugenaar

   G E W E L D I G !
   De waarheid in 1 minuut !

  2. usb3.0

   Als ik een auto cash wil kopen van €4500,– die ik gespaard heb, ben ik strafbaar, vanwege de invoering dat men max € 3000,– op zak mag hebben… en dat komt door al die morele imbecielen die alles “contactloos” willen betalen, die te dom zijn om te begrijpen dat je dan niets meer anoniem en onafhankelijk kunt kopen…

   1. Gebande_3

    Anoniem een auto op je naam zetten.
    Dom dom dom

    1. rutte leugenaar

     oke , voor de sukkels die het idee niet begrijpen willen , een keuken , een sl@@pkamer , een bankstel , een tuinschuur

     totalitaire staat , zelfs contant pinnen kost straks 0,5% + 5 euro pr transactie

     build back better, u zult niets bezitten maar gelukkig zijn getekend klaus schwab

   2. Max Aue

    “morele imbecielen”

    😂

    1. rutte leugenaar

     inhoud weer te moeilijk voor je wím ? 1% is gelijk aan een honderdste deel , probeer het nog eens

  3. Edjan

   Appelstroop +++++

 4. Edjan

  En dan maar hopen dat het duurzame sprookje ook wat oplevert. Daar ziet het niet naar uit. Het geld ervoor wordt gemakkelijk “geschapen” maar als het niet (snel genoeg) terug komt, zou het financiële systeem kunnen instorten.

 5. LifeBuddy

  Sorry Frits, zolang wij op een een dictatoriale manier Moeten gaan stemmen ,zal er niets veranderen. Tot aan de dag dat de stemlokalen open zijn zie je 100% media . Zodra om 20.00 uur de stemlokalen dicht gaan wordt het heel mistig en weet ik niet wat er 24 uur lang met mijn stem gebeurd. In rusland gaat het op een zelfde manier aan toe. In amerika heeft iedereen kunnen zien dat de uitslag, tot op de dag van vandaag nog Niet onderbouwd is . De democratie is hier Ver te zoeken.

 6. Spoetnick

  De oplossing: geen kindertjes maken.
  Over 20 jaar is het een probleem voor allochtonen.
  Dan lost het zich vanzelf op.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.