Daling van 22% in ziekenhuisopnames toch niet goed genoeg voor RIVM, die zelf 20% eerst voldoende vond

Het RIVM heeft de laatste coronacijfers gepresenteerd en die zijn, volgens hun eigen maatstaven, best wel gunstig. Het aantal ziekenhuisopnames in zowel de ziekenhuizen als op de IC’s is de afgelopen week namelijk met 22 procent gedaald. Een daling van minimaal 20 procent zou volgens het RIVM voldoende zijn voor verdere versoepelingen. Daar komen ze nu op terug,

Er lijkt hier sprake te zijn van technocratische onkunde. Het Outbreak Management Team (OMT) pleitte begin mei nog voor verdere versoepelingen als er een daling in het aantal ziekenhuisopnames zou worden waargenomen van 10 à 15 procent (pdf). Het RIVM stak daar toen een stokje voor en zette het doel op een daling van minimaal 20 procent. En nu die bereikt is krabbelt het RIVM ineens terug, meldt de NOS.

Aura Timen van het RIVM en tevens secretaris van het OMT, vindt het verstandig dat het kabinet nog een week wacht. Het RIVM gebruikt namelijk (ineens) de piek van de huidige golf op 21 april als ijkmoment. “En ten opzichte van die piek is er nog geen robuuste daling van ten minste 20 procent”, zo zegt ze.

Op de website van het RIVM is ook een poging gedaan deze conclusie te verduidelijken: “De daling die het OMT ten opzichte van de piek wil zien, is afgelopen kalenderweek nog niet gerealiseerd. Het OMT adviseert het verder versoepelen van de maatregelen pas in te laten gaan na voldoende afname van het lopende 7-daagsgemiddelde van het aantal nieuwe ziekenhuis- en IC intensive care -opnames.” Het team vervolgt: “Dit criterium voor versoepelingen is niet gebaseerd op de hier gerapporteerde verschillen per week, maar op verschillen in het lopende gemiddelde over zeven dagen.”

Het flauwe is dat 21 april als ijkpunt wordt genomen. Dat is volgens het NICE, waar het RIVM de cijfers vandaan haalt, namelijk een moment waarop er ‘slechts’ 270 mensen op de verpleegafdeling lagen met Covid-19. Kijken we naar de daadwerkelijke piek, die van 19 april, dan laat NICE voor die dag 326 patiënten zien. In beide gevallen worden IC-patiënten niet meegenomen, maar ook die waren op 19 april fors hoger (68) dan op 21 april (53).

Hadden ze dus vanaf 19 april gerekend dan was de daling overduidelijk voldoende geweest voor verdere versoepelingen. Maar om één of andere reden leek het ze logischer om vanaf een woensdag en vlak ná een daadwerkelijke piek de daling te gaan berekenen. En ja, dan kom je uit bij onvoldoende ruimte om te versoepelen. Verlengen maar, die lockdown! We zitten nog niet lang genoeg opgesloten in ons huis.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

51 reacties

 1. Cootje

  Let op de Indiase variant komt er aan en gaat als een komeet de vierde golf veroorzaken . Engeland de bakermat van deze bevolkingsgroep zou wel het eerste slachtoffer wezen . De Engelse zijn de welkome gasten in Spanje Griekenland en Italië , zijn in hart en nieren terecht anti Europees , en hebben schijt aan de regels in vakantie landen. Dus een prettige vakantie , en reisverzekeringen dekken de kosten niet meer dus boeken op eigen risico’s

 2. rutte leugenaar

  corona is een hoax !

  build back better , uw grondrechten worden onder tussen gemillimeterd.

  W E L T E R U S T E N

  1. EvertB

   Weet je hoeveel coronadoden zonder onderliggend lijden er zijn?

   1. rutte leugenaar

    Dat weet niemand ! Autopsie is verboden domme jongen.

    Ik ken wel het gegoochel met cijfers. Jij ook ?

    1. EvertB

     Jawel, hoor, dat weet wel iemand. Lees het bericht van marcel_2011 hieronder maar.

     1. rutte leugenaar

      dat is onzin want het kan niet vast gesteld worden, nogmaals autopsie is verboden

     2. EvertB

      Je orakelt onzin. Iets wat verboden is, mag niet. Maar daarom kan het nog wel.

      Wil jij nu beweren dat marcel_2011 liegt?

     3. rutte leugenaar

      nogmaals domme sukkel , er mogen geen autopsies verricht worden op corona patiënten. Onder liggend lijden/letsel kan niet vast gesteld worden domme jongen.

     4. usb3.0

      Iedereen met onderliggende aandoeningen word als coronadode weggeschreven en dat zijn er nogal wat, niemand kan precies vaststellen hoeveel dit er precies zijn omdat iedereen weggeschreven word als coronadode met heel vaak onderliggende aandoeningen…

  2. Beukman

   Speciaal voor mijn vriend de leugenaar, die ik overigens een goede gezondheid wens, ook geestelijk, een passage uit zijn eigen krant De Volkskrant:

   Stikbuien, de energie van een dood vogeltje, eten dat naar karton smaakt, benen als pulp, een verscheurende hoofdpijn: vraag het patiënten die ernstig ziek werden door het coronavirus en ze komen met angstaanjagende beschrijvingen. Nu in vijf maanden tijd wereldwijd meer dan 4 miljoen bevestigde ziektegevallen zijn geteld en 300 duizend patiënten aan de gevolgen van het virus zijn overleden, beginnen artsen en wetenschappers te doorgronden hoe de slooptocht van het virus door het lichaam verloopt. Kennis die van groot belang is voor de behandeling van patiënten zolang een vaccin nog niet in zicht is.
   Een ding is duidelijk: het Sars-CoV-2 virus gedraagt zich raadselachtig en agressief en er is nauwelijks een orgaan dat aan het onheil kan ontkomen. ‘We hebben het in het begin enorm onderschat’, zegt hoogleraar radiologie Edwin van Beek, ‘dit virus is compleet anders dan we tot nu toe hebben gezien.’ Nederlandse wetenschappers lopen voorop bij het ontrafelen van het mysterie. Het waren Van Beek en zijn collega’s die maanden geleden al zagen waarom patiënten soms plotseling ernstig verslechterden. En het waren Nijmeegse artsen die ontdekten waarom patiënten zo’n levensbedreigend laag zuurstofniveau kunnen hebben, terwijl ze daar zelf weinig van merken.

   1. rutte leugenaar

    eeeeeuuuuuh speciaal voor het bukhol van de strónt vlé®k

    3,3 miljoen doden ( het officiële cijfer is 3,3 miljoen) op 7600 miljoen mensen

    bukhol wil een mortaliteit van 0,04% als pandemie verkopen !

    😂🤣😂🤣😂🤣😂🤣😂🤣😂🤣😂🤣😂🤣😂🤣😂🤣😂🤣😂🤣😂🤣😂🤣😂🤣😂🤣😂🤣😂🤣😂🤣😂🤣😂🤣😂🤣😂🤣😂🤣😂🤣😂🤣😂🤣😂🤣😂🤣😂🤣😂🤣😂🤣😂🤣

    corona is een hoax domme jongen ! dank je voor de bevestiging domme jongen

    1. Beukman

     En jij bepaalt dat we alleen naar de doden moeten kijken om te bepalen wat covid19 voor de volksgezondheid betekent, sarsmannetje?

     1. rutte leugenaar

      Ik laat je zien dat de voorspelde 4,5% mortaliteit van het WHO iets overdone is domme jongen. Zit een factor 100 tussen de voorspelling en de realiteit domme jongen.

      Vertel is bukhol , wat betekent covid voor de volksgezondheid buitenom de doden sukkeltje. 99,8% van de wereld bevolking heeft geen enkele last van covid domme jongen .

      Wat betekent covid voor de volksgezondheid domme jongen ?

     2. CZ

      Aldus Bukman de staatsmediaman

     3. rutte leugenaar

      waar blijft bukhol nou met het antwoord ? zo voorspelbaar

     4. Beukman

      Jouw vraag is er eentje uit de categorie “1 gek kan meer vragen…”, Rennie. Maar vooruit. Begin hier. Ik hoor het wel als je iets niet begrijpt.

      rivm.nl/nieuws/corona-effecten-op-termijn-vooral-voor-kwetsbare-groepen-ingrijpend

     5. rutte leugenaar

      je kan het niet uitleggen domme jongen ? 99,8 % heeft geen enkele last van covid , slechts 0,04% overleden ofwel een factor 100 kleiner dan voorspellingen van het rivm

      bukhol komt dan met een link van het rivm die met een factor 100 verkeerd voorspelt ! Wat zijn nu de gevolgen voor de volksgezondheid domme jongen ? kom leg het eens uit !

      hahahahaha , wat een droeftoeter, wat een decadente tról

     6. Beukman

      Lees het artikel nou maar even, Rennie, dan ben je weer bij.
      Waar kan ik overigens die voorspelling van het RIVM lezen?

     7. usb3.0

      “En jij bepaalt dat we alleen naar de doden moeten kijken”

      Die zijn er nauwelijks en dat is juist het prbleem, daar is het beleid op uitgestippeld domoor, het zou toch wat zijn als dit slechts op basis van de “besmettingen” zou zijn..

      Het beleid is een lachertje en imbecielen als beukho*r en co verdedigen dit achterlijke beleid

     8. rutte leugenaar

      3,3 miljoen overleden
      7600 miljoen bewoners
      99,8% heeft geen last van covid

      kom op , doe je best , zeg dat ik lieg , zeg dat ik in een complot leef
      zeg dat ik wappie ben. Lachen met onwetende papegaaien

      Je kent de voorspellingen niet van het WHO en het RIVM domme jongen ? Ben je echt zo slecht geïnformeerd domme jongen ? best wel zielig , kan beter zwijgen decadente tról

     9. Beukman

      Ik wacht nog steeds op een bron van jouw cijfers, Rennie.
      Vermoedelijk slaat die op de situatie als de overheid niet had ingegrepen. Als het meevalt, dan kunnen we dus stellen dat de overheid goed werk heeft geleverd.

     10. rutte leugenaar

      kom bukhol ontkracht het even domme sukkel.

      QUOTE 3,3 miljoen overleden
      7600 miljoen bewoners
      99,8% heeft geen last van covid

      kom op , doe je best , zeg dat ik lieg , zeg dat ik in een complot leef
      zeg dat ik wappie ben. Lachen met onwetende papegaaien

      Je kent de voorspellingen niet van het WHO en het RIVM domme jongen ? Ben je echt zo slecht geïnformeerd domme jongen ? best wel zielig , kan beter zwijgen decadente tról ND

      welke cijfers kloppen niet waar wil je een bron van ? je kent toch wel de gangbare cijfertjes domme jongen ?

     11. Beukman

      Begin je inmiddels een beetje te begrijpen waarom die cijfers niet veel hoger zijn, Rennie? Hint: zijn er wellicht bepaalde maatregelen genomen?

     12. rutte leugenaar

      welke maatregelen sukkel , de maatregelen die niet nageleefd worden zoals je dagelijks hier beweert domme jongen ? De dalingen van de nbesmettingen waren het gevolg toch van het niet naleven ? 🙂

      corona is een hoax domme jongen , Amerika kent geen maatregelen meer domme jongen, zelfs je vrindje de autist biden is om domme jongen

    2. STOP FVD

     Ok prima, je bent een wappie. We lezen je stompzinnige verhaal nu al maanden achter elkaar. Constant hetzelfde, constant nieuwe leugens of oude leugens verpakt in nieuwe woorden, vaker herhalen en harder schreeuwen betekent niet ineens dat je wel gelijk hebt of dat “feiten” ineens feiten zijn geworden.

     Bijvoorbeeld 99.8% heeft nergens last van. Compleet uit je duim gezogen verhaal. Je zwetst en liegt alles bijelkaar om je kansloze punt een kans te geven.

     1. Max Aue

      Leugenaar vertelt steeds hetzelfde onnozele verhaal omdat hij niet het vermogen heeft nieuwe informatie op te nemen. Velen proberen hem hier dit blog wat bij te brengen maar dat kan hij niet verwerken.
      Daardoor draait hij eindeloos dezelfde onnozele grammofoonplaat af.

     2. rutte leugenaar

      kom jochie

      7600 miljoen mensjes , 3,3 miljoen slachtoffers , klopt dat wel domme jongen ? 0,04% kans op sterven door covid

      corona is een hoax domme jongen !

      En inderdaad , 99,96 % overleeft covid
      en inderdaad 99.8 % komt niet in een ziekenhuis of heeft ernstige klachten

      ontkracht de ciujfers nu even , je gewauwel is kleuterschool niveau

     3. rutte leugenaar

      waarom moet ik andere info opnemen strónt vlé®k als de cijfers glashelder zijn

      7600 miljoen mensjes
      3,3 miljoen overleden domme jongen
      maakt 0,04% kans te sterven
      99,96% overleeft dus
      Daarvan belanden er wat in het ziekenhuis met ernstige complicaties
      blijft 99,8% over die nergens last van heeft

      Welke nieuwe aanvullende info wou je inbrengen domme jongen ?

     4. Max Aue

      Q.e.d.

     5. rutte leugenaar

      7600 miljoen mensjes
      3,3 miljoen overleden domme jongen
      maakt 0,04% kans te sterven

      genoeg bewijs lijkt me , wat klopt niet ?
      het aantal doden ?
      het aantal mensjes op aarde
      het sommetje ?

      laat het even weten strónt vlé®k

     6. EvertB

      Op een goede dag zijn de voor- en tegenstanders van de coronamaatregelen allemaal weer vriendjes. Rutte-leugenaar ziet zijn maatje usb3.0 dan in een wit gewaad en een rozenkrans op zijn hoofd door de bloemrijke velden huppelen.

     7. rutte leugenaar

      leg nou even uit wat er niet klopt aan de cijfers wím , dat gewissel van account wordt wat vervelend strónt vlé®k

     8. Beukman

      Dat is een heel mooi en troostrijk beeld om even vast te houden, Evert.

     9. usb3.0

      zowel wappie stopje, maxje en cyclonb geven steeds hetzelfde antwoord omdat ze niet onder de feitelijk cijfers heen kunnen die rutte leugenaar hier laat zien..

     10. Beukman

      Misschien wil jij dan zo goed zijn om even de vraag te beantwoorden waar Rennie steeds voor op de vlucht gaat, Universele Bus?

      Begin je inmiddels een beetje te begrijpen waarom die cijfers niet veel hoger zijn, Rennie? Hint: zijn er wellicht bepaalde maatregelen genomen?

     11. rutte leugenaar

      ook die vraag is beantwoiord , nu terug naar de actuele cijfers bukhol.

      De maatregelen worden niet nageleefd roeptoeter je elke dag dus dat heeft geen binding met de cijfers.

      Je hebt tijden lopen roeptoeteren dat trump , brazilie , engeland enz maatregelen moesten omdat ze dat niet deden.

      De cijfers geven dus een prachtig beeld tussen wel en geen maatregelen hork.

      terug naar de cijfers
      99,96% overleeft covis en 99,8% heeft geen last van covid en belandt niet in een ziekenhuis.

      Kom nou domme jongen , ontkracht de cijfers , vindt het heerlijk om je zo te zien glibberen en glijden domme tról

     12. Beukman

      De meeste maatregelen worden wél nageleefd, Rennie. Er wordt afstand gehouden, plekken waar mensen kunnen samenkomen zijn of waren gesloten, mondkappies zijn verplicht op tal van plekken; er wordt bovendien gevaccineerd.

      Jij bent als de man die wetgeving overbodig vindt die alcohol in het verkeer verbiedt: er vallen immers betrekkelijk weinig doden in het verkeer waar alcohol in het spel is.

 3. marcel_2011

  Dit verbaast mij niks. Denken jullie dat we hier ooit uitkomen? Nou mooi niet. Dit past helemaal in het Build Back Better plan. Eerst de hele boel totaal kapot maken en dan het communisme vestigen. You’will own nothing, and you will be happy. Bereid je dus maar voor.

 4. marcel_2011

  Ja Evert 180 op een bevolking van 17.5 miljoen. Dramatisch veel he?

 5. Max Aue

  De daling van 20% in de COVID-ziekenhuisopnames is nog niet gerealiseerd maar de kans is groot dat dit de komende dagen wel lukt. Een onzekerheid is het effect van Koningsdag waar kuddes onverantwoordelijke feestvierder clusters van besmettingen veroorzaakten en mogelijk de komende tijd roet in het eten kunnen gooien.

  De voortekenen zijn echter gunstig en dat is voornamelijk toe te schrijven aan de vaccinaties die nu goed op stoom liggen.

  Er is licht aan de horizon. De rest is gewauwel.

  1. rutte leugenaar

   heel corona is gewauwel strónt vlé®k , je vriendinnetje halalsema heeft aangetoond dat je 15.000 mensen kunt verzamelen zonder besmettingen domme jongen.

   1. Max Aue

    In Amsterdam waren er op Koningsdag grote groepen mensen in grote getale te dicht bijeen. De GGD meldt dat in Amsterdam inmiddels clusters van oplopende besmettingen zijn geconstateerd.

    Halsema had op Koningsdag met grootschalige politie-inzet dit onverantwoordelijke gedrag kunnen onderdrukken maar we hadden onze oren dan wel moeten afsluiten voor het gehuil dat dan op DDS ws losgebarsten.

    1. CZ

     Aldus Max Ernst Van Velenamen

    2. rutte leugenaar

     wat een gewauwel de quote heeft betrekking op de BLM demo op de Dam domme jongen. De demo is niet afgebroken noch gehinderd door politie domme jongen.

     quote heel corona is gewauwel strónt vlé®k , je vriendinnetje halalsema heeft aangetoond dat je 15.000 mensen kunt verzamelen zonder besmettingen domme jongen. end

     je hebt vast wel wat cijfers van die massa besmetting in Amsterdam domme jongen ? Dappere bruinhemden in het blauw die vreedzame mensen uit parken , bossen en van stranden slaan, de strónt vlé®k wordt er hard van

    3. september

     Já Max blijf hier maar komen en die Rutte Leugenaar dat alles over Corona gewauwel is,laat hem maar,Hij weet niet beter.

     1. rutte leugenaar

      ontkracht de cijfers dan even dom adept

      3,3 miljoen overleden
      7600 miljoen bewoners
      99,8% heeft geen last van covid

      kom op , doe je best , zeg dat ik lieg , zeg dat ik in een complot leef
      zeg dat ik wappie ben. Lachen met onwetende papegaaien

  2. Harry Haller

   Alles van jou is gewauwel. Ieder woord.

  3. Jack Flash

   Het is mooi geweest hier wauwel.
   Houd de eer aan jezelf hier en rot op.
   Je bent allang over datum.

 6. Adriaen van Bergen

  Volgens de nieuwsberichtgeving puilen diverse ziekenhuizen uit.
  Alle corona maatregelen zijn mensenrechten schendingen.

  1. rutte leugenaar

   ja lachen , bezetting I.C komt niet boven de 50% en de zaalcapaciteit haalt de 5% amper

   De ziekenhuizen liggen vol scandeert men

   Aruba 26 IC plekken 😂🤣😂

 7. Peet64

  Het is ook logisch voor de bobo`s van het RIVM dat als de crisis over begint te
  gaan, je ineens geen assistent premier meer bent en elke dag op TV mag verschijnen. Dus ga je van alles verzinnen om toch in beeld te blijven. Ook Gommers vertelt dat ondanks dat in september iedereen zo’n beetje gevaccineerd is of het al gehad heeft er toch weer een toename in de ziekenhuizen zal zijn. Psychologisch allemaal verklaarbaar maar een beetje hoop geven aan mensen die aan het eind van hun latijn zijn zou hun toch sieren, en dat ontbreekt hier een beetje.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.