De euforie van het einde van corona duurt niet lang: er komt een oorverdovende, economische knal

Terwijl de wereld zich bevrijdt van corona, dient een volgende ramp zich alweer aan. Financieel expert Frits Bosch denkt dat de euforiefase in de huidige economie vermoedelijk snel zal worden vervangen door een ontnuchtering. Door alle overheidsinterventies is een zeepbeleconomie opgepompt, denkt Frits. En er zal weinig voor nodig zijn die te laten ontploffen.

Geleidelijk aan ontworstelen we ons aan corona. Dat betekent dat bedrijven en instellingen weer op eigen benen zullen gaan staan. De massieve financiële ondersteuning van de overheid loopt ten einde. Minder kapitaalkrachtige bedrijven zullen alsnog ten onder gaan.

We zien de werkloosheid oplopen, in de VS naar 6%. In de EU als geheel naar 8%, maar in Griekenland naar 16%, Italië 10%, Spanje 15%, Frankrijk 8%, Turkije 17,5%. Nederland kent (slechts) een werkeloosheid van 3,5%. Die percentages kunnen verder oplopen door faillissementen. Centrale banken doen er alles aan om rentes laag te houden om de rentelast voor bedrijven betaalbaar te houden. De monetaire financiering doet de inflatie nu oplopen. De korte rente kan daardoor een lift krijgen waardoor we eindelijk uit de negatieve rente komen. Spaarders en depositohouders hoeven niet te juichen als inflatie de spaarcenten gaat wegknabbelen. Het oplopen van de rente is wel gunstig voor pensioenfondsen door lagere verplichtingen na disconteren. Als de rentes gaan oplopen zullen we zien dat geld terugvloeit van de effectenbeurs naar deposito’s. Of de huidige fors opgeblazen ballon op de beurs dan leegloopt zal van de mate van rentestijging afhangen.

De aandelenbeurs heeft de weg omlaag gevonden. Geen wonder bij de huidige onzekerheid: zet de inflatie het op een hollen? Of dat een tijdelijke beurscorrectie is, weet niemand. Wat we wel weten is dat economische en financiële bordjes nu verhangen worden. Enige tijd geleden schreef ik dat de beurs na de euforiefase in een ontnuchteringsfase zal komen. Gaan we nu ontnuchteren?

De meeste vermogensbeheerders zien een versterkte euforiefase aankomen met een AEX boven 800. Het zou me verbazen, maar het is mogelijk. In economische zin raakt dat kant noch wal. Het is dan puur sentiment gedreven, los van iedere onderliggende intrinsieke reële waarde van bedrijven. Maar ja, wat geeft het; we leven al zo lang in een fictieve financiële wereld. Pas wel op wie het zegt en welk belang men heeft om zich zo te uiten. Bij financieel adviseurs moet de kassa wel blijven rinkelen. De euforie moet vanuit de vraagzijde komen.

Maar we ontwaren slechts selectieve koopzin, onder meer in detailhandel. Spaarcenten zijn er wel genoeg. Consumentenvertrouwen in Duitsland daalt. Vanuit de overheid komt de vraag niet (meer). Mondiaal zijn de staatsschulden en begrotingstekorten enorm opgelopen om de economieën overeind te houden in coronatijd. Voor overheden breekt nu een fase aan om de schulden en tekorten weer enigszins terug te schroeven, zonder ook maar in de buurt te komen van wat we voor corona normaal en acceptabel vonden.

Is er reden voor een hernieuwde Grote Depressie? Ja, het financiële systeem is sowieso intrinsiek instabiel en is steeds instabieler gemaakt door overheden en centrale banken. Er is een opeenhoping van schulden bij de private en publieke sector. Er is sprake van een zeepbeleconomie. Slechts een beperkte exogene ontwikkeling is nodig om deze te laten ontploffen. De knal kan dan oorverdovend zijn.

Slotsom: euforie of ontnuchtering voor de komende drie maanden? Qua kans houd ik het op 40% om 60%. Garantie tot de deur.

Frits Bosch, auteur van “Risico als obsessie, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Onbehagen bij de elite, “Schaft ook Nederland zich af?” en “Feminisme op de werkvloer.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

39 reacties

 1. Edjan

  Kop artikel: Eurofie
  Frits Bosch: euforie.

  1. hetfietsmenneke

   Het is me toch wat zeg: een tikfoutje gevonden! Goed gewerkt Edjan!

   1. hans-e-pans

    Ja Edjan zit met zijn handen onder de tafel van opwinding. Goedgedaan jochie.

    1. Edjan

     💩

 2. rutte leugenaar

  quote Door alle overheidsinterventies is een zeepbeleconomie opgepompt, denkt Frits. end

  Een overheid zonder inkomsten die leeft op te grote voet krijgt uiteindelijk de rekening die hij gewoon doorschuift naar de burger. Daar hoef je niet over na te denken dat is gewoon een feit.

  Om even met malle pietje arrogantie te spreken , dit heb ik al voorspelt in mrt 2020 toen men alles dicht gooide wereldwijd. Tevens duwt men build back better er doorheen waardoor nu een gemiddeld rijtjeswoning in het koopsegment 450 – 500K kost.

  De regenten zijn knettergek maar hun gelieg wordt nog steeds als zoete koek geslikt door een groot deel van de bevolking. De kiezer bepaald immers !

  1. STOP FVD

   Lijkt mij sterk dat jij iets voorspelt dat uitkomt (voorspelt in de vt is voorspeld). Ik ben benieuwd wat je nu eigenlijk voorspeld hebt.

   Alles is verbonden, dus alles wat jou niet aanstaat komt door BBB, wel verwarrend dat we hier deze keer niet mevrouw Boter bedoelen.

   Anyway. Je bent nog steeds het stereotype voorbeeld van een wappie.

   1. CZ

    Stopwappie

   2. rutte leugenaar

    heb je nog wat te melden op corona met een mortaliteit van 0,04% wappie !

    Zo een vaccinatie wappie als jij zal dat wel interessant vinden ,
    h**ps://www.ema.europa.eu/en

    Even goed de grafieken nakijken domme jongen dan kun je zien dat er momenteel meer gevaccineerde sterven aan corona dan ongevaccineerde. Ook dat was voorspeld domme jongen. Veel succes met je derde prikje sukkel

    1. STOP FVD

     Hahaha, daar gaat ie weer los met zijn statistiekje! LOL

     1. rutte leugenaar

      weet de stopidioot niet wie de EMA is ?

      De stopidioot doet niet meer mee dat is nu volledig duidelijk !
      Wat een zeldzame aardworm.

    2. STOP FVD

     Ik neem jou in het algemeen niet serieus, als je maar blijft roepen dat de VK al met de 3e prik is begonnen en iedereen moet elk kwartaal een prikje (de bronnen zijn vele malen gedeeld), maar je blijft je domme leugens verspreiden!

     Wappie in optima forma!

     1. rutte leugenaar

      is de UK niet met de derde prik begonnen vaccinatiewappie ?

    3. Antihedo

     En dan noem je Rutte een leugenaar. Zwets niet zo’n onzin.

     1. rutte leugenaar

      u bent welkom om alles inhoudelijk te weerleggen.

      veel suc6

   3. mikolo

    “een wappie” Mens, weer zo’n persoon, niet nuchter om fatsoenlijk na te denken over wat iemand beargumenteerd. Alleen commentaar leveren met zelfverzonnen feiten. Ga door jochie!

    1. Emile Takma

     beargumenteert

     1. CZ

      Max Takma Van Velenamen, wannabe taalnazi.

     2. usb3.0

      emietje dé taalautist, van inhout naar vorm

   4. usb3.0

    Aldus taalautistische wapp stopje

  2. Emile Takma

   voorspeld

   bepaalt

   1. rutte leugenaar

    dank je strónt vlé®k edoch adviseer ik je beter op de eigen spelling te letten

    zelf vout op vout stapelen en dan anderen de maad nemen staat erg decadent domme jongen

 3. Chee

  Afgelopen jaren heeft meneer draghi bizar veel geld de economie ingepompt(lees geldverruiming voor banken die het geld op de beurzen hebben gebracht)
  Uiteraard heeft dit de luchtbel doen opblazen en met de coronasteun erachter aan doet dit niet veel goeds.
  Juist nu heb je de apps zoals bux om op de beurs mee te doen en ook voor de cryptos een app zodat iedere gewone burger lekker snel van zijn geld af is.
  Zodra er reclame gemaakt word 9m in aandelen er te investeren, moet je het niet doen.
  Ik denk dat er dit jaar nog een flinke crash gaat komen op de beurs, en dat we de financiële worden terug geschopt naar de 20 er Karen vorige eeuw.

  1. Mireille

   Heftig @Chee ! Schrijft u ook voor het FD?

   1. rutte leugenaar

    waarom zou dat moeten huistrut ! heb je inhoudelijk nog wat wím

    1. STOP FVD

     Jij wilt toch altijd met feiten onderbouwd hebben, of alleen als je het er niet mee eens bent? Zelf doe je ook leugens als “feiten” verspreiden. Dus lijkt me een terechte opmerking van Mireille!

     1. rutte leugenaar

      ben je er al achter wie de maker van de grafiekjes is domme jongen ?

      sukkeltje

  2. HierBenIk

   Correct beschreven! Dit gaat met 99,9% zekerheid gebeuren.

   1. Emile Takma

    Beurzen die omhoog gaan gaan vroeger of later ook weer omlaag. Dat is een 100% zekerheid.

    1. CZ

     Tot zover het ongevraagde commentaar van Ernst Quispel Van Velenamen.

 4. CZ

  Maar héé, komt door cojona hè…

 5. leukeditter

  lekker doorgaan jongens met die EU ..grootste corrupte smerigste zooi die er bestaat

 6. rutte leugenaar

  lees net dat de hersteltijd wordt ingeschat op 10 jaar eer alle subsidies zijn verrekend , uitgestelde belastingen zijn geïnd , bedrijven uitgestelde investeringen hebben gedaan enz enz

  hoe maak ik de wereld kapot over een verkoudheidvirus met 0,04% mortaliteit !

  K N E T T E R G E K !

  1. STOP FVD

   WAPPIE! Hahaha, je bent zo sneu droeftoeter met je ifr. HAHAHAHAHA.

   1. rutte leugenaar

    als je een andere berekening hebt hoor ik het graag , zo niet kwalificeer ik je gelach als een portie rutte onwetendheid !

   2. rickardinho

    Als je nou nog 1 iemand wappie noemt of droeftoeter of iets doe ik het echt. Kan jij niet normaal inhoudelijk discussie voeren? Grootbek.

   3. Chee

    @stop heeft geen inhoudelijk argument over het ifr cijfer, dus gaat hij zoals gewoonlijk in het wild lopen roeptoeteren zoals altijd met zijn vele nicknamen.
    Gewoon zielig als dds je volledige dagbesteding is

 7. Pauline Kummer

  Mooi plaatje van de “zakenvrouw”.

 8. alla-af sn-akbar

  Na de financiele crisis van 2008 kwam de echte dip pas 3 jaar later. Ik ben bang dat dat
  in versterkte mate weer gaat gebeuren. Dit gaat eindigen in tranen.

 9. Rieks

  Geen onzin maar het blijft koffiedik kijken. En daardoor van weinig betekenis.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.