Duurzaamheidsfraude in Nederland: 42% van ‘duurzame’ producten blijkt dat helemaal niet te zijn

In Nederland worden we doodgegooid met allerlei ‘duurzame’ leuzen, van klimaatneutraal tot bio-organisch. Bedrijven schijnen heel ver te gaan om hun product zo duurzaam mogelijk te profileren. In 42 procent van de gevallen blijkt ten onrechte zo’n product als ‘groen’ of ‘duurzaam’ wordt gezien. Daar wil men nu verandering in brengen. 

Met de komst van de groene lobby en de klimaatmania in Nederland zagen natuurlijk flink wat bedrijven een nieuwe kans op extra winst. Of het nu gaat om een vliegticket of een T-shirt, zodra je er ‘klimaatneutraal’ of ‘biologisch’ op plakt, koopt men het wel. Uit onderzoek van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) blijkt dat in 42% van de duurzaamheidclaims blijkt, dat deze producten absoluut niet milieuvriendelijk zijn.

Nieuwsuur laat weten dat bedrijven gretig gebruik maken van duurzaamheid als reclame voor hun product. Er worden allerlei claims gemaakt door bedrijven over hun producten, die na een grondige check niet blijken te kloppen. Het ACM vreest na de bevindingen voor het imago van duurzame producten en pleit voor strengere controles:

“Ik ben bang dat consumenten die claims anders niet meer serieus nemen. En als ze die claims niet serieus nemen, heeft het geen meerwaarde, en wordt de wereld ook niet beter.”

En dat is niet heel verwonderlijk, de groene industrie is verworden tot een lucratief winstmodel voor veel bedrijven. Claimen dat je duurzaam bezig bent, en hier en daar een zonnepaneel laat plaatsen, kan je al flink wat subsidie opleveren. Daarnaast weten bedrijven dus ook nog eens massaal jonge hipsters en milieubewuste mensen te neppen door valse claims te maken.

Het wordt tijd dat men eens kritisch gaat kijken naar de ‘duurzame’ sector, want dit zal bij lange na niet het enige rot zijn binnen die wereld. Het is voor velen een creatieve manier om extra geld te verdienen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

7 reacties

 1. STOP FVD

  Zoals alles door criminelen wordt gebruikt om geld te verdienen, overal waar subsidie op zit, alles wat illegaal is en zo ook de duurzame producten. Erg flauw om alleen dat laatste er uit te lichten, maar ja dat is natuurlijk de rechtse manier om te laten zien dat dat duurzame gedoe allemaal te veel geld kost en onzin is. Daar kan dit dan ook nog wel bij.

  1. rutte leugenaar

   42% van de groene gesubsidieerde industrie is fraude gezwel !

   Dat zijn jouw hobby’s die de werkende Nederlander mag betalen. Dit gaat dus over miljarden gezwel. Het is dus erg flauw het te bagatelliseren maar zeer herkenbaar voor jouw reactie.

 2. Max Aue

  Het is een goede zaak dat DDS aandacht besteed aan de duurzaamheidsclaims. De eisen zouden op dit punt moeten worden aangescherpt.

  1. Spoekie

   Besteedt

   1. Janna47

    @Spoekie
    Super dit…hahaha

   2. rutte leugenaar

    meester wím weer in de fout ?

    Kan beter stoppen die tról

 3. alla-af sn-akbar

  Het is net als met de eerste scharreleieren die in de jaren ’70 werden geintroduceerd.
  Er werd nergens zo mee gescharreld als met die eieren. Het waren gewone legbatterij-eireren die voor scharrel doorgingen. 10 cent per ei meer. Kassa
  Met het Bio-voedsel zal het niet veel beter zijn. En van het NVWA hoef je ook niks te verwachten. Die hele duurzaam-santekraam is een wassen neus.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.