Ellende voor ondernemers voorlopig nog niet over: ‘In drie jaar afbetalen schulden gaan we niet redden’

Ondanks de aangekondigde versoepelingen is het zeker niet voor iedereen een hoopvolle tijd. Voor veel ondernemers blijft het een loodzware tijd, en nu de samenleving langzaamaan weer opent komt het moment waarop schulden en rekeningen betaald moeten worden angstig dichtbij. 

Veel ondernemers zijn zeker niet ‘gered’ bij simpelweg het alleen heropenen van de samenleving. Zo staat een modewinkel gemiddeld voor meer dan 90.000 in de schuld bij de Belastingdienst, aldus het AD. Het zal voor veel ondernemers jaren duren om alles te gaan afbetalen. En een toekomstige lockdown zou de situatie alleen maar vele malen verergeren.

Veel ondernemers zitten opgescheept met hoge schulden, die ze niet alleen hebben uitstaan bij de Belastingdienst. Veel ondernemers hebben ook een schuld lopen bij bijvoorbeeld hun huurbaas of leverancier. Een horecaondernemer vreest dat binnenkort de ergste klappen gaan vallen:

“De horeca moest als eerste dicht en gaat als laatste open. Als we het allemaal moeten terugbetalen, zullen er heel wat bedrijven omvallen. Het is een optelsom van schulden, het groeit boven het hoofd”

Veel ondernemers hopen dan ook dat het kabinet een handreiking zal maken. Ze hopen dat de Haagse lieden een deel van hun schulden bij de Belastingdienst gaat kwijtschelden. Als de Belastingdienst en andere diensten nu massaal de uitstaande schulden gaan innen, dan zullen veel bedrijven definitief omvallen:

“In drie jaar afbetalen gaan we niet redden. Dan houd je niks over. Anders zijn we voor spek en bonen weer aan het werk gegaan. De motivatie om door te zetten, raakt dan weg. Veel bedrijven zijn al technisch failliet. Als je nu die belastingschuld gaat innen, is dat definitief failliet.”

Ondernemers blijven in deze onzekere tijd hoopvol kijken naar het kabinet. Datzelfde kabinet dat ze economisch lang heeft uitgeknepen met verregaande coronamaatregelen.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

4 reacties

 1. StemPzeweg

  De overheid zou werkelijk achterlijk zijn om bedrijven hun schulden niet kwijt te schelden in een tijd als deze. Niemand kon de Coronacrisis voorspellen en niemand kan dit beïnvloeden.

 2. STOP FVD

  Grappig dat je elders dan dit soort berichten leest :

  “Horecaondernemers zagen door de coronamaatregelen hun verdienmodel instorten, maar zijn nu ook voorzichtig positief. Vooral het perspectief dat de maatregelen de komende drie maanden worden afgebouwd stemt hen optimistisch.”

  Dat wil niet zeggen natuurlijk dat ze daarmee van hun schulden af zijn, maar het is wel hoe je de stemming in een artikel naar voren brengt, zoals gewoonlijk als het “door links komt” wordt het hier extra negatief neergezet, en de mogelijke positieve berichten worden verwijderd. Stemmingmakerij dus en manipulatie.

  1. Chee

   Voor wie een Emile ernst Mireille Heinz Beukman stop fvd etc.. wil leren herkennen zijn er zeven kenmerkende doodzonden van online trõllen:
   1: Off topic reageren. Opmerkingen maken die niets met het onderwerp te maken hebben.
   2: Overdreven kritisch op grammatica- en taalfouten wijzen
   3: Antipathie wekken door vervreemdende standpunten in te nemen of zogenaamd naïeve vragen te stellen
   4: Anderen in gevaar brengen door gevaarlijke adviezen te geven of risicovol gedrag aan te moedigen
   5: Shockeren door bijvoorbeeld volkomen ongevoelig te reageren op zeer gevoelige berichten of verhalen
   6: Opzettelijk beledigen, bedreigen of aanvallen
   7: Cross-posten: dezelfde provocerende, beledigende of off topic berichten op verschillende sites plaatsen
   Hoe vervelend het ook is, en hoe naar de consequenties er soms ook van zijn, trõllen zijn volgens het onderzoek voornamelijk verveelde aandachttrekkers. Ze verschillen in die zin niet veel van pestende kinderen op het schoolplein: wel een grote mond hebben, maar zodra de meester erachter komt stotterend in een hoekje wegduiken

   1. Brenda Welsh

    @Chee, off topic reageren is u op het lijf geschreven zoals u ook nu doet. Kinderlijk! De pot verwijten…

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.