Elon Musk draait Bitcoin een loer: ‘Tesla accepteert geen Bitcoin meer vanwege gebruik fossiele brandstoffen’

Tesla-topman Elon Musk heeft vandaag heel wat cryptolui een enorme hoofdpijn bezorgd. In zijn eentje zorgde hij er namelijk voor dat de waarde van Bitcoin met 12 procent kelderde. Hoe hij dat deed? Hij verkondigde dat Tesla voorlopig toch maar geen betalingen in Bitcoin accepteert omdat de digitale munt te veel draait op fossiele brandstoffen.

“Tesla heeft betalingen in Bitcoin opgeschort,” aldus Musk in een lang statement op Twitter. “We maken ons grote zorgen over het snel toegenomen gebruik van fossiele brandstoffen voor het delven van Bitcoin en het doen (en bijhouden van) transacties. Hiervoor wordt met name kolen gebruikt, welke de slechtste emissies heeft van alle brandstoffen.”

“Cryptomunten zijn om heel veel redenen een goed idee en we geloven dat ze een mooie toekomst hebben, maar dit mag niet ten koste gaan van het milieu.”

Maar dit betekent niet dat Tesla alle Bitcoin die het bedrijf heeft nu van de hand doet. “Tesla zal geen Bitcoins verkopen en we zijn van plan het weer voor transacties te gebruiken op het moment dat het delven (of minen, red.) op een duurzame manier gedaan wordt. We kijken momenteel ook naar andere cryptomunten die minder dan 1% van Bitcoins energie/transacties gebruiken.”

Dat minen of delven slaat erop dat Bitcoin op Blockchain draait. Daarbij houden alle deelnemers de transacties bij. Elke tien minuten wordt dat bestand geupdatet met een nieuwe “bladzijde” – of hoofdstuk eigenlijk, want het gaat snel – met de veranderingen die plaats hebben gevonden in dat tijdvlak.

Maar om dat op een veilige manier te doen wordt gebruik gemaakt van een waanzinnige wiskundige formule. Het zal niemand verbazen dat dit werk gedaan wordt door een massa computersystemen in de hele wereld. Wie vervolgens de formule correct oplost, krijgt Bitcoins.

Dit systeem – het vinden van de juiste formule etc. – heet “minen” of “delven.” Maar Musk vindt dus dat dit niet “duurzaam” genoeg gebeurt… en dus houdt Tesla opeens op met het accepteren van betalingen.

Wat Musk hier doet is natuurlijk buitengewoon opmerkelijk. Hij heeft het recht het te doen, maar het bewijst wel eens te meer dat het levensgevaarlijk is dat één man zoveel macht heeft. Want toen hij aankondigde dat Tesla betalingen in Bitcoin accepteerde zorgde hij ervoor dat de prijs van Bitcoin razendsnel steeg. Vandaag is precies het tegengestelde het geval – en dat geldt ook voor andere bekende cryptomunten.

Veel mensen vinden Musk een held. Dat zal. Wat hij hier doet is buitengewoon problematisch. Want het is totaal ongeloofwaardig dat hij een maand of wat geleden zogenaamd niet wist hoe Bitcoin werkte, ook qua fossiele brandstofgebruik.

Hij beïnvloedt dus de hele markt. Als hij iets tweet kunnen mensen bakken met geld verdienen of juist verliezen.

Overduidelijk geniet Musk daar van, van die macht. Maar voor de rest van de mensheid moet het onderhand echt een reden zijn om zich zorgen te maken. Eén man met zoveel macht en invloed? Het is ronduit gevaarlijk. Cryptohandelaren komen daar nu achter. De rest van de wereldbevolking hopelijk ook spoedig.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

13 reacties

 1. Monty

  ”maar het bewijst wel eens te meer dat het levensgevaarlijk is dat één man zoveel macht heeft.”

  En wie houd hem tegen?

  1. Gerda2

   Bericht uit AD:
   Tesla investeert 1,5 miljard dollar in bitcoin, prijs breekt direct records.
   (investering gedaan in januari 2021).

   ad.nl/tech/tesla-investeert-1-5-miljard-dollar-in-bitcoin-prijs-breekt-direct-records~ae611509/

   Nu ziet hij ineens het licht?

   1. rutte leugenaar

    dat heet speculeren , of dacht u dat dat crimineel musk 1 dollar had ingeleverd met deze transacties ?

    Waarschijnlijk is hij groots ingestapt op de lagere koers en is de kleine belegger weer het haasje

    1. Gerda2

     Musk kan doen wat hij wil, maar om het milieu (fossiele brandstoffen) er nu bij te halen, is wel heel ongeloofwaardig .
     Het is al jaren bekend dat de computersystemen extreem veel energie verbruiken.

    2. M. Brandenburg

     Nee speculeren is dat je verwacht dat een prijs omhoog of omlaag gaat en daarop anticipeert, 1.5 miljard investeren, en vervolgens op een hoogtepunt eruit trekken, omdat door die 1.5 mijard de rpijs gigantisch is gestegen is crimineel. Pas geleden zagern we gewone mensen dit truukje uithalen en iedereen was in paniek en wilde men diverse waarborgen zodat dit niet meer kon gebeuren. Fictief waarde in iets pompen, om vervolgens winst eruit te trekken en de zaak te laten indonderen, waarna je het zelfde truukje weer kan uithalen. Dit heeft niets maar dan ook niets met speculeren te makne, helaas, creeeren mensen als u een mistscherm waardoor de echte problemen niet worden besproken.

     1. Gerda2

      M. Brandenburg@ Nee speculeren is dat je verwacht dat een prijs omhoog of omlaag gaat en daarop anticipeert

      Ik krijg toch de indruk dat Musk daar mee bezig is (geweest).

      26 april 2021
      Speelt Elon Musk een spel met de prijs van de Bitcoin?

      Elon Musk is al een tijd bezig om via Twitter actief te berichten over de prijs van de Bitcoin (BTC) en Dogecoin (DOGE). Door zijn Tweets kunnen prijzen sterk stijgen en dalen. Hier kwam begin dit jaar al kritiek op toen hij ineens erg positief over de Bitcoin tweette en daarna bleek dat Tesla vóór die tweets in Bitcoin had geïnvesteerd en zo wel erg ruim profiteerde van de koersstijgingen die volgden na de berichten van de Tesla-oprichter.
      Naar nu blijkt uit de kwartaalcijfers heeft de koersstijging van Bitcoin bij Tesla voor honderden miljoenen winst gezorgd. Natuurlijk een prachtig resultaat, maar het is de vraag of de SEC dit zo zal accepteren.

      Hele artikel te lezen op:
      want.nl/bitcoin-crypto-stijgen-spel-elon-musk-doge/

      26 april 2021
      Update: Tesla CFO Zachary Kirkhorn says that Tesla trimmed its Bitcoin position by 10% during the Q1 Earnings Call.

      Tesla announced that it sold some of its Bitcoin investment during Q1 2021, and it profited $272 million from the sale.

      teslarati.com/tesla-bitcoin-sale-272-million-profit/

 2. Albion

  Goeie zaak want crypto munten zijn inderdaad belachelijk belastend voor het milieu. Stroomverbruik ter grootte van een middelgroot land om die dingen te maken, en dat op exponentiële schaal, is niet houdbaar.
  Ook ik ben skeptisch tegenover ‘groene’ energie zoals wind-en zonne. Het liefst zie ik gewoon thorium of kern komen, om de uitstoot echt te kunnen verminderen

  Maar nog beter is het om gewoon minder te verbruiken wan wat aan onze instelling als mens te doen. Dus niet zoals nu als mensheid van consumptie naar consumptie te moeten hobbelen om je innerlijk onvrede te pamperen. Als ik op de markt loop en ik zie al die vette mensen vreten, dik en lelijk zijn, dan denk ik: we verdienen de aarde op deze manier ook gewoon niet.
  Toepasselijk nummer van ‘Het Goede Doel’ uit de jaren 80 met de titel ‘Brood en Spelen’.
  Als de tekst voor herkenning zorgt: Gefeliciteerd, je hoort bij de massa!

  1. Harry Haller

   Helemaal eens Albion. Onze maatschappij heeft dan ook altijd ingezet op welvaart (economische groei) en niet op welzijn en geluk. Vandaar dat de mensheid nu van consumptie naar consumptie moet hobbelen om zijn innerlijk onvrede te pamperen. We hebben ooit de verkeerde afslag gekozen.

  2. rutte leugenaar

   O.a zijn euromunten DE toekomst omdat domme kortzichtige overheden contant geld aan het uitfaseren zijn.

 3. Beukman

  Prima toch van Musk? Beter laat dan nooit.
  Het delven van bitcoins kost waanzinnig veel energie (op dit moment meer dan eenderde van wat Nederland jaarlijks verbruikt), en naarmate de 100 procent van het totaal aantal delfbare bitcoins nadert – dit zal binnen 20 jaar het geval zijn – zal dat alleen maar nóg meer worden.
  Uiteraard past dit totaal niet bij de producten die Musk maakt. Hopelijk zullen andere grote bedrijven snel volgen.

 4. rutte leugenaar

  Hoevel % zijn business uit bitcoin is weet ik nieet maar de dealer in Purmerend adverteert elfs met een bitcoin prijs

 5. Duckday

  Kan ze lekker goedkoop opkopen. Maakt een mega knaller

 6. hans-e-pans

  Hoe denkt deze stumperd dat de Electra voor zijn elektrische auto’s wordt opgewekt?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.