Filmpje! VPRO Tegenlicht ziet dictatuur van de elites: ‘Democratie? In Den Haag maken hoogopgeleiden de dienst uit’

Het is ongelooflijk, maar zelfs bij de NPO is het ze opgevallen dat Nederland tegenwoordig maar bal weinig te maken heeft met een democratie. Het is een dictatuur van hoogopgeleide professionele lobbyisten en carriere-politici. Aldus VPRO Tegenlicht.

Is Nederland eigenlijk wel een gezond functionerende parlementaire democratie? Wij van “populistisch rechts” zeggen al jaren van niet. Maar als we zoiets maar een beetje, zachtjes fluisteren worden we direct aangepakt door de landelijke mainstream media. Waar we het lef vandaan halen om zoiets te zeggen! Zijn we dan radicaal of zo?! Vieze populisten!

Maar oh jee, wat blijkt nu? VPRO Tegenlicht – dat programma van de linkse NPO – is het daar eigenlijk helemaal mee eens. Kijk maar naar een reportage dat de programmaredactie maakte en waarin hoogleraar bestuurskunde Mark Bovens uitlegt dat het systeem eigenlijk niet goed meer werkt omdat het compleet in handen is van “de hogeropgeleiden.”

Bovens vindt het een enorm probleem. We zijn, zegt hij, verworden tot een “diplomademocratie.” Dit is een “democratie” waarin hogeropgeleiden “totaal oververtegenwoordigd” zijn in de politiek, terwijl lageropgeleiden er niets in te brengen hebben. Sterker nog, er is zelfs sprake van gescheiden wereld; eentje voor de hogeropgeleiden en een andere wereld waarin lageropgeleiden met elkaar leven.

Je ziet dat zelfs terug in de “loopbaan” die “politici” hebben. “Vroeger werkten ze bij vakbonden of bij boerenbonden en maatschappelijke organisaties. Dan stroomden ze daarna in als Kamerlid. Tegenwoordig zie je dat Kamerleden, die gaan eerst naar de universiteit, en dan gaan ze een tijdje als vrijwilliger werken in een campagne. En dan worden ze assistent van een Kamerlid of van een minister. Dan gaan ze een tijdje voor zo’n lobbygroep werken met uitzicht op het Binnenhof. Daarna gaan ze weer terug naar het Binnenhof en worden ze Kamerlid.”

Het is natuurlijk een enorm probleem. Want, zoals Bovens uitlegt, kennen deze lieden “de wereld van Den Haag heel goed,” maar de wereld buiten Den Haag? Ze hebben er geen idee van, en het interesseert ze eigenlijk ook geen moer. Het gevolg? “Hun agenda is heel smal en heel Haags.”

Inderdaad. En tel daar nog eens bij dat verkiezingsuitslagen er ook niet meer toe doen – want ach, in Den Haag bepalen ze zelf wel even wat ze noodzakelijk achten, de mening van het gepeupel is daarbij eigenlijk irrelevant – en het is duidelijk: dat democratische gehalte in ons systeem is tegenwoordig minimaal.

Het is zonneklaar hoe de hazen lopen in Nederland: de elites bepalen wat er gebeurt. De rest van het volk heeft het nakijken. Maar dan wel janken over populisme, hè?

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

34 reacties

 1. HD

  Gekozen door de meerderheid van de stemgerechtigden in Nederland, laten we hopen dat alles onbetaalbaar zal worden. 😂😂😂😂

 2. rutte leugenaar

  Waren ze maar hoog opgeleid. De idioten vergelijken een mRNA vaccin met het eten van een frikandel ! K N E T T E R G E K

  1. usb3.0

   🤣🤣

   1. janrama

    Daar hebben we @usb3.0 die nog nooit iets inhoudelijk op DDS heeft geplaatst.
    Mee keffen met de grote jongens…

    1. CZ

     “( . . ) met de grote jongens…”

     Whahaha, welk grote jongens?

     🙂

    2. usb3.0

     Aldus jantjedrama..

    3. rutte leugenaar

     janrama zegt , grote jongens , de kleuter denkt te behoren tot de grote jongens , het staat er echt 🤣😂🤣😂

   2. CZ

    @USB: Vlak Golie Van Velenamen ook niet uit.

    😛

 3. janrama

  Dan is de beweging van Baudet toch een verademing, boerenkinkels zonder opleiding.

  1. Chee

   @emile = janrama…@emile wil graag de hele dag hier op dds een beetje opruien, want verder heeft de zielige sukkel geen leven, hahahahahahayahahahaha

   1. Gebande_3

    @emile = janrama…

    Heerlijk, die eenvoudige geest van Chee.

    1. Borreby Duytsch

     Ik was net ook al Emiel!
     ’t gaat lekker met Mvr. Chee…

     1. Gebande_3

      Reduceer alle andersdenkenden tot een persoon en overtuig uzelf vervolgens met gelijkgestemden een meerderheid te vormen.

  2. leukeditter

   in elk geval heeft baudet meer hersens in zn pink dan jij in je plofkop

 4. Chee

  Nou nou wel gewaagd van de NPO.
  Zijn ze niet bang om een deel van 1 miljard subsidie kwijt te raken?
  Never bite the hand that….

 5. Pieter48

  Oud nieuws. Wie heeft het idee dat we geregeerd worden door in de praktijk geschoolde ambtenaren of regeerders heeft een onwerkelijk beeld van de maatschappij. Regeerders komen meestal voort uit een gesubsidieerde hoog opgeleide omgeving.Nul voeling met wat er zoal voor problemen en zorgen zijn bij de gewone man en vrouw. Deze regeerders zadelen de man in de straat op met hun wanbeleid maar dragen daar nooit de nadelen van. Een simpel voorbeeld is de giga woningnood.Door deze regeerders veroorzaakte instroom van gelukzoekers is de woningnood ver boven hun hoofd gegroeid. Zelf bewonen ze zelden een sociale huurwoning. Met zulke salarissen is dat ook niet nodig.

 6. Rien E

  Daar is in de dagelijkse praktijk weinig tot niets van te merken. Nonlogica is tot principe verheven.

 7. Cootje

  Wat te denken van de dochters van zakkenvuller loek hermans die als commissaris van instellingen een spoor van vernielingen heeft achter gelaten faillissementen en menselijke slachtoffers maar wel zijn zakken gevuld en dank zei het old boys netwerk zijn twee dochters naar voren geschoven in de elite club VVD , hoe een gladjanus zich kan ontplooien terwijl zijn cv er een was van een lorre boer. De appel zal niet ver van de boom vallen

 8. Gebande_3

  Gezien de reacties vindt een groot aantal reageerders zichzelf beter gekwalificeerd om dit land te besturen dan de huidige beleidsmedewerkers en ministers.
  En toch kunnen PVV en FvD geen bestuurders, beginnend op gemeentelijk niveau vinden.
  Vreemd en feitelijk onlogisch.

  1. Cootje

   Die hebben nog ideologische en ethnische morele genen , die kan je de carrière politici niet voorhouden , die zetten hun moeder of schoonmoeder nog voor het raam of geven ze een bezem , die hebben moraal tot de deur . Wel zorgen dat je geliefd bent bij het old boys netwerk , en niet buiten de boot vallen . Anders functie elders . Zelfs een wip op de voorzittersstoel wordt je vergeven , of een gesprek in het achterkamertje bij Poetin .

 9. Cootje

  Tot de jaren 90 waren hoog opgeleide in staat om de arbeiders het werkvee alles op de mouw te kunnen spelden ,socialisten in geheel Europa vooral zuid Europa hebben zich op allerlei manieren verrijkt gefraudeerd gestolen beschermd , de Waal en Kok zijn in Nederland een schoolvoorbeeld van vakbondsman tot zakkenvuller bij de multinationals , / deze hebben de multinationals als vakbondsman goed geholpen , / en zijn beloond met uitstekende banen , hoe je als rode rakker manipuleerbaar werd voor geld en je ideologie verkwanselde , VVD ers zijn in het verleden het meeste in de aandacht gekomen maar sommige hielden aan hun carrière toch nog een penthouse over , nu met het snelle internet moet je een doctrine handhaven in het old boys netwerk anders vallen ze met bosjes door de mand , en heb je zo een functie elders

  1. AS210854

   Dus de EU IS NU DE JAREN 90.

   1. Cootje

    Nee L,u,L L Eendje , zuid Europa was toen al corrupt en failliet en moesten hun munten om de paar jaar devalueren met 8/10% , en wie hadden daar het meeste last van de bevolking van die landen , maar het meeste de multinationals die moesten hun valuta risico verzekeren , met een criminelen schandalige constructie zijn wij in westen de euro ingerommeld en de bedrijfs risico’s multinationals werden nu gedekt door de Europese belastingbetaler , het Nederlandse publiek is nooit bekend geworden met de schulden van die zuid Europese maffia landen , en nu houden 3000 miljard waardeloze obligaties bij de ECB van die landen anders waren ze al failliet , dat kost ons spaarrente plus rekenrente pensioen plus alle garantstellingen aan de EU , en de boel gaat klappen als de financiële instellingen samen naar de noodgang sprinten , maar dan heeft Rutte Nederland al lang verkwanselt tot een banen republiek waar de criminelen met 60 miljard omzet / 40 miljard narcotica / zich te pletter lachen .

 10. rafi

  En het meest ironische is nog wel, dat die zgn. elites dommer en minder ontwikkeld zijn dan de eerste de beste boerenjongen in de jaren vijftig die zonder hoge opleiding in de politiek belandde. Want die volksjongen heeft tenminste nog goed onderwijs genoten, maar die zgn. elites zijn geschoold op uni’s die die benaming niet meer waardig zijn.

  1. Emile Takma

   Rafi lijkt me een heuse academicus.

   🥸

   1. CZ

    Aldus Emile Borreby Van Velenamen die de reacties bevuild door op zichzelf te reageren. Hoe zielig hoe pathetisch.

 11. Gerda2

  In het artikel wordt de vraag gesteld:
  “Is Nederland eigenlijk wel een gezond functionerende parlementaire democratie”? Ik vind dat de bevolking niet goed wordt vertegenwoordigd.

  In de column van Sid Lukkassen van verleden week: “Ad Verbrugge en Ewald Engelen dansen op het randje van de vulkaan” komt dit mede aan de orde.
  In de video die je kunt bekijken, wordt ook nog even over “NL is een waanzinnig gaaf land” gepraat.

  dagelijksestandaard.nl/2021/05/column-sid-lukkassen-ad-verbrugge-en-ewald-engelen-dansen-op-het-randje-van-de-vulkaan/

  Zeker bij de “oude gevestigde” partijen wordt het tijd om de hand eens in eigen boezem te steken.
  De oververtegenwoordiging van hoogopgeleiden in de Kamer (80-90%) is slecht.
  Begin eens met de opstelling van de kandidatenlijsten. Een wat betere mix, de bevolking recht doende, zou zeer aan te bevelen zijn.

  De verwording waar we nu mee te maken hebben is een proces dat al begonnen is in de jaren 80/90 van de vorige eeuw.
  Het blijkt uit het onderzoek waarover gesproken wordt, dat de beslissingen die in Den Haag genomen worden, veel meer voldoen aan de wensen van hoogopgeleide kiezers, dan aan de wensen van mensen met een lager- en middelbaar niveau. Het verschil zou bijna factor 2 zijn!!!

  In het verleden werd hier door sommigen gezegd, dat je door de stem die je uitbrengt, invloed kan uitoefenen op de samenstelling van de Kamer/regering. Dit klopt maar gedeeltelijk om het netjes te zeggen.

  De democratie werkt niet goed, waardoor in de toekomst steeds meer mensen zullen afhaken en de onvrede zal toenemen, als er niets verandert.

  1. Edjan

   Gerda +++

 12. Pieter48

  Sinds wanneer worden politici beoordeeld op hun capaciteiten. In veel vak gebieden moet je diploma’s en of certificaten behaald hebben. Dat is in de politiek niet gebruikelijk. Men is verplicht het partij programma uit te voerenen en blindelings de partijleider te volgen. Wie beweerd dat we de laatste jaren te maken gehad hebben met een verbetering van de maatschappij mag deze verbeteringen graag benoemen.Er veranderd veel in onze maatschappij maar er verbeterd niets. Mocht je als politicus toch niet geschikt zijn dan zijn er nog ontelbaar veel gesubsidieerde banen waar je zo weer verder kan met je onkunde.

 13. Meriadoc Brandebok

  Als laagopgeleiden de dienst uitmaken wordt het nu eenmaal een pestzooi. Hard maar waar.

  Je vraagt een laagopgeleide toch ook niet een chirurgische ingreep te verrichten?

  1. Mireille

   Vaccineren, vaccineren. Iedere laaggeletterde bijscholen!

  2. Gerda2

   Meriadok,
   Er zijn misschien meer opties mogelijk dan alleen een meerderheid van hoogopgeleiden of laagopgeleiden.
   Je simplificeert het wel heel erg.

  3. usb3.0

   occult fantasietje is natuurlijk hypocriet want tegenwoordig laat men jongeren toe bij volwassen beslissingen, jongeren die geen idee hebben wat de consequenties zijn van bepaalde keuzes..
   Jongeren worden bewust dom gehouden door types als mireille

 14. Lay down your souls to the gods rock and roll

  Als hoogopgeleiden de dienst gaan uitmaken wordt het een pestzooi, hard maar waar.
  Als hoog opgeleiden alleen maar diploma’s en certificaten wil halen en geen ervaring op doet. Wat heb je dan aan je opleiding??? niets.
  Je vraagt aan een hoogopgeleide toch ook niet om een chirurgische ingreep te verrichten?? wel diploma’s geen ervaring.
  Operatie gelukt, patiënt overleden. Rutte kan met z’n hoogopgeleiden blunderaars zich scharen in het illustere rijtje van Lubbers en Kok : het was niks, het is niks en het wordt nooit wat.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.