Geïrriteerde rivalen Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk sturen marineschepen naar eiland Jersey

Onenigheid over visserijrechten rondom het eiland Jersey in het Kanaal heeft geleid tot een dreigende militaire patstelling tussen Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Beide landen sturen nu patrouilleschepen naar de kust van het Britse Kroonbezit om wat Nu.nl een “visvete” noemt.

Frankrijk en Groot-Brittannië zijn in onmin geraakt door de nieuwe visserijregels, die ingingen toen de Brexit een feit werd. Franse vissers vinden dat ze te weinig tijd en ruimte krijgen om op vis te jagen, maar de Britten bestrijden dit en vinden dat dit simpelweg een gevolg van het akkoord is dat Londen en Brussel sloten.

Parijs dreigt daarom de elektriciteit van het eiland af te sluiten als de regering van Boris Johnson de Franse vissersboten niet meer ruimte gunt om te vissen, maar het Verenigd Koninkrijk houdt tot dusverre de poot stijf.

De EU roept beide partijen op kalm te blijven en de diplomatie haar werk te laten doen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

5 reacties

 1. Cycle25

  Ga geen strijd aan met een land die vecht voor z’n burgers Frankrijk.., of trekken de Fransen ons een oorlog in met Engeland ? Ik geef Europa weinig kans, het is al een keer geprobeerd.

 2. Edjan

  Uit de Telegraaf:
  “Meer dan de helft van de vangst uit Britse wateren wordt door Europeanen naar boven gehaald: 60 procent. Zij vissen 650 miljoen euro per jaar bij elkaar, terwijl Britse vissers 110 miljoen euro verdienen aan de vangst in Europese wateren. “Einde citaat.

  Lijkt me nogal een scheve verhouding. Overigens denk ik niet dat Frankrijk of voor mijn part heel Europa ook maar een schijntje van kans maakt tegen het UK als het oorlog wordt.

 3. Harry Haller

  Ha, lekker knokken! Het werd tijd: het is al meer dan 100 jaar geleden dat de Engelsen en de Fransen iets uitvochten.

  Dat de beste (the British of course) mogen winnen – de Slag om het Kanaal, live op TV. Zijn de bookmakers-kantoren al open?

 4. Edjan

  De Fransen konden doodeenvoudig de Hollanders hun visserij inpikken. Met als smoes dat de Hollandse pulsvisserij niet goed was of zo.
  Maar de Engelsen hebben dit, sukkels!
  ht*ps://en.wikipedia.org/wiki/Queen_Elizabeth-class_aircraft_carrier

 5. Rieks

  Oorlog tussen Engeland en Frankrijk? Hoi, gebeurt er eindelijk eens wat in deze saaie tijden.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.