GGD komt nog steeds duizenden prikkers tekort, Hugo de Jonge weigert ziekenhuizen volledig in te zetten

Als een slecht uitgedacht plan niet blijkt te werken, dan moet je dat zo snel mogelijk zien te wijzigen. Dat is dus precies wat minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge niet doet. Hij houdt vrolijk vast aan het idee dat de massavaccinatie door de GGD moet gebeuren, ondanks het feit dat zij al sinds december duizenden werknemers tekort komen. Dat meldt de NOS.

Halverwege de coronacrisis, zo rond juli vorig jaar, was al bekend dat er vaccins aan zaten te komen. De veiligheid, effectiviteit en productiecapaciteit waren toen nog onzeker, maar vroeg of laat zouden ze kunnen worden geleverd. Een perfect moment om alvast te beginnen met het werven en trainen van vaccinatiemedewerkers, toch?

Dat liep niet helemaal zoals gemoeten, maar wel zoals gepland. De GGD’s werden opgeroepen om het vaccinatiebeleid uit te gaan voeren en het was aan hen om het personeel te regelen. In december van 2020 zei de GGD nog dat het “waarschijnlijk geen probleem” was om voldoende personeel te vinden.

Maar vorige maand was al bekend dat er minimaal 6000 personeelsleden nodig zijn (omdat er moet worden opgeschaald) en nu blijkt dat toch “spannend te worden”, zoals de NOS het omschrijft. Maar dit is gewoon een kwestie van nalatigheid geweest.

Hugo de Jonge had een heel leger van ‘vaccinatie-reservisten’ op stand-by kunnen hebben staan. De training zelf duurt twee dagen en in principe is daar helemaal geen verdere kwalificatie voor nodig. Maar in dit land vertikt de overheid het om een uitzondering te maken voor een uitzonderlijke situatie, waardoor de GGD nu afhankelijk is van uitzendbureaus. En die vragen alleen mensen met “een relevante medische studie” (MBO4 of HBO), die minimaal drie dagdelen beschikbaar zijn en een BIG-registratie hebben.

Maar pas op voordat je solliciteert, want tegenwoordig wordt je ook geacht om tot 19.30 uur beschikbaar te zijn (was 17.00 uur). Kennelijk willen prikkers en burgers best even afwijken van hun negen-tot-vijf-mentaliteit als het op vaccineren aankomt…

Goed, als je dan toch aan al die eisen vast wilt houden, waarom zet je dan niet het ziekenhuispersoneel in? Nee, dát kan dan weer niet. Die worden door het ministerie van Volksgezondheid beschouwd als ‘achtervang’ voor als de GGD extra mensen nodig heeft. Want waarom alle mogelijke capaciteit gebruiken als het ook traag, duur en met onnodig hoge eisen kan? Dat is in ieder geval precies wat het ministerie van De Jonge nu (nog steeds) aan het doen is.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

31 reacties

 1. jhak

  Het groeit Hugo de faalhaas al lang boven het hoofd en iets aannemen van mensen die er wel verstand van hebben is natuurlijk wel een dingetje.

  1. rutte leugenaar

   gelukkig heeft deze volidioot meer verstand van frikandellen

 2. leukeditter

  alleen zn snuifmomentjes houden hem op de been,,hilarisch!!

 3. Mar

  GGD is qua organisatie ook wel een rampenfonds met de flexibiliteit van een blok beton.

  Toen de vaccins er kwamen riepen ziekenhuizen en huisartsen dat zij heel goed geschikt waren om de vaccinaties te doen, want men had ervaring met vaccineren en huisartsen met groepen mensen vaccineren door de jaarlijkse griepprik.
  Wordt hun hulp ingeroepen, is het ineens teveel werk en overbelasting voor hen.

  1. rutte leugenaar

   je lúlt domme tról , uit je nek en onderbuik, veel huisartsen doen niet mee aan de vaccinatie idioterie !

   de corona vaccinatie is niet vergelijkbaar met de griepprik randdebiel !
   Je bent een roeptoeter zonder inhoud

   1. Antihedo

    Nou , nou. Niet zo frusti. Overigens moet de schrijver van dit stuk beter zijn huiswerk doen. Er is op dit moment geen tekort aan personeel, wat in dit stuk wel gesuggereerd wordt. De beschikbare vaccins worden opgeprikt. In juni wil men opschalen naar 2 000 000 prikken per week. Daar is nog personeel voor nodig. De ziekenhuizen kunnen als achtervang dienen maar omdat het gaat om een langere periode is het beter om personeel van buiten de ziekenhuizen aan te trekken, zodat het ziekenhuispersoneel de reguliere werkzaamheden kan uitvoeren.

 4. Vrijedenkert

  Hugo de Jonge 3 februari, 2 miljoen vaccinaties per week tweede kwartaal:
  h**ps://www.parool.nl/nederland/vaccinatie-krijgt-hoger-tempo-tot-2-miljoen-prikken-per-week~b3b9c80b/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

  Hugo de Jong 24 februari, twee en half miljoen vaccinatie’s per week tweede kwartaal:
  h**ps://www.ad.nl/politiek/hugo-de-jonge-kondigt-grof-geschut-aan-in-de-loop-van-de-lente-2-5-miljoen-prikken-per-week~a4d4194e/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

  Rouvoet 8 maart, GGD kan anderhalf miljoen vaccinaties per week zetten:
  h**ps://www.limburger.nl/cnt/dmf20210308_92043387

  Gisteren:
  h**ps://www.nu.nl/coronavirus/6131932/ggds-maken-zich-op-voor-twee-miljoen-vaccinaties-per-week-vanaf-eind-mei.html

  h**ps://nos.nl/artikel/2379760-ggd-komt-nog-duizenden-werknemers-tekort-voor-massavaccinatie

  Er zit zeker een stijgende lijn in het aantal vaccinaties per week dus het gaat zeker vooruit maar de aantallen die de Jonge maar steeds blijft opnoemen en blijft herhalen gaan niet gehaald worden in het tweede kwartaal, we zitten al halverwege in het tweede kwartaal en zijn nooit ook maar enigzins in de buurt gekomen van door de Jonge genoemde aantallen….

  Dat de Jonge door bepaalde kritische voornamelijk rechts georiënteerde media snoeihard wordt afgerekend heeft hij volledig aan zichzelf te danken door steeds maar onrealistische aantallen te blijven noemen die nooit gehaald kunnen worden in de door hem genoemde tijdsperiode!

 5. Max Aue

  Zou Wout enig benul hebben van de overwegingen van de minister?

  Ik denk van niet.

  1. CZ

   Aldus Max Ernst Van Velenamen.

  2. rutte leugenaar

   nou vertel eens over de overwegingen strónt vlé®k

   1. Max Aue

    Ik heb geen idee en Wout ook niet. De Jonge zal er met zijn adviseurs goed over hebben nagedacht. Die overwegingen kennen we niet.

    1. leukeditter

     jaja hij denkt na..dat is zn fout

    2. rutte leugenaar

     best wel schandelijk dat de burgerij geen idee heeft wat de minister uitvoert in deze crisis toch max anus !

     dank je voor de bevestiging dat de minister wat loopt te klóótzakken zonder plan met beweegredenen en overwegingen.

 6. RvdBe

  Nederland, het land waar je voor het schoonmaken van ziekenhuizen vakdiploma,s nodig hebt, maar waar je voor minister van volksgezondheid volstaat met een diploma hoedjes van papier vouwen en kleien (onderbouw basisonderwijs)
  Eigenlijk best wel bijzonder dat dat niet gaat :).

  1. Edjan

   👍

 7. right

  De wereld is door en door rot, politici zijn globaal decadent, narcistisch en vooral incompetent!
  Allen verkozen door een kortzichtig, hebzuchtig en alsook decadent electoraat!
  Maar een enorme schaarste en armoede staat ons te wachten, onverbiddelijk en zeker!
  Een grote schifting tussen arm en rijk, staat ons te wachten, en de welvaart gaat hard achterwaarts!

  1. sonny

   Right@
   Hoho, een trieste bui vandaag?
   Je wilt mijn ochtend bederven met een naargeestige waarheid!
   Maar het wereldbeeld is inderdaad een grote puinhoop, teveel linkse mafklappers aan de nacht!

  2. Niet L niet R

   Perfect weer gegeven, maar politieke personen zijn ziende blind en horen door!

 8. JochemX

  Ziekenhuizen moeten zich bezighouden met zieken en niet met het volstrekt onnodig vaccineren van gezonde mensen.

  1. Mikse

   Maar als gezond mens is het wel aan te bevelen om je te laten vaccineren tegen tropische zieken in geval van een geplande reis naar de tropen. Vaccinatie tegen Gele koorts is bijna overal vereist.

   1. Max Aue

    Juist, daarom is het verzet tegen het coronapaspoort ook zo belachelijk.

    1. rutte leugenaar

     welke einddatum zetten we in het document strónt vlé®k ?

     1. Max Aue

      Leugenaar ontwijkt de vraag.

     2. usb3.0

      ped8fiel maxje is een achterlijke zieke hond

     3. rutte leugenaar

      welke vraag wordt ontweken strónt vlé®k ?

      Heb je al een einddatum in gedachte wanneer de vaccinatie verloopt domme jongen ? wie de vraag ontwijkt lijkt me duidlijk strónt vlé®k

   2. JochemX

    Gele koorts is een ernstige ziekte, corona stelt niets voor en het vaccin is gevaarlijk.

   3. rutte leugenaar

    en de raakvlakken met corona mRNA vaccinaties zijn Mikse ?

 9. Niet L niet R

  Het is toch zo langzamerhand voor een ieder duidelijk, dat clowntje Hugo niet geschikt is voor zijn taak, een gesjeesde onderwijzer minister van volksgezondheid maken, is vragen om ellende, en die hebben wij nu zo langzamerhand meer dan genoeg gehad!
  Zijn plannen met de GGD waren van het begin niet realistisch, daar is de GGD niet op voorbereid, met andere worden niet geschikt voor!
  De oplossing nu is de ziekenhuizen inschakelen, maar dan komt het falen van Clowntje Hugo nog meer boven water!
  De grootste schuldige is het CDA die dit soort niet geschikte personen naar voren brengt!

 10. usb3.0

  Als ziekenhuizen worden ingezet raakt de Jonge de cöntröle kwijt

  1. Mar

   Ziekenhuizen hebben nog niet eens het eigen personeel gevaccineerd.

 11. Madpo

  Dit is nou één punt die ik van het “De Jonge vaccinatieprogramma” niet begrijp, waarom mogen de ziekenhuizen niet mee vaccineren? Is daar soms instrumentarium aanwezig die een wijsneus zou kunnen gebruiken om een analyse te kunnen maken van de vaccin’s waaraan we worden blootgesteld? En dan de vaccin’s die overblijven bij de vaccinerende huisartsen, waarom moeten die weggegooid worden en niet aan andere catagorieën gegeven. Zit er soms iets in de verschillende vaccin’s, die ander groepen niet mogen krijgen. Waarom moet ik de Haagse leugenbende en hun aanhang op hun mooie blauwe ogen geloven, worden wij ouderen besodemieterd omdat (te) oud worden te duur is voor deze zogenaamde “democratische” samenleving?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.